Uradni list

Številka 119
Uradni list RS, št. 119/2008 z dne 19. 12. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 119/2008 z dne 19. 12. 2008

Kazalo

5318. Pravilnik o merilih za podaljšanje obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost, v Občini Straža, stran 15897.

Na podlagi 12. člena Zakona o gostinstvu (Uradni list RS, št. 93/07), 4. in 11. člena Pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (Uradni list RS, št. 78/99, 107/00, 30/06 in 93/07) in 15. člena Statuta Občine Straža (Uradni list RS, št. 7/07 in 27/08) je Občinski svet Občine Straža na 14. seji dne 10. 7. 2008 sprejel
P R A V I L N I K
o merilih za podaljšanje obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost, v Občini Straža
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določajo merila za izdajo soglasja za podaljšan obratovalni čas gostinskega obrata in kmetije, na kateri se opravlja gostinska dejavnost (v nadaljevanju kmetija) na območju Občine Straža.
2. člen
Gostinec oziroma kmet določi podaljšani obratovalni čas gostinskega obrata samostojno, v skladu s svojimi poslovnimi interesi in ob upoštevanju določb tega pravilnika.
Če v okviru gostinskega obrata obratuje več enot, ki samostojno opravljajo gostinsko dejavnost, je dolžan gostinec prijaviti podaljšan obratovalni čas za vsako enoto posebej.
3. člen
Gostinec oziroma kmet mora razpored obratovalnega časa za svoj gostinski obrat oziroma kmetijo prijaviti občinski upravi v skladu z 11. in 12. členom Pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (Uradni list RS, št. 78/99, 107/00, 30/06 in 93/07).
Gostinec prijavi obratovalni čas na obrazcu in na način, ki ga določa Pravilnik o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost.
II. PRIDOBITEV SOGLASJA K PODALJŠANEMU OBRATOVALNEMU ČASU
4. člen
Podaljšan obratovalni čas pomeni obratovanje gostinskega obrata izven rednega obratovalnega časa, ki ga določata 3. in 4. člen Pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (Uradni list RS, št. 78/99, 23/00, 30/06, 93/07).
Gostinski obrati na območju Občine Straža, ki so v stavbah s stanovanji ali v objektih na stanovanjskih območjih in izletniške kmetije na stanovanjskih območjih, imajo redni obratovalni čas med 6.00 in 22.00 uro.
5. člen
Gostinskim lokalom, ki nudijo storitve v prednovoletnem času od 23. decembra do 30. decembra na prireditvenem prostoru, ki ga določi občina, se dovoli obratovanje najdlje do 24.00 ure, če je naslednji dan delavnik oziroma najdlje do 2.00 ure naslednjega dne, če je naslednji dan dela prost, 31. decembra pa najdlje do 4.00 ure naslednjega dne. Gostinski lokal mora v tem primeru k vlogi priložiti pogodbo z organizatorjem prireditve in odločbo pristojnega upravnega organa, iz katere bosta razvidna časovna opredelitev in kraj izvajanja gostinske dejavnosti.
6. člen
Obratovalni čas gostinskega lokala se začne, ko gostje lahko vstopijo v lokal oziroma ko gostinec začne za goste opravljati gostinske storitve, konča pa se, ko gostje ne morejo več vstopati v gostinski lokal oziroma ko gostinec preneha za goste opravljati gostinske storitve.
Gostje, ki so ob koncu obratovalnega časa še v gostinskem lokalu, ga morajo zapustiti najkasneje v 30 minutah, če gostinski lokal streže z enostavnimi jedmi, pijačami in napitki oziroma najkasneje v 60 minutah, če gostinski obrat streže tudi z zahtevnejšimi jedmi (restavracije, gostilne).
7. člen
Občinska uprava izda soglasje za podaljšan obratovalni čas za obdobje enega koledarskega leta. Po preteku obdobja mora gostinec oziroma kmet vlogo obnoviti, sicer mu pravica do podaljšanega obratovalnega časa preneha.
8. člen
Soglasje k podaljšanju obratovalnega časa gostinskega obrata izda organ občine, ki mora pri tem upoštevati:
– potrebe gostov in značilnosti območja, kjer se nahaja gostinski lokal ali kmetija,
– potrebe po razvoju turizma v občini,
– vključevanje gostinskega obrata oziroma kmetije v kulturne in športne programe,
– število pritožb oziroma kršitev javnega reda in miru, posredovanj policije in inšpekcijskih služb,
– vrsto gostinskega obrata,
– lokacijo gostinskega obrata.
9. člen
Organ občine poda soglasje za obratovanje v podaljšanem obratovalnem času gostinskega obrata v obliki pisnega soglasja, ki je priloga obrazcu prijave obratovalnega časa. V soglasju so navedeni pogoji za obratovanje v podaljšanem obratovalnem času.
Pred izdajo soglasja za obratovanje v podaljšanem obratovalnem času občina zaprosi tržno inšpekcijo in policijo za posredovanje podatkov o morebitnih kršitvah obratovalnega časa gostinskega lokala, ki je zaprosil za obratovanje v podaljšanem obratovalnem času.
Občina lahko zavrne izdajo pozitivnega soglasja k podaljšanju obratovalnega časa, če so podani naslednji razlogi:
– da je policija posredovala trikrat v šestmesečnem obdobju veljavnosti soglasja k podaljšanemu obratovalnemu času zaradi kršenja javnega reda in miru ali tržna inšpekcija zaradi kršenja obratovalnega časa, kar se dokazuje s pravnomočno odločbo,
– da je iz zapisnika tržnega inšpektorja, policista ali občinskega nadzora razvidno, da je gostinec trikrat prekoračil podaljšani obratovalni čas v koledarskem letu, za katerega je bilo izdano zadnje soglasje,
– da gostinec ali kmet ne skrbi za nemoteč odhod gostov iz gostinskega lokala oziroma kmetije,
– v drugih utemeljenih primerih, ko to narekuje javni interes.
V postopku izdaje soglasja lahko občinski organ pridobi tudi mnenje bližnje stanovanjske soseske ter upošteva utemeljene pisne pritožbe občanov, bližnjih sosedov oziroma ožjih delov lokalne skupnosti zaradi kaljenja nočnega miru.
10. člen
V podaljšanem obratovalnem času lahko poslujejo gostinski obrati in kmetije v naslednjem obratovalnem času:
a) v stavbah s stanovanji ali v objektih na območju stanovanj, ki so namenjena bivanju in spremljajočim dejavnostim:
– restavracije, gostilne, kavarne in izletniške kmetije, od ponedeljka do četrtka in v nedeljo najdlje do 23. ure, ob petkih in sobotah najdlje do 2. ure naslednjega dne,
– slaščičarne, okrepčevalnice, bari in vinoteke, od ponedeljka do četrtka in v nedeljo najdlje do 23. ure, ob petkih in sobotah najdlje do 2. ure naslednjega dne,
– nočni bari in diskoteke ob petkih in sobotah najdlje do 4. ure naslednjega dne,
– gostinske terase in letni vrtovi smejo obratovati vse dni največ do 22. ure,
– gostinski obrati, ki so v večnamenskih objektih (trgovsko-poslovni objekti, kulturne ustanove, športni objekti) obratujejo v skladu z veljavnim hišnim redom oziroma programom prireditev oziroma ne dlje, kot to določajo zgornje alineje;
b) izven strnjenega stanovanjskega naselja brez omejitev.
11. člen
Gostinskemu obratu, ki je v strnjenem stanovanjskem naselju, se dovoli obratovanje dlje, kot je to določeno v 7. členu, če pridobi soglasje stanovalcev s stalnim prebivališčem, ki prebivajo v neposredni bližini gostinskega obrata (stanovanjski objekti ob lokalu in čez cesto).
12. člen
V času večjih prireditev, za katere je potrebno pridobiti dovoljenje pristojnega organa po Zakonu o javnih zbiranjih (Uradni list RS, št. 59/02), lahko gostinski obrati in kmetije, v kraju prireditve, obratujejo najdlje do 2. ure naslednjega dne, oziroma do ure, ki je določena kot čas trajanja prireditve v dovoljenju.
Prireditve, za katere je potrebna prijava pristojnemu organu po Zakonu o javnih zbiranjih, lahko trajajo najdlje do 2. ure naslednjega dne.
III. ENODNEVNO IZJEMNO PODALJŠANJE OBRATOVALNEGA ČASA
13. člen
Občinska uprava lahko posameznemu gostincu na podlagi 17. člena Pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (Uradni list RS, št. 78/99, 107/00 in 30/06, 93/07) izda odločbo za enodnevno izjemno podaljšanje obratovalnega časa gostinskega lokala.
Odločba o izjemnem podaljšanju obratovalnega časa se gostincu izda v primeru, kadar se v gostinskem obratu odvijajo različne prireditve zaprtega tipa (poroke, proslave, različna srečanja, degustacije idr.) ali izven njega prireditve širšega pomena (lokalni prazniki, športne prireditve idr.). V primeru da se prireditev izvaja izven lokala in je ozvočena, mora gostinec vlogi za izjemno podaljšanje obratovalnega časa priložiti tudi potrdilo pristojne policijske postaje o priglasitvi javnega shoda oziroma javne prireditve.
14. člen
Gostincu se lahko odobri izjemno podaljšanje obratovalnega časa največ desetkrat letno. Za vsako izjemno podaljšanje obratovalnega časa gostinskega lokala mora gostinec zaprositi z vlogo, ki jo odda na naslov: Občina Straža, Ulica talcev 9, 8351 Straža.
15. člen
Gostinec mora za izdajo odločbe o izjemnem podaljšanju obratovalnega časa gostinskega lokala zaprositi vsaj 5 dni pred prireditvijo, v vlogi pa mora natančno navesti vzrok za izjemno podaljšanje obratovalnega časa gostinskega lokala.
16. člen
V primeru pritožb, kršitev javnega reda in miru ali posredovanja policije ali tržne inšpekcije v času obratovanja v izjemnem podaljšanem obratovalnem času, se gostinskemu lokalu najmanj 3 mesece od zadnjega izjemnega podaljšanja ne odobri ponovnega izjemnega podaljšanja obratovalnega časa.
17. člen
Gostinski obrat oziroma kmetija lahko brez soglasja občinske uprave obratuje dlje, kot traja njihov obratovalni čas, na dan pred prazniki, določenimi z zakonom, ter ob pustovanju in martinovanju (vsakič po enkrat).
Gostinec mora občinski upravi predhodno pisno sporočiti datum pustovanja oziroma martinovanja, kadar bo izkoristil možnost iz prvega odstavka tega člena.
18. člen
Ne glede na preostale določbe tega pravilnika lahko občinska uprava izdajo soglasja k podaljšanemu obratovalnemu času gostinskega obrata oziroma kmetije veže na zagotovitev pogojev (parkirišče, postavitev zunanjih luči (reflektorjev), ki ne motijo stanovalcev, protihrupna zaščita, prometna varnost, nemoten odhod gostov iz gostinskega lokala in podobno).
Dokler ti pogoji niso izpolnjeni, se soglasje k podaljšanemu obratovalnemu času ne izda.
IV. PREKLIC SOGLASJA O OBRATOVANJU V PODALJŠANEM OBRATOVALNEM ČASU
19. člen
Občinska uprava lahko v roku 15 dni od dneva, ko je od organov nadzora izvedela za neizpolnjevanje pogojev, z odločbo prekliče že izdano soglasje k podaljšanemu obratovalnemu času zaradi:
– večkratne prekoračitve dovoljenega podaljšanja obratovalnega časa,
– večkratnega posredovanja s strani policije oziroma inšpekcijskih organov v času podaljšanega obratovalnega časa,
– utemeljenih pritožb občanov, ki jih zbere občina,
– neizpolnjevanja drugih pogojev, določenih s strani občinske uprave.
Po preklicu soglasja gostinski obrat obratuje v rednem obratovalnem času, soglasja k podaljšanemu obratovalnemu času pa se gostincu ne izda za najmanj 6 mesecev od preklica.
V. KONČNA DOLOČBA
20. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan od objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00703-3/2008-4
Straža, dne 10. julija 2008
Župan
Občine Straža
Alojz Knafelj l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti