Uradni list

Številka 13
Uradni list RS, št. 13/2010 z dne 22. 2. 2010
Uradni list

Uradni list RS, št. 13/2010 z dne 22. 2. 2010

Kazalo

526. Poslovnik Fiskalnega sveta, stran 1460.

Na podlagi tretjega odstavka 106.č člena Zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 79/99, 124/00, 79/01, 30/02, 56/02 – ZJU, 110/02 – ZDT-B, 127/06 – ZJZP, 14/07 – ZSPDPO, 109/08 in 49/09) je Fiskalni svet na 3. seji dne 15. 2. 2010 sprejel
P O S L O V N I K
Fiskalnega sveta
I. UVODNE DOLOČBE
1. člen
(1) S tem poslovnikom se urejata organizacija in način dela Fiskalnega sveta (v nadaljnjem besedilu: FS).
(2) V besedilu poslovnika uporabljeni izrazi predsednik, namestnik, član in drugi izrazi, zapisani v moški spolni slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni za moške in ženske.
2. člen
(1) Sedež FS je v prostorih Generalnega sekretariata Vlade Republike Slovenije.
(2) Operativne in administrativno-tehnične naloge za FS opravlja Generalni sekretariat Vlade Republike Slovenije.
(3) Pri Generalnem sekretariatu Vlade Republike Slovenije ima FS tudi svojo proračunsko postavko, namenjeno zagotavljanju sredstev za delo FS.
II. PREDSEDNIK FS
3. člen
Na prvi seji člani FS izmed sebe izvolijo predsednika z večino glasov vseh članov.
4. člen
Predsednik FS predstavlja FS; pripravlja, sklicuje in vodi seje FS; podpisuje sklepe, ki jih sprejme FS; skrbi za izvajanje nalog FS v skladu z veljavnimi predpisi; skrbi za varovanje časti in ugleda FS; sklepa pogodbe; komunicira z javnostjo v imenu FS ter skrbi za izvajanje tega poslovnika.
5. člen
Predsednika FS v času njegove zadržanosti nadomešča član FS, ki ga za nadomeščanje pooblasti predsednik FS.
III. SEJE FS
6. člen
(1) Predsednik in člani FS sodelujejo, razpravljajo in odločajo neposredno na sejah.
(2) Dnevni red seje predlaga predsednik. Pri tem upošteva predloge članov FS.
(3) Gradiva za sejo pripravi predsednik skupaj s strokovnimi službami. Pri pripravi gradiva lahko sodelujejo tudi drugi člani FS in zunanji strokovnjaki.
(4) Sklic seje s predlogom dnevnega reda in gradivom v prilogi se pošlje članom FS praviloma sedem dni pred dnem, določenim za sejo FS.
7. člen
(1) V nujnih primerih oziroma, ko je potrebno sprejeti odločitev v krajšem času, kot pa je mogoče sklicati sejo FS, lahko predsednik FS skliče dopisno sejo. O sklicu dopisne seje se člane FS obvesti z uporabo informacijsko-telekomunikacijskih storitev v okviru obstoječega informacijskega sistema Vlade Republike Slovenije.
(2) V sklicu dopisne seje se navede kako in do kdaj lahko člani FS pošljejo potrditev sklepov med dopisno sejo. Rok za pošiljanje potrditev sklepov se lahko določi za vsako točko posebej in ne sme biti krajši od enega dneva in ne daljši od pet dni.
(3) Odločitev na dopisni seji je sprejeta, če preti njenemu sprejemu v določenem roku ni glasovala več kot polovica članov FS ali če je za sprejem odločitve glasovala več kot polovica članov FS.
8. člen
(1) Predsednik FS začne, vodi in zaključi sejo FS.
(2) Predsednik najprej ugotovi, ali je FS sklepčen. FS je sklepčen, če je na seji prisotna večina članov FS.
(3) Sklepčnost je potrebna pri glasovanju in se ugotavlja pred vsakim glasovanjem.
(4) V primeru nesklepčnosti predsednik FS lahko prekine sejo in določi, kdaj se bo nadaljevala.
9. člen
(1) FS razpravlja in sklepa o zadevah, ki so na dnevnem redu seje FS.
(2) Pri spremembi dnevnega reda člani FS najprej glasujejo o predlogu, da se posamezna zadeva umakne z dnevnega reda, nato pa o predlogu, da se dnevni red razširi.
(3) Predlog dnevnega reda že sklicane seje se lahko razširi le izjemoma, če so razlogi za razširitev dnevnega reda nastali po sklicu seje in če so člani FS prejeli gradivo, ki je podlaga za uvrstitev zadeve na dnevni red.
(4) Dodatno gradivo k zadevi, ki je na dnevnem redu seje, se obravnava, če se strinja večina prisotnih članov FS.
(5) Na dnevnem redu vsake seje FS je posebna točka dnevnega reda (točka Razno) za pobude, vprašanja in zahteve članov FS.
10. člen
(1) O vseh zadevah na seji FS odloča praviloma s soglasjem. Če soglasja ni možno doseči, odločitev sprejme z večino glasov. Predsednik FS glasuje zadnji. Član FS, ki se z odločitvijo ne strinja, lahko poda ločeno mnenje.
(2) Če pri posameznem članu FS pri odločanju o zadevah iz pristojnosti FS obstaja ali nastopi nasprotje interesov zaradi osebne, poslovne, ekonomske ali kakšne drugačne povezanosti z zadevo, o kateri odloča FS, takšen član o tem nasprotju interesov seznani predsednika FS oziroma vse člane FS na seji in se vzdrži glasovanja o takšni zadevi. Pojasnilo v zvezi s tem se zapiše v zapisnik o seji FS.
11. člen
(1) O vsaki seji FS se piše zapisnik. Osnutek zapisnika, ki ga odobri predsednik FS, se članom FS pošlje praviloma s sklicem naslednje seje.
(2) Za zapisnik skrbi predstavnik Generalnega sekretariata Vlade Republike Slovenije. Na koncu zapisnika je zabeleženo, kdo je bil zapisnikar.
(3) Zapisnik obsega glavne podatke o delu na seji in o sklepih, ki so bili na seji sprejeti. Zapisnik evidentira morebitna ločena mnenja. Vsebuje kratek povzetek razprave o posameznih zadevah, ki so pomembne za delovanje FS.
(4) Na dnevnem redu vsake seje mora biti prva točka odobritev zapisnika prejšnje seje. Vsak član FS ima pravico podati pripombe na zapisnik. Ob tej priložnosti se opravi pregled realizacije sklepov prejšnje seje.
(5) Sprejeti zapisnik podpiše predsednik FS.
(6) Zapisniki se shranjujejo v arhivu, ki se vodi na sedežu Generalnega sekretariata Vlade Republike Slovenije.
IV. PROGRAM DELA IN LETNO POROČILO
12. člen
(1) FS pripravi program dela za tekoče leto.
(2) Letni programi dela se pripravijo v okviru petletnega mandata FS.
(3) Letni program dela zajema razdobje od enega do naslednjega Letnega poročila o javnofinančni politiki, to je razdobje od začetka maja tekočega leta do konca aprila naslednjega leta.
13. člen
FS sprejema svoja poročila in stališča samostojno in dokončno. FS svojih mnenj in stališč ne daje vladi v sprejem, v odobritev ali v predhodno seznanitev.
V. LETNO POROČILO O JAVNOFINAČNI POLITIKI
14. člen
(1) FS pripravi letno poročilo o javnofinančni politiki Republike Slovenije v predhodnem letu.
(2) Letno poročilo se javno objavi najkasneje do 30. aprila tekočega leta.
15. člen
(1) Posamezni člani FS pripravijo za Fiskalni svet predlog osnutka stališč in mnenj ter ocen o posameznih temah.
(2) Strokovno gradivo za pripravo stališč in mnenj ter ocen FS lahko pripravljajo zunanji strokovni sodelavci. Na zahtevo FS ministrstva in vladne službe pripravijo strokovna poročila o posameznih zadevah in ukrepih s področja javnofinančne politike.
(3) Posamezna strokovna gradiva lahko pripravijo ali organizirajo tudi posamezni člani FS.
(4) Za delo pri pripravi osnutkov mnenj in strokovnih gradiv so člani FS lahko finančno nagrajeni, o čemer predhodno odloči FS.
16. člen
(1) Člani FS glede na izbrano strokovno področje čim bolj enakopravno prispevajo k letnemu poročilu in k ostalim gradivom, ki jih objavi FS.
(2) Člani FS pripravijo gradiva za letno poročilo FS, za katera so bili zadolženi, vsaj v okvirni obliki najkasneje do 15. marca oziroma 45 dni pred rokom za objavo letnega poročila.
(3) V primeru, da pride do ovir, ki bi ogrozile upoštevanje tega roka, mora član, ki je zadolžen za posamezen del osnutka poročila, obvestiti predsednika FS najkasneje do konca februarja oziroma 60 dni pred rokom za objavo končnega poročila.
(4) Člani FS sprejmejo končno letno poročilo o javnofinančni politiki z večino glasov. Vsak član FS ima pravico do ločenega mnenja o letnem poročilu kot celoti ali do posameznih vprašanj. Ločeno mnenje se ne objavi skupaj z letnim poročilom, lahko pa se na predlog člana objavi na spletni strani FS.
VI. OBVEŠČANJE JAVNOSTI
17. člen
(1) Delo FS je javno.
(2) Javnost dela FS se zagotavlja s sporočili za javnost, z novinarskimi konferencami, internetnimi predstavitvami ter sporočili, poslanimi po drugih informacijsko-telekomunikacijskih sredstvih. Javnost dela FS se zagotavlja tudi z organizacijo javnih razprav in posvetovanj o temah, ki so v pristojnosti FS.
(3) Vsakoletno poročilo Fiskalnega sveta o javnofinančni politiki in druga stališča Fiskalnega sveta se objavijo v obliki, ki je dostopna širši javnosti.
(4) Izjave za javnost daje predsednik FS oziroma namestnik predsednika FS v primeru njegove odsotnosti.
(5) Seje FS so praviloma zaprte za javnost.
(6) Fiskalni svet lahko skliče javno sejo FS, na katero lahko povabi tudi zunanje strokovnjake.
VII. KONČNA DOLOČBA
18. člen
Ta poslovnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 42900-1/2010/1
Ljubljana, dne 15. februarja 2010
EVA 2010-1511-0001
prof. dr. Marjan Senjur l.r.
Predsednik
Fiskalnega Sveta

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti