Uradni list

Številka 15
Uradni list RS, št. 15/2009 z dne 23. 2. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 15/2009 z dne 23. 2. 2009

Kazalo

535. Pravilnik o sofinanciranju letnega programa športa v Občini Sežana, stran 2042.

Na podlagi 3., 7. in 9. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št. 22/98), Nacionalnega programa športa v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 24/00) in 16. člena Statuta Občine Sežana (Uradni list RS, št. 117/07) je Občinski svet Občine Sežana na seji dne 12. 2. 2009 sprejel
P R A V I L N I K
o sofinanciranju letnega programa športa v Občini Sežana
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom Občinski svet Občine Sežana določa pogoje, postopke in merila za sofinanciranje dejavnosti in nalog s področja športa, ki so v javnem interesu.
II. POGOJI
2. člen
Pravico do izvajanja programov športa, ki so sofinancirani iz občinskega proračuna lahko pridobijo vsi izvajalci programov športa iz 8. člena zakona o športu, ki izpolnjujejo naslednje osnovne pogoje:
– imajo sedež v Občini Sežana,
– so registrirani najmanj eno leto,
– imajo zagotovljene materialne in kadrovske pogoje za izvedbo planiranih programov,
– imajo organizirano redno dejavnost in
– imajo društva urejeno evidenco o članstvu in plačani članarini, ostali izvajalci pa urejeno evidenco o udeležencih v posameznem programu.
V primeru, da se posamezni program izvaja na območju Občine Sežana in je namenjen občanom sežanske občine, na razpis pa se za ta program ne prijavi noben izvajalec s sedežem v Občini Sežana, je za izvajanje tega programa lahko izbran tudi izvajalec, ki nima sedeža v Občini Sežana, če izpolnjuje ostale pogoje.
Športna društva in njihova združenja imajo pod enakimi pogoji prednost pri izvajanju občinskega letnega programa športa (LPŠ).
III. VSEBINSKE DOLOČBE
3. člen
A) – Za uresničevanje javnega interesa v športu, opredeljenega v LPŠ, se iz občinskega proračuna sofinancira naslednje vsebine (skupine dejavnosti):
1. Športna vzgoja otrok, mladine in študentov,
2. športna rekreacija,
3. šport invalidov,
4. kakovostni šport,
5. vrhunski šport.
B) – Poleg prej naštetih dejavnosti, ki se izvajajo v okviru programov, uvrščenih v LPŠ, se iz občinskega proračuna sofinancira tudi naslednje razvojne in strokovne naloge ter infrastruktura s področja športa:
izobraževanje, usposabljanje in izpopolnjevanje strokovnih kadrov za delo v športu; športne in športno-rekreativne prireditve; mednarodna dejavnost; delovanje društev, Občinske športne zveze in Zavoda za šport, turizem in prosti čas Občine Sežana (plače, materialni stroški, zavarovanje, tekmovalni šport, šport za vse); občinska priznanja športnikom in športnim delavcem, promocijska dejavnost in informatika na področju športa, obratovanje in tekoče vzdrževanje športnih objektov, katerih lastnik ali najemnik je Občina Sežana ter investicije v športne objekte, znanstvenoraziskovalno in založniško dejavnost.
IV. POSTOPEK IZBIRE IN VREDNOTENJA PROGRAMOV IN NALOG
4. člen
Strokovna služba Zavoda za šport, turizem in prosti čas Občine Sežana v okviru svojih obveznosti iz odloka o ustanovitvi vsako leto pripravi predlog Letnega programa športa (LPŠ) in ga, skupaj z mnenjem Strokovnega sveta Zavoda za šport, turizem in prosti čas, posreduje v sprejem Občinskemu svetu Občine Sežana.
Z LPŠ se določi programe športa, ki se sofinancirajo iz občinskih sredstev ter obseg in vrsto strokovnih in razvojnih nalog oziroma dejavnosti, potrebnih za uresničevanje teh programov. S sprejemom občinskega proračuna občinski svet določi tudi višino sredstev za izvajanje LPŠ po posameznih postavkah.
5. člen
Postopek razpisa in dodeljevanje finančnih sredstev poteka v naslednjem zaporedju:
1. imenovanje komisije, ki vodi postopek javnega razpisa,
2. priprava in objava javnega razpisa za zbiranje vlog za sofinanciranje dejavnosti in nalog s področja športa,
3. strokovno ocenjevanje prispelih vlog,
4. priprava predloga prejemnikov sredstev in višine sofinanciranja prijavljenih programov ter predložitev le tega direktorju občinske uprave oziroma vodji notranje organizacijske enote,
5. obveščanje izvajalcev o izbiri,
6. reševanje morebitnih pritožb izvajalcev,
7. sklepanje pogodb.
6. člen
Besedilo javnega razpisa, razpisno dokumentacijo, datum objave javnega razpisa in razpisni rok določi na predlog občinske uprave župan s sklepom.
Postopek javnega razpisa za sofinanciranje dejavnosti in nalog s področja športa vodi komisija, ki jo s sklepom imenuje župan. Komisijo sestavljajo predsednik in najmanj dva člana.
7. člen
Objava javnega razpisa mora vsebovati zlasti:
– naziv in sedež naročnika,
– pravno podlago za izvedbo javnega razpisa,
– predmet javnega razpisa,
– navedba osnovnih pogojev za kandidiranje na javnem razpisu in meril,
– okvirno višino sredstev, ki so na razpolago za predmet javnega razpisa,
– določitev obdobja, v katerem morajo biti porabljena dodeljena sredstva,
– rok, do katerega morajo biti predložene vloge za dodelitev sredstev,
– datum odpiranja vlog za dodelitev sredstev,
– rok, v katerem bodo izvajalci obveščeni o izidu javnega razpisa,
– kraj, čas ter osebo, pri kateri lahko izvajalci dvignejo razpisno dokumentacijo.
Javni razpis se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Razpisni rok za prijavo ne sme biti krajši od 30 dni od dneva objave.
Razpisni rok se časovno prilagaja postopku priprave in sprejetja občinskega proračuna.
8. člen
Vloga za dodelitev sredstev mora biti dostavljena do roka, ki je določen v objavi javnega razpisa. Predložena vloga mora biti v zapečatenem ovitku, ovitek pa mora biti označen z »ne odpiraj – vloga« in navedbo javnega razpisa, na katerega se nanaša.
9. člen
Odpiranje prispelih vlog opravi komisija. V primeru formalno nepopolne vloge bo izvajalec pozvan, da v roku 8 dni od dne prejetega obvestila dopolni vlogo. Kolikor vloga v navedenem roku ne bo dopolnjena bo s sklepom zavržena. Prepozno prispele vloge se ne obravnavajo.
10. člen
Komisija pripravi predlog prejemnikov sredstev in višine sofinanciranja prijavljenih programov. Župan v komisijo imenuje najmanj enega predstavnika Strokovnega sveta Zavoda za šport, turizem in prosti čas Sežana.
11. člen
Komisija dokončni predlog predloži direktorju občinske uprave oziroma vodji notranje organizacijske enote. Na podlagi predloga direktor občinske uprave oziroma vodja notranje organizacijske enote izda sklep o višini točk in višini sredstev, ki jih je prejel posamezni izvajalec. Sklep in poziv k podpisu pogodbe o sofinanciranju posreduje občinska uprava izvajalcu.
Če se prejemnik v roku 8 dni od prejema poziva ne odzove, se šteje, da je umaknil vlogo za pridobitev sredstev.
Zoper sklep, ki ga prejmejo izvajalci je možna pritožba v roku 8 dni po prejemu sklepa. Vložena pritožba ne zadrži podpisa pogodb z izbranimi izvajalci. O pritožbi odloči župan. Zoper županovo odločbo ni pritožbe, možno je sprožiti upravni spor.
12. člen
Župan z izbranimi izvajalci programov sklene letno pogodbo o sofinanciranju programa oziroma programov športa v Občini Sežana. Pogodba o sofinanciranju se sklene na podlagi veljavnega proračuna. V pogodbi se opredeli pogodbene stranke, namen za katerega so bila izvajalcu dodeljena sredstva – vsebina in obseg programa, čas realizacije programa, pričakovani dosežki, višina oziroma obseg sredstev, ki se zagotovijo iz proračuna Občine Sežana, rok za izplačilo sredstev, način nadzora nad namensko uporabo sredstev, trajanje pogodbe, druge medsebojne pravice in obveznosti ter ostala določila pomembna za izvedbo sofinanciranja programa.
V. MERILA
13. člen
Merila za uvrstitev panog v posamezno stopnjo kakovosti in razširjenosti pri individualnih in kolektivnih športih so v prilogi tega pravilnika.
Vse programe športa, uvrščene v LPŠ, se ovrednoti po merilih in kriterijih iz priloge tega pravilnika. Podrobno so pogoji, merila in normativi za vrednotenje programov športa in izbor nalog za sofinanciranje iz sredstev za šport občinskega proračuna razvidni iz priloge.
Vrednost programov po pogojih in merilih, ki so opredeljeni v prilogi tega pravilnika, se določa na tri načine:
– v točkah;
– v povračilu dejanskih stroškov;
– v vrednosti ure najema vadbenih prostorov.
Vrednost točke je različna po posameznih programih in se določi vsako leto posebej. Višina vrednosti točke se določi v skladu z razpoložljivimi sredstvi proračunske postavke iz katere se navedena sredstva črpajo.
Dejanski stroški se povrnejo za tiste programe in v tisti višini oziroma do tistega odstotka stroškov, kot je to pri posameznem programu ali nalogi določeno, vendar največ do višine v ta namen predvidenih proračunskih sredstev.
Vrednost ure najema objektov je odvisna od cene ure najema le-tega po veljavnem ceniku za izvajalce letnega programa športa v Občini Sežana.
VI. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
14. člen
Za sprejem sprememb in dopolnitev tega pravilnika se uporablja enak postopek, kot za sprejem le-tega.
15. člen
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o sofinanciranju športa v Občini Sežana objavljen v Uradnem listu, št. 37/08, z dne 15. 4. 2008.
16. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 032-1/2009-5
Sežana, dne 12. februarja 2009
Župan
Občine Sežana
Davorin Terčon l.r.
   MERILA ZA SOFINANCIRANJE PROGRAMOV ŠPORTA V OBČINI SEŽANA

                            1. UVOD

   Merila za izbor in sofinanciranje programov športa v Občini
Sežana (v nadaljevanju: merila) uporablja komisija pri pripravi
predloga za izbor športnih programov in določitve obsega
sofinanciranja posameznega programa športa.


             2. MERILA ZA POSAMEZNE PROGRAME ŠPORTA

   Vrednost točke se določi vsako leto na novo in je odvisna od
višine sredstev, namenjenih za sofinanciranje športnih
programov v občinskem proračunu.
   Vrednost ure najema objektov je odvisna od cene ure najema
le-tega po veljavnem ceniku za izvajalce letnega programa
športa v Občini Sežana.

         I. ŠPORTNA VZGOJA OTROK, MLADINE IN ŠTUDENTOV

   Športna vzgoja otrok, mladine in študentov, ki se
prostovoljno ukvarjajo s športom zunaj obveznega programa.

        1. Športna vzgoja predšolskih otrok (do 6. leta)

        1.1. Interesna športna vzgoja predšolskih otrok

   Na ravni lokalne skupnosti se lahko sofinancirajo naslednji
programi:
   – Za izvajanje programa »Zlati sonček« v vzgojno varstvenih
zavodih se zagotovi propagandno gradivo (knjižice z nalepkami,
priročniki, diplome, medalje).
   – Za izvajanje akcije »Naučimo se plavati« se lahko
sofinancira strokovni kader po 10 ur na skupino največ 10 otrok
in propagandno gradivi (diplome in potrdila – delfinčki).
   – Za izvajanje programa Ciciban planinec se sofinancira
propagandno gradivo (knjižice, priznanja).
   – Za izvajanje drugih programov, ki jih izvajajo športna
društva in drugi izvajalci, se zagotavlja objekt in sofinancira
strokovni kader za največ 60 ur na skupino od 8 do 20 otrok.
+---------------+-----------------+-----------+----------------+
|Program        |Velikost skupine |  Število  | Strokovni kader|
|               |                 |    Ur     |    Št. točk    |
+---------------+-----------------+-----------+----------------+
|Naučimo se     | Min 5 / Max 10  |    10     |       10       |
|plavati        |                 |           |                |
+---------------+-----------------+-----------+----------------+
|Drugi 60 – urni| Min 8 / Max 20  |    60     |       60       |
|programi       |                 |           |                |
+---------------+-----------------+-----------+----------------+


   Izvajalcem programa se sofinancira uporabo športnih objektov
v višini priznanih ur za določen program.

    2. Športna vzgoja šoloobveznih otrok (od 6. do15. leta)

        2.1. Interesna športna vzgoja šoloobveznih otrok

   Na ravni lokalne skupnosti se lahko sofinancirajo naslednji
programi:
   – Za izvajanje programov »Zlati sonček« in »Krpan« se
zagotovi propagandno gradivo (knjižice z nalepkami, diplome,
medalje).
   – Za izvajanje akcije »Naučimo se plavati« se lahko
sofinancira strokovni kader za 20 ur na skupino največ 10 in
najmanj 5 otrok – neplavalcev.
   Izvajalcem programa se sofinancira uporabo športnih objektov
v višini priznanih ur za določen program.
   – Za izvajanje programa učenja smučanja se sofinancira
strokovni kader 20 ur na skupino 20 otrok.
   Za izvajanje drugih programov, ki jih izvajajo športna
društva in drugi izvajalci, se zagotavlja objekt in sofinancira
strokovni kader za največ 80 ur vadbe na skupino od 8 do 20
otrok.
+------------------+--------------+----------+-----------------+
|Program           |   Velikost   |Število ur| Strokovni kader |
|                  |   skupine    |          |     Št. točk    |
+------------------+--------------+----------+-----------------+
|Naučimo se plavati|    Min 5     |    20    |        20       |
|                  |    Max 10    |          |                 |
+------------------+--------------+----------+-----------------+
|Učenje smučanja   |    Min 7     |    20    |        20       |
|                  |    Max 20    |          |                 |
+------------------+--------------+----------+-----------------+
|Drugi 80 – urni   |    Min 8     |    80    |        80       |
|programi          |    Max 20    |          |                 |
+------------------+--------------+----------+-----------------+


   Iz občinskega proračuna se lahko sofinancira tudi
organizacija, izvedba in udeležba na šolskih športnih
tekmovanjih na občinskih, medobčinskih, področnih in državni
ravni.
   Sofinanciranje se izvrši, ko izvajalec v skladu z razpisnimi
pogoji posreduje dokumentacijo o opravljenem šolskem
tekmovanju.

 2.2. Športna vzgoja otrok, usmerjenih v kakovostni in vrhunski
                             šport

   V to skupino dejavnosti se uvrščajo programi, katerih
udeleženci so športniki, registrirani pri panožni športni
zvezi, ki vadijo v vadbeni skupini najmanj 3-krat tedensko, 9
mesecev v letu in se redno udeležujejo tekmovanj, ki jih
organizira panožna športna zveza na najmanj regijskem nivoju.
   V te programe se lahko vključujejo otroci, ki imajo ustrezne
osebnostne značilnosti in visoko motivacijo, da bi lahko
postali vrhunski športniki.
   Izvajalci teh programov morajo izpolnjevati prostorske,
kadrovske in druge zahteve za izpeljavo programov, ki jih
določi panožna Športna zveza v dogovoru z Ministrstvom za
šolstvo in šport in Olimpijskim komitejem Slovenije –
Združenjem športnih zvez.
   Iz proračuna lokalne skupnosti se lahko sofinancira najem
objekta, strokovni kader, materialni stroški programa, meritve
in spremljanje treniranosti ter nezgodno zavarovanje.
   Za izvajanje programov vadbe se vadbenim skupinam, ki morajo
imeti najmanj toliko članov, kot jih je potrebno za sestavo
ekipe (Preglednica 1), zagotovi:
   – objekt - Izvajalcem programa se sofinancira uporabo
športnih objektov v višini priznanih ur za določen program.
   – strokovni kader v obsegu, kot je razvidno iz tabele,
   – materialni stroški, kot je razvidno iz tabele.
+---------------------+--------+---------------+---------------+
|                     | Število|   Strokovni   |  Materialni   |
|                     |   ur   |     kader     |  stroški št.  |
|                     |        |   št. točk    |     točk      |
+---------------------+--------+---------------+---------------+
|cicibani/cicibanke   |   160  |      160      |      32       |
|do 11. leta starosti |        |               |               |
+---------------------+--------+---------------+---------------+
|mlajš-i/e            |   240  |      240      |      48       |
|dečki /deklice       |        |               |               |
|do 13. leta starosti |        |               |               |
+---------------------+--------+---------------+---------------+
|starejš-i/e          |   320  |      320      |      64       |
|dečki /deklice       |        |               |               |
|do 15. leta starosti |        |               |               |
+---------------------+--------+---------------+---------------+

   Pri najemu objekta in strokovnemu kadru se upošteva
naslednja velikost skupin:
   – v individualnih športih šteje skupina najmanj 6 vadečih,
   – v kolektivnih športih šteje skupina najmanj 12 vadečih.

  2.3. Športna vzgoja šoloobveznih otrok s posebnimi potrebami

   Sofinancira se:
   – 80-urni programi, kot je razvidno iz tabele.
+--------------------+----------------+------------------------+
|                    |   Število ur   |     Strokovni kader    |
|                    |                |        št. točk        |
+--------------------+----------------+------------------------+
|80-urni program     |       80       |           80           |
+--------------------+----------------+------------------------+


   Izvajalcem programa se sofinancira uporabo športnih objektov
v višini priznanih ur za določen program.

          3. Športna vzgoja mladine (od 15 do 20 leta)
             3.1. Interesna športna vzgoja mladine

   Interesna športna vzgoja mladine je dejavnost mladih od 15.
do 20. leta starosti, ki se prostovoljno vključujejo v športne
do 80-urne programe za skupine z največ 20 mladimi. Iz
proračuna lokalne skupnosti se lahko sofinancira najem objekta
in strokovni kader.

+-------------------------+-----------------+------------------+
|                         |    Število ur   | Strokovni kader  |
|                         |                 |     št. točk     |
+-------------------------+-----------------+------------------+
|80-urni program          |        80       |        80        |
+-------------------------+-----------------+------------------+

   Izvajalcem programa se sofinancira uporabo športnih objektov
v višini priznanih ur za določen program.

3.2. Športna vzgoja mladine, usmerjene v kakovostni in vrhunski
                             šport

   Programi športne vzgoje zajemajo načrtovano vzgojo mladih
športnikov, ki so usmerjeni v doseganje kakovostnih in
vrhunskih rezultatov, primerljivih z dosežki vrstnikov v
mednarodnem merilu.
   V to skupino dejavnosti se uvrščajo programi, katerih
udeleženci so športniki registrirani pri panožni športni zvezi,
ki vadijo v vadbeni skupini najmanj 4-krat tedensko, 10 mesecev
v letu in se redno udeležujejo tekmovanj, ki jih organizira
panožna športna zveza na najmanj regijskem nivoju.
   Za izvajanje programov vadbe se vadbenim skupinam, ki morajo
imeti najmanj toliko članov, kot jih je potrebno za sestavo
ekipe (Preglednica 1), zagotovi najem objekta in strokovni
kader, kot je razvidno iz tabele.
+--------------------------+----------------+------------------+
|                          |   Število ur   | Strokovni kader  |
|                          |                |     št. točk     |
+--------------------------+----------------+------------------+
|Kadeti do 17. leta        |      360       |       500        |
|starosti                  |                |                  |
+--------------------------+----------------+------------------+
|Mladinci/mladinke         |      400       |       600        |
|do 20. leta starosti      |                |                  |
+--------------------------+----------------+------------------+


       3.3. Športna vzgoja mladine s posebnimi potrebami

   Sofinancira se:
   – 80-urni programi, kot je razvidno iz tabele.
+-------------------------+-----------------+------------------+
|                         |    Število ur   | Strokovni kader  |
|                         |                 |     št. točk     |
+-------------------------+-----------------+------------------+
|80-urni program          |        80       |        80        |
+-------------------------+-----------------+------------------+


   Izvajalcem programa se sofinancira uporabo športnih objektov
v višini priznanih ur za določen program.
           3.4. Interesna športna dejavnost študentov

   Iz proračuna lokalne skupnosti se lahko sofinancira najem
objekta in strokovni kader za do 80-urne programe v kateri je
največ 20 študentov.

+-------------------------+-----------------+------------------+
|                         |    Število ur   | Strokovni kader  |
|                         |                 |     št. točk     |
+-------------------------+-----------------+------------------+
|80-urni program          |        80       |        80        |
+-------------------------+-----------------+------------------+

   Izvajalcem programa se sofinancira uporabo športnih objektov
v višini priznanih ur za določen program.


                     II. ŠPORTNA REKREACIJA

   Iz proračuna lokalne skupnosti se lahko sofinancira najem
objekta za do 80-urne programe na skupino, ki šteje 20 članov,
v različnih športnih panogah. Za socialno ogrožene ter starejše
od 65 let se lahko sofinancira tudi 80 ur strokovnega kadra.
+-------------------------+-----------------+------------------+
|                         |    Število ur   | Strokovni kader  |
|                         |                 |     št. točk     |
+-------------------------+-----------------+------------------+
|Vadbena skupina          |        80       |        80        |
|(starejši občani od 65   |                 |                  |
|let)                     |                 |                  |
+-------------------------+-----------------+------------------+


   Izvajalcem programa se sofinancira uporabo športnih objektov
v višini priznanih ur za določen program.

                      III. ŠPORT INVALIDOV

   Športna dejavnost invalidov je namenjena predvsem ohranjanju
gibalnih sposobnosti, zdravju, revitalizaciji, resocializaciji,
razvedrilu in tekmovanju invalidov, ki se prostovoljno
ukvarjajo s športom.
   Za izvajanje programov se sofinancira 80 ur najemnine
objekta in 80 ur strokovnega kadra na skupino, v kateri je
največ 10 invalidov.

+-------------------------+-----------------+------------------+
|                         |    Število ur   | Strokovni kader  |
|                         |                 |     št. točk     |
+-------------------------+-----------------+------------------+
|80-urni program          |        80       |        80        |
+-------------------------+-----------------+------------------+

   Izvajalcem programa se sofinancira uporabo športnih objektov
v višini priznanih ur za določen program.


                      IV. KAKOVOSTNI ŠPORT

   V kakovostni šport sodijo priprave in športna tekmovanja
članskih ekip in posameznikov, ki nimajo objektivnih
strokovnih, organizacijskih in materialnih možnosti za
vključitev v programe vrhunskega športa in jih program
rekreacijskega športa ne zadovoljuje in so pomemben dejavnik
razvoja športa v lokalni skupnosti. S svojimi tekmovanji v
okviru svojih panožnih zvez nastopajo v uradnih sistemih
tekmovanj do naslova državnih prvakov. Klubi, ki kandidirajo za
ta sredstva, morajo imeti zagotovljene materialne, kadrovske,
organizacijske in prostorske pogoje za uresničitev načrtovanih
športnih aktivnosti ter sestavo ekip glede na Preglednico 1.
   Upravičencem se iz občinskega proračuna lahko sofinancira
najem objekta za do 320 ur programa ter tudi 320 ur strokovnega
kadra.
   Višina sredstev za posamezne programe se določi na podlagi
točkovanja po tabeli.

+--------------------------+----------------+------------------+
|                          |   Število ur   | Strokovni kader  |
|                          |                |     št. točk     |
+--------------------------+----------------+------------------+
|Člani/članice             |      320       |       320        |
+--------------------------+----------------+------------------+


   Izvajalcem programa se sofinancira uporabo športnih objektov
v višini priznanih ur za določen program.

                       V. VRHUNSKI ŠPORT

   Vrhunski šport je priprava in tekmovanje športnikov, ki
imajo status športnika mednarodnega, svetovnega in
perspektivnega razreda v panogah, ki so na rednem programu
Olimpijskih iger.
   V te programe so vključeni perspektivni športniki in
športnice, pogoj pa je, da imajo stalno bivališče v Občini
Sežana oziroma da trenirajo v domačem klubu od začetka svoje
registracije. Upoštevajo se kategorizirani športniki po
kriterijih Olimpijskega komiteja – Združenja športnih zvez
Slovenije.
   Upravičencem se iz občinskega proračuna lahko sofinancira
najem objekta za do 320 ur tega programa in prizna bonus točke
za kategorizirane športnike.
   Za sofinanciranje programov vrhunskega športa prejme klub
ali društvo za vsakega člana, ki je kategoriziran športnik
število točk glede na spodnjo tabelo.

+-----------------------------------+--------------------------+
|                                   |       BONUS točke        |
|                                   |         št. točk         |
+-----------------------------------+--------------------------+
|Mladinski razred                   |                          |
|   Kadeti                          |            50            |
|   Mladinci/mladinke               |            60            |
|Državni razred                     |                          |
|   Kadeti                          |            50            |
|   Mladinci/mladinke               |            60            |
|   Člani/članice                   |            32            |
|Perspektivni razred                |                          |
|   Kadeti                          |            75            |
|   Mladinci/mladinke               |            90            |
|Mednarodni razred                  |                          |
|    Mladinci/mladinke              |           120            |
|   Člani/članice                   |            64            |
|Svetovni razred                    |                          |
|   Kadeti                          |           125            |
|   Mladinci/mladinke               |           150            |
|   Člani/članice                   |            80            |
+-----------------------------------+--------------------------+
VI. SPECIFIČNE ŠPORTNE PANOGE

   Med specifične športne panoge spada šah, planinci in
taborniki. Sofinancirajo se dejavnosti specifičnih športnih
panog (pohodništvo, planinske šole, poletni tabori, zimovanja,
…).
   Za izvajanje programov specifičnih športnih panog za otroke
in mladino:
   • strokovni kader,
   • objekt.

+-----------+--------------+-------------+----------+----------+
|SPECIFIČNA |DEJAVNOST     |Min. število | Štev. ur |Strokovni |
|ŠPORTNA    |              | udeležencev | trajanja |  kader   |
|PANOGA     |              |             |          | (tč/uro) |
+-----------+--------------+-------------+----------+----------+
|PLANINCI   |POHODNIŠTVO   |      8      |    5     |    10    |
+-----------+--------------+-------------+----------+----------+
|PLANINCI   |PLANINSKA     |      5      |    40    |    10    |
|           |ŠOLA          |             |          |          |
+-----------+--------------+-------------+----------+----------+
|ŠAH        |REDNA VADBA – |     12      |    80    |    10    |
|           |otroc         |             |          |          |
+-----------+--------------+-------------+----------+----------+
|           |REDNA VADBA – |     12      |    80    |    10    |
|           |mladina       |             |          |          |
+-----------+--------------+-------------+----------+----------+
|TABORNIKI  |TABORI,       |     10      |    80    |    10    |
|           |MNOGOBOJI     |             |          |          |
+-----------+--------------+-------------+----------+----------+


   – Za izvajanje dejavnosti tabornikov, planincev, jamarjev,
itd. se sofinancira strokovni kader za največ 10 dnevnih
aktivnosti na skupino oziroma za največ 10 pohodov na skupino.

 VII. RAZVRSTITEV INDIVIDUALNIH IN KOLEKTIVNIH ŠPORTNIH PANOG V
        RAZREDE PO KRITERIJIH RAZŠIRJENOSTI IN KAKOVOSTI

   1 Individualne panoge:
   A Razširjenost:
   1. v program je vključenih več kot 30 registriranih
tekmovalcev v najmanj petih različnih starostnih kategorijah
   2. v program je vključenih najmanj 20 registriranih
tekmovalcev v najmanj treh različnih starostnih skupinah
   3. v program je vključenih najmanj 5 registriranih
tekmovalcev.
   B Kakovost:
   1. Najmanj 6 udeležencev programa je kategoriziranih
športnikov oziroma so na uradnem državnem prvenstvu dosegli
uvrstitev do 10. mesta, če je sodelovalo najmanj 25
tekmovalcev, oziroma do 5. mesta, če jih je sodelovalo najmanj
10.
   2. Najmanj 3 udeleženci programa so kategorizirani športniki
oziroma so na uradnem državnem prvenstvu dosegli uvrstitev do
10. mesta, če je sodelovalo najmanj 25 tekmovalcev oziroma do
5. mesta, če jih je sodelovalo najmanj 10.
   3. Najmanj 1 udeleženec programa je kategoriziran športnik
oziroma je na uradnem državnem prvenstvu dosegel uvrstitev do
10. mesta, če je sodelovalo najmanj 25 tekmovalcev oziroma do
5. mesta, če jih je sodelovalo najmanj 10.

   2 Kolektivne panoge:
   A Razširjenost:
   1. Program obsega vadbo in tekmovanje v najmanj petih
različnih starostnih kategorijah,
   2. Program obsega vadbo in tekmovanje v najmanj treh
različnih starostnih kategorijah,
   3. Program obsega vadbo in tekmovanje z najmanj eno vadbeno
skupino.
   B Kakovost:
   1. Vadbena skupina nastopa v najvišji državni ligi, oziroma
je uvrščena v prvo tretjino vseh uvrščenih ekip, če je prva
liga tudi edina v tej panogi ali če sistem tekmovanja ni
ligaški.
   2. Vadbena skupina nastopa v drugi državni ligi, oziroma je
uvrščena v prvo polovico vseh uvrščenih ekip, če je prva liga
tudi edina v tej panogi ali če sistem tekmovanja ni ligaški.
   3. Vadbena skupina nastopa v tretji državni ali izjemoma (če
gre za vadbeno skupino iz programa 1. stopnje razširjenosti)
regionalni ligi, oziroma je uvrščena v zadnjo tretjino vseh
uvrščenih če je prva liga tudi edina v tej panogi ali če sistem
tekmovanja ni ligaški.
   Vadbene skupine, ki so prijavljene v kakovostnem in
vrhunskem športu, dobijo dodatno število točk, kot je razvidno
iz preglednice.

+------------------+----------------+--------------+-----------+
|KRITERIJ          |KAKOVOST        |              |           |
+------------------+----------------+--------------+-----------+
|RAZŠIRJENOST      |1               |2             |3          |
+------------------+----------------+--------------+-----------+
|1                 |150 točk        |100 točk      |50 točk    |
+------------------+----------------+--------------+-----------+
|2                 |100 točk        |  70 točk     |25 točk    |
+------------------+----------------+--------------+-----------+
|3                 |  50 točk       |  35 točk     |10 točk    |
+------------------+----------------+--------------+-----------+


   Ovrednoti se vsako prijavljeno skupino na podlagi
realizacije preteklega leta.


  VIII. IZOBRAŽEVANJE IN IZPOPOLNJEVANJE STROKOVNIH KADROV TER
             RAZVOJNE IN STROKOVNE NALOGE V ŠPORTU
 8.1 Izobraževanje in usposabljanje strokovnih kadrov za delo v
                             športu

   Na ravni lokalne skupnosti se sofinancira izobraževanje,
usposabljanje in izpopolnjevanje strokovnih kadrov v športu in
sicer: šolanje za strokovne nazive (vodnik, vaditelj,
inštruktor, učitelj, trener in sodnik,) in sicer največ za dva
udeleženca iz posamezne panoge; izpolnjevanje strokovnih kadrov
(licence).
   Pogoji za sofinanciranje šolanja so naslednji:
   – da vlogo posreduje izvajalec športnih programov,
   – da izvajalec športnih programov in kandidat podpišeta
pogodbo, v kateri se kandidat zavezuje, da bo po končanem
šolanju še najmanj štiri leta deloval kot trener, vodnik pri
tem izvajalcu,
   Amaterskim trenerjem in vodnikom, ki izpolnjujejo zgoraj
navedene pogoje, se šolnina izobraževanja sofinancira v
razpoložljivi višini sredstev.
   Sofinanciranje se v skladu z razpisnimi pogoji izvrši, ko
izvajalec posreduje dokumentacijo o uspešno opravljenem šolanju
in podpisano pogodbo s kandidatom.
   Sofinancira se največ dva udeleženca iz posamezne panoge.
Število strokovnih kadrov, ki se izobražujejo, usposabljajo in
izpolnjujejo v posameznem letu je omejeno glede na obseg
sredstev, ki so v posameznem letu planirana za ta namen.
   Sofinancira se prijavnina oziroma kotizacija. Višina
sofinanciranja: povračilo določenega odstotka dejanskih
stroškov.

 8.2 Znanstveno in razvojno-raziskovalna dejavnost, analize in
              svetovanja ter založniška dejavnost

   Sofinancira se:
   • vodenje evidenc o športu v Občini Sežana;
   • izdajanje strokovnih publikacij;
   • izdajanje mesečnih informacij o športu v Občini Sežana;
   • izdajanje letnega biltena o športu v Občini Sežana;
   • meritve, analize in svetovanja;
   • znanstveno – raziskovalni projekti.
   Višina sofinanciranja: sofinancira se delež dejanskih
stroškov.
   Pogoji:
   – publikacije morajo biti pomembne za Občino Sežana;
   – v publikacijah mora biti navedeno ime Občina Sežana;
   – evidence o športu lahko vodi le izvajalec, ki ima
zagotovljene strokovne in tehnične pogoje;
   – raziskovalni projekti ter analize v športu, iz katerih je
razvidna vsebina in natančen finančni načrt, morajo vsebovati
tudi dokazila o prostorskih, kadrovskih in tehnoloških
zmogljivostih za izvedbo teh projektov oziroma analiz.

        8.3 Delovanje športnih društev in športnih zvez

   Na področju športa delujejo na lokalni ravni društva in
njihove zveze, ki za svoje osnovno delovanje potrebujejo
sredstva za kritje materialnih stroškov poslovanja. Delovanje
športnih društev se sofinancira v skladu z višino sredstev iz
sprejetega Letnega programa športa Občine Sežana glede na
število članov posameznega športnega društva. Pri izračunu
višine sredstev za delovanje društva se upošteva:
   – do 50 članov – 50 točk
   – od 50 do 100 članov – 100 točk
   – nad 100 članov - 150 točk.
   Pri izračunu višine sredstev za delovanje društva se
upoštevajo samo člani društva, ki so v tekočem letu plačali
članarino. Za ta sredstva lahko kandidirajo samo športna
društva in njihove zveze. Pogoj za pridobitev teh sredstev je,
da društvo oz. klub v tekočem letu ni pridobilo sredstva za
delovanje iz drugih proračunskih postavk občinskega proračuna.
Višina sofinanciranja je odvisna od višine razpoložljivih
sredstev za ta namen.

                     8.4 Športne prireditve

   Sofinancirajo se tudi množične prireditve občinskega pomena
in organizirana rekreacijska tekmovanja na nivoju občine.
   Prireditve se sofinancirajo, če so izpolnjeni naslednji
pogoji:
   – da je prireditev primerna za vse starostne kategorije,
   – da prireditev poteka na dostopnem terenu,
   – da na njej sodeluje najmanj 40 udeležencev.
   Prijavljeni programi društev za izvedbo prireditev se
vrednotijo na podlagi točkovanja po tabelah o vrednotenju
množičnih športnih prireditev in bonus točkah.
   Vrednotenje množičnih športnih prireditev:
+-----------+------+------+------+-------+------+-------+------+
|Predvideno |  Min |41-50 |51-100| 101-  | 151- | 301-  | Nad  |
|število    |  40  |      |      |  150  | 300  |  500  | 500  |
|udeležencev|      |      |      |       |      |       |      |
+-----------+------+------+------+-------+------+-------+------+
|Občinska   |  10  |  20  |  30  |  40   |  50  |  60   |  70  |
|športna    |      |      |      |       |      |       |      |
|prireditev |      |      |      |       |      |       |      |
+-----------+------+------+------+-------+------+-------+------+
|Medobčinska|  20  |  30  |  40  |  50   |  60  |  70   |  80  |
|športna    |      |      |      |       |      |       |      |
|prireditev |      |      |      |       |      |       |      |
+-----------+------+------+------+-------+------+-------+------+
|Državna    |  30  |  50  |  50  |  80   |  90  |  100  | 120  |
|športna    |      |      |      |       |      |       |      |
|prireditev |      |      |      |       |      |       |      |
+-----------+------+------+------+-------+------+-------+------+
|Mednarodna |  40  |  60  |  60  |  90   | 100  |  120  | 140  |
|športna    |      |      |      |       |      |       |      |
|prireditev |      |      |      |       |      |       |      |
+-----------+------+------+------+-------+------+-------+------+


   Športna društva, ki imajo status društva, ki deluje v javnem
interesu, imajo pod enakimi pogoji prednost pri pridobitvi
točk.
   Preglednica 1:    potrebno število udeležencev v vadbeni
skupini
+------------+------------+-----------+-----------+------------+
|   PANOGA   |ml. dečki/ce|    st.    | kadeti/nje|mladinci/ke |
|            |            |  dečki/ce |           |            |
+------------+------------+-----------+-----------+------------+
|atletika    |     12     |     10    |     6     |     6      |
+------------+------------+-----------+-----------+------------+
|avto-moto   |     5      |     5     |     5     |     5      |
+------------+------------+-----------+-----------+------------+
|balinanje   |     8      |     8     |     8     |     8      |
+------------+------------+-----------+-----------+------------+
|kolesarstvo |     10     |     10    |     10    |     10     |
+------------+------------+-----------+-----------+------------+
|konjeništvo |     8      |     8     |     8     |     8      |
+------------+------------+-----------+-----------+------------+
|košarka     |     12     |     12    |     12    |     12     |
+------------+------------+-----------+-----------+------------+
|m. nog.     |     10     |     10    |     10    |     10     |
+------------+------------+-----------+-----------+------------+
|nogomet     |     18     |     18    |     18    |     18     |
+------------+------------+-----------+-----------+------------+
|potapljanje |     10     |     10    |     10    |     10     |
+------------+------------+-----------+-----------+------------+
|rokomet     |     14     |     14    |     14    |     14     |
+------------+------------+-----------+-----------+------------+
|smučanje    |     12     |     12    |     12    |     12     |
+------------+------------+-----------+-----------+------------+
|strelstvo   |     5      |     5     |     5     |     5      |
+------------+------------+-----------+-----------+------------+
|šah         |     5      |     5     |     5     |     5      |
+------------+------------+-----------+-----------+------------+
|tenis       |     10     |     10    |     10    |     10     |
+------------+------------+-----------+-----------+------------+


   Pri individualnih športnih panogah (debeli tisk) se v
primeru manjšega števila športnikov v vadbeni skupini lahko
sofinancira sorazmerni del strokovnega kadra in materialnih
stroškov ali pa se združuje vadbene skupine iz različnih
kategorij.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti