Uradni list

Številka 98
Uradni list RS, št. 98/2009 z dne 4. 12. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 98/2009 z dne 4. 12. 2009

Kazalo

4290. Sklep o letnem poročilu vzajemnega pokojninskega sklada, stran 13023.

Na podlagi sedme alinee prvega odstavka 323. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 109/06 – ZPIZ-1-UPB4, 114/06 – ZUTPG in 10/08 – ZVarDod) izdaja Agencija za trg vrednostnih papirjev
S K L E P
o letnem poročilu vzajemnega pokojninskega sklada
1. člen
(predmet sklepa)
Ta sklep določa podrobnejšo vsebino letnega poslovnega poročila (v nadaljevanju letno poročilo) vzajemnega pokojninskega sklada.
2. člen
(vsebina letnega poročila)
(1) Letno poročilo vzajemnega pokojninskega sklada sestavljajo:
1. računovodski izkazi kot so opredeljeni v sklepu, ki ureja vrste in sheme računovodskih izkazov vzajemnega pokojninskega sklada in
2. poslovno poročilo.
(2) Upravljavec vzajemnega pokojninskega sklada (v nadaljevanju upravljavec) mora sestavljati letno poročilo vzajemnega pokojninskega sklada za obdobje, ki je enako koledarskemu letu.
3. člen
(poslovno poročilo)
(1) Poslovno poročilo iz 2. točke prvega odstavka 2. člena tega sklepa mora vsebovati vsaj pošten prikaz razvoja in izid poslovanja vzajemnega pokojninskega sklada ter njegovega finančnega položaja, vključno z opisom bistvenih tveganj in negotovosti, katerim je vzajemni pokojninski sklad izpostavljen.
(2) Poslovno poročilo mora vsebovati tudi podatke in pojasnila o:
– številu članov vzajemnega pokojninskega sklada, sestavi članstva po starosti in spolu, številu novih članov v poslovnem letu, številu rednih in izrednih prenehanj članstva v vzajemnem pokojninskem skladu v poslovnem letu ter številu članov, ki so zadržali pravice iz vplačanih enot premoženja na svojem osebnem računu;
– izplačilih odkupnih vrednosti zaradi rednega oziroma izrednega prenehanja članstva;
– zadržanju pravic članov iz vplačanih enot na osebnem računu;
– plačilu premije za posamezne vrste pravic dodatnega pokojninskega zavarovanja;
– številu zavarovancev, ki jim zavarovanje miruje;
– številu enot premoženja v mirovanju na zadnji dan leta, za katerega se poročilo sestavlja;
– proviziji upravljavca, vstopnih in izstopnih stroških ter ostalih stroških vzajemnega pokojninskega sklada;
– rezultatu poslovanja s sredstvi članov vzajemnega pokojninskega sklada, doseganju dejanskega in zajamčenega donosa v poslovnem letu ter o obsegu vplačil;
– vplačilih upravljavca zaradi nedoseganja zajamčenega donosa oziroma rezervacijah za nedoseganje zajamčene donosnosti, ki jih je upravljavec oblikoval v breme lastnega kapitala.
(3) Upravljavec v poslovnem poročilu opiše tudi pomembne poslovne dogodke, ki so nastopili po koncu poslovnega leta in pričakovani razvoj vzajemnega pokojninskega sklada.
4. člen
(povzetek letnega poročila)
(1) V povzetku letnega poročila vzajemnega pokojninskega sklada (v nadaljevanju povzetek letnega poročila) upravljavec na jasen in razumljiv način povzame poslovanje in rezultate poslovanja vzajemnega pokojninskega sklada v poslovnem letu. Namen povzetka letnega poročila je informiranje članov vzajemnega pokojninskega sklada.
(2) Povzetek letnega poročila mora vsebovati tudi:
– ime časopisa, v katerem se objavljajo podatki o donosu in vrednosti enote premoženja vzajemnega pokojninskega sklada, v primeru, da upravljavec omenjene podatke posreduje v objavo;
– naslov in telefonska številka osebe, zaposlene pri upravljavcu, pri katerem lahko član dobi dodatne informacije in obrazložitve;
– naslov upravljavca, na katerem je možno dobiti na vpogled letno poročilo vzajemnega pokojninskega sklada;
– navedbo, da je letno poročilo vzajemnega pokojninskega sklada na vpogled tudi pri delodajalcu v primeru, da pokojninski načrt, ki ga ta sklad izvaja, financira delodajalec.
(3) Podatki in informacije, navedeni v povzetku letnega poročila, morajo biti enaki tistim, ki so navedeni v letnem poročilu.
5. člen
(predložitev revidiranega letnega poročila)
(1) Upravljavec mora Agenciji za trg vrednostnih papirjev predložiti revidirano letno poročilo vzajemnega pokojninskega sklada (v nadaljevanju revidirano letno poročilo) za preteklo poslovno leto najkasneje do 30. maja tekočega leta.
(2) V primeru, da pokojninski načrt, ki ga izvaja vzajemni pokojninski sklad, financira delodajalec, mora upravljavec v roku iz prejšnjega odstavka revidirano letno poročilo predložiti tudi delodajalcu.
(3) Revidirano letno poročilo mora biti članom vzajemnega pokojninskega sklada na vpogled na sedežu upravljavca.
6. člen
(rok za pošiljanje povzetka revidiranega letnega poročila)
Upravljavec mora povzetek revidiranega letnega poročila za preteklo poslovno leto poslati vsem članom vzajemnega pokojninskega sklada najkasneje do 15. junija tekočega leta.
7. člen
(razveljavitev predpisov)
(1) Z dnem uveljavitve tega sklepa preneha veljati Sklep o podrobnejši vsebini letnega poslovnega poročila vzajemnega pokojninskega sklada (Uradni list RS, št. 133/03).
(2) Ta sklep se prvič uporabi za pripravo letnega poročila vzajemnega pokojninskega sklada za leto 2009.
8. člen
(uveljavitev sklepa)
Ta sklep začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00702-10/2009-9
Ljubljana, dne 30. novembra 2009
EVA 2009-1611-0207
Namestnica predsednika sveta
Agencije za trg vrednostnih papirjev
Anka Čadež l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti