Uradni list

Številka 14
Uradni list RS, št. 14/2009 z dne 20. 2. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 14/2009 z dne 20. 2. 2009

Kazalo

472. Odlok o občinskih taksah v Občini Mežica, stran 1879.

Na podlagi 9. člena Zakona o financiranju občin ZFO-1 (Uradni list RS, št. 32/06 in 123/06), 21. člena Zakona o lokalni samoupravi ZLS – UPB 2 (Uradni list RS, št. 94/07), 17. člena Zakona o prekrških ZP-1-UPB4 (Uradni list RS, št. 3/07) in 15. člena Statuta Občine Mežica (Uradni list RS, št. 33/07) je Občinski svet Občine Mežica na 9. redni seji dne 9. 2. 2009 sprejel
O D L O K
o občinskih taksah v Občini Mežica
I. TEMELJNE DOLOČBE
1. člen
(Predmet odloka)
S tem odlokom se določi obveznost plačevanja občinske takse v Občini Mežica (v nadaljevanju: občini), vrsto in višino takse, zavezance za plačilo takse ter postopek odmere, obračuna in plačila takse.
Prihodki od občinskih taks so vir financiranja občine.
2. člen
(Taksni predmeti in storitve)
V občini se plačujejo občinske takse za naslednje predmete in storitve:
– za začasno ali trajno uporabo javnih površin (za prirejanje razstav, za gospodarske, zabavne in druge prireditve, za postavitev glasbenih in igralnih sredstev, za turistične, gostinske, trgovske ali gospodarske dejavnosti, za drugo uporabo javnega prostora za namene začasnega značaja);
– za uporabo javnih površin ob poslovnem objektu za potrebe poslovne dejavnosti;
– za oglaševanje na javnih mestih (za reklamne napise, objave in oglase, plakate, panoje, transparente, reklamne zastave in druge oblike reklamnih označb, ki so trajnega ali začasnega značaja in so postavljeni, pritrjeni ali drugače označeni na dovoljenih mestih);
– za priložnostna sporočila, objave in oglase z mobilnimi ozvočevalnimi postajami in podobnimi sredstvi;
– za uporabo javnih površin za parkiranje in kampiranje;
– za druge oblike uporabe javne površine, ko tako določa zakon.
Višina takse za posamezne taksne predmete in storitve je določena v prilogi: Tarife občinskih taks, ki je sestavni del tega odloka.
Plačilo občinske takse za dejavnosti iz prvega odstavka tega člena se ne zahteva, če je to za posamezne primere z zakonom prepovedano ali če je predpisan ali s pogodbo dogovorjen drug način plačila.
3. člen
(Prijava in namestitev taksnega predmeta)
Taksni zavezanci morajo pred postavitvijo taksnega predmeta ali izvajanjem storitve na javni površini pridobiti dovoljenje oziroma soglasje občinske uprave za vse taksne predmete, ki fizično posegajo na javno površino, so postavljeni na javnih napravah ali objektih ali kakorkoli vplivajo na promet.
Taksnih predmetov ali izvajanje storitev, za katere je potrebno dovoljenje oziroma soglasje iz prvega odstavka tega člena, ni dovoljeno spreminjati brez dovoljenja pristojnega občinskega oddelka.
4. člen
Taksni zavezanci so dolžni vsako spremembo taksnega predmeta ali izvajanje storitve oziroma spremembo zavezanca prijaviti pristojnemu občinskemu organu v roku 15 dni od nastale spremembe.
5. člen
Prijava taksne obveznosti mora vsebovati: podatke o zavezancu, čas in kraj uporabe oziroma namestitve taksnega predmeta in opis taksnega predmeta (površina, število ipd.).
6. člen
(Višina občinske takse)
Občinska taksa se določa v točkah.
Višine občinskih taks za posamezne taksne predmete in storitve ter taksne oprostitve so v obliki točkovnega sistema določene v taksni tarifi, ki je sestavni del tega odloka. Taksa se plača po vrednosti točke na dan odmere.
Vrednost točke za obračun občinskih taks iz 2. člena tega odloka se lahko spremeni s sklepom občinskega sveta do 31. 12. tekočega leta za prihodnje leto.
7. člen
(Taksni zavezanci)
Taksni zavezanec za plačilo občinske takse je pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ali fizična oseba, ki uporablja predmete in izvaja storitve, za katere so s tem odlokom določene takse (v nadaljevanju: taksni zavezanec).
Če ni mogoče ugotoviti uporabnika, je taksni zavezanec lastnik taksnega predmeta.
8. člen
(Nastanek in prenehanje taksne obveznosti)
Taksna obveznost nastane z začetkom uporabe ali namestitve taksnega predmeta oziroma začetkom izvajanja storitve, preneha pa z dnem odstranitve ali uporabe oziroma s prenehanjem izvajanja storitve. Taksni zavezanec je dolžan obvestiti občinsko upravo o odstranitvi taksnega predmeta oziroma o prenehanju uporabe.
Okoliščina, da taksnega predmeta zavezanec začasno ni mogel uporabljati, ne vpliva na taksno obveznost.
9. člen
(Odmera občinskih taks)
Taksnemu zavezancu se plačilo odmeri z odločbo letno, če trajno uporablja javne površine, taksne predmete in storitve v občini oziroma v enem mesecu po izdanem soglasju. Občinske takse odmerja občinska uprava na podlagi prijav zavezancev in izdanih soglasij za postavitev taksnega predmeta iz 3. člena tega odloka, ki ga izda občinska uprava.
V primeru, da taksni zavezanec ne prijavi taksne obveznosti, se odmeri taksa po podatkih, ki jih pridobi občinska uprava.
10. člen
(Plačilo občinske takse)
Občinske takse plačujejo zavezanci glede na letno uporabo oziroma tako, kot je določeno z odločbo oziroma soglasjem.
Takse se plačuje v roku 15 dni po prejemu odločbe oziroma v primeru, če so zavezanci proračunski uporabniki, v roku 30 dni od prejema odločbe.
Če taksni zavezanec ne plača takse v predpisanem roku, se ta prisilno izterja.
Veljavno soglasje iz 3. člena tega odloka poteče, če zavezanec ne plača takse v roku, ki je za to določen.
11. člen
(Oprostitve plačila takse)
Občinske takse ne plačujejo državni, občinski organi ter javna podjetja in javni zavodi, katerih ustanovitelj ali soustanovitelj je občina.
Glede na namen se občinska taksa ne plačuje za kulturne, športne in humanitarne prireditve, prireditve, ki jih organizirajo društva, ustanovljena v javnem interesu s sedežem v občini, ter za objave sponzorjev teh prireditev na prireditvenem prostoru. Taksa se ne plačuje za objave političnih strank in neodvisnih kandidatov v predvolilnem obdobju.
Taksa se tudi ne plačuje za objave humanitarnih organizacij v zvezi z njihovimi aktivnostmi.
Poleg oprostitev iz taksne tarife tega odloka lahko pristojni organ občinske uprave oprosti posamezne taksne zavezance plačila takse, kadar gre za prireditev ali dejavnost, ki je posebnega pomena za razvoj turizma, kulture ali športa v občini.
Pristojni organ občinske uprave lahko oprosti taksnega zavezanca plačila občinske takse iz prejšnjega odstavka, če gre za taksne predmete v zvezi:
– s prireditvami in aktivnostmi širšega promocijskega pomena, ki promovirajo občino in so sofinancirane s strani občine, pod pogojem, da se ne financirajo s strani udeležencev prireditve;
– s prireditvami in promocijami, ki jih organizirajo Občina Mežica ter javna podjetja in zavodi, katerih ustanovitelj ali soustanovitelj je Občina Mežica;
– s prireditvami in aktivnostmi humanitarnih organizacij in društev ne glede na sedež društva.
II. NADZOR NAD IZVAJANJEM ODLOKA
12. člen
(Nadzor nad izvajanjem odloka)
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja občinski organ inšpekcijskega nadzora in občinska uprava.
13. člen
(Ukrepanje organa inšpekcijskega nadzora in občinske uprave)
Pristojni inšpekcijski organ inšpekcijskega nadzora in občinska uprava ugotavljata, ali je uporaba oziroma namestitev taksnega predmeta prijavljena, ter preverja resničnost podatkov na prijavah taksne obveznosti.
V primeru, ko taksna obveznost ni bila prijavljena ali so bili v prijavi taksne obveznosti navedeni neresnični podatki, ki vplivajo na odmero taksne obveznosti, ali občinska taksa ni bila plačana ali plačana v celoti, lahko pristojna inšpekcijska služba odredi na stroške taksnega zavezanca odstranitev taksnega predmeta z javne površine ali prekinitev izvajanja taksne storitve na javni površini za čas do izpolnitve pogojev, ki jih za postavitev in uporabo taksnega predmeta ali za izvajanje taksne storitve na javni površini določa ta odlok.
14. člen
(Ukrepanje občinskega organa, pristojnega za finance)
Če taksni zavezanec ne plača obveznosti v roku, občinski organ, pristojen za finance, poda predlog za izterjavo zapadle obveznosti Davčni upravi Republike Slovenije.
III. KAZENSKE DOLOČBE
15. člen
(Sankcioniranje taksnih zavezancev)
Z globo 1.200 evrov se sankcionira za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik:
1. če ne prijavi predmeta ali storitve, za katerega je predpisano plačilo občinske takse;
2. ki v prijavi nastanka taksnega predmeta navede napačne podatke, ki vplivajo na odmero taksne obveznosti;
3. ki postavi taksni predmet brez dovoljenja pristojnega občinskega organa oziroma ga postavi v nasprotju s soglasjem (3. člen odloka);
4. če ne prijavi sprememb taksnega predmeta, ki vplivajo na odmero taksne obveznosti (4. člen odloka).
Z globo 400 evrov se sankcionira odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
Z globo 300 evrov se sankcionira fizična oseba, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
16. člen
(Sankcioniranje pooblaščenih organizacij)
Pooblaščena organizacija za plakatiranje in izobešanje transparentov, ki prevzame naročilo za plakatiranje in izobešanje transparentov, ne da bi ugotovila, ali je naročnik predhodno pridobil soglasje občine oziroma plačal ustrezno občinsko takso, se kaznuje z globo 350 evrov.
Odgovorna oseba organizacije iz prvega odstavka tega člena se kaznuje z globo 125 evrov.
IV. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
17. člen
(Vrednost točke taksnih tarif)
Z dnem uveljavitve odloka o občinskih taksah v občini znaša vrednost točke taksnih tarif 0,038 evra.
Spremembo vrednosti točke za obračun taks sprejme Občinski svet Občine Mežica s sklepom. do 31.12. tekočega leta za prihodnje leto.
18. člen
(Taksna obveznost ob uveljavitvi odloka)
Zavezanci, ki na dan uveljavitve tega odloka že opravljajo taksno storitev oziroma imajo že nameščene taksne predmete, so dolžni taksno obveznost prijaviti pristojnemu občinskemu oddelku najkasneje v roku 15 dni po uveljavitvi tega odloka. Taksna obveznost v tem primeru nastane z dnem začetka veljavnosti tega odloka.
19. člen
(Prenehanje veljavnosti)
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o komunalnih taksah v Občini Mežica (Medobčinski uradni vestnik št. 17, z dne 1. 8. 1996).
20. člen
(Začetek veljavnosti odloka)
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 426-0001/2009
Mežica, dne 9. februarja 2009
Župan
Občine Mežica
Dušan Krebel l.r.
V. POSEBNI DEL


                     TARIFE OBČINSKIH TAKS

   Tarifna št. 1
   1. V gostujočih zabaviščnih parkih se plača dnevna občinska
taksa za uporabo vsakega posameznega glasbenega avtomata ali
igralnega sredstva

– za glasbeni avtomat po                500 točk
– za igralno sredstvo po                180 točk

   2. Za uporabo glasbenega avtomata in igralnih sredstev
(igralni avtomati, biljardi, stenski igralni avtomati…) v
javnih lokalih se plača letna taksa za vsak posamezni element

– za glasbeni avtomat po              1.000 točk
– za igralno sredstvo po              5.000 točk

   Opomba:
   Za javni lokal se štejejo poslovni prostori (gostilne,
restavracije, hoteli, kavarne, nočni lokali, bifeji, društveni
prostori, klubi, menze itd.) ter pripadajoči vrtovi, terase in
drugi prostori za goste.

   Tarifna št. 2
   Za trajno oziroma občasno uporabo javnih površin ob
poslovnem objektu za potrebe poslovne dejavnosti in za
postavitev premične opreme na teh površinah se plača dnevna
občinska taksa za vsak uporabljeni m2 javne površine dnevno:

– za gostinsko in trgovsko dejavnost     10 točk
– za ostale dejavnosti                    5 točk

   Opombe:
   a) Za javne površine se po tem odloku štejejo trgi, ulice,
ceste, pločniki, javne poti, javne zelenice itd.
   b) Taksna obveznost obstaja, četudi dejavnost začasno ne
obratuje.
   c) Za premično opremo se štejejo mize, stoli, klopi,
senčniki, montažni nadstreški ipd.
   d) Če zavezanec za uporabo javne površine plačuje občini
najemnino, se mu občinska taksa za uporabo javne površine ne
obračuna.

   Tarifna št. 3
   Za začasno uporabo javnih in drugih površin za gospodarske,
zabavne in druge prireditve na priložnostnih lokacijah se plača
dnevna občinska taksa po m2 prodajne površine oziroma površine
objekta:
   1. Za vse vrste začasno postavljenih kioskov, stojnic in za
prodajo direktno iz transportnega vozila ali s tal

– za prodajo pijač in hrane              50 točk
– za prodajo ostalih artiklov            30 točk

   2. Za postavitev šotorov, namenjenih:

– za prireditve in poslovne namene       10 točk

   3. Za postavitev začasnih odrov, miz, klopi in druge opreme
za poslovne namene in prireditve se za celotni kompleks
obračuna

dnevna občinska taksa za vsak m2         2 točki


4. Za postavitev cirkusov in zabaviščnih parkov se zaračuna
dnevna taksa za celotno zasedeno javno površino, in sicer za
vsak m2                                              2 točki

   Opombi:
   a) Če javno površino koristi več taksnih zavezancev, se
vsakemu zavezancu obračuna sorazmerni del takse.
   b) Za organizacijo sejmov, ki jih organizirajo občina,
krajevne skupnosti ali druge organizacije in društva z
dovoljenjem občine, se lahko dnevna občinska taksa določi
posebej glede na dejanske stroške organizacije sejma. V tem
primeru potrdi višino posamezne občinske takse občinski odbor
za komunalne zadeve in varstvo okolja.
   Tarifna št. 4
   Za začasno postavitev premičnih stojnic v času organiziranih
sejmov se zaračuna

dnevna občinska taksa za vsak m          40 točk


   Tarifna št. 5
   Za priložnostna sporočila, objave in razglase z mobilnimi
ozvočevalnimi postajami in podobnimi sredstvi se plača

dnevna občinska taksa v višini          250 točk


   Tarifna št. 6
   1. Za reklamne panoje, transparente, oglasne omarice,
reklamne napise in upodobitve na fasadah zgradb ipd., ki so
trajno pritrjeni  ali postavljeni na javnih mestih, se plača
letna občinska taksa od vsakega m2, in sicer za velikost:

– do 1 m2                             2.000 točk
– nad 1 m2 do 2 m2                    4.000 točk
– nad 2 m2 do 5 m2                    6.000 točk
– nad 5 m2 do 10 m2                  10.000 točk
– nad 10 m2                          15.000 točk

   Opombe:
   a) Za reklamno tablo, ki jo ima taksni zavezanec v skladu z
zakonom, za informacijo svoje osnovne dejavnosti, je taksni
zavezanec oproščen plačila takse po tem odloku.
   2. Za začasno postavljene panoje, transparente, zastave
itd., izobešene ali postavljene na javnih mestih, se glede na
njihovo število in velikost plača dnevna občinska taksa za vsak
posamezni element, in sicer:

– za velikost do 1 m2                    20 točk
– za velikost nad 1 m2 do 2 m2           40 točk
– za velikost nad 2 m2                  100 točk

   Opombi:
   a) Taksni zavezanci, ki stalno nameščajo prej navedene
predmete, lahko zanje poravnajo letno občinsko takso, ki se
obračunava za najmanj 100 dni v letu.
   b) Takse po tej tarifi so oproščeni reklamni napisi in
objave, nameščene v zaprtih prostorih (izložbah, avlah) in se
nanašajo izključno na dejavnost, ki se v teh objektih odvija.
   3. Za nameščanje plakatov se plača dnevna občinska taksa
glede na njihovo velikost in število:
   a) do velikosti 0,5 m2

– do 10 plakatov oziroma letakov         20 točk
– od 10 do 30 plakatov oziroma letakov   60 točk
– nad 30 plakatov oziroma letakov       100 točk


b) do velikosti nad                       0,5 m2
– do 10 plakatov oziroma letakov        100 točk
– od 10 do 30 plakatov oziroma letakov  200 točk
– nad 30 plakatov oziroma letakov       300 točk

   c) Za množično plakatiranje

(nad 100 plakatov oziroma letakov) se plača enotna dnevna
občinska taksa ne glede na velikost in število plakatov
oziroma letakov                                  400 točk


   Tarifna št. 7
   Za uporabo vitrin, ki so trajno nameščene izven poslovnega
prostora in so namenjene za razstavljanje in prodajo blaga, se
plača letna občinska taksa

– do velikosti 2 m2                     400 točk
– velikosti 2 m2 in več                 650 točk

   Opomba:
   Taksa za vitrine se plača ne glede, ali je vitrina pritrjena
na matičnem ali drugem objektu, ali pa je prosto stoječa.

   Tarifna št. 8
   1. Za uporabo javnih površin za parkiranje avtomobilov plača
vsak lastnik ali neposredni uporabnik poslovnih prostorov, ki
za svojo poslovno dejavnost ne razpolaga z lastnimi ali
zadostnimi parkirišči, letno občinsko takso od m2 koristne
poslovne površine
   a) za proizvodne obrtne dejavnosti, industrijske obrate in
poslovne dejavnosti

– do 100 m2                                         150 točk
– nad 100 m2                                        100 točk
b) za vse vrste trgovskih lokalov                    80 točk
c) za posamezni lokal gostinske dejavnosti
– do 50 m2 poslovne površine                        200 točk
– nad 50 m2 do 100 m2 koristne poslovne površine    100 točk
– nad 100 m2 koristne poslovne površine              50 točk
d) za posamezni lokal ali poslovni prostor za druge
dejavnosti se obračuna letna občinska taksa
za 1 m2 koristne poslovne površine                   70 točk

   Opombe:
   a) Taksa za industrijske in obrtne dejavnosti zadeva tiste
obrate, ki so locirani v strnjenih naseljih izven industrijskih
in obrtnih con.
   b) Taksni zavezanci, ki v celoti razpolagajo z lastnimi ali
najetimi parkirišči, so oproščeni plačila takse po tej tarifni
številki.
   Šteje se, da industrijski in obrtni obrati v celoti
pokrivajo potrebe po parkiriščih, če razpolagajo s po enim
urejenim parkirnim mestom za vsakega zaposlenega, ki ima stalno
oziroma začasno bivališče oddaljeno nad 2 km od delovnega
mesta.
   Gostinski lokali zadovoljujejo potrebe po parkiriščih, če
imajo zagotovljeno po eno urejeno parkirno mesto za vsako mizo
s štirimi stoli oziroma za 8 m2 površine lokala, trgo       vski
lokali pa, če razpolagajo s po enim parkirnim mestom na vsakih
20 m2 koristne poslovne površine (brez skladiščnih in pomožnih
površin).
   c) Taksni zavezanci, ki le delno pokrivajo potrebe po
parkiriščih, plačajo sorazmerni del občinske takse.
   d) Družbene dejavnosti so oproščene plačila občinske takse
po tarifni št. 7.
   2. Za uporabo javnih površin za kampiranje oziroma
šotorjenje se plača dnevna občinska taksa:

– za posamezno vozilo s kamp prikolico  160 točk
– za posamezno vozilo in šotor           80 točk
– za posamezni šotor                     40 točk

   Opomba:
   Kampiranje ali šotorjenje je dovoljeno le na prostoru, ki ga
predhodno določi pristojni občinski organ. Taborniške in
skavtske organizacije iz matične občine so oproščene takse za
taborjenje.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti