Uradni list

Številka 18
Uradni list RS, št. 18/2009 z dne 9. 3. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 18/2009 z dne 9. 3. 2009

Kazalo

695. Odlok o opravljanju dejavnosti oskrbe s pitno vodo v KS Stranice in KS Gorenje nad Zrečami, stran 2429.

Na podlagi 19.b, 21. in 61. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB 2 in 76/08), 3., 7. in 35. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), 149. člena Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 39/06 – UPB1, 28/06 – Skl. US, 66/06 – Odl. US, 112/06 – Odl. US, 70/08), 4. člena Odloka o gospodarskih javnih službah na območju Občine Zreče (UPB-1, Uradni list RS, št. 95/08 – prečiščeno besedilo) in 16. člena Statuta Občine Zreče (UPB-1, Uradni list RS, št. 95/08 – prečiščeno besedilo) je Občinski svet Občine Zreče na seji dne 25. 2. 2009 sprejel
O D L O K
o opravljanju dejavnosti oskrbe s pitno vodo v KS Stranice in KS Gorenje nad Zrečami
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa oddajo v upravljanje in izvajanje dejavnosti oskrbe s pitno vodo iz lokalnih vodnih virov in lokalnega vodovodnega omrežja v KS Stranice za vodovoda Stranice 1 in 2, ki napajata območje celotne Krajevne skupnosti Stranice ter del naselja Bork in del KS Zreče (v nadaljevanju: vodovod Stranice). Upravljavec javne službe po tem odloku je KS Stranice.
Ta odlok določa oddajo v upravljanje in izvajanje dejavnosti oskrbe s pitno vodo iz lokalnih vodnih virov in lokalnega vodovodnega omrežja v KS Gorenje nad Zrečami za vodovoda Padeški vrh, ki napajata območje celotne Krajevne skupnosti Gorenje nad Zrečami (v nadaljevanju: vodovod Gorenje nad Zrečami in vodovod Padeški vrh). Upravljavec javne službe po tem odloku je KS Gorenje nad Zrečami.
2. člen
Javna služba se izvaja na podlagi predpisanih tehničnih, oskrbovalnih, stroškovnih, organizacijskih ter drugih standardov in normativov.
II. PRENOS V UPRAVLJANJE IN IZVAJANJE
3. člen
Občina Zreče v skladu s 35. členom Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93) prenaša neposredno v upravljanje dejavnost oskrbe s pitno vodo iz lokalnih vodnih virov in lokalnega vodovodnega omrežja na območju KS Stranice – vodovoda Stranice, na KS Stranice in na območju lokalnega vodovoda KS Gorenje nad Zrečami in lokalnega vodovoda Padeški vrh na KS Gorenje nad Zrečami.
4. člen
KS Stranice in KS Gorenje nad Zrečami sta dolžni v roku 3 mesecev od objave tega odloka v Uradnem listu RS urediti sistem za oskrbo s pitno vodo tako, da bo tehnična opremljenost zagotavljala oskrbo s pitno vodo v skladu z veljavnimi predpisi, standardi in normativi ter se temu primerno organizirati.
III. DEJAVNOST JAVNE SLUŽBE, OBJEKTI IN NAPRAVE
5. člen
Dejavnost javne službe oskrbe s pitno vodo obsega:
– upravljanje z objekti in napravami za oskrbo s pitno vodo,
– zagotavljanje oskrbe s pitno vodo vsem uporabnikom na območju KS Stranice, ki se glede na geografsko lego oskrbujejo ali bi se lahko oskrbovali s priključitvijo na lokalno vodovodno omrežje v upravljanju KS Stranice,
– zagotavljanje oskrbe s pitno vodo vsem uporabnikom na območju KS Gorenje nad Zrečami, ki se glede na geografsko lego oskrbujejo ali bi se lahko oskrbovali s priključitvijo na lokalno vodovodno omrežje v upravljanju KS Gorenje nad Zrečami,
– zagotavljanje vzdrževanja objektov in naprav,
– izvajanje meritev in monitoringa kvalitete pitne vode,
– priključevanje novih uporabnikov na omrežje,
– zagotavljanje ustreznih tehničnih parametrov v skladu s predpisi, ki urejajo področje varstva pred požarom,
– zagotavljanje ustrezne tehnične opremljenosti za pripravo in kontrolo kvalitete pitne vode,
– izvajanje potrebne posodobitve, rekonstrukcije in dograditve sistema v skladu s sprejetim ovrednotenim programom dela, ki ga izvajalec javne službe pripravi vsako leto do 30. novembra za naslednje leto, potrdi pa občinski svet,
– izdelavo poročil o opravljenih delih v preteklem letu najkasneje do 31. marca tekočega leta,
– vodenje katastra objektov in naprav za oskrbo s pitno vodo.
6. člen
Objekte in naprave javne službe sestavlja lokalno vodovodno omrežje z vodnimi viri, ki morajo izpolnjevati tehnične, sanitarne in druge standarde in normative.
IV. OSNOVNE NALOGE UPRAVLJAVCA IN IZVAJALCA
7. člen
Osnovne zahteve, ki jih morata izpolnjevati upravljavec in izvajalec:
– pridobiti za odvzem pitne vode vodno pravico,
– zagotavljati kvaliteto pitne vode v skladu z veljavnimi predpisi,
– upravljavec mora plačevati vse predpisane državne dajatve kot so vodna povračila, taksne za obremenjevanje okolja in ostale dajatve v skladu z veljavnimi predpisi,
– izvajati notranji nadzor kontrole (pogodba o notranjem nadzoru z zavodom za zdravstveno varstvo in odgovorna oseba za področje vodooskrbe v KS Stranice) in dajanje poročil pooblaščenim institucijam v skladu z veljavnimi predpisi, ustrezno kadrovsko strukturo zaposlenih v skladu z veljavnimi predpisi (izvajati zakon o merilih, vodomeri z veljavno plombo) in zakon o prometu z živili (HACCP),
– izvajati notranji nadzor kontrole (pogodba o notranjem nadzoru z zavodom za zdravstveno varstvo in odgovorna oseba za področje vodooskrbe v KS Gorenje nad Zrečami) in dajanje poročil pooblaščenim institucijam v skladu z veljavnimi predpisi, ustrezno kadrovsko strukturo zaposlenih v skladu z veljavnimi predpisi (izvajati zakon o merilih, vodomeri z veljavno plombo) in zakon o prometu z živili (HACCP).
V. PRAVICE, OBVEZNOSTI IN ODGOVORNOSTI UPRAVLJAVCA
8. člen
Upravljavec in izvajalec javne službe opravljata javno službo oskrbe s pitno vodo v skladu z veljavnimi predpisi in standardi s tem, da vse pravice, dolžnosti, obveznosti in odgovornosti Občine Zreče za vodovod Stranice, prevzema KS Stranice, za vodovod Gorenje nad Zrečami in vodovod Padeški Vrh, prevzema KS Gorenje nad Zrečami.
VI. TARIFNI SISTEM IN CENE STORITEV
9. člen
Upravljavec je dolžan pri oblikovanju cen storitev gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo upoštevati veljavne predpise. Ceno storitve na predlog upravljavca javne službe potrjuje Občinski svet Občine Zreče.
Upravljavec mora uporabniku storitve zaračunati ceno, ki velja na območju celotne Občine Zreče ob upoštevanju Sklepa o soglasju k povišanju cene pitne vode, Uradni list RS. št. 86/2001, oziroma vsakokratnega soglasja k povišanju cene pitne vode, ter mesečno izstavljati položnice s postavkami:
– m3 porabljene vode,
– števnina in vzdrževalnina.
Okoljsko dajatev za onesnaževanje okolja zaradi odvajanja odpadnih voda in vodno povračilo bo uporabnikom mesečno zaračunavala Občina Zreče.
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
10. člen
Za ureditev zadev, ki niso urejene s tem odlokom se uporabljajo določbe Zakona o gospodarskih javnih službah, Odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Zreče, Odloka o oskrbi s pitno vodo na območju Občine Zreče, Odloka o odvajanju in čiščenju odpadnih in padavinskih voda na območju Občine Zreče ter druga ustrezna zakonodaja. Vse pravice, dolžnosti in odgovornosti Občine Zreče za vodovod Stranice prevzema KS Stranice. Vse pravice, dolžnosti in odgovornosti Občine Zreče za vodovod Gorenje nad Zrečami in vodovod Padeški Vrh prevzema KS Gorenje nad Zrečami.
11. člen
Prenos upravljanja vodovodnih sistemov v upravljanju KS Stranice – vodovoda Stranice na Režijski obrat Občine Zreče, se bo izvedel najkasneje do 1. 1. 2011.
Prenos upravljanja vodovodnih sistemov v upravljanju KS Gorenje nad Zrečami – vodovoda Gorenje nad Zrečami in vodovoda Padeški Vrh na Režijski obrat Občine Zreče, se bo izvedel najkasneje do 1. 1. 2011.
12. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 35506-0028/2008
Zreče, dne 25. februarja 2009
Župan
Občine Zreče
mag. Boris Podvršnik l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti