Uradni list

Številka 48
Uradni list RS, št. 48/2009 z dne 26. 6. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 48/2009 z dne 26. 6. 2009

Kazalo

2406. Odlok o programu opremljanja stavbnih zemljišč za stanovanjsko zazidavo v Hrpeljah, stran 6670.

Na podlagi tretjega odstavka 74. člena Zakona o prostorskem načrtovanju – ZPNačrt (Uradni list RS, št. 33/07), Uredbe o vsebini programa opremljanja stavbnih zemljišč (Uradni list RS, št. 80/07), Pravilnika o merilih za odmero komunalnega prispevka (Uradni list RS, št. 95/07), ter Statuta Občine Hrpelje - Kozina (Uradni list RS, št. 34/99, 65/02, 24/03 in 75/06) je Občinski svet Občine Hrpelje - Kozina na 24. redni seji dne 4. 6. 2009 sprejel
O D L O K
o programu opremljanja stavbnih zemljišč za stanovanjsko zazidavo v Hrpeljah
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(1) S tem odlokom se potrdi Program opremljanja stavbnih zemljišč za stanovanjsko zazidavo v Hrpeljah, ki ga je izdelal INŽENIRSKI BIRO KOPER, Dušan Ivančič, s.p. pod številko projekta IBK 03/09 v marcu 2009 (v nadaljevanju: program opremljanja), in na njegovi podlagi določijo pogoji, elementi in način izračuna komunalnega prispevka za stavbna zemljišča na obravnavanem ureditvenem območju, ki se ureja skladno z Odlokom o prostorskih ureditvenih pogojih v občini Sežana za območje Občine Hrpelje - Kozina (Uradne objave Primorskih novic, št. 28/91; Uradni list RS, št. 22/95, 102/05).
(2) Program opremljanja je sestavni del tega odloka in je vključno s prilogami na vpogled pri pristojni občinski službi.
2. člen
(1) Program opremljanja stavbnih zemljišč je sestavljen iz besedila in grafičnega dela:
A) BESEDILO PROGRAMA OPREMLJANJA:
1. POVZETEK PROGRAMA OPREMLJANJA
2. SPLOŠNI DEL PROGRAMA OPREMLJANJA
2.1 Podatki o naročniku in izdelovalcu
2.2 Osnovni pojmi uporabljeni v programu opremljanja
2.3 Namen izdelave programa opremljanja
2.4 Opis območja opremljanja stavbnih zemljišč
2.5 Podlage za izdelavo programa opremljanja
2.6 Predvidene prostorske ureditve
3. PREDVIDENA KOMUNALNA OPREMA
3.1 Opis obstoječe komunalne opreme
3.2 Opis predvidene komunalne opreme in druge gospodarske javne infrastrukture
3.3 Obračunsko območje predvidene komunalne opreme
3.4 Skupni stroški predvidene komunalne opreme S (ij)
3.5 Obračunski stroški predvidene komunalne opreme OS (ij)
3.6 Okvirni časovni načrt gradnje predvidene komunalne opreme
4. PODLAGE ZA ODMERO KOMUNALNEGA PRISPEVKA
4.1 Preračun obračunskih stroškov predvidene komunalne opreme na merske enote
4.2 Merila za odmero komunalnega prispevka
4.3 Indeksiranje stroškov opremljanja
5. IZRAČUN KOMUNALNEGA PRISPEVKA
5.1 Način izračuna komunalnega prispevka za predvideno komunalno opremo
5.2 Način izračuna komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo
5.3 Pogodba o opremljanju stavbnih zemljišč
5.4 Izračun komunalnega prispevka za priključitev objektov na predvideno komunalno opremo.
B) GRAFIČNI DEL PROGRAMA OPREMLJANJA
1. Prikaz lege objektov z njihovo              M 1:1000
funkcionalno, tehnično in oblikovno zasnovo –
arhitektonsko zazidalna situacija
2. Načrt parcel z mejo zazidalnega območja     M 1:1000
3. Prikaz obstoječe in načrtovane komunalne    M 1:1000
infrastrukture
– zbirna karta komunalnih naprav
C) PRILOGE
3. člen
(1) Opremljanje stavbnih zemljišč za stanovanjsko zazidavo v Hrpeljah se izvaja na podlagi programa opremljanja.
(2) Program opremljanja je akt, s katerim je določena komunalna oprema in druga gospodarska javna infrastruktura, ki jo je treba zgraditi ali rekonstruirati skladno s prostorskim aktom, opredeljeni roki za gradnjo komunalne opreme in določene podlage za odmero komunalnega prispevka.
(3) Program opremljanja je skladen s prostorskimi planskimi akti občine ter z načrtom razvojnih programov občinskih proračunov. Pri pripravi programa opremljanja so bili upoštevani pogoji izvajalcev gospodarskih javnih služb in drugih nosilcev urejanja prostora. Program opremljanja je bil izdelan na podlagi projektne dokumentacije: PGD in PZI, Komunalna infrastruktura zazidave Hrpelje jug, št. projekta: 256-08, februar 2009, ki ga je izdelal: NG projektiranje inženiring, Magda Svetina Mercina, s.p..
(4) S programom opremljanja so opredeljeni tudi roki in način opremljanja stavbnih zemljišč z elektroenergetskim omrežjem.
4. člen
(1) Obravnavano zazidalno območje, ki meri 94.296,30 m2 (9,43 ha), zajema nezazidana stavbna zemljišča na južnem obodu poselitvenega območja naselja Hrpelje in je hkrati območje opremljanja stavbnih zemljišč po programu opremljanja iz 1. točke odloka.
(2) Zazidalno območje se nahaja vzhodno od obrtno industrijske cone ter južno od obstoječe stanovanjske pozidave. Na vzhodu je zazidalno območje oddaljeno približno 300 m od skrajnega tira železniške proge Divača–Koper, na jugu območje meji na gozdna zemljišča. Predvidena zazidava je dostopna iz naselja Hrpelje po kategorizirani javni poti JP 625191 Hrpelje–Slavnik. Naselje Hrpelje je središče občinskega pomena z večjim deležem urbanih stanovanjskih območij, površinami za razmestitev centralnih dejavnosti, površinam za razvoj proizvodnih dejavnosti ter z zagotovljeno visoko stopnjo komunalne oskrbe in varstva okolja.
(3) S prostorskimi sestavinami planskih aktov občine je obravnavano ureditveno območje opredeljeno kot območje planske celote Hrpelje z osnovno namensko rabo: poselitveno območje.
II. OBSTOJEČA IN PREDVIDENA KOMUNALNA OPREMA
5. člen
(1) Obravnavano zazidalno območje se prometno navezuje iz obstoječe ceste JP 625191 (Hrpelje–Slavnik). Obstoječe cestno omrežje širšega območja poselitve služi predvsem za stanovanjsko pozidavo na severnem obodu predvidene zazidave ter obrtno industrijski coni na vzhodu. Obstoječa cesta Hrpelje–Slavnik kot tudi obstoječe poti na območju zazidave so preozke, izvedene deloma v makadamu, deloma v dotrajanem asfaltu, z neustrezno odvodnjo in nimajo primernih vozno – tehničnih elementov. V splošnem obstoječe ceste ne omogočajo razvoja poselitve. Območje tudi ni dostopno za vozila javnega prevoza.
(2) Na zazidalnem območju ni razdelilnega vodovodnega omrežja, zato bo skladno s pogoji upravljavca Kraški vodovod, d.o.o., Sežana, vodooskrba in požarna varnost nove zazidave možna po izgradnji razdelilnega vodovodnega omrežja iz nodularne litine, ki se bo priključilo na obstoječe cevovode locirane v križišču priključne ceste v Obrtno industrijsko cono, v križišču Sončne poti in ceste B ter v krožnem križišču. Na jugovzhodnem robu zazidalnega območja poteka magistralni cevovod Je Ø500 mm. Predvideni posegi se nahajajo v vodovarstvenem območju – 3 VVO III. Načrtovane posege na območju cevovoda je potrebno načrtovati skladno s pogoji upravljalca Rižanski vodovod Koper, d.o.o. tako, da se predvidi ustrezna zaščita cevovoda, ki mora potekati v cestnem telesu novih cest.
(3) Zazidalno območje nima zgrajene javne kanalizacije za fekalne odpadne vode. Skladno s pogoji upravljalca Kraški vodovod, d.o.o., Sežana, bo možno priključiti nove objekte na javni kanalizacijski sistem po izgradnji kanalizacije za odpadne vode, ki se bodo odvajale v obstoječe javno kanalizacijsko omrežje z ločenim sistemom, ki poteka po Sončni ulici in ulici Nova pot z navezavo na centralno čistilno napravo Hrpelje. Odpadne padavinske vode iz prometnih in drugih javnih površin se bodo odvajale v predvideno meteorno kanalizacijo s sistemom ponikanja, meteorne vode posameznih objektov pa se bodo čistile in odvajale v internem kanalizacijskem sistemu na lastnem zemljišču.
(4) Na zazidalnem območju bo potrebno zagotoviti ločeno zbiranje odpadkov skladno s pogoji upravljalca Komunalno stanovanjsko podjetje, d.d., Sežana. Prevzemna mesta komunalnih odpadkov bodo praviloma na javni površini tako, da je upravljalcu omogočen nemoten prevoz odpadkov. Za posamezne nize objektov se uredijo mesta za zbiranje ločenih odpadkov – ekološki otoki.
(5) Obravnavano območje nima izvedenih elektroenergetskih naprav, ki bi novim porabnikom zagotavljale zadostno in kvalitetno preskrbo z električno energijo, zato bo skladno z izdanimi pogoji Elektro Primorske, Javnega podjetja za distribucijo električne energije, d.d., potrebno zgraditi ustrezno elektroenergetsko SN in NN omrežje ter javno razsvetljavo. Obstoječa transformatorska postaja ne zadovoljuje predvidenih potreb po dobavi električne energije, poleg tega je njena lokacija neustrezna. Načrtovati je potrebno prestavitev obstoječe TP-Naselje1 (250kVA) na novo lokacijo, vključno z zamenjavo transformatrja, in sicer na 630kVA, predvidi se tudi nova TP-Naselje2 (630kVA).
(6) Na obravnavanem območju ni telefonskega omrežja, ki bi omogočilo izvedbo priključkov na javno telefonsko omrežje, zato bo potrebno skladno s pogoji upravljalca Telekom Slovenije, d.d., načrtovati nove telekomunikacijske povezave s sistemom kabelske kanalizacije z navezavo na obstoječe TK omrežje v križišču ceste Hrpelje - Slavnik in priključne ceste v obrtno industrijsko cono.
(7) Za novo zazidavo je predvidena uporaba utekočinjenega naftnega plina za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode. Na podlagi pogojev upravljalca obstoječega omrežja Petrol plin, d.o.o., bo oskrba zazidave z UNP možna z izgradnjo omrežja iz polietilenskih cevi PE 100 (za tlak do 4 bar) z navezavo na obstoječi plinovod obrtno industrijske cone, ki poteka vzdolž obstoječe ceste Hrpelje - Slavnik. Vzhodni del zazidave bo možno priključiti na obstoječi primarni plinovod PE160, ki poteka po cesti Nova pot. V perspektivi je predvidena priključitev na razvod zemeljskega plina.
(8) V programu opremljanja je predvidena izgradnja naslednje komunalne, energetske in druge gospodarske javne infrastrukture:
– rekonstrukcija JP 625191 (Hrpelje - Slavnik)
glavna dovozna cesta v zazidavo (cesta A),
– izgradnja južne napajalne ceste – cesta B,
– izgradnja osrednje napajalne ceste – cesta C,
– izgradnja dovoznih cest do objektov – ceste E, F, G, H, I, J, K, L, M,
– izgradnja krožnega križišča na obstoječi cesti Nova pot,
– izgradnja samostojnih pešpoti v območju G,
– gradnja razdelilnega vodovodnega in hidrantnega omrežja,
– gradnja fekalne kanalizacije,
– gradnja meteorne kanalizacije,
– ureditev mest za ločeno zbiranje komunalnih odpadkov – ekološki otoki,
– gradnja elektroenergetskega SN, NN omrežja in javne razsvetljave,
– gradnja telekomunikacijskega omrežja,
– gradnja plinovodnega omrežja.
6. člen
(1) Ob izpolnitvi pogojev iz 3. člena odloka je dopustno etapno opremljanje stavbnih zemljišč s tem, da mora vsak izvedeni del tvoriti zaključen prostorski del s komunalno in prometno infrastrukturo, zunanjo ureditvijo in ustreznim številom parkirnih prostorov in ne sme ovirati izvedbe drugih objektov in prostorskih ureditev ter normalne rabe zemljišč.
(2) Okvirni časovni načrt izgradnje komunalne opreme temelji na pogojih glede etapnosti izvajanja prostorskih ureditev, podanih pobud zainteresiranih investitorjev oziroma lastnikov zemljišč ter prioritetami in finančnimi zmožnostmi občine. Opremljanje stavbnih zemljišč s komunalno in drugo gospodarsko javno infrastrukturo se bo, ob upoštevanju danih izhodišč, izvajalo v več etapah.
(3) V vsaki etapi, ki je vezana na dinamiko plačil komunalnega prispevka zainteresiranih investitorjev, se najprej izvedejo vse prestavitve oziroma zaščitni ukrepi kot pogoj za začetek gradnje objektov in drugih prostorskih ureditev. Predvideni rok izgradnje komunalne opreme posamezne etape je 2–3 leta. V tem obdobju bodo tudi izvedene vse aktivnosti po programu opremljanja, vključno z neodplačnim prenosom komunalne infrastrukture v last občine in upravljanje. Ob upoštevanju načel javnega interesa in dobrega gospodarjenja se etapnost in roke lahko ustrezno prilagaja.
(4) Opremljenost stavbnih zemljišč za obravnavano območje zagotavlja Občina Hrpelje - Kozina, ki lahko s pogodbo o opremljanju iz 13. člena odloka dogovori, da investitor na lastne stroške zagotovi opremljenost stavbnega zemljišča, na katerem namerava graditi objekte. V tem primeru bo podrobni časovni načrt gradnje sestavni del pogodbe o oddaji gradnje objektov in omrežij komunalne infrastrukture.
III. PODLAGE ZA ODMERO KOMUNALNEGA PRISPEVKA
7. člen
(1) Za potrebe odmere komunalnega prispevka po posamezni vrsti komunalne opreme so v programu opremljanja določene podlage, ki vsebujejo: določitev obračunskega območja, izračunane skupne in obračunske stroške opremljanja, preračun obračunskih stroškov opremljanja na m2 parcele oziroma na m2 neto tlorisne površine objekta ter podrobnejša merila za odmero komunalnega prispevka.
(2) Obračunsko območje komunalne opreme je območje, na katerem se zagotavlja priključevanje objektov ter površin na obstoječo in predvideno komunalno opremo. Obračunsko območje obsega stavbna zemljišča znotraj zazidalnega območja in je hkrati obračunsko območje odmere komunalnega prispevka.
(3) Skupni stroški opremljanja stavbnih zemljišč S (ij) s komunalno opremo na obračunskem območju znašajo 5.050.619,26 EUR. Skupni stroški vključujejo stroške izdelave projektne in investicijske dokumentacije, stroške odkupov zemljišč za prometne in druge javne površine, stroške gradbenega inženiringa in nadzora, predpisane dajatve in stroške gradnje. Skupni stroški ne vključujejo stroške vzdrževanja komunalne opreme in stroške gradnje telekomunikacijske in elektroenergetske infrastrukture, ki ne spada v komunalno infrastrukturo in zanjo občina ne more odmerjati komunalnega prispevka.
(4) Obračunski stroški opremljanja stavbnih zemljišč OS (ij), znašajo 4.582.675,81 EUR. Obračunski stroški, ki se financirajo iz sredstev zbranih s plačili komunalnih prispevkov in bremenijo določljive zavezance, so del skupnih stroškov, zmanjšanih za vire financiranja, ki jih občina za izvedbo investicije pridobi iz drugih virov in so določeni v načrtu razvojnih programov občinskega proračuna.
(5) Pri površini stavbnega zemljišča se upošteva velikost parcele iz zazidalne situacije. Neto tlorisna površina se za objekte, za katere je potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje, izračuna po standardu SIST ISO 9836. Pri določitvi vrst objektov glede na pretežen namen uporabe se upošteva Uredba o uvedbi in uporabi enotne klasifikacije vrst objektov in o določitvi objektov državnega pomena (Uradni list RS, št. 33/03, 78/05 – popravek). V primeru ko parcela objekta ni določena ali se za objekt ne more določiti neto tlorisna površina objekta, se upoštevajo merila iz 5. člena Pravilnika o merilih za odmero komunalnega prispevka.
(6) Program opremljanja določa naslednja podrobnejša merila:
– delež parcele Dp pri izračunu komunalnega prispevka je 30 odstotkov (Dp=0,3).
– delež neto tlorisne površine Dt pri izračunu komunalnega prispevka je 70 odstotkov (Dt=0,7).
– faktor dejavnosti K(dejavnost) se določi glede na pretežen namen uporabe objekta po preglednici 1.
Preglednica 1
+----------+--------+----------------------------------------+
|Šifra     |Faktor  |Opredelitev, izjeme                     |
|(CC-SI)   |        |                                        |
+----------+--------+----------------------------------------+
|1110      |1,0     |Eno-stanovanjske stavbe                 |
+----------+--------+----------------------------------------+
|1121      |1,0     |Dvo-stanovanjske stavbe                 |
+----------+--------+----------------------------------------+
|1122      |1,1     |Tri- in večstanovanjske stavbe          |
+----------+--------+----------------------------------------+
|113       |0,7     |Stanovanjske stavbe za posebne namene   |
+----------+--------+----------------------------------------+
|1230      |1,25    |Trgovske in druge stavbe za storitvene  |
|          |        |dejavnosti                              |
+----------+--------+----------------------------------------+
|126       |0,7     |Stavbe splošnega družbenega pomena      |
+----------+--------+----------------------------------------+
|127       |0,7     |Druge nestanovanjske stavbe             |
+----------+--------+----------------------------------------+
|1242      |0,7     |Garažne stavbe                          |
+----------+--------+----------------------------------------+
– Faktor dejavnosti za tiste dele podzemnih etaž v stavbah, razen za eno in dvostanovanjske stavbe, ki so namenjeni parkiranju, je enak 0,7, pri čemer se za te površine določijo obračunski stroški le za ceste ter vodovod.
8. člen
(1) Preračun obračunskih stroškov opremljanja OS (ij) na m2 parcele Cp (ij) oziroma na m2 neto tlorisne površine objekta Ct (ij) se v skladu s 14. členom Uredbe o vsebini programa opremljanja stavbnih zemljišč opravi na naslednji način:
Cp (ij) = OS (ij) / vsotaA (j) Ct (ij) = OS (ij) / vsotaT (j)
Zgornje oznake pomenijo:
Cp (ij) – strošek opremljanja m2 parcele z določeno komunalno opremo na obračunskem območju,
Ct (ij) – strošek opremljanja m2 neto tlorisne površine objekta z določeno komunalno opremo na obračunskem območju,
OS (ij) – obračunski stroški investicije za določeno komunalno opremo na obračunskem območju,
vsotaA (j) – vsota površin vseh parcel oziroma delov parcel, ki ležijo na obračunskem območju, zmanjšana za površine namenjene objektom grajenega javnega dobra,
vsotaT (j) – vsota površin vseh neto tlorisnih površin na obračunskem območju.
(2) Za preračun obračunskih stroškov na m2 parcele oziroma na m2 neto tlorisne površine objekta so v programu določene naslednje vrednosti:
vsotaA (j) = 63.618,40 m2 – vsota površin vseh parcel na obračunskem območju,
vsotaT (j) = 42.168,00 m2 – vsota neto tlorisnih površin objektov na obračunskem območju.
9. člen
(1) V preglednici 2 so prikazani obračunski stroški predvidene komunalne opreme OS (ij) preračunani na m2 parcele Cp (ij) oziroma na m2 neto tlorisne površine objekta Ct (ij) za posamezno vrsto predvidene komunalne opreme na obračunskem območju:
Preglednica 2
+---+----------------------+-------------+----------+--------+
|   |Vrsta predvidene      |OS (ij)      |Cp (ij)   |Ct (ij) |
|   |komunalne opreme      |(EUR)        |(EUR/m2)  |(EUR/m2)|
+---+----------------------+-------------+----------+--------+
|1  |Cestno omrežje in     |2.696.889,04 |42,4      |64,0    |
|   |javna razsvetljava    |             |          |        |
+---+----------------------+-------------+----------+--------+
|2  |Vodovodno omrežje     |455.241,12   |7,2       |10,8    |
+---+----------------------+-------------+----------+--------+
|3  |Fekalna kanalizacija  |510.736,64   |8,0       |12,1    |
+---+----------------------+-------------+----------+--------+
|4  |Meteorna kanalizacija |754.281,00   |11,9      |17,9    |
+---+----------------------+-------------+----------+--------+
|5  |Odstranjevanje        |165.528,00   |2,6       |3,9     |
|   |odpadkov              |             |          |        |
+---+----------------------+-------------+----------+--------+
|*  |Obračunski stroški OS |4.582.675,81 |          |        |
|   |(ij) skupaj           |             |          |        |
+---+----------------------+-------------+----------+--------+
10. člen
(1) V skladu s 6. členom Pravilnika o merilih za odmero komunalnega prispevka se komunalni prispevek izračuna tako, da se ugotovi na katero vrsto komunalne opreme lahko zavezanec priključi svoj objekt ali mu je omogočena uporaba določene vrste komunalne opreme.
(2) Komunalni prispevek KPi se za določeno vrsto komunalne infrastrukture izračuna na naslednji način:
KP(ij )= (A(parcela) * Cp(ij) * Dp) + (K(dejavnost) * A(tlorisna) * Ct(ij) * Dt)
Zgornje oznake pomenijo:
– KP(ij)         znesek dela KP, ki pripada  posamezni vrsti
                 komunalne opreme,
– A(parcela)     površina parcele
– Cp(ij)         obračunski stroški, preračunani na m2
                 parcele
– Dp             delež parcele pri izračunu komunalnega
                 prispevka
– K(dejavnost)   faktor dejavnosti
– A(tlorisna)    neto tlorisna površina objekta
– Ct(ij)         obračunski stroški, preračunani na m2 neto
                 tlorisne površine objekta
– Dt             delež neto tlorisne površine objekta
– i              posamezna vrsta komunalne opreme
– j              posamezno obračunsko območje.
(3) Celotni komunalni prispevek KP, ki se ga odmeri zavezancu, je seštevek izračunanih zneskov delov komunalnega prispevka KP(ij), ki pripadajo posamezni vrsti komunalne opreme na obračunskem območju.
(4) Zavezanec plačila komunalnega prispevka je investitor oziroma lastnik objekta, ki se na novo priključuje na komunalno opremo, povečuje neto tlorisno površino objekta ali spreminja njegovo namembnost. Zavezanec plačila komunalnega prispevka je tudi lastnik obstoječega objekta, ki mu je omogočena uporaba komunalne opreme, na katero dotlej ni mogel priključiti objekta oziroma mu ni bila omogočena njena uporaba.
11. člen
(1) Komunalni prispevek za priključitev objektov in površin na predvideno komunalno opremo se odmeri skladno s podlagami za odmero komunalnega prispevka po programu opremljanja, po cenah iz 9. člena odloka, določenih na 31. 3. 2009.
(2) Način delitve stroškov v primeru izboljšanja opremljenosti stavbnega zemljišča je določen za posamezno vrsto komunalne opreme, skladno s programom opremljanja.
(3) Komunalni prispevek za priključitev objektov in površin na obstoječo komunalno opremo se odmeri skladno z Odlokom o podlagah in merilih za odmero komunalnega prispevka za območje Občine Hrpelje - Kozina.
12. člen
(1) Komunalni prispevek za potrebe gradnje objektov odmeri pristojni organ občine v skladu z 10. členom tega odloka z odmerno odločbo, na zahtevo zavezanca ali, ko od upravne enote v zavezančevem imenu prejme obvestilo o popolnosti vloge za pridobitev gradbenega dovoljenja. Rok za izdajo odločbe je 15 dni, o izdaji odločbe pa občina obvesti upravno enoto.
(2) Komunalni prispevek se za predvideno komunalno opremo zavezancu lahko odmeri že pred tem, ko mu je omogočena priključitev oziroma njena uporaba, če je njena gradnja predvidena v proračunu občine v tekočem ali naslednjem letu. Komunalni prispevek za posamezno vrsto komunalne opreme se lahko odmeri, če se stavbno zemljišče nahaja v obračunskem območju te vrste komunalne opreme.
(3) Zavezancu, ki je predpisane obveznosti za obstoječo komunalno opremo že izpolnil, se odmerijo le stroški izboljšanja opremljenosti stavbnega zemljišča. Če se komunalni prispevek odmerja zaradi izboljšanja opremljenosti stavbnega zemljišča, se izda odmerna odločba po uradni dolžnosti.
(4) S plačilom komunalnega prispevka je zavezancu zagotovljena priključitev na že zgrajeno komunalno opremo oziroma mu je zagotovljeno, da bo zgrajena v roku in obsegu, kot to določa program opremljanja. Ob plačilu komunalnega prispevka ima zavezanec pravico zahtevati sklenitev pogodbe z občino.
(5) Obračunski stroški opremljanja m2 parcele oziroma njenega dela v obračunskem območju z določeno komunalno opremo Cp (ij) in stroški opremljanja m2 neto tlorisne površine objekta z določeno komunalno opremo Ct (ij), se pri odmeri komunalnega prispevka indeksirajo ob uporabi povprečnega letnega indeksa cen za posamezno leto, ki ga objavlja Združenje za gradbeništvo v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, pod »Gradbena dela – ostala nizka gradnja«.
13. člen
(1) Če mora investitor za pridobitev gradbenega dovoljenja zgraditi ali izboljšati del komunalne opreme, se investitor in občina lahko s pogodbo o opremljanju dogovorita, da bo investitor sam opremil stavbno zemljišče, na katerem namerava graditi. V tem primeru je investitor dolžan vse faze investicije v komunalno opremo izvajati po predpisih o javnem naročanju, občina pa ima dolžnost zagotoviti nadzor nad gradnjo, ki je v celoti strošek zavezanca za plačilo komunalnega prispevka.
(2) S pogodbo o opremljanju se podrobneje določijo medsebojne obveznosti glede komunalne opreme, ki jo bo zagotovil investitor. Stroške izgradnje v pogodbi predvidene komunalne opreme nosi investitor, vključno z neodplačnim prenosom zgrajene komunalne opreme v last in upravljanje občini. Šteje se, da je investitor na ta način v naravi plačal komunalni prispevek za izvedbo komunalne opreme, ki jo je sam zgradil. Občina je dolžna prevzeti komunalno opremo zgrajeno skladno s pogodbo in je zanjo bilo izdano uporabno dovoljenje.
14. člen
Občina in investitor oziroma lastnik stavbnih zemljišč, ki so po programu opremljanja iz 1. člena odloka in drugimi predpisi namenjena splošni rabi, bosta po parcelaciji, ki bo opravljena v skladu z načrtom parcel, sklenila neposredno pogodbo o neodplačnem prenosu parcel na Občino Hrpelje - Kozina. Obveznost po tem odloku se nanaša tudi na ureditev pravno premoženjskih zadev v zvezi z omejitvijo lastninske pravice na zemljiščih, po katerih potekajo komunalni vodi in naprave.
15. člen
(1) Skladno s 73. členom Zakona o prostorskem načrtovanju – ZPNačrt (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B) občina za objekte in omrežja infrastrukture gospodarskih javnih služb, ki niso komunalna oprema in jih je treba zgraditi skladno s prostorskim aktom, sklene dogovor z izvajalcem gospodarske javne službe. Če do dogovora ne pride, bo občina na lastne stroške zgradila elektroenergetsko omrežje, potrebno za opremljanje stavbnih zemljišč. V tem primeru mora skladno z zakonom izvajalec javne službe na zahtevo občine tej povrniti stroške izgradnje omrežja.
(2) V primeru podeljene koncesije za oskrbo s plinom kot izbirno občinsko gospodarsko službo bo lahko izvajalec občinske javne gospodarske službe vse aktivnosti v zvezi z gradnjo plinovodnega omrežja, kot to določa program opremljanja, tudi izvedel.
IV. KONČNE DOLOČBE
16. člen
Na zahtevo ministrstva, pristojni organ občinske uprave, ki je pripravil program opremljanja, tega posreduje ministrstvu v petnajstih dneh po prejetju zahteve.
17. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3505-7/2009-2
Hrpelje, dne 4. junija 2009
Župan
Občine Hrpelje - Kozina
Zvonko Benčič-Midre l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti