Uradni list

Številka 17
Uradni list RS, št. 17/2009 z dne 6. 3. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 17/2009 z dne 6. 3. 2009

Kazalo

621. Pravilnik o štipendiranju deficitarnih poklicev v Občini Litija, stran 2236.

Na podlagi 16. člena Statuta Občine Litija (Uradni list RS, št. 18/04, 33/06 in 139/06) je Občinski svet Občine Litija na 24. seji dne 19. 2. 2009 sprejel
P R A V I L N I K
o štipendiranju deficitarnih poklicev v Občini Litija
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina pravilnika)
Ta pravilnik določa področje uporabe, pogoje in merila za pridobitev štipendije ter postopke za dodelitev sredstev. Namen ukrepa je finančna pomoč pri izobraževanju dijakov in študentov deficitarnih poklicev v Občini Litija s ciljem dviga ravni izobrazbe.
2. člen
(način zagotavljanja sredstev)
Sredstva za izvedbo ukrepa štipendiranja v Občini Litija (v nadaljevanju: občina) se zagotavljajo v proračunu občine. Višina sredstev se določi z Odlokom o proračunu Občine Litija za tekoče leto.
3. člen
(oblika pomoči)
Sredstva za štipendiranje po tem pravilniku se dodeljujejo v določeni višini za posamezno vrsto izobraževanja na ravni srednješolskega, dodiplomskega ali podiplomskega izobraževanja kot nepovratna sredstva.
4. člen
(izrazi)
Izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo naslednji pomen:
– »dijak« je učenec poklicne ali srednje šole,
– »študent « je oseba na dodiplomskem ali podiplomskem izobraževanju,
– »štipendist« je dijak ali študent, ki mu Občina Litija na podlagi pogodbe izplačuje štipendijo v rednih mesečnih zneskih,
– »prosilec« je dijak ali študent, ki prosi za dodelitev štipendije,
– »celoletna štipendija« je štipendija, ki jo štipendist prejema za ves čas svojega izobraževanja do pridobitve strokovnega naziva.
II. POSTOPEK DODELJEVANJA SREDSTEV
5. člen
(način, pogoji in merila za dodeljevanje štipendij)
(1) Štipendije se dodeljujejo prosilcem na podlagi izvedenega javnega razpisa, objavljenega v Uradnem listu RS in na krajevno običajen način, skladno s pogoji in po postopkih, določenih v tem pravilniku in javnem razpisu.
(2) Prednost pri dodelitvi sredstev za deficitarne poklice imajo ob upoštevanju višjega učnega uspeha prosilci z manjšimi dohodki na družinskega člana. Pred izvedbo javnega razpisa občina pridobi priporočilo o deficitarnosti poklicev s področja gospodarstva v Občini Litija od območne obrtno-podjetniške zbornice in zavoda za zaposlovanje. Upravičenci so udeleženci rednega izobraževanja poklicnih, srednjih, višjih, visokih šol in univerze, ki se izobražujejo za deficitarne poklice v Občini Litija.
(3) Pri dodeljevanju celoletne štipendije za deficitarni poklic se upošteva prosilčev šolski oziroma študijski uspeh, pri čemer se lahko dodeli štipendija za poklicno in srednješolsko izobraževanje z najmanj dobrim uspehom v predhodnem letniku izobraževanja, in za dodiplomsko ali podiplomsko izobraževanje z najmanj dobrim uspehom v predhodnem letniku izobraževanja oziroma dobro (7) povprečno oceno opravljenih izpitov v preteklem študijskem letu.
(4) Prosilci morajo imeti državljanstvo Republike Slovenije, imeti morajo stalno prebivališče v Občini Litija in ne smejo biti v delovnem razmerju in ne smejo prejemati nadomestila za brezposelnost.
(5) V javnem razpisu se opredeli višina razpoložljivih sredstev, kot to določa odlok o proračunu občine za tekoče leto.
(6) Postopek javnega razpisa za dodelitev sredstev vodi tričlanska komisija, ki jo s sklepom imenuje župan. V komisiji so predstavniki obrtno-podjetniške zbornice, zavoda za zaposlovanje in občinske uprave.
6. člen
(javni razpis)
(1) Javni razpis mora vsebovati:
1. ime oziroma naziv in sedež neposrednega uporabnika, ki dodeljuje sredstva;
2. pravno podlago za izvedbo javnega razpisa;
3. predmet javnega razpisa;
4. navedba osnovnih pogojev za kandidiranje na javnem razpisu in meril, s pomočjo katerih se med tistimi, ki izpolnjujejo pogoje, izberejo prejemniki sredstev;
5. okvirno višino sredstev, ki so na razpolago za predmet javnega razpisa;
6. rok, do katerega morajo biti predložene vloge za dodelitev sredstev;
7. datum odpiranja vlog za dodelitev sredstev;
8. rok, v katerem bodo potencialni prejemniki obveščeni o izidu javnega razpisa;
9. kraj, čas ter osebo, pri kateri lahko zainteresirani dvignejo razpisno dokumentacijo.
(2) Vloga za dodelitev sredstev mora vsebovati naslednje podatke:
– osnovne podatke o prosilcu (ime in priimek, naslov), davčno številko, EMŠO, številko računa za nakazilo sredstev,
– namen vloge,
– dokazilo o vpisu v tekoče šolsko oziroma študijsko leto,
– dokazilo o učnem uspehu zadnjega letnika predhodnega izobraževanja,
– potrdilo o državljanstvu Republike Slovenije,
– dokazilo o stalnem prebivališču v Občini Litija,
– dokazila o dohodkih oziroma prejemkih na družinskega člana v preteklem koledarskem letu (kopija dohodninske odločbe iz preteklega leta staršev ali skrbnikov oziroma kopijo dohodninske odločbe iz preteklega leta prosilca),
– izjavo, da ni v delovnem razmerju oziroma da ne prejema nadomestila za brezposelnost,
– izjavo o točnosti navedenih podatkov,
– izjavo, da upravičenec za ta namen v tekočem letu še ni prejel sredstev iz državnega ali Občinskega proračuna ali mednarodnih virov, če pa je, njeno višino dokaže vlagatelj z ustrezno dokumentacijo,
– druge zahtevane priloge.
7. člen
(dodelitev sredstev)
(1) O dodelitvi sredstev upravičencem po tem pravilniku odloča župan s sklepom, na predlog komisije. Upravičencem se izda sklep o višini odobrenih sredstev. Odločitev župana je dokončna.
(2) Zoper odločitev iz prejšnjega odstavka lahko upravičenec vloži upravni spor v roku 30 dni od prejema sklepa.
(3) Medsebojne obveznosti med Občino in štipendistom se uredijo s pogodbo.
8. člen
(izplačila sredstev)
(1) Višina štipendije za šolsko leto za dijaka znaša 2.340 EUR, za študijsko leto za študenta pa 3.550 EUR.
(2) Štipendistom se sredstva iz proračuna Občine izplačujejo na podlagi sklenjene pogodbe v rednih mesečnih zneskih.
(3) V primeru, da štipendist ne izpolnjuje obveznosti iz sklenjene pogodbe, se izplačevanje štipendije ustavi oziroma izgubi pravico do štipendije, pri čemer je štipendist dolžan vrniti prejeto štipendijo skupaj z zakonitimi obrestmi. Za neizpolnjene obveznosti se šteje, če štipendist:
– brez opravičljivih razlogov (npr. dalj časa trajajoča bolezen, nosečnost in podobno) ne dokonča letnika izobraževanja, za katerega je pridobil štipendijo, v roku, določenim z izobraževalnim programom,
– navaja neresnične podatke,
– prekine študij,
– se redno zaposli pred zaključkom letnika, za katerega je pridobil štipendijo,
– pridobi drugo štipendijo,
– ne dostavi v roku zahtevanih dokazil.
III. NADZOR IN SANKCIJE
9. člen
(Nadzor in sankcije)
(1) Nadzor nad namensko porabo sredstev opravlja posebna komisija, ki jo imenuje župan. Naloga komisije je spremljati učni uspeh štipendistov in se seznanjati z eventuelnimi problemi pri opravljanju njihovih šolskih in študijskih obveznosti. Člani komisije, ki bodo izvajali nadzor nad porabo sredstev po tem pravilniku ne smejo sodelovati v komisiji, ki razdeljuje sredstva.
(2) V primeru nenamenske porabe sredstev, pridobljenih po tem pravilniku, mora prejemnik sredstva vrniti v celoti s pripadajočimi zakonskimi obrestmi. Prejemnik izgubi tudi pravico do pridobitve drugih sredstev po tem pravilniku za naslednji dve leti.
IV. KONČNA DOLOČBA
10. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in se prične uporabljati od 1. 9. 2009 dalje.
Št. 007-18/2008
Litija, dne 23. februarja 2009
Župan
Občine Litija
Franci Rokavec l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti