Uradni list

Številka 81
Uradni list RS, št. 81/2009 z dne 16. 10. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 81/2009 z dne 16. 10. 2009

Kazalo

3619. Pravilnik o dodeljevanju izredne denarne pomoči v Občini Ravne na Koroškem, stran 11038.

Na podlagi 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2), Zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 3/07 – UPB2) in 16. člena Statuta Občine Ravne na Koroškem (Uradni list RS, št. 39/99 … 23/07) je Občinski svet Občine Ravne na Koroškem na 27. redni seji dne 30. 9. 2009 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju izredne denarne pomoči v Občini Ravne na Koroškem
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina pravilnika)
S tem pravilnikom se določijo upravičenci do dodelitve izredne denarne pomoči v Občini Ravne na Koroškem, namen dodelitve pomoči, kriteriji za določitev višine pomoči ter postopek uveljavljanja in dodelitve izredne denarne pomoči v Občini Ravne na Koroškem.
2. člen
(izredna denarna pomoč)
Izredna denarna pomoč po tem pravilniku je pomoč, ki se upravičencu dodeli praviloma enkrat letno kot pomoč pri razrešitvi materialne stiske prosilca, ki je nastala na osnovi negativnih posledic gospodarske in finančne krize.
3. člen
(zagotovitev sredstev)
Sredstva za izplačilo izredne denarne pomoči se zagotovijo v proračunu Občine Ravne na Koroškem. Izredna denarna pomoč se dodeljuje do porabe predvidenih proračunskih sredstev po zaporedju vloženih popolnih vlog v tekočem letu.
II. NAMEN IZREDNE DENARNE POMOČI IN UPRAVIČENCI DO PREJEMA POMOČI
4. člen
(namen izredne denarne pomoči)
Izredna denarna pomoč se na osnovi kriterijev iz III. poglavja tega pravilnika dodeli:
– za pokritje dolgov in stroškov iz naslova šolskih obveznosti iz socialno ogroženih družin: šolska prehrana, šolske potrebščine ali kritje drugih izobraževalnih stroškov otrok,
– za pokritje dolgov in stroškov ostalih osnovnih potreb socialno ogroženih družin: najemnina stanovanja, stroški električne energije, ogrevanja, komunalnih storitev.
5. člen
(upravičenci do prejema izredne denarne pomoči)
Upravičenci do prejema izredne denarne pomoči po tem pravilniku so občani, ki imajo prijavljeno stalno bivališče v Občini Ravne na Koroškem, ki v Občini Ravne na Koroškem dejansko tudi stalno prebivajo in so na njihovo materialno stisko neposredno vplivale zaostrene gospodarske razmere zaradi finančne krize. Za neposreden vpliv zaostrenih gospodarskih razmer zaradi finančne krize se šteje, če je posameznik oziroma vsaj eden od družinskih članov prosilca v obdobju trajanja finančne krize, to je od 1. 10. 2008 dalje, ne po svoji krivdi izgubil zaposlitev in je še prijavljen kot iskalec zaposlitve na Zavodu za zaposlovanje RS.
Do izredne denarne pomoči so upravičeni prosilci, ki izpolnjujejo pogoje iz prejšnjega odstavka tega člena in
– katerih dohodek na družinskega člana ne presega cenzusa za dodelitev denarne socialne pomoči, določene z Zakonom o socialnem varstvu, za več kot 80%, z upoštevanjem dejanskih materialnih oziroma socialnih razmer upravičenca,
– ki v tekočem letu, za katerega zaprošajo za izredno denarno pomoč, s strani občine niso prejeli redne enkratne denarne pomoči.
III. VIŠINA IZREDNE DENARNE POMOČI IN IZJEME PRI DODELJEVANJU
6. člen
(višina izredne denarne pomoči in kriteriji)
Osnovna za določitev višine izredne denarne pomoči je minimalni dohodek posameznika ali družine, katerega višina se določi po merilih Zakona o socialnem varstvu. Kot dohodek štejejo vsi dohodki in prejemki po Zakonu o socialnem varstvu, ki so jih upravičenec in njegovi družinski člani pridobili v zadnjih treh mesecih pred vložitvijo zahtevka.
Osnovni znesek izredne denarne pomoči posameznikom ali družinam za posamezno leto, ki se dodeli na osnovi odločitve komisije za vrednotenje vlog za dodelitev izredne denarne pomoči, znaša najmanj 50% zneska minimalnega dohodka iz Zakona o socialnem varstvu. Upravičencem do izredne denarne pomoči se lahko v posameznem letu dodeli največ 150% osnovnega zneska izredne denarne pomoči.
Višina izredne denarne pomoči za posameznega družinskega člana se v razmerju do osnovnega zneska izredne denarne pomoči določi po naslednjih merilih:
– prva odrasla oseba v družini: 100% osnovnega zneska,
– vsaka naslednja odrasla oseba v družini: 70% osnovnega zneska,
– otrok do 18 let in polnoletni otrok, ki so ga starši dolžni preživljati zaradi rednega šolanja: 50% osnovnega zneska.
Višina izredne denarne pomoči za enostarševsko družino se poveča za 50% osnovnega zneska pomoči.
Izredna denarna pomoč se dodeljuje v denarni ali funkcionalni obliki po naslednjih kriterijih:
– za pokritje dolgov in stroškov iz naslova šolskih obveznosti iz socialno ogroženih družin: do višine osnovnega zneska izredne denarne pomoči,
– za pokritje dolgov in stroškov ostalih osnovnih potreb socialno ogroženih družin: do 150% osnovnega zneska izredne denarne pomoči.
7. člen
(izjeme pri odločanju o dodelitvi izredne denarne pomoči)
Izjemoma se lahko pri posameznem primeru odločanja o upravičenosti do izredne denarne pomoči oziroma o višini izredne denarne pomoči upoštevajo tudi druga dejstva in okoliščine, ki odražajo dejanski socialni položaj posameznika ali družine. V takem primeru se:
1. izredna denarna pomoč ne dodeli oziroma se dodeli nižja pomoč od določene, če se ugotovi, da je dejanski socialni položaj posameznika ali družine boljši, kot izhaja iz izkazanega dohodka (materialnega stanja) v vlogi prosilca za denarno pomoč;
2. lahko dodeli do 50% višja pomoč od določene, če se ugotovi, da posameznik ali družina živi v izjemno hudi materialni stiski in to izkazuje z ustreznimi potrdili; izredna denarna pomoč po tej točki se lahko dodeli posameznikom ali družinam, katerih dohodek na družinskega člana dosega le do 75% cenzusa, določenega v 5. členu tega pravilnika;
3. lahko izredna denarna pomoč posameznikom ali družinam, ki živijo v izjemno hudi materialni stiski in to izkazujejo z ustreznimi potrdili, izjemoma podeli dvakrat v letu; izredna denarna pomoč po tej točki se lahko dodeli posameznikom ali družinam, katerih dohodek na družinskega člana dosega le do 75% cenzusa, določenega v 5. členu tega pravilnika;
4. lahko dodeli izredna denarna pomoč, če se ugotovi, da posameznik ali družina kljub preseganju cenzusa, določenega v 5. členu tega pravilnika, živi v težkih socialnih razmerah; izredna denarna pomoč po tej točki se lahko dodeli posameznikom ali družinam, katerih dohodek na družinskega člana ne presega cenzusa, določenega v 5. členu tega pravilnika, za več kot 25%.
O izjemah pri dodeljevanju izredne denarne pomoči odloča komisija za vodenje postopka dodelitve izredne denarne pomoči, po predhodno pridobljenem mnenju Centra za socialno delo za vsak posamezen primer posebej.
IV. POSTOPEK PRI UVELJAVLJANJU IN DODELITVI IZREDNE DENARNE POMOČI
8. člen
(javni razpis)
Postopek za dodelitev izredne denarne pomoči po tem pravilniku se prične z javnim razpisom, ki ga objavi občina.
9. člen
(obrazec vloge)
Pravico do izredne denarne pomoči po tem pravilniku uveljavlja vlagatelj pri občinski upravi s pisno vlogo na predpisanem obrazcu »Vloga za dodelitev izredne denarne pomoči«, ki je priloga k temu pravilniku. Vlagatelj dvigne obrazec na sedežu Občine Ravne na Koroškem, Gačnikova pot 5, ali ga pridobi na spletni strani Občine Ravne na Koroškem, www.ravne.si.
Vlogi iz prejšnjega odstavka mora vlagatelj priložiti vsa potrebna dokazila o izpolnjevanju pogojev, ki jih upravni organ in komisija potrebujeta pri vodenju postopka in so navedena kot priloge k vlogi.
10. člen
(komisija za vrednotenje vlog)
Postopek ugotavljanja upravičenosti do dodelitve izredne denarne pomoči vodi komisija za vrednotenje vlog za dodelitev izredne denarne pomoči, ki jo imenuje župan Občine Ravne na Koroškem. Komisijo sestavljajo: predsednik Odbora za zdravstvo in socialno varstvo pri Občinskem svetu Občine Ravne na Koroškem, kot predsednik komisije, predstavnik Centra za socialno delo Ravne na Koroškem in predstavnik strokovne službe Občine Ravne na Koroškem, kot člana komisije.
Strokovna in administrativna dela v zvezi postopkom opravlja pristojna služba Občinske uprave Občine Ravne na Koroškem.
11. člen
(odločba in postopek pritožbe)
O upravičenosti in višini pomoči izda občinska uprava na osnovi predloga komisije odločbo o dodelitvi izredne denarne pomoči ali zavrnitvi vloge, v skladu z Zakonom o splošnem upravnem postopku, v roku 30 dni od prejema popolne vloge.
Zoper izdano odločbo je dovoljena pritožba, o kateri odloča župan Občine Ravne na Koroškem. Pritožba se lahko vloži v roku 15 dni od dneva vročitve odločbe.
12. člen
(nakazilo izredne denarne pomoči)
Izredna denarna pomoč se izplača v denarni obliki ali v funkcionalni obliki neposredno podjetju ali ustanovi (izvajalec, dobavitelj, šola, organizator), kot poravnava računov za blago oziroma storitve pri poravnavi dolgov in stroškov, opredeljenih v 4. členu tega pravilnika.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
13. člen
(uporaba zakonskih določil)
Pri odločanju o dodelitvi izredne denarne pomoči se poleg določb tega pravilnika smiselno uporabljajo tiste zakonske določbe, ki urejajo področje socialnega varstva in se nanašajo na denarno pomoč.
14. člen
(pričetek in konec uporabe določil pravilnika)
Ta pravilnik se prične uporabljati ob izvedbi javnega razpisa za dodelitev izredne denarne pomoči v Občini Ravne na Koroškem v letu 2009.
Pravilnik se uporablja do prenehanja razlogov za uvedbo izredne denarne pomoči, to je do prenehanja posledic neposrednega vpliva zaostrenih gospodarskih razmer zaradi finančne krize na socialno stanje občanov. Prenehanje razlogov ugotovi občinski svet s sklepom.
15. člen
(pričetek veljavnosti pravilnika)
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 122-1-0325/2009-03102
Ravne na Koroškem, dne 30. septembra 2009
Župan
Občine Ravne na Koroškem
mag. Tomaž Rožen l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti