Uradni list

Številka 81
Uradni list RS, št. 81/2009 z dne 16. 10. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 81/2009 z dne 16. 10. 2009

Kazalo

3640. Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu spremembe in dopolnitve LN za območje nove stanovanjske soseske Vojnik cona 7a, stran 11073.

Na podlagi 61. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07 z dne 13. 4. 2007) in na podlagi 12. in 45. člena Statuta Občine Vojnik (Uradni list RS, št. 59/06 in 67/06) je Občinski svet Občine Vojnik na seji dne 29. 9. 2009 sprejel
O D L O K
o občinskem podrobnem prostorskem načrtu spremembe in dopolnitve LN za območje nove stanovanjske soseske Vojnik cona 7a
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se sprejme občinski podrobni prostorski načrt za območje sprememb in dopolnitev LN za območje nove stanovanjske soseske Vojnik cona 7a v nadaljevanju: OPPN, ki ga je izdelal AR projekt d.o.o., Sevnica, pod št. 22/08 in so sestavni del tega odloka. Občinski podrobni prostorski načrt je izdelan v skladu s prostorskimi sestavinami dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Celje od leta 1986 do leta 1990 za območje Občine Vojnik – prostorski plan Občine Vojnik (Uradni list RS, št. 99/99, 79/04).
2. člen
OPPN vsebuje nasledneje sestavine:
I.     TEKSTUALNI DEL
II.    SMERNICE IN MNENJA NOSILCEV UREJANJA PROSTORA
III.   PRILOGE
IV.    GRAFIČNE PRILOGE
II. UREDITVENO OBMOČJE OPPN
3. člen
Meja območja urejanja občinskega prostorskega podrobnega načrta meji na vzhodni, južni strani z obstoječo stanovanjsko pozidavo na zahodni strani z obstoječo stanovanjsko pozidavo in javno potjo na severni strani pa z obstoječimi nepozidanimi površinami. Velikost območja OPPN znaša 1987m².
Občinski podrobni prostorski načrt se pripravi za območje, ki sega na zemljišče parc. št. 907 k.o. Vojnik okolica v celoti in delno na parcele št. 906 in 1180 k.o. Vojnik okolica.
Izven območja občinskega podrobnega prostorskega načrta poteka izvedba priključitve območja na električno, vodovodno, plinovodno omrežje. Območje priključevanja poteka po naslednjih parcelah:
– priključek na elektro omrežje po par. št. 894, 899, 904 in delno 906 vse k.o. Vojnik okolica
– priključek na javni vodovod poteka po par. št. 899, 904 in delno 906 vse k.o. Vojnik okolica
– priključek na javni plin poteka po par. št. 86/1 k.o. Vojnik trg.
III. MERILA IN POGOJI ZA IZRABO OBMOČJA IN ZA OBLIKOVANJE POSEGOV V PROSTOR
4. člen
Na območju OPPN so dovoljene naslednje vrste dejavnosti:
– stanovanjska dejavnost
– storitvena dejavnost.
5. člen
Na območju OPPN so dovoljene naslednje vrste gradenj, oziroma drugih del:
– gradnja novega objekta
– redna investicijska in vzdrževalna dela
– spremembe namembnosti in sprememba rabe
– rekonstrukcija objektov
– rušitve in nadomestne gradnje
– dozidave in nadzidave.
6. člen
Na območju OPPN so dovoljene naslednje vrste dopustnih objektov glede na namen:
– stanovanjski objekti
– gradbeno inženirski objekti (prometna, komunalna in energetska infrastruktura)
– gradnja manj zahtevnih in enostavnih objektov skladno z Uredbo o vrstah objektov glede na zahtevnost (Uradni list RS, št. 37/08)
– zelene površine.
7. člen
Na območju OPPN pogoji za urbanistično in krajinsko oblikovanje območja ter za arhitektonsko oblikovanje objektov in naprav naslednji:
Stanovanjski objekti
– lega objektov: po geodetsko zazidalni situaciji;
– horizontalni gabariti: po geodetski zazidalni situaciji, so dovoljene tolerance s tem, da se mora ohranjat min. razmerje med stranicami 1: 2 do 1: 1,8. Tloris osnovnega volumna objekta je praviloma podolgovate oblike. Na osnovni volumen je možno dodajati in odvzemati manjše svobodno oblikovane volumne, do skupne max. površine, ki je enaka največ 1/3 osnovnega objekta brez vpliva na bivalne pogoje sosednjih objektov;
– vertikalni gabarit: dovoljena je izvedba K + P + M, pri čemer se šteje, da posamezna etaža ne presega višine 3,50 m, da je klet delno vkopana, kolenčni zid v mansardi pa ne presega višine 1,20 m;
– konstrukcija: klasično – zidana ali montažna;
– kota pritličja: po geodetsko zazidalni situaciji;
– kolenčni zid: do 1,20 m;
– streha: v osnovi dvokapnica v kombinaciji z ravno streho. Naklon strešine 40°–45° z minimalnimi napušči ali brez; kritina pretežno opečnata, naravna rdeče barve;
– fasada: finalna obdelava fasad je klasični zglajeni omet v svetlih, pastelnih barvah z kombinacijo lesa. Dovoljena izvedba balkonov in lož. Pri fasadah je možna kombinacija več barv;
– oblikovanje odprtin: svobodno;
– osvetlitev mansarde: strešna okna in/ali frčade;
– zunanja ureditev gradbene parcele: dovozni priključek do enodružinske stanovanjske hiše bo izveden iz javne poti. Manipulativne površine na gradbeni parceli se asfaltirajo ali tlakujejo. Ostali del parcele se hortikulturno uredi z avtohtono zasaditvijo. Pri zunanji ureditvi celotnega območja je možna tudi gradnja ali zasaditev ograj max višine 1,20 m med posameznimi zemljiškimi parcelami na parcelno mejo.
8. člen
Enostavni objekti:
Znotraj gradbenih parcel stanovanjskega kompleksa je možna gradnja manj zahtevnih in enostavnih objektov skladno z Uredbo o vrstah objektov na zahtevnost (Uradni list RS, št. 37/08). Gradijo se lahko kot prizidek k osnovnemu objektu ali samostojno. Oblikovani morajo biti usklajeno z osnovnim objektom. Objekti so lahko lesene, zidane in kovinske konstrukcije.
9. člen
Infrastrukturni objekti:
Infrastrukturni objekti obsegajo vse objekte in naprave vezane na prometno, komunalno energetsko infrastrukturo (most, cesta, parkirišča in podobno), postavitev cestne in urbane opreme (ograje, prometna signalizacija, svetilke) ter objekte zvez in telekomunikacij.
Oblikovanje infrastrukturnih objektov je svobodno, če s tem odlokom ni določeno drugače:
– Cesta se asfaltira, manipulativne površine in parkirišča se asfaltirajo ali tlakujejo,
– ograje se lahko gradijo skladno z Uredbo o vrstah objektov na zahtevnost (Uradni list RS, št. 37/08).
10. člen
Gradbena parcela:
Parcelacija, oziroma določitev funkcionalnih zemljišč – oziroma gradbenih parcel v OPPN ni predpisana. V grafičnem delu OPPN je v ureditveni situaciji objekt lociran na sedanje lastniško stanje parc. št. 907 k.o. Vojnik okolica.
Dovoljen odmik zidu stanovanjskih in pomožnih objektov od sosednjih parcelnih mej je 4,00 m. Kolikor investitor pridobi soglasje lastnika sosednjega zemljišča je možno graditi objekt z manjšim odmikom.
Gradbena parcela je lahko pozidana do 40% površine, kar vključuje glavni objekt in pomožne objekte, nepozidane površine je 60%. Pri določanju razmerja se upošteva bruto etažna površina pritličja.
IV. POGOJI ZA INFRASTRUKTURNO UREJANJE OBMOČJA
11. člen
Dovozi in dostopi ter parkiranje:
Območje OPPN za območje Sprememb in dopolnitev LN nove stanovanjske soseske Vojnik cona 7a se prometno navezuje na javno pot št. 464191 (Kašova ulica) parc. št. 86/1 k.o. Vojnik trg. Dovozna cesta se nadaljuje po javnem dobrem parc. št. 1180 k.o. Vojnik okolica v širini 2,50 m do uvoza na parcelo št. 907 k.o. Vojnik okolica. Parkiranje in manipulativne površine se uredijo na parceli št. 907 k.o. Vojnik okolica.
12. člen
Vodovod:
Iz smernic Vodovod – kanalizacija d.o.o. je razvidno, da je oskrba predvidenega objekta možna preko vodovodnega omrežja Devica Marija, ki je zaenkrat v izgradnji. Izdaja soglasja za priključitev bo možna šele po dograditvi tega vodovodnega omrežja in po predaji novozgrajenega vodovodnega omrežja v upravljanje javnemu podjetju Vodovod – kanalizacija d.o.o..
V primeru, ko se jašek nahaja na območju povoznih površin, mora biti jašek opremljen s povoznim pokrovom. Na trasi vodovoda ni dovoljena gradnja nadzemnega in podzemnega objekta, saditi dreves in drugih trajnih nasadov ter postavljati škarpe, ograje ali drogove. Vodovod je potrebno vgraditi najmanj 1,2m pod koto terena. Predviden objekt se navezuje na obstoječe hidrantno omrežje na tem območju.
13. člen
Kanalizacija – odvod komunalnih meteornih voda:
Fekalna kanalizacija:
Na podlagi smernic Vodovod – kanalizacija d.o.o. je razvidno, da se bo objekt lahko priključil na predvideno kanalizacijo LN stanovanjska soseska Vojnik – cona 7a. Projekt za kanalizacijo na območju LN stanovanjska soseska Vojnik je izdelala VIZURA d.o.o., Celje pod št. 89/05-01-K. Za predviden fekalni kanal je potrebno izdelati načrt dograditve kanalizacije in si zanj pridobiti soglasje upravljalca kanalizacije pred izdajo »Soglasja za priključitev« obravnavanega objekta. Objekt na območju predvidenega OPPN se bo na javni kanal priključil preko revizijskega jaška. V javno kanalizacijo je dovoljeno odvajati vode, ki ustrezajo Uredbi o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih vod v vode in javno kanalizacijo (Uradni list RS, št. 47/05 in 45/07) in Pravilniku o prvih meritvah in obratovalnem monitoringu odpadnih vod ter pogojih za njegovo izvajanje (Uradni list RS, št. 74/07).
Meteorna kanalizacija:
Na podlagi smernic Vodovod – kanalizacija d.o.o. je razvidno, da se bo objekt lahko priključil na predvideno meteorno kanalizacijo LN stanovanjska soseska Vojnik – cona 7a. Projekt za kanalizacijo na območju LN stanovanjska soseska Vojnik je izdelala VIZURA d.o.o., Celje pod št. 89/05-01-K. Za predviden meteorni kanal je potrebno izdelati načrt dograditve meteorne kanalizacije in si zanj pridobiti soglasje upravljalca kanalizacije pred izdajo »Soglasja za priključitev« obravnavanega objekta.
14. člen
Električno omrežje:
Na podlagi smernic Elektro Celje d.d. je energija za napajanje objekta v obravnavanem območju OPPN na voljo na NN omrežju Čufarjeva, ki se napaja iz TP Vojnik trg.
Pri križanju z drugimi komunalnimi vodi je potrebno elektro kable dodatno zaščititi.
15. člen
Telefonsko omrežje, kabelski razdelilni sistem:
V smernicah Telekom Slovenije ni bilo podanih podatkov glede tras TK omrežja. V primeru, da na območju poteka trasa TK omrežja, je potrebno obstoječe TK omrežje glede na predvideno pozidavo oziroma komunalno ureditev ustrezno zaščititi ali prestaviti.
16. člen
Plinovodno omrežje:
Za omenjeno gradnjo je možno predvideti povezavo na javno distribucijsko plinovodno omrežje delovnega tlaka 3 bar (MOP je 4 bar), plinski odsek VO36, dimenzije PE63, skladno s projektno dokumentacijo št.: 949/01-1, PGD, PZI, Srednjetlačni plinski razvod Vojnik – 1. in 2. faza, avgust 2001, IBJ d.o.o. Celje. Plinski odsek VO36, dimenzije PE63 je izveden v občinski javni poti, jugo-zahodno od predvidene gradnje objekta.
17. člen
Odpadki:
Za vsak stanovanjski objekt je potrebno zagotoviti zbirno mesto za odpadke, to je urejen prostor v ali ob objektu kamor se postavijo zabojniki za mešane komunalne odpadke in odjemno mest, kjer izvajalec javne službe odpadke prevzame. Odjemno mesto je lahko tudi zbirno mesto, če je zagotovljen nemoten dovoz vozilom za odvoz odpadkov. Vsi koristniki odvoza komunalnih odpadkov so dolžni ravnati v skladu z odlokom, veljavnim na območju Občine Vojnik.
V. OSTALI POGOJI ZA UREJANJE OBMOČJA OPPN
18. člen
Varstvo pred hrupom:
Raven hrupa mora v naselju ostati v mejah dovoljenega.
Glede na dejansko in namensko rabo prostora se obravnavano območje, skladno s 4. členom Uredbe o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju (Uradni list RS, št. 105/05) razvrščeno v III. stopnjo varstva pred hrupom. S predvidenim posegom, menimo, da ne bodo presežene maksimalno dovoljene ravni hrupa. V primeru suma se izvedejo meritve, na podlagi katerih se izvede protihrupna zaščita.
19. člen
Varstvo zraka:
Snovi, ki se izpuščajo v ozračje, ne smejo presegati mejnih količin, določenih z uredbo o mejah, opozorilnih in kritičnih emisijskih vrednostih snovi v zrak (Uradni list RS, št. 73/94, 52/02, 8/03, 39/06; ZVO-1-UDB1), Uredbo o emisiji snovi v zrak iz kurilnih naprav (Uradni list RS, št. 73/94, 51/98, 83/98, 105/00).
Dimnovodne naprave morajo biti zgrajene tako, da zagotavljajo varno, zanesljivo in trajno delovanje kurišča, torej ne smejo presegati maksimalne dovoljene emisije določene v navedeni uredbi.
20. člen
Varstvo voda:
Odvajanje odpadnih voda iz območja OPPN mora biti urejeno s pogoji, določenimi v Uredbi o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda v vode in javno kanalizacijo (Uradni list RS, št. 47/05 in Pravilniku o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne in padavinske vode (Uradni list RS, št. 105/02, 50/04).
Izboljšanje okolja oziroma varstvo voda bomo dosegli z:
– izgradnjo kanalizacijskega sistema območja s čistilno napravo
– rednim vzdrževanjem kanalizacijskega sistema.
Končna dispozicija fekalnih vod bo čistilna naprava. Onesnažene meteorne vode z manipulativnih utrjenih površin se vodijo preko lovilca olj in goriv in zadrževalnika v meteorno kanalizacijo.
21. člen
Varstvo kulturne dediščine:
Nova umestitev objekta se nahaja izven vplivnega območja kulturnega spomenika; cerkev Marija sedem žalosti, EŠD 3500, ki je povzeto iz veljavnega prostorskega plana Občine Vojnik (Uradni list RS, št. 79/04). Načrtovana gradnja se kljub vsemu nahaja v vplivnem območju, kot ga obravnava zavod, vendar na skrajnem jugo-vzhodnem robu. Gradnja pod določenimi pogoji je dopustna in kvalitetne vedute na kulturni spomenik se bodo ohranile.
Arhitektura novih objektov naj sledi kontinuiteti obstoječe pozidave na tem območju, tako, da novo nastala gradnja ne bo vplivala negativno na kvaliteto obravnavanega območja. Arhitekturno oblikovanje je lahko sodobno, vendar skladno in neupadljivo s prilagajanjem terenu. Ureditev okolice objektov naj upošteva obstoječe kvalitete kulturne krajine, brez večjih umetnih barier in netipične urbane opreme ter z avtohtono zasaditvijo.
Predhodna ocena arheološkega potenciala za obravnavano območje OPPN še ni bila izdelana. Kolikor priporočene predhodne arheološke raziskave niso opravljene pred začetkom izvedbe zemeljskih del, je zaradi varstva arheoloških ostalin potrebno Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije skladno s predpisi s področja varstva kulturne dediščine omogočiti dostop do zemljišč, kjer se bodo izvajala zemeljska dela in opravljanje strokovnega nadzora nad posegi. V ta namen naj lastnik zemljišča (investitor) odgovorni vodja o dinamiki gradbenih del pisno obvesti Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije vsaj 10 dni pred pričetkom zemeljskih del.
VI. UKREPI ZA VARSTVO PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI
22. člen
Varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter varstvo pred požarom:
Vsi posegi v območju občinskega podrobnega prostorskega načrta morajo biti dimenzionirani, projektirani in izvedeni skladno z predhodno pridobljenim geološkim mnenjem.
Ureditveno območje obravnavanega občinskega podrobnega prostorskega načrta se nahaja na območju, ki je na osnovi Ocene potresne ogroženosti RS, marec 2006 (Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje) uvrščeno v VII stopnjo MCS, kar mora biti upoštevano v projektni dokumentaciji za pridobitev gradbenega dovoljenja.
Naselje Vojnik predstavlja primestno naselje pretežno ruralnega značaja z manj kot 5000 prebivalcev. V skladu z Zakonom o graditvi in vzdrževanju zaklonišč (Uradni list RS, št. 57/96) mora biti I. plošča stanovanjske hiše dimenzionirana tako, da vzdrži porušitev objekta v primeru potresa.
Obravnavano območje se bo z vodo oskrboval iz vodovodnega omrežja Devica Marija, ki je v izgradnji. Voda za gašenje požara je zagotovljena iz vodovodnega omrežja in iz hidrantnega omrežja na tem območju. Dostop gasilskim vozilom v primeru eventuelnega požara je omogočen neposredno do objekta.
Odmiki med objekti so zagotovljeni in izpolnjujejo varen umik ljudi, živali in premoženja.
Kot sestavni del projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja za objekt je potrebno izdelati študijo požarne varnosti. Pred izdajo gradbenega dovoljenja, je potrebno k projektnim rešitvam pridobiti požarno soglasje od Uprave RS za zaščito in reševanje.
23. člen
Varstvo voda
Na območju predvidene gradnje je že zgrajeno kanalizacijsko omrežje, ki se navezuje na čistilno napravo (Odlok o oskrbi s pitno vodo ter odvajanju in čiščenju komunalnih odpadnih ter padavinskih voda na območju Občine Vojnik Uradni list RS, št. 4/00).
Meteorne vode se preko revizijskih jaškov, peskolovov in zadrževalnega bazena na parceli investitorja odvajajo v meteorno kanalizacijo.
Pri izvedbi meteorne kanalizacije so potrebni ukrepi za zmanjšanje odtoka padavinskih voda z urbanih površin v kanalizacijo oziroma v vodotoke (Zakon v vodah – Uradni list RS, št. 67/02, Uredba o emesiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih vod v vode in javno kanalizacijo – Uradni list RS, št. 47/05, 45/07).
24. člen
Način ravnanja s plodno zemljo: Ob izkopu gradbene jame je potrebno odstraniti plodno zemljo, je deponirati na primernem mestu, in uporabiti za ureditev zelenic.
VII. ETAPNOST IZVEDBE PROSTORSKE UREDITVE
25. člen
Ureditveno območje OPPN, je mogoče izvajati postopno v takšnem obsegu, da je zagotovljena funkcija posameznih objektov in naprav in da se s tem ne poslabšujejo razmere na celotnem območju.
VIII. OBVEZNOSTI INVESTITORJA IN IZVAJALCEV PRI IZVAJANJU OPPN
26. člen
Pri izvajanju posegov v prostor na obravnavanem območju je izvajalec dolžan zagotoviti dostope do obstoječih objektov in zemljišč v času gradnje, racionalno urediti gradbišče in pri posegih na prometnicah zagotoviti varen promet.
Pri urejanju okolice in javnih površin mora investitor:
– ob izvedbi posega odstraniti plodno zemljo in jo začasno deponirati;
– po končani gradnji odstraniti začasne objekte, odvečni gradbeni material in urediti okolico ter višino zemljišča na parcelni meji prilagoditi sosednjemu zemljišču;
– pred pričetkom gradnje mora investitor pravočasno obvestiti upravljavce objektov, naprav in vodov gospodarske javne infrastrukture, ki so tangirani pri predmetni gradnji.
IX. DOPUSTNA ODSTOPANJA OD FUNKCIONALNIH, OBLIKOVALSKIH IN TEHNIČNIH REŠITEV
27. člen
Na območju urejanja so dovoljene naslednje tolerance:
– za lego objektov: načrtovani objekti se lahko gradijo v sklopu gradbene parcele z večjim odmikom kot je določeno v grafičnih prilogah, pod pogojem da se upošteva dovoljen odmik od sosednjih gradbenih parcel in javnih cest, ter da je zagotovljena varnost cestnega prometa,
– za horizontalni gabarit: načrtovani objekti se lahko gradijo večjega tlorisnega gabarita kot je določeno v grafičnih prilogah, pod pogojem, da se ne spreminja razmerje pozidanosti gradbene parcele,
– za kote kleti in manipulativnih površin so tolerance ± 50 cm, vendar kota manipulativnih površin se prilagaja vozišču javne ceste z maksimalnim naklonom do 3%,
– dovoljena so odstopanja od določitve vhodov v objekt ali uvozov na gradbeno parcelo, pod pogojem, da je zagotovljena preglednost na cesti in varnost prometa,
– pri prometni, komunalni in energetski infrastrukturi je možno odstopanje potekov predvidenih vodov, v kolikor se pojavijo utemeljeni razlogi zaradi lastništva zemljišč ali ustrezne projektne dokumentacije, če to pogojujejo primernejši obratovalni parametri in ekonomičnejša invensticijska vlaganja ob pogoju, da prestavitev ne spreminjajo vsebinskega koncepta OPPN.
X. KONČNE DOLOČBE
28. člen
OPPN je stalno na vpogled pri pristojni občinski službi v Občini Vojnik in Upravni enoti Celje, Oddelek za okolje in prostor.
29. člen
Nadzor nad izvajanjem OPPN izvajajo pristojne inšpekcijske službe in komunalni nadzornik v občini.
30. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 350-0001/2008-8
Vojnik, dne 29. septembra 2009
Župan
Občine Vojnik
Benedikt Podergajs l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti