Uradni list

Številka 49
Uradni list RS, št. 49/2009 z dne 29. 6. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 49/2009 z dne 29. 6. 2009

Kazalo

2441. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o vsebini, načinu in postopku pridobitve temeljne kvalifikacije za voznike motornih vozil v cestnem prometu, stran 6771.

Na podlagi 43. člena Zakona o prevozih v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 131/06, 5/07 – popr. in 123/08) izdaja minister za promet
P R A V I L N I K
o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o vsebini, načinu in postopku pridobitve temeljne kvalifikacije za voznike motornih vozil v cestnem prometu
1. člen
V Pravilniku o vsebini, načinu in postopku pridobitve temeljne kvalifikacije za voznike motornih vozil v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 26/07 in 33/08) se besedilo petega odstavka 7. člena spremeni tako, da se glasi:
»(5) K praktičnemu preizkusu znanja sme pristopiti kandidat, ki ima opravljen vozniški izpit ustrezne kategorije oziroma veljavno vozniško dovoljenje ustrezne kategorije. Praktični preizkus kandidat opravlja pred članom izpitne komisije za praktični preizkus znanja.«.
Doda se nov sedmi odstavek, ki se glasi:
»(7) Pooblaščeni centri morajo predsednika komisije iz 11. člena tega pravilnika obvestiti o razpisanih rokih za praktični in teoretični del preizkusa znanja najmanj teden dni pred izvedbo preizkusa na način, kot ga določi komisija s svojim poslovnikom.«.
2. člen
V prvem odstavku 11. člena se na koncu besedila doda novo besedilo, ki se glasi:
»Ne glede na določbe prejšnjega stavka morajo imeti člani izpitne komisije, ki izvajajo praktični preizkus znanja, najmanj višjo strokovno izobrazbo, izpit za učitelja vožnje in izpit za ocenjevalca vožnje vozil ustrezne kategorije. Kandidate za člane komisije za praktični preizkus predlagajo pooblaščeni centri.«.
Doda se nov tretji odstavek, ki se glasi:
»(3) Natančnejši način dela in opravljanja preizkusa znanja komisija določi s svojim poslovnikom, ki ga sprejme z večino glasov navzočih članov komisije. Komisija je sklepčna, če je na sestanku prisotnih vsaj polovica članov komisije. Komisija lahko odloči tudi na dopisni seji, pri čemer člani komisije svoj glas sporočijo predsedniku komisije pisno ali po elektronski pošti. Podpisan poslovnik s strani predsednika komisije se objavi na spletnih straneh Ministrstva za promet in velja z dnem objave.«.
Dosedanji tretji odstavek postane četrti odstavek.
3. člen
Tretji odstavek 12. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(3) Redno usposabljanje se izvaja v obliki obiskovanja obveznega tečaja in praktične izvedbe ciljev, navedenih pod zaporednimi številkami 1.4., 1.5., 1.6., 2.1., 2.2., 2.3., 3.2., 3.3. in 3.5. Priloge 1 tega pravilnika, ki mora skupno trajati najmanj 35 ur, najmanj sedem ur skupaj. Redno usposabljanje se lahko delno izvaja na zmogljivem simulatorju. Izvajajo ga pooblaščeni centri za usposabljanje.«.
Doda se nov šesti odstavek, ki se glasi:
»(6) Ministrstvo pripravi podrobnejši program rednega usposabljanja iz tega člena in ga objavi na svojih spletnih straneh ter posreduje vsem pooblaščenim centrom za usposabljanje, ki so ga dolžni upoštevati pri izvajanju rednega usposabljanja voznikov.«.
Doda se nov sedmi odstavek, ki se glasi:
»(7) Pooblaščeni centri morajo obvestiti Ministrstvo za promet o razpisanih rokih in krajih izvedbe rednega usposabljanja ter o številu prijavljenih kandidatov za vsako usposabljanje najmanj teden dni pred izvedbo usposabljanja.«.
4. člen
V 13. členu se doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
»(3) Kandidati iz prve in druge alineje prvega odstavka tega člena opravijo prvo redno usposabljanje v trajanju dvakrat po sedem ur.«.
5. člen
Naslov VI. poglavja se spremeni tako, da se glasi:
»VI. IZKAZNICA O TEMELJNIH KVALIFIKACIJAH IN VODENJE EVIDENC«.
6. člen
Za 14. členom se doda nov 14.a člen, ki se glasi:
»14.a člen
(1) Ministrstvo za promet vodi evidenco o opravljenih preizkusih znanja in izvedenih rednih usposabljanjih v elektronski obliki, ki obsega:
– zaporedno številko,
– osebno ime kandidata,
– datum in kraj rojstva,
– kraj stalnega prebivališča,
– datum opravljenega preizkusa znanja oziroma usposabljanja; za kandidate, ki preizkusa ne opravijo, pa samo datum opravljanja preizkusa,
– številko spričevala in datum izdaje.
(2) Za elektronsko evidenco mora biti zagotovljeno najmanj tedensko arhiviranje podatkov v obliki rezervnih kopij (backup).«.
7. člen
V prilogi 2 in 3 se v naslovu spričevala beseda »KVALIFIKACIJAH« nadomesti z besedo »KVALIFIKACIJ«.
PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
8. člen
Do vzpostavitve neposredne elektronske povezave z evidencami Ministrstva za promet evidenco o opravljenih preizkusih znanja in rednih usposabljanjih iz 14.a člena pravilnika vodijo pooblaščeni centri.
9. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-108/2009
Ljubljana, dne 8. junija 2009
EVA 2009-2411-0022
dr. Patrick Vlačič l.r.
Minister
za promet

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti