Uradni list

Številka 126
Uradni list RS, št. 126/2008 z dne 31. 12. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 126/2008 z dne 31. 12. 2008

Kazalo

5750. Pravilnik o Vipavski salami z zaščiteno geografsko označbo, stran 17039.

Na podlagi drugega odstavka 86. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08 – uradno prečiščeno besedilo) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o Vipavski salami z zaščiteno geografsko označbo
1. člen
Ta pravilnik določa geografsko območje ter način predelave in priprave za trg za Vipavsko salamo z zaščiteno geografsko označbo (v nadaljnjem besedilu: Vipavska salama).
2. člen
(1) Ime Vipavska salama ima lahko samo salama predelana in pripravljena za trg na geografskem območju in na način, ki sta določena v specifikaciji za Vipavsko salamo, ki jo je potrdilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (v nadaljnjem besedilu: Ministrstvo) v skladu s predpisom, ki ureja postopke zaščite kmetijskih pridelkov oziroma živil.
(2) Specifikacija za Vipavsko salamo iz prejšnjega odstavka je dosegljiva na Ministrstvu, Dunajska cesta 58, Ljubljana, ali na spletnih straneh ministrstva (www.mkgp.gov.si) pod povezavo Zaščita kmetijskih pridelkov oziroma živil.
3. člen
Vipavska salama mora biti označena v skladu s predpisom, ki ureja splošno označevanje predpakiranih živil, in s tem pravilnikom.
4. člen
Ime Vipavska salama lahko uporablja proizvajalec salame, ki zanjo pridobi certifikat v skladu s predpisom, ki ureja postopke zaščite kmetijskih pridelkov oziroma živil.
5. člen
Zaščitni znak za Vipavsko salamo lahko pridobi proizvajalec te salame v skladu s predpisom, ki ureja zaščitni znak za označevanje kmetijskih pridelkov oziroma živil.
6. člen
Vsi proizvajalci Vipavske salame, ki pridobijo certifikat iz 4. člena tega pravilnika in proizvajajo Vipavsko salamo, morajo enkrat letno, najpozneje do konca februarja, na Ministrstvo pisno sporočiti količino Vipavske salame, ki so jo v preteklem letu proizvedli.
7. člen
Proizvajalci Vipavske salame, ki so do uveljavitve tega pravilnika za svoje proizvode uporabljali ime Vipavska salama, morajo pridobiti certifikat iz 4. člena tega pravilnika najpozneje v roku enega leta od dneva uveljavitve tega pravilnika. Če certifikata v predpisanem roku ne pridobijo, imena Vipavska salama na svojih proizvodih ne smejo več uporabljati.
8. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 324-548/2005/13
Ljubljana, dne 17. decembra 2008
EVA 2008-2311-0111
dr. Milan Pogačnik l.r.
Minister
za kmetijstvo,
gozdarstvo in prehrano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti