Uradni list

Številka 15
Uradni list RS, št. 15/2010 z dne 2. 3. 2010
Uradni list

Uradni list RS, št. 15/2010 z dne 2. 3. 2010

Kazalo

671. Odlok o ureditvi javne tržnice v Občini Postojna, stran 1757.

Na podlagi 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2, 27/08 Odl. US: Up-2925/07-15, U-I-21/07-18, 76/08, 100/08 Odl. US: U-I-427/06-9, 79/09), Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93, 30/98 in 127/06 – ZJZP) v zvezi z Zakonom o javno-zasebnem partnerstvu (Uradni list RS, št. 127/06), 7., 10., 11. in 15. člena Odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Postojna in Odloka o spremembah in dopolnitvah navedenega odloka (Uradni list RS, št. 105/08 in 48/09) ter 16. člena Statuta Občine Postojna (Uradni list RS, št. 30/07) je Občinski svet Občine Postojna na 23. seji dne 18. 2. 2010 sprejel
O D L O K
o ureditvi javne tržnice v Občini Postojna
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določa ureditev, vzdrževanje in upravljanje javne tržnice v Občini Postojna (v nadaljevanju: tržnica). Podrobneje se opredelijo objekti in naprave, namenjeni za izvajanje gospodarske javne službe ter druga vprašanja povezana z navedenimi objekti in napravami.
2. člen
Izvajalec gospodarske javne službe navedene v 1. členu tega odloka je režijski obrat Občine Postojna, ki:
1. skrbi, da je ureditev in poslovanje tržnice usklajeno z veljavnimi predpisi,
2. organizirano vodi poslovanje na tržnici ter razporeja in oddaja v najem tržne površine prodajalcem,
3. skrbi za urejenost tržnice in manipulativnih površin, uporabnost tržne opreme, za čistočo in odstranjevanje odpadkov,
4. pripravlja ustrezne pogodbe s prodajalci na tržnici,
5. pregleda ustreznost dokumentacije, ki je potrebna za dovoljeno trgovanje na tržnici in izreka prepoved prodaje prodajalcem, ki ne izpolnjujejo predpisanih pogojev,
6. skrbi za vzdrževanje in posodobitev tržne opreme,
7. upravlja z objeki in napravami za izvajanje gospodarske javne službe.
II. LOKACIJA IN OBSEG DEJAVNOSTI TRŽNICE
3. člen
Dejavnost tržnice zajema stalna prodajna mesta – postavitev stojnic v 1. območju, tj. območje Novega trga med fontano in travnato brežino, predvidena za prodajo doma pridelanega sadja, zelenjave in izdelkov domače obrti ter občasna prodajna mesta – sejmišče v 2. območju, tj. na celotnem parkirišču Novega trga, pred poslovno stavbo Primorka. Dejavnost tržnice zajema tudi območje občasne sejemske prodaje, ki se ob določenih priložnostih lahko uredi tudi v okviru centra mesta.
Posamezna lokacija in shema organizacije tržnice je predpisana s projektom ureditve tržnice, ki ga izdela upravljavec.
III. VRSTA OBJEKTOV IN NAPRAV TER NJIHOVI UPORABNIKI
4. člen
Prodajna mesta na tržnici so stalna in občasna.
Stalna so:
– neprenosne stojnice,
– prodajne hišice,
– prodajni kioski,
– stalno nameščena vozila s prodajnimi vitrinami.
Občasna so:
– odprte sestavljive stojnice,
– pokrite sestavljive stojnice in nadstreški,
– dopolnilne prodajne mize na odprtem tržnem delu,
– občasna prodaja s tal (novoletne jelke, cvetje, sadike).
Dopolnilne prodajne mize lahko namesti upravljalec po potrebi oziroma prodajalec s soglasjem upravljavca.
5. člen
Prodajalci na tržnici so stalni in občasni. Med stalne prodajalce se uvrščajo prodajalci, ki vse leto opravljajo prodajo ali vsako leto v sezoni vezano vsaj tri mesece. Drugi so občasni prodajalci.
Prodajna mesta dodeli prodajalcem upravljalec tržnice v skladu z načrtom razporeditve prodajnih prostorov, in sicer stalnim prodajalcem – za določeno obdobje s pisno pogodbo, občasnim prodajalcem – dnevno pa z ustno pogodbo, za katero se šteje, da je sklenjena, ko je prodajalcu dodeljen prodajni prostor, za kar se izkaže s potrdilom o plačilu pristojbine.
Prodajalec se s sklenitvijo ustne pogodbe zaveže, da se bo ravnal po tržnem redu in ceniku storitev tržnice, ki ju na predlog upravljavca sprejme župan.
IV. VIRI FINANCIRANJA
6. člen
Za uporabo tržnih površin (prodajna mesta in manipulativne površine) zaračunava upravljavec uporabnikom pristojbino, za najem tržne opreme (stojnina …) in udeležbo pri morebitnih ostalih nastalih stroških (strošek porabljene električne energije za vozila s prodajnimi hladilnimi vitrinami) pa tudi najemnino oziroma stroške določene s cenikom storitev izvajalca.
Za prodajno mesto, za katerega se zaračunava pristojbina in najemnina, se šteje dejansko uporabljena prodajna in manipulativna površina.
V. NADZOR NAD IZVAJANJEM DEJAVNOSTI
7. člen
Za nadzor nad prodajo in kvaliteto blaga na tržnici so pristojne inšpekcije v okviru svojih pristojnosti, organi za notranje zadeve in pristojni delavci občinske uprave.
VI. VZDRŽEVANJE REDA IN ČISTOČE
8. člen
Za vzdrževanje reda in čistoče na prodajnih in manipulativnih površinah tržnice, kar zajema čiščenje prodajne površine in opreme, praznjenje posod za odpadke in skrb za njihov reden odvoz, v poletnem času izpiranje tržnice z vodo, po potrebi pa tudi razkuževanje, mora skrbeti upravljavec.
Prodajalci so dolžni vzdrževati red in čistočo na in ob svojih prodajnih mestih in sproti odnašati v zabojnike (kontejnerje) za ločeno zbiranje odpadkov nepovratno prazno embalažo, papir, oporečne pridelke in proizvode ter druge odpadke. V primeru, da prodajalci tega ne bodo izvajali, je upravljavec dolžan navedeno izvesti na njihove stroške.
9. člen
Uresničevanje tega odloka nadzorujejo pooblaščene osebe za izvajanje lokalnega nadzora ter pristojne inšpekcijske službe.
10. člen
Pogoje trgovanja na tržnici, lokacijo tržnice, obratovalni čas, seznam blaga, s katerim se trguje, dneve za prodajo blaga na tržnici v Postojni in cenik najema tržnega inventarja natančneje določi upravljavec s Tržnim redom v Občini Postojna in cenikom storitev, ki ga na predlog upravljavca sprejme župan Občine Postojna.
VII. KAZENSKE DOLOČBE
11. člen
Z globo 200 EUR se za prekršek kaznuje posameznika, ki krši določila drugega odstavka 8. člena odloka.
Upravljavec lahko zahteva odstranitev prodajalca s prodajnega mesta javne tržnice, v primerih, ko le-ta zagreši hujše kršitve navedene v Tržnem redu Občine Postojna.
12. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-4/2010
Postojna, dne 19. februarja 2010
Župan
Občine Postojna
Jernej Verbič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti