Uradni list

Številka 119
Uradni list RS, št. 119/2008 z dne 19. 12. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 119/2008 z dne 19. 12. 2008

Kazalo

5311. Pravilnik o dodeljevanju nepovratnih finančnih spodbud občanom za naložbe v objekte, naprave in omrežja obvezne lokalne gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo, stran 15886.

Na podlagi 16. člena Statuta Mestne občine Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 43/08 – UPB) je Občinski svet Mestne občine Slovenj Gradec na 21. seji dne 25. 11. 2008 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju nepovratnih finančnih spodbud občanom za naložbe v objekte, naprave in omrežja obvezne lokalne gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo
SPLOŠNA DOLOČILA
1. člen
Pravilnik določa postopek, pogoje in merila za dodeljevanje nepovratnih finančnih spodbud občanom za naložbe v objekte, naprave in omrežja obvezne lokalne gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo.
V pravilniku uporabljeni izrazi zapisani v moški spolni slovnični obliki za osebe, so uporabljeni kot nevtralni za moški in ženski spol.
2. člen
Namen pravilnika je spodbujanje investicij v izgradnjo objektov, naprav in omrežja obvezne lokalne gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo v območjih, kjer izgradnja objektov, naprav in omrežja s strani Mestne občine Slovenj Gradec ni smotrna, racionalna ali tehnično izvedljiva zaradi geografskih, tehničnih ali drugih vidikov.
UPRAVIČENCI
3. člen
Upravičenci so lahko fizične osebe, ki na območju Mestne občine Slovenj Gradec vlagajo v izgradnjo objektov, naprav in omrežja infrastrukture za oskrbo s pitno vodo na stanovanjskih, poslovno stanovanjskih, gospodarskih in poslovnih objektih in imajo ustrezna dokazila. Upravičeni stroški sofinanciranja so dela izvedena v obdobju, določenem v razpisu. Dela morajo biti izvedena v skladu s predpisi, oziroma v skladu s pogoji iz upravnega dovoljenja, kolikor si ga je moral upravičenec pridobiti.
V primeru, da se investicija vrši na stavbi v solastnini, poda vlogo pooblaščenec soinvestitorjev v njihovem imenu za njihov račun.
Upravičenci ne smejo imeti neporavnanih obveznosti do Mestne občine Slovenj Gradec.
Upravičence in pogoje za dodelitev nepovratnih finančnih spodbud se natančneje določi v javnem razpisu.
Pravica do dodelitve nepovratnih finančnih spodbud bo lahko dodeljena za naložbe izvedene v tekočem proračunskem letu. Pravica do spodbude bo dodeljena na podlagi veljavnega predračuna, ki vključuje popis del in material.
4. člen
Upravičencem se lahko za ta namen dodelijo finančna sredstva v maksimalni višini 50% sredstev od vrednosti investicije brez DDV.
POSTOPEK ZA DODELITEV NEPOVRATNIH FINANČNIH SPODBUD
5. člen
Postopek se prične z objavo javnega razpisa, ki ga potrdi župan. Javni razpis se objavi na spletni strani Mestne občine Slovenj Gradec in na krajevno običajen način.
Javni razpis mora določati najmanj:
– namen razpisa,
– upravičence do razpisanih sredstev,
– splošne in posebne pogoje,
– merila, ki jih morajo izpolnjevati prosilci,
– rok za izplačilo sredstev,
– kraj in način prevzema ali oddaje vlog,
– rok za oddajo vloge,
– rok za obveščanje o izidu razpisa,
– priloge, ki jih morajo prosilci priložiti,
– osnovne podatke, ki jih morajo navesti prosilci v vlogi,
– višino spodbude za posamezni namen oziroma najvišji odstotek investicije,
– višino celotnih razpoložljivih sredstev.
POSTOPEK UGOTAVLJANJA UPRAVIČENOSTI DO DODELITVE NEPOVRATNIH FINANČNIH SPODBUD
6. člen
Postopek izvedbe javnega razpisa vodi strokovna komisija (v nadaljevanju: komisija), ki jo imenuje župan.
Komisija po preteku razpisnega roka pristopi k odpiranju prispelih vlog. Če ugotovi, da je vloga nepopolna, pozove prosilca, da jo v roku 8 dni dopolni. Če prosilec vloge ne dopolni, se vloga kot nepopolna zavrže.
Komisija nato opravi strokovni pregled popolnih vlog ter jih oceni na podlagi pogojev in meril. Na podlagi ocene vlog komisija pripravi predlog prejemnikov sredstev, ki ga predloži v dokončno potrditev direktorju občinske uprave. Upravičencem se izda sklep o višini odobrenih sredstev.
PRITOŽBENI POSTOPEK
7. člen
Zoper odločitev iz prejšnjega odstavka lahko upravičenec vloži pritožbo županu v roku 8 dni od prejema sklepa. Predmet spora ne morejo biti postavljena merila in pogoji za ocenjevanje vlog.
Odločitev župana je dokončna.
Medsebojne obveznosti med občino in upravičencem se uredijo s pogodbo.
Upravičenec je po preteku pritožbenega roka dolžan skleniti z Mestno občino Slovenj Gradec pogodbo o sofinanciranju. Če se upravičenec v tem roku ne odzove na poziv oziroma ni sklenil pogodbe se šteje, da je umaknil vlogo za pridobitev sredstev.
8. člen
Če je upravičenec ob oddaji vloge zamolčal resnična dejstva ali navajal neresnične podatke, ki so vplivali na dodelitev nepovratnih finančnih spodbud, jih mora v celoti vrniti, skupaj z zamudnimi obrestmi, ki tečejo od dneva izplačila sredstev.
POGOJI ZA DODELITEV NEPOVRATNIH FINANČNIH SPODBUD
9. člen
Pogoj za dodelitev nepovratne finančne spodbude Mestne občine Slovenj Gradec je izvedba enega ali več ukrepov pri izgradnji infrastrukture za zagotavljanje obvezne lokalne gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo za upravičenčev objekt.
10. člen
Upravičenec je upravičen do dodelitve nepovratnih finančnih spodbud, če sofinancira v izgradnjo infrastrukture za izvajanje obvezne lokalne gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo, ki je sicer v skladu z Odlokom o oskrbi s pitno vodo na območju Mestne občine Slovenj Gradec v upravljanju izvajalca obvezne lokalne gospodarske javne službe. Ti objekti, naprave in omrežja so:
a) primarno vodovodno omrežje in naprave:
– vodnjaki, črpališča, prečrpališča, zajetja in naprave za bogatenje podtalnice, ki služijo za oskrbovanje stanovanjskih, industrijskih, turističnih ali drugih območij,
– naprave za čiščenje in pripravo vode na primarnem omrežju,
– vodohrani in razbremenilniki,
– cevovodi med posameznimi stanovanjskimi ali drugimi območji v ureditvenem območju naselja (industrijskimi, turističnimi območji in manjšimi naselji);
b) sekundarno vodovodno omrežje in naprave:
– omrežje in naprave za neposredno priključitev uporabnikov na stanovanjskem ali drugem območju (industrijsko ali turistično območje ali manjše naselje),
– omrežje in naprave za preprečevanje požarov (javno hidrantno omrežje),
– omrežje za vzdrževanje javnih površin,
– črpališča in naprave za dviganje ali reduciranje tlaka vode na sekundarnem omrežju.
11. člen
Predmet dodelitve nepovratnih finančnih spodbud ne more biti:
1. interno vodovodno in hidrantno (požarno) omrežje, ki ga od javnega ločuje merilno mesto ali s pogodbo dogovorjeno mesto;
2. vodovodni priključek:
– spojna cev med sekundarnim in primarnim omrežjem, preko katere je oskrbavan samo en objekt, oziroma obračunski vodomer, ter obračunskim vodomerom, vključno s priključnimi ventili in pripadajočo garnituro,
– obračunski vodomer s pripadajočim ventilom pred njim in nepovratnim ventilom za njim;
3. vodomerni jašek ali niša;
4. interni hidranti, interni vodomeri, naprave za reduciranje in dviganje tlaka vode, vodni zbiralniki za sanitarno, požarno in industrijsko vodo, naprave za ogrevanje, mehčanje in dezinfekcijo vode ter drugi objekti in naprave, ki so nameščeni za obračunskim vodomerom ali za pogodbeno dogovorjenim mestom.
12. člen
Ne glede na določila 11. člena pravilnika, je lahko predmet dodelitve nepovratnih finančnih spodbud tudi vodovodni priključek v primeru, da gre za dolžino več kot 100 m od mesta priključka na sekundarni vodovod.
13. člen
Kontrolo nad izvajanjem namenske porabe sredstev skladno z javnim razpisom vrši komisija. Proračunska sredstva se lahko porabijo samo za namen, za katerega so dodeljena. Če komisija ugotovi, da so bila sredstva porabljena za drug namen, ali da so bila dodeljena na podlagi neresničnih podatkov, oziroma je prejemnik prekršil druga določila pogodbe, je občina upravičena zahtevati vračilo dodeljenih sredstev v enkratnem znesku. V teh primerih bo moral prejemnik vrniti sredstva s pripadajočimi zamudnimi obrestmi za obdobje od dneva nakazila dalje.
14. člen
Izvajalec obvezne lokalne gospodarske javne službe je dolžan voditi evidenco upravičencev do dodelitve nepovratnih finančnih spodbud.
15. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 355-14/2008
Slovenj Gradec, dne 10. decembra 2008
Župan
Mestne občine Slovenj Gradec
Matjaž Zanoškar l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti