Uradni list

Številka 48
Uradni list RS, št. 48/2009 z dne 26. 6. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 48/2009 z dne 26. 6. 2009

Kazalo

2417. Odlok o lokalni turistični vodniški službi v Občini Radeče, stran 6711.

Na podlagi 41. člena Zakona o spodbujanju razvoja turizma (ZSRT; Uradni list RS, št. 2/04) in 18. člena Statuta Občine Radeče (Uradni list RS, št. 52/06 – UPB1) je Občinski svet Občine Radeče na 18. redni seji dne 15. 6. 2009 sprejel
O D L O K
o lokalni turistični vodniški službi v Občini Radeče
1. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok ureja pogoje za opravljanje lokalne turistične vodniške službe na območju Občine Radeče, določa kriterije za pridobitev statusa lokalnega turističnega vodnika, register lokalnih turističnih vodnikov in nadzor nad izvajanjem odloka.
2. člen
Lokalna turistična vodniška služba je opravljanje lokalnega turističnega vodenja.
Lokalno turistično vodenje je strokovno vodenje obiskovalcev po vnaprej določenem programu na območju Občine Radeče.
Lokalni turistični vodnik je fizična oseba, ki opravlja lokalno turistično vodniško službo oziroma lokalno turistično vodenje.
3. člen
Izvajanje lokalnega turističnega vodenja po tem odloku pomeni spremljanje in vodenje domačih in tujih obiskovalcev, raziskovanje in strokovno pojasnjevanje naravnih in kulturnih znamenitosti, zgodovinskih spomenikov, pomembnih dogodkov, umetniških del ter etnografskih in drugih znamenitosti na območju Občine Radeče.
4. člen
Kandidat pridobi veljaven status lokalnega turističnega vodnika turističnega območja Občine Radeče z vpisom v register lokalnih turističnih vodnikov, ki ga vodi JZ KTRC Radeče, Ulica Milana Majcna 1, Radeče.
Z vpisom v register lokalnih turističnih vodnikov pridobi lokalni turistični vodnik naziv »Lokalni turistični vodnik turističnega območja Občine Radeče« in s tem pravico do opravljanja lokalnega turističnega vodenja.
2. POGOJI ZA OPRAVLJANJE LOKALNE TURISTIČNE VODNIŠKE SLUŽBE
5. člen
Lokalno turistično vodniško službo lahko opravlja oseba, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
– ima najmanj srednjo stopnjo strokovne izobrazbe,
– ima pridobljeno znanje enega tujega jezika,
– ima uspešno opravljen preizkus znanja za lokalnega turističnega vodnika,
– je vpisana v register lokalnih turističnih vodnikov Občine Radeče pri JZ KTRC Radeče.
Ob izpolnitvi zahtevanih pogojev iz prvega odstavka tega člena kandidat pridobi izkaznico za opravljanje lokalne turistične vodniške službe na območju Občine Radeče, ki jo izda JZ KTRC Radeče.
Dejavnost lokalnega turističnega vodenja lahko na območju Občine Radeče opravlja tudi oseba, ki ima uspešno opravljen preizkus znanja za turističnega vodnika pri Gospodarski zbornici Slovenije (v nadaljevanju: GZS) in je kot dokazilo o opravljenem preizkusu znanja za turističnega vodnika pridobila tudi potrdilo oziroma izkaznico, ki jo izda GZS.
6. člen
Turistični vodnik, ki je vpisan v register turističnih vodnikov pri GZS, se lahko vpiše tudi v register lokalnih turističnih vodnikov Občine Radeče.
7. člen
Lokalni turistični vodnik je dolžan izkaznico, izdano s strani JZ KTRC oziroma GZS, nositi s seboj ves čas opravljanja lokalne turistične vodniške službe na območju Občine Radeče.
8. člen
Naročila za lokalno turistično vodenje na območju Občine Radeče sprejema JZ KTRC Radeče v svojih poslovnih prostorih.
3. USPOSABLJANJE ZA LOKALNO TURISTIČNO VODENJE
9. člen
Usposabljanje za lokalno turistično vodenje in pridobitev statusa lokalnega turističnega vodnika turističnega območja Občine Radeče organizira in koordinira JZ KTRC Radeče, izvaja pa ga izobraževalna ustanova, izbrana s strani JZ KTRC Radeče.
Kandidat mora po zaključenem tečaju usposabljanja za lokalno turistično vodenje in pridobitev statusa lokalnega turističnega vodnika turističnega območja Občine Radeče uspešno opraviti preizkus znanja.
Kandidat, ki preizkusa znanja ne opravi uspešno, lahko le-tega ponovno opravlja najprej v roku 30 dni od zadnjega opravljanja preizkusa.
10. člen
Izkaznica iz drugega odstavka 5. člena vsebuje:
– ime in priimek lokalnega turističnega vodnika,
– fotografijo lokalnega turističnega vodnika,
– kraj in datum izdaje izkaznice,
– veljavnost izkaznice,
– žig in podpis odgovorne osebe.
Za aktivnega lokalnega turističnega vodnika se šteje vodnik, ki v petih letih opravi vsaj pet vodenj. Svojo aktivnost lokalni turistični vodnik dokazuje s poročili o opravljenih vodenjih, ki jih posreduje JZ KTRC Radeče. Izkaznica velja za obdobje petih let. Po preteku tega obdobja se lokalnemu turističnemu vodniku ob izkazani aktivnosti glede opravljenih vodenj izda nova izkaznica za obdobje naslednjih 5 let.
V primeru, da lokalni turistični vodnik v petih letih opravi manj kot pet vodenj, mora po poteku tega obdobja v roku enega leta ponovno uspešno opraviti preizkus znanja, iz 8. člena tega odloka. Kolikor tega preizkusa ne opravi uspešno, ga je JZ KTRC Radeče dolžan z odločbo po uradni dolžnosti izbrisati iz registra lokalnih turističnih vodnikov.
Lokalnega turističnega vodnika turističnega območja Občine Radeče, ki je bil glede načina opravljanja lokalnega turističnega vodenja deležen upravičenih kritik in pritožb, lahko JZ KTRC Radeče po predhodni preverbi upravičenosti kritik in pritožb z odločbo izbriše iz registra lokalnih turističnih vodnikov.
Zoper odločbo iz tretjega in četrtega odstavka tega člena je v roku 15 dni od njene vročitve dopustna pritožba, ki se vloži pri predstojniku organa, ki je odločbo izdal. O pritožbi odloča župan Občine Radeče.
Izbris lokalnega turističnega vodnika iz registra lokalnih turističnih vodnikov se izvede po pravnomočnosti odločbe o izbrisu. Z izbrisom iz registra lokalni turistični vodnik izgubi naziv Lokalnega turističnega vodnika turističnega območja Občine Radeče in pravico do opravljanja lokalnega turističnega vodenja na območju Občine Radeče.
Po preteku enega leta od pravnomočnosti odločbe o izbrisu ima lokalni turistični vodnik možnost ponovno pridobiti naziv Lokalnega turističnega vodnika turističnega območja Občine Radeče ter izkaznico za opravljanje lokalne turistične vodniške službe, če uspešno opravi preizkus iz 9. člena tega odloka in če izpolnjuje vse ostale pogoje določene v 5. členu tega odloka.
4. REGISTER LOKALNIH TURISTIČNIH VODNIKOV
11. člen
Oseba, ki izpolnjuje pogoje iz 5. člena tega odloka se vpiše v register lokalnih turističnih vodnikov, ki ga vodi JZ KTRC Radeče.
Register lokalnih turističnih vodnikov vsebuje naslednje podatke:
– zaporedno številko licence,
– ime in priimek,
– naslov,
– telefonsko številko,
– davčno številko,
– podatke o številu vodenj za preteklo leto,
– druga strokovna znanja in usposobljenost.
Seznam lokalnih turističnih vodnikov je objavljen na spletni strani JZ KTRC Radeče.
12. člen
JZ KTRC Radeče na osnovi prejetih poročil s strani posameznega lokalnega turističnega vodnika evidentira podatke o številu vodenj za preteklo leto v register lokalnih turističnih vodnikov. O opravljenih lokalnih turističnih vodenjih posreduje lokalni turistični vodnik JZ KTRC Radeče do konca meseca januarja tekočega leta poročilo za preteklo leto. Iz poročila, ki ga pripravi lokalni turistični vodnik mora biti razvidno:
– ime in priimek lokalnega turističnega vodnika,
– število vodenj v preteklem letu,
– naročnik vodenja,
– število obiskovalcev, ki jih je vodil,
– kraj in država vodenih obiskovalcev,
– v katerem jeziku je bilo opravljeno vodenje,
– pripombe, pohvale, mnenje obiskovalcev o vodenju,
– datum in podpis lokalnega turističnega vodnika.
5. NADZOR
13. člen
Nadzor nad spoštovanjem določb tega odloka izvaja pooblaščena oseba Medobčinskega inšpektorata – Skupnega prekrškovnega organa občinskih uprav občin Bistrica ob Sotli, Brežice, Krško, Radeče in Sevnica.
Lokalni turistični vodnik se je na zahtevo pristojnih služb dolžan predstaviti z veljavno izkaznico, ki jo je prejel po uspešno opravljenem preizkusu znanja za lokalnega turističnega vodnika oziroma z izkaznico, ki jo je prejel od GZS.
6. POSEBNE DOLOČBE
14. člen
Domači in tuji turisti morajo za vodenje na območju Občine Radeče najeti lokalnega turističnega vodnika, ki je evidentiran v registru lokalnih turističnih vodnikov Občine Radeče pri JZ KTRC Radeče ali turističnega vodnika, ki je vpisan v registru turističnih vodnikov pri GZS.
7. KAZENSKE DOLOČBE
15. člen
Z globo 50,00 € se za prekršek kaznuje fizična oseba, ki opravlja lokalno turistično vodniško službo, vendar nima pridobljene veljavne izkaznice za lokalnega turističnega vodnika na območju Občine Radeče, izdane s strani JZ KTRC Radeče ali veljavne izkaznice GZS.
Z globo 50,00 € se za prekršek kaznuje lokalni turistični vodnik turističnega območja Občine Radeče, ki ravna v nasprotju s 7. členom in drugim odstavkom 13. člena tega odloka.
Z globo 2.000,00 € se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki ne zagotovi lokalnega turističnega vodnika pri vsaki izvedbi potovanja na območju Občine Radeče.
Z globo 500,00 € se kaznuje za prekršek odgovorna oseba pravne osebe, ki ne zagotovi lokalnega turističnega vodnika pri vsaki izvedbi potovanja na območju Občine Radeče.
Zbrane globe štejejo za prihodek proračuna Občine Radeče.
8. PREHODNE DOLOČBE
16. člen
JZ KTRC Radeče najkasneje v 30 dneh od začetka veljavnosti tega odloka:
– vzpostavi register lokalnih turističnih vodnikov in pripravi obrazec prijave v register,
– določi obliko in vsebino izkaznice,
– izda cenik storitev za lokalno turistično vodenje.
17. člen
Ne glede na določbo 11. člena tega odloka se v register lokalnih turističnih vodnikov na območju Občine Radeče ob predložitvi pisnega potrdila o opravljenem ustreznem usposabljanju oziroma preizkusu znanja, lahko vpiše tudi lokalni turistični vodnik, ki ima opravljeno ustrezno usposabljanje oziroma preizkus znanja za lokalnega turističnega vodnika območja Občine Radeče po predpisih, ki so veljali pred uveljavitvijo tega odloka.
18. člen
Odlok o lokalni turistični vodniški službi v Občini Radeče začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne trideseti dan po njegovi objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 900-4/2009/7
Radeče, dne 15. junija 2009
Župan
Občine Radeče
Matjaž Han l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti