Uradni list

Številka 15
Uradni list RS, št. 15/2009 z dne 23. 2. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 15/2009 z dne 23. 2. 2009

Kazalo

549. Odlok o ustanovitvi organa skupne občinske uprave Občin Lendava, Dobrovnik in Kobilje, stran 2069.

Na podlagi 49.a člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07, 27/08, 76/08, 100/08) so: Občinski svet Občine Dobrovnik na podlagi 18. člena Statuta Občine Dobrovnik (Uradni list RS, št. 34/99, 23/01, 50/01, 49/02 in 37/03) na 16. seji dne 12. 2. 2009, Občinski svet Občine Kobilje na podlagi 20. člena Statuta Občine Kobilje (Uradni list RS, št. 94/99, 72/01 in 65/02) na 13. seji dne 9. 2. 2009 ter Občinski svet Občine Lendava (Uradni list RS, št. 26/99, 119/00, 69/02, 69/06) na 23. seji dne 13. 2. 2009 sprejeli
O D L O K
o ustanovitvi organa skupne občinske uprave Občin Lendava, Dobrovnik in Kobilje
1. člen
S tem odlokom ustanoviteljice ustanavljajo organ skupne občinske uprave kot skupni organ občinske uprave za izvrševanje upravnih nalog na področju inšpekcijskega nadzora ter občinskega redarstva, urejanja prostora ter zagotavljanja in izvajanja javnih služb za območje Občin Lendava, Dobrovnik in Kobilje.
Ustanoviteljice sprejemajo odlok z namenom:
– strokovnega in zakonitega izvajanja dejavnosti,
– poenotenja določil odlokov, ki urejajo področja dela po tem odloku,
– večje dostopnosti storitev občanom,
– zagotavljanja večje kakovosti bivanja in življenja občanov ter
– racionalizacije stroškov občinskih uprav ustanoviteljic.
2. člen
Ustanoviteljice so:
– Občina Lendava, Glavna ulica 20, 9220 Lendava,
– Občina Dobrovnik, Dobrovnik 297, 9223 Dobrovnik,
– Občina Kobilje, Kobilje 35, 9227 Kobilje.
Ustanoviteljske pravice v imenu ustanoviteljic izvršujejo njihovi župani.
Medsebojne pravice, obveznosti in odgovornosti ustanoviteljice uredijo z dogovorom, ki jo podpišejo župani, s katero podrobneje določijo svoje pravice in obveznosti do organa skupne občinske uprave, načrtovanje in način dela, način poročanja, način financiranja, opravljanja administrativnih, strokovnih in drugih nalog. Obseg dela se določa z letnimi plani za posamezno občino ustanoviteljico.
Ustanoviteljice si bodo pri delovanju organa skupne občinske uprave prizadevale delovati v interesu skupnih razvojnih ciljev in si prizadevale delovati po načelu najugodnejših rešitev z uporabo dobrih praks.
3. člen
Ime organa skupne občinske uprave je: Organ skupne občinske uprave Občin Lendava, Dobrovnik in Kobilje.
Sedež organa skupne občinske uprave je v Lendavi, Glavna ulica 20.
Organ ima pečat okrogle oblike z napisom »Organ skupne občinske uprave Občin Lendava, Dobrovnik in Kobilje – Lendava, Dobronak és Kobilje Községek Közös Községi Igazgatósági Szerve.«
Ta pečat se uporablja v Občini Lendava in Občini Dobrovnik. V Občini Kobilje se uporablja pečat z isto vsebino le v slovenskem jeziku.
4. člen
Organ skupne občinske uprave je tudi prekrškovni organ občin ustanoviteljic skupnega organa ter opravlja naloge izvajanja inšpekcijskega nadzorstva ter občinskega redarstva na področjih, ki jih urejajo predpisi občin ustanoviteljic skladno z zakonom.
Inšpekcijsko nadzorstvo ter občinsko redarstvo se opravlja v posamezni občini upoštevajoč razmerje števila prebivalcev posamezne občine do števila vseh prebivalcev občin ustanoviteljic oziroma skladno z dogovorom iz tretjega odstavka 2. člena tega odloka.
Inšpekcijsko nadzorstvo se opravlja kot redni mesečni inšpekcijski pregled ter kot izredni, na podlagi obvestila občinske uprave.
5. člen
Pri izvrševanju upravnih nalog nastopa organ skupne občinske uprave kot organ tiste občine ustanoviteljice, v katero krajevno pristojnost naloga spada.
Upravni akti, ki jih izdajajo pooblaščene osebe organa skupne občinske uprave, imajo v glavi naziv organa, izdajajo pa se v imenu krajevno pristojne občine ustanoviteljice.
Organ skupne občinske uprave mora pri izvrševanju upravnih nalog ravnati po usmeritvah župana in direktorja občinske uprave oziroma tajnika občine ustanoviteljice, v katero krajevno pristojnost zadeva spada skladno s predpisi, ki urejajo inšpekcijski nadzor, glede splošnih vprašanj organiziranja in delovanja uprave pa po skupnih usmeritvah županov občin ustanoviteljic.
6. člen
Organ skupne občinske uprave na področju urejanja prostora izvaja naloge na področju prostorskega planiranja v občinah ustanoviteljicah.
7. člen
Organ skupne občinske uprave na področju izvajanja in zagotavljanja javnih služb opravlja naloge, ki so povezane z izvajanjem gospodarskih javnih služb v občinah ustanoviteljicah.
8. člen
Podrobno opredelitev nalog iz 4., 6. in 7. člena tega odloka bodo ustanoviteljice podrobneje določile v dogovoru o medsebojnih razmerjih delovanja organa skupne občinske uprave.
9. člen
Organ skupne občinske uprave vodi imenovani predstojnik, ki ga po izvedenem postopku na podlagi zakona predlaga župan Občine Lendava ob soglasju županov občin Dobrovnik in Kobilje.
Predstojnik je tudi uradna oseba prekrškovnega organa občin ustanoviteljic organa skupne občinske uprave.
Predstojnik mora imeti najmanj visoko strokovno izobrazbo in 4 leta delovnih izkušenj ter osnovno raven znanja madžarskega jezika.
10. člen
Predstojnik predstavlja in zastopa organ skupne občinske uprave, organizira izvajanje nalog organa skupne občinske uprave ter opravlja vsa dela in naloge, ki so potrebna za redno, pravočasno, strokovno in učinkovito delo.
Predstojnik organa odloča o sklenitvi in prenehanju delovnega razmerja zaposlenih v organu skupne občinske uprave, v soglasju z župani občin ustanoviteljic.
Predstojnik odgovarja za izvrševanje nalog organa skupne občinske uprave, ki spadajo v krajevno pristojnost posamezne občine ustanoviteljice županu in direktorju občinske uprave oziroma tajniku te občine.
11. člen
O izločitvi predstojnika ali zaposlenega v organu skupne občinske uprave odloča direktor občinske uprave oziroma tajnik občine, v katero krajevno pristojnost zadeva spada, ki v primeru izločitve predstojnika ali zaposlenega o stvari tudi odloči.
12. člen
Sredstva za delo organa skupne občinske uprave se zagotovijo v proračunu Občine Lendava skladno z določili dogovora iz tretjega odstavka 2. člena tega odloka tako, da sorazmerna sredstva zagotovijo v svojih proračunih tudi ustanoviteljici.
V primeru, da katera od ustanoviteljic svojih obveznosti do organa skupne občinske uprave ne poravnava več kot 3 (tri) mesece, jo ostali ustanoviteljici z ugotovitvenim sklepom izključita. Z dnem izključitve ustanoviteljice organ skupne občinske uprave preneha opravljati dejavnost na njenem območju in se pristopi k spremembi odloka. Zapadle obveznosti občine ustanoviteljice se sodno izterjajo.
Poslovanje organa skupne občinske uprave se vodi na posebnem podračunu v proračunu Občine Lendava.
Za škodo, povzročeno z nezakonitim delom zaposlenega v organu skupne občinske uprave, odgovarjajo solidarno občine, ki so organ ustanovile.
Če je bila škoda povzročena naklepno ali iz hude malomarnosti imajo ustanoviteljice nasproti zaposlenemu regresni zahtevek.
13. člen
Organ skupne občinske uprave prevzame od občin ustanoviteljic upravne naloge in pristojnosti na področjih inšpekcijskega nadzorstva in redarstva, urejanja prostora ter zagotavljanja in izvajanja javnih služb skladno z dogovorom iz tretjega odstavka 2. člena tega odloka.
Predstojnik skupne občinske uprave je dolžan vsako leto do 30. novembra izdelati začasno poročilo o svojem delu, skupaj s poročilom finančnega poslovanja ter ga predati županom občin ustanoviteljic. Do 31. januarja je predstojnik poročilo dolžan dopolniti za celotno obdobje preteklega leta.
Do 30. novembra je predstojnik dolžan županom občin ustanoviteljic predložiti tudi predlog finančnega načrta in programa dela za prihodnje leto.
14. člen
Občina ustanoviteljica lahko izrazi interes za izstop iz organa skupne občinske uprave tako, da svojo namero pisno poda predstojniku organa. Soglasje k izstopu občine ustanoviteljice podata župana preostalih dveh občin ustanoviteljic.
Izstop občine ustanoviteljice je veljaven, ko občina poravna vse svoje obveznosti do organa skupne občinske uprave in ko pričnejo veljati spremembe tega odloka.
15. člen
Občine ustanoviteljice soglašajo, da naloge organa skupne občinske uprave prevzame Oddelek za okolje in prostor, inšpekcije in režijski obrat Občine Lendava.
Organ skupne občinske uprave prične z delom v posamezni občini skladno z dogovorom iz tretjega odstavka 2. člena tega odloka.
16. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Z dnem veljavnosti tega odloka preneha veljati Odlok o ustanovitvi skupnega organa občinske uprave »Medobčinski inšpektorat« (Uradni list RS, št. 141/04).
Št. 032-0006/2009
Lendava, dne 13. februarja 2009
Župan
Občine Lendava
mag. Anton Balažek l.r.
Dobrovnik, dne 12. februarja 2009
Župan
Občine Dobrovnik
Marjan Kardinar l.r.
Kobilje, dne 9. februarja 2009
Župan
Občine Kobilje
Stanko Gregorec l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti