Uradni list

Številka 98
Uradni list RS, št. 98/2009 z dne 4. 12. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 98/2009 z dne 4. 12. 2009

Kazalo

4348. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu prenove starega mestnega jedra Slovenske Konjice, stran 13131.

Na podlagi 61. člena ter v povezavi s 46. in 96. členom Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07) je Občinski svet Občine Slovenske Konjice na podlagi 7. in 16. člena Statuta Občine Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 31/99, 19/01, 100/02 in 91/07) na 29. redni seji dne 26. 11. 2009 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu prenove starega mestnega jedra Slovenske Konjice
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
(podlaga za občinski podrobni prostorski načrt)
Predmetni odlok je izdelan skladno z družbenim planom razvoja Občine Slovenske Konjice za srednjeročno obdobje 1986, 1990 dopolnjen v letu 1994, 1999 in 2004 (Uradni list SRS, št. 23/87 in Uradni list RS, št. 50/98, 72/00 in 75/04) in Odlokom o sprejetju zazidalnega načrta prenove starega mestnega jedra Slovenske Konjice (Uradni list SRS, št. 35/85 in Uradni list RS, št. 1/98, 4/00, 28/03).
2. člen
(vsebina odloka)
Ta odlok določa prostorske ureditve, območje sprememb in dopolnitev, opis prostorske ureditve, rešitve in ukrepe za celostno ohranjanje kulturne dediščine, rešitve in ukrepe za varovanje okolja, naravnih virov in ohranjanje narave, rešitve in ukrepe za obrambo ter varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, usmeritve za določitev meril in pogojev po prenehanju veljavnosti podrobnega načrta in dopustna odstopanja.
II. OPIS PROSTORSKE UREDITVE
3. člen
(predmet podrobnega načrta)
Prostorske ureditve so:
– območje parkirišča na stari tržnici in
– območje tržničnega prostora s postavitvijo kioskov med Starim trgom 1 in reko Dravinjo.
III. OBMOČJE PODROBNEGA NAČRTA
4. člen
(območje podrobnega načrta)
Območje ureditve obsega parcele:
– parkirišče: 43/1, 43/4 in 1822 vse k. o. Slovenske Konjice,
– tržnični prostor: 184/83 k. o. Slovenske Konjice.
IV. UMESTITEV NAČRTOVANE UREDITVE V PROSTOR
5. člen
(vplivi in povezave prostorske ureditve s sosednjimi območji)
Ureditve se umeščajo v območje starega mestnega jedra. Parkirišče se navezuje na lokalno cestno omrežje. Tržnica s kioski se umešča na urejen trg na desni breg Dravinje.
6. člen
(funkcija območja)
Območje obravnave je stavbno zemljišče. Območje je namenjeno ureditvi parkirišča in ureditvi tržnice s postavitvijo kioskov.
7. člen
(urbanistično arhitektonska zasnova)
(1) Parkirišče se umešča na območje ob Škalski cesti, na območje, ki ga zazidalni načrt določa za parkirišče in tržnico. Dovoz na parkirišče se uredi z obstoječega dovoza s Škalske ceste.
(2) Tržnica se uredi na obstoječem trgu pred Dravinjo, na območju kjer je z zazidalnim načrtom predviden objekt. Predvidi se postavitev več različno velikih enotnih tipov kioskov, ki se postavijo tako, da zapirajo pogled na območje industrijskih objektov Konusa. Napajanje tržnice se uredi preko trga s Škalske ceste. Napajanje se vrši po časovnem režimu. V končni fazi se napajanje uredi preko podaljšane ceste, ki poteka na vzhodni strani starega mestnega jedra.
8. člen
(oblikovanje in dimenzije načrtovanih kioskov)
(1) Parkirne površine stare tržnice se izvedejo z vodo prepustnim tlakom. Tlaki se izvedejo s travnimi rešetkami ali tlakovci v peščeno sivi barvi. Dovozi na parkirišče se izvedejo v asfaltu.
(2) Kioski se izvedejo v kovinski konstrukciji, streha se izvede v ustreznem materialu. Kioski bodo imeli dvokapne strehe oziroma ravne. Tlorisne površine kioskov: A 14,3m², 1B 9,1m², in C 9,5+4,8+9,5m².
9. člen
(pogoji zunanje ureditve)
(1) Med parkirišči se mestoma uredi zelenice z drevesi. Obstoječa večja drevesa na parkirišču (kostanj, platana jesen, oreh) se ohranijo v največji možni meri. Za posege v drevesa se izdela strokovna analiza stanja dreves in pridobi ukrepe in navodila za negovanje s strani pristojne službe za varstvo kulturne dediščine. Na zelenice se sadijo drevesa z večjim habitusom, predlaga se platane s horizontalno razrastjo.
(2) Prostor tržnice se tlakuje, povečajo se zelene površine. Tlakovanje se izvede v maniri vzorca obstoječega tlaka. V primeru zamenjave tlaka, se zamenja tlak celotnega območja starega mestnega jedra.
(3) Poenoti se tip svetilk in urbane opreme s starim trgom.
(4) Drevesa se ohranijo ali nadomestijo z isto vrsto okroglastega javorja (Acer platanoides Globosum).
10. člen
(pogoji za neoviran dostop do objektov funkcionalno oviranim ljudem)
Zunanja ureditev se načrtuje in izvede tako, da omogoča dostope funkcionalno oviranim ljudem.
V. POGOJI PRIKLJUČEVANJA OBJEKTOV NA GOSPODARSKO JAVNO INFRASTRUKTURO IN GRAJENO JAVNO DOBRO
11. člen
(splošni pogoji priključevanja objektov na gospodarsko javno infrastrukturo in grajeno javno dobro)
Splošni pogoji za potek in gradnjo komunalne, energetske in telekomunikacijske infrastrukture na območju obravnave:
– Objekte se priključi na obstoječe in predvideno kanalizacijsko, vodovodno, elektroenergetsko omrežje in elektronsko komunikacijsko omrežje v območju starega mestnega jedra.
– Trase komunalnih in energetskih vodov se medsebojno uskladijo. Upoštevajo se zadostni medsebojni odmiki in odmiki od grajenih struktur.
– Gradnja komunalnih naprav in objektov se izvaja usklajeno.
– Obstoječe komunalne vode se zaščiti.
VI. REŠITVE IN UKREPI ZA CELOSTNO OHRANJANJE KULTURNE DEDIŠČINE
12. člen
(ukrepi za ohranjanje kulturne dediščine)
(1) V območju načrtovanih gradbenih posegov v zemeljske plasti se izvedejo predhodne arheološke raziskave: dokumentiranje ob izgradnji. V primeru najdb izjemnega pomena se lahko zahteva sprememba izvedbenega projekta in prezentacija ostalin na mestu odkritja.
(2) Kulturno varstveno soglasje za raziskavo in odstranitev izda minister za kulturo. Raziskavo in odstranitev nadzoruje Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, odstranitev opravi oseba, usposobljena za izvajanje arheoloških raziskav.
VII. REŠITVE IN UKREPI ZA VAROVANJE OKOLJA, NARAVNIH VIROV IN OHRANJANJE NARAVE
13. člen
(varstvo tal)
(1) Posegi v tla se izvedejo tako, da se prizadene čim manjše talne površine.
(2) Pri gradnji se uporabljajo prevozna sredstva in gradbeni stroji, ki so tehnično brezhibni, ter le takšne vrste materialov, za katere obstajajo dokazila o neškodljivosti za okolje. S prometnih površin, gradbenih površin in odlagališč gradbenega materiala se omeji in prepreči emisije prahu. S teh površin je treba preprečiti tudi odtekanje vode na travnate površine.
(3) Pri gradnji se humus odstrani in pravilno deponira. Viške zemljine se uporabi pri urejanju zelenic.
14. člen
(varstvo kakovosti voda)
Odvajanje odpadnih voda iz območja urejanja se uredi v skladu s pogoji določenimi v Uredbi o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda iz virov onesnaževanja. Na meteorno kanalizacijo se dovoli priključiti le tiste meteorne vode, ki ne presegajo dopustnih parametrov za izpust neposredno v vode v skladu z določili zgoraj navedene uredbe.
15. člen
(varstvo zraka)
Zaradi zmanjševanja onesnaževanja zraka s prašnimi emisijami in emisijami plinov gradbenih strojev med gradnjo, se upošteva naslednje ukrepe za varstvo zraka:
– primerno razporeditev in ureditev začasnih in drugih dovoznih poti na gradbišče,
– zaradi zmanjšanja prašenja ob sušnih dnevih se predvidi zadostno močenje prevoznih poti in odkritih površin.
16. člen
(varstvo pred hrupom)
Območje ureditve se opredeli s III. stopnjo hrupa. Med gradnjo se ne presega mejne ravni hrupa. Upošteva se predpise o emisijskih normah pri gradbeni mehanizaciji in prevoznih sredstvih. Vsa hrupna dela se izvaja v dnevnem času v skladu s predpisi o varstvu pred hrupom. Zvočni signali na gradbišču se uporabljajo le v nujnih primerih.
17. člen
(varstvo pred svetlobnim onesnaževanjem)
(1) Razsvetljava se uredi tako, da ne povzroča svetlobnega onesnaževanja. Vse svetilke in osvetljevanje reklamnih panojev se izvede tako, da je svetloba usmerjena izključno v tla.
(2) Na južno fasado objekta se ne postavi svetilk, ki bi vplivale na povečano osvetljenost območja.
18. člen
(pogoji zbiranja in odvoza odpadkov)
(1) Način zbiranja in odvoz odpadkov se izvaja v skladu z določili, ki urejajo ravnanje s komunalnimi odpadki v občini. Posode za odpadke se postavi na ekološko tehnično brezhiben prostor, lahko tudi v objekt. Lokacija, kjer se odpadki zbirajo, se uredi tako, da je dostopna vozilom za odvoz odpadkov.
(2) Gradbene odpadke, ki nastanejo pri gradnji, se odstrani izven območja podrobnega načrta.
VIII. REŠITVE IN UKREPI ZA OBRAMBO TER VARSTVO PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI
19. člen
(varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami)
Varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami se zagotavlja z nepozidanimi površinami, kamor je možen umik v primeru požara in potresa.
20. člen
(pogoji za varstvo pred požarom)
(1) Požarna varnost objektov se zagotovi z dovozi za interventne vozila po obstoječem internem omrežju povoznih površin. Izgrajeno hidrantno omrežje zagotavlja preskrbo s požarno vodo. Varen umik se zagotovi na zunanje površine, dovozne in parkirne površine.
(2) Dostop za interventna vozila do objektov po obstoječem cestnem omrežju in peš coni.
(3) Vir za zadostno oskrbo vode za gašenje se zagotovi iz vodovoda preko hidrantnega omrežja. Pri načrtovanju hidrantnega omrežja se upošteva Pravilnik o tehničnih normativih za hidrantno omrežje in gašenje požarov.
(4) Način varovanja pred požarom za objekt in dobrine se opredeljen v PGD projektu skladno z določili Zakona o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 71/93, 105/06) in Pravilnikom o požarno varnostnih zahtevah (Uradni list RS, št. 42/93).
IX. DOPUSTNA ODSTOPANJA
21. člen
(odstopanja)
Dovoli se odstopanja velikosti (površin) kioskov za 20% navzgor in do 10% navzdol.
X. DRUGI POGOJI
22. člen
(nadzor)
Nadzor nad izvajanjem odloka izvaja Ministrstvo za okolje in prostor, Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor.
XI. USMERITVE ZA DOLOČITEV MERIL IN POGOJEV PO PRENEHANJU VELJAVNOSTI SPREMEMB IN DOPOLNITEV ODLOKA O ZAZIDALNEM NAČRTU
23. člen
(prenehanje veljavnosti odloka)
Po prenehanju veljavnosti sprememb in dopolnitev se območje vključi v enoto urejanja, ki vključuje območje starega mestnega jedra.
XII. KONČNI DOLOČBI
24. člen
(veljavnost odloka)
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
25. člen
(razveljavitev)
S tem odlokom se razveljavi dele določil Odloka o zazidalnem načrtu prenove starega mestnega jedra Slovenske Konjice, ki veljajo za obravnavane parcele (Uradni list SRS, št. 35/85).
Št. 3500-0008/2009
Slovenske Konjice, dne 26. novembra 2009
Župan
Občine Slovenske Konjice
Miran Gorinšek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti