Uradni list

Številka 25
Uradni list RS, št. 25/2009 z dne 3. 4. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 25/2009 z dne 3. 4. 2009

Kazalo

1117. Odlok o priznanjih Občine Šentrupert, stran 3497.

Na podlagi 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07) ter 7. člena Statuta Občine Šentrupert (Uradni list RS, št. 12/07) je Občinski svet Občine Šentrupert na 21. seji dne 26. 3. 2009 sprejel
O D L O K
o priznanjih Občine Šentrupert
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok ureja vrsto, pogoje, postopek in način podeljevanja priznanj Občine Šentrupert (v nadaljevanju: občina).
2. člen
Občina Šentrupert podeljuje priznanja zaslužnim občanom, drugim posameznikom, podjetjem, zavodom, društvom in skupinam, združenjem in pravnim osebam za dosežke na področju gospodarstva, šolstva, kulture, znanosti, športa, ekologije, zaščite in reševanja in na drugih področjih človekove ustvarjalnosti, ki prispevajo k boljšemu, kvalitetnejšemu in popolnejšemu življenju občanov in imajo pomen za razvoj in ugled Občine Šentrupert.
II. PRIZNANJA OBČINE ŠENTRUPERT
3. člen
Priznanja so:
– naziv Častni občan,
– priznanje Občine Šentrupert,
– listina Občine Šentrupert.
4. člen
(1) O podelitvi naziva Častni občan in priznanja Občine Šentrupert odloča občinski svet na predlog skupnega delovnega telesa ustanovljenega na podlagi 69. člena Poslovnika Občinskega sveta Občine Šentrupert (Uradni list RS, št. 23/07). V delovno telo z nazivom »Odbor za priznanja« župan imenuje dva člana, občinski svet pa tri člane. Imenovanja se izvedejo na podlagi sklepa, ki ga izda župan in občinski svet.
(2) Mandat članov »Odbora za priznanja« je vezan na mandat župana in občinskega sveta, ki jih imenujeta.
5. člen
Priznanja podeli župan na slavnostni seji občinskega sveta ob praznovanju občinskega praznika.
Naziv Častni občan
6. člen
(1) Naziv Častni občan se lahko podeli posameznikom, ki imajo posebne zasluge za napredek znanosti, umetnosti in kulture ter za druge izjemne dosežke, s katerimi so pomembno in trajno prispevali k ugledu in razvoju občine doma in v tujini.
(2) Častnemu občanu se ob podelitvi naziva izroči posebna listina, ki vsebuje besedilo sklepa o podelitvi naziva častni občan ter njegovo pisno utemeljitev.
Priznanje Občine Šentrupert
7. člen
(1) Priznanje Občine Šentrupert je najvišje občinsko priznanje, ki se lahko podeli posameznikom, podjetjem, zavodom, društvom ter drugim organizacijam in skupnostim za izjemne uspehe na posameznih področjih družbenih dejavnosti in gospodarstva, ki prispevajo k nadaljnjemu razvoju in ugledu občine.
(2) Prejemniku priznanja se podeli posebna plaketa v obliki grba občine in posebna listina, ki vsebuje sklep ter pisno utemeljitev o podelitvi priznanja.
(3) Občina lahko podeli eno priznanje vsako leto.
Listina Občine Šentrupert
8. člen
(1) Listina Občine Šentrupert se lahko podeli posameznikom, skupinam posameznikov, društvom ter drugim organizacijam in skupnostim za enkratne izjemne dosežke kot spodbudo za nadaljnje strokovno delo in aktivnosti na posameznih področjih delovanja.
(2) Nagrajencu se ob podelitvi izroči posebna listina, ki vsebuje sklep in pisno utemeljitev o podelitvi listine.
(3) Listino Občine Šentrupert po lastni odločitvi podeli župan brez sklepa občinskega sveta. Priznanje se podeli na podlagi sklepa župana.
III. POSTOPEK ZA PODELITEV PRIZNANJ
9. člen
(1) Naziv Častni občan in priznanje Občine Šentrupert se podeljuje na podlagi javnega razpisa, ki se objavi v časopisu Dolenjski list, občinskem glasilu, spletni strani Občine Šentrupert in na oglasni deski v prostorih Občine Šentrupert. Razpis objavi Odbor za priznanja najkasneje do 15. aprila za tekoče leto.
(2) Z razpisom se objavijo kriteriji za podelitev priznanj, podatki, ki jih mora vsebovati predlog ter rok, do katerega morajo biti predlogi poslani.
(3) Predlagatelji za podelitev priznanj so lahko fizične in pravne osebe.
(4) Prispele predloge obravnava Odbor za priznanja skladno z razpisnimi kriteriji ter oblikuje končni predlog za odločanje na občinskem svetu skupaj z ustreznimi utemeljitvami.
IV. NAČIN VODENJA EVIDENCE PODELJEVANJA PRIZNANJ
10. člen
(1) Gradivo v zvezi s podelitvijo priznanj je javno in je na vpogled v občinski upravi.
(2) Priznanja se vpisujejo v evidenco občinskih priznanj kronološko.
(3) Evidenca vsebuje zaporedno številko, priimek in ime ter osebne podatke ali naziv prejemnika, številko sklepa ter datum podelitve.
11. člen
Strokovna in administrativna opravila v zvezi s podeljevanjem in evidenco priznanj opravlja občinska uprava.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
12. člen
Ta odlok začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0002/2009
Šentrupert, dne 26. marca 2009
Župan
Občine Šentrupert
Rupert Gole l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti