Uradni list

Številka 14
Uradni list RS, št. 14/2009 z dne 20. 2. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 14/2009 z dne 20. 2. 2009

Kazalo

464. Odlok o dodeljevanju denarne pomoči iz sredstev proračuna Občine Lendava, stran 1859.

Na podlagi 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2, 76/08), 99. člena Zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 3/07 – uradno prečiščeno besedilo 2, 23/07 – popr., 41/07– popr., 114/06 – ZUTPG), 17. člena Statuta Občine Lendava (Uradni list RS, št. 26/99, 119/00, 69/02, 69/06) je Občinski svet Občine Lendava na 23. seji dne 13. 2. 2009 sprejel
O D L O K
o dodeljevanju denarne pomoči iz sredstev proračuna Občine Lendava
I. UVOD
1. člen
S tem odlokom se določijo upravičenci do delitve denarne pomoči, pogoji in razlogi za dodelitev denarne pomoči, oblika in višina denarne pomoči, kriteriji in postopek dodeljevanja in izplačevanje denarne pomoči socialno ogroženim občanom v Občini Lendava.
2. člen
Sredstva za denarne pomoči se zagotovijo v vsakoletnem proračunu Občine Lendava na postavki »socialni programi«.
II. UPRAVIČENCI
3. člen
Do denarne pomoči so upravičeni občani s stalnim prebivališčem v Občini Lendava, ki jim je zaradi trenutne materialne ogroženosti nujno potrebna pomoč občine, izkoristili pa so že vse zakonske možnosti za rešitev socialne stiske, posameznik ali družina, ki se zaradi težje bolezni, nesposobnosti za pridobitno delo, elementarne nesreče ali drugih izjemnih razmer, ki pogojujejo tovrstno pomoč, znajde v težki materialni situaciji. Do denarne pomoči so upravičene tudi humanitarne organizacije, društva, zavodi in druge organizacije, če s tem pomagajo socialno ogroženim posameznikom in skupinam iz Občine Lendava.
III. NAMEN DENARNE POMOČI
4. člen
Denarna pomoč je namenjena za izpolnjevanje osnovnih eksistenčnih potreb (hrana, stanovanje in druge življenjske potrebe) za zdravljenje in šolanje, s katerim si bo upravičenec zagotovil socialno varnost.
5. člen
Posamezni upravičenec oziroma družina lahko prejme denarno pomoč praviloma enkrat v koledarskem letu, in sicer v višini:
– posamezni upravičenec lahko dobi do 500,00 EUR,
– posamezna družina, ki biva v skupnem gospodinjstvu pa do 1.000,00 EUR.
6. člen
Denarno pomoč je mogoče dodeliti tudi v primerih elementarnih in drugih nesreč, požara ter v drugih izjemnih okoliščinah.
7. člen
Upravičenost do denarne pomoči in njena višina se ugotavlja na podlagi v vlogi navedenih dejstev in predloženih dokazil ter pridobljenih mnenj katerih od strokovnih institucij, kot so socialne in zdravstvene službe, policija, zavod za zaposlovanje itn. ali po potrebi mnenja tistega sveta krajevne skupnosti, kjer ima upravičenec stalno prebivališče prijavljeno oziroma kjer biva.
IV. POSTOPKI
8. člen
Prosilci naslovijo vlogo za dodelitev denarne pomoči na Občino Lendava.
9. člen
Postopek za uveljavljanje denarne pomoči se uvede na zahtevo posameznika oziroma družine, ali na predlog Centra za socialno delo Lendava, humanitarnih organizacij in društev, zdravstvenih in vzgojno-izobraževalnih ter drugih zavodov in sveta krajevne skupnosti na območju Občine Lendava.
10. člen
Vlogo obravnava in poda oceno o upravičenosti in višini denarne pomoči Komisija za reševanje vlog za dodelitev denarne pomoči (v nadaljevanju: komisija), ki jo imenuje župan Občine Lendava. Komisija sprejme stališče k vlogi nemudoma oziroma najkasneje v 5 dneh od prejema vloge oziroma pridobitvi potrebnih mnenj in svoje stališče posreduje pristojnemu upravnemu organu Občine Lendava, ki izda odločbo o dodelitvi denarne pomoči. Zoper odločbo je dovoljena pritožba pri županu Občine Lendava, ki bo o pritožbi odločal na podlagi pridobljenega mnenja socialne koordinacije.
Vloge se obravnavajo do porabe proračunskih sredstev.
Pri ravnanju z vlogami se upoštevajo določila Zakona o varstvu osebnih podatkov.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
11. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 032-0007/2009
Lendava, dne 13. februarja 2009
Župan
Občine Lendava
mag. Anton Balažek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti