Uradni list

Številka 108
Uradni list RS, št. 108/2008 z dne 17. 11. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 108/2008 z dne 17. 11. 2008

Kazalo

4646. Odlok o lokacijskem načrtu Zagrad II, stran 14292.

Mestni svet Mestne občine Celje je na podlagi 61. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt, Uradni list RS, št. 33/07) in 17. člena Statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 45/95, 77/96, 37/97, 50/98, 28/99, 117/00, 108/01, 70/06 in 43/08) na seji dne 4. 11. 2008 sprejel
O D L O K
o lokacijskem načrtu Zagrad II
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Mestni svet Mestne občine Celje sprejme Odlok o lokacijskem načrtu Zagrad II. Sestavni del odlika je projekt Lokacijski načrt Zagrad II, ki ga je pod številko 04/04 izdelal Razvojni center Planiranje d.o.o. Celje in je v skladu s spremembami in dopolnitvami prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in prostorskih sestavin srednjeročnega družbenega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 za območje Mestne občine Celje – Celjski prostorski plan (Uradni list RS, št. 40/86, 4/88, Uradni list RS, št. 86/01).
II. OBSEG IN MEJE LOKACIJSKEGA NAČRTA
2. člen
Lokacijski načrt Zagrad II obsega območje med lokalno cesto Zagrad–Osenca in potokom Ločnico v izmeri ca. 7750 m2 in zajema parcele: 728/41, 730/5, 730/3, 728/50, 730/8, 730/4, 730/6, 728/51, 728/1, 728/49, 728/48, 728/47, 730/7, 728/28 in 728/38 vse v k.o. Zagrad.
III. FUNKCIJA OBMOČJA S POGOJI ZA IZRABO POVRŠIN
3. člen
Obravnavano ureditveno območje je namenjeno izključno stanovanjski pozidavi ter izgradnji potrebne prometne in komunalne ureditve.
Na obravnavanem ureditvenem območju so dovoljeni naslednji posegi v prostor:
– rušenje obstoječe stanovanjske hiše s pomožnimi objekti;
– gradnja 10 enodružinskih stanovanjskih hiš;
– izgradnja prometne, komunalne in energetske infrastrukture ter zelenih površin;
– ureditev priobalnega zemljišča potoka Ločnice;
– možnost gradnje enostavnih objektov, znotraj gradbenih parcel že zgrajenih stanovanjskih objektov, skladno z veljavno prostorsko zakonodajo in predvidenimi odmiki;
– zaokrožitev dela parcele k obstoječi parceli 728/19 k.o. Zagrad.
IV. POGOJI ZA URBANISTIČNO IN ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE OBJEKTOV IN ZUNANJIH UREDITEV
4. člen
Dostop do kompleksa enodružinskih stanovanjskih hiš je iz smeri Celja mogoč po glavni cesti Celje–Zidani most preko mostu čez Savinjo v Polulah in po lokalni cesti Zagrad–Osenca.
5. člen
Za oblikovanje novih individualnih stanovanjskih objektov veljajo naslednje usmeritve:
Tloris in etažnost:
– gradnja objektov tlorisnih dimenzijah 9.00 × 12.00 m z možnostjo izidkov do predvidene maksimalne gradbene linije,
– dovoljena etažnost je P+1 ali P+IP,
– dovoljena je povečava osnovnega tlorisa ob pogoju, da se zazidanost zemljišča izvede znotraj predvidenih gradbenih linij do maksimalne površine 140 m2, pri tem objekt ne sme segati izven območja določenega z maksimalno gradbeno linijo.
Oblikovanje zunanje podobe:
V mejah gradbenih linij je dovoljena razgibana neformalna tlorisna zasnova v klasični ali modernejši arhitekturni zasnovi, dovoljena je klasična ali montažna gradnja z upoštevanjem naslednjih konstant:
– potrebno je upoštevati predpisane gradbene linije in slediti konceptu pozidave območja,
– smer slemena dvokapnih in enokapnih streh je V–Z, z nakloni strešin od 30-40°, mogoča je tudi izvedba ravnih streh,
– dovoljeni niso elementi polkrožnih, stožčastih ali piramidnih oblik,
– predvidena je gradnja energetsko varčnih hiš in kolikor to dopuščajo naravne danosti tudi pasivnih hiš.
Ureditev okolice:
– ob križiščih cest in javnih površin morata biti zagotovljena preglednost cest in odmik, skladno s pogoji pristojnega organa za promet Mestne občine Celje,
– dovoljena je postavitev ustrezno oblikovanih medsosedskih lesenih in žičnatih ograj ter zasaditev z živico do višine 1.8 m,
– ob cesti Zagrad–Osenca je s soglasjem pristojnega organa za promet Mestne občine Celje dovoljena postavitev arhitektonsko enotno oblikovanih in ozelenjenih zidanih ograj oziroma transparentnih ograj do maksimalne višine 1.2 m na parapetnih zidovih višine 0.40 m,
– vsak objekt ima lahko le en dovozni priključek, dvorišča ob objektih morajo biti izvedena s ploščami oziroma tlakovana tako, da je mogoče ponikanje meteornih voda.
Izkoriščenost, velikost in oblika gradbene parcele:
– z gradbeno linijo je določena maksimalna pozidana površina za gradnjo stanovanjske hiše, v maksimalni površini 140 m2, ob pogoju, da objekt ne sega v območje, ki je opredeljeno kot nezazidljivo območje.
Višinske kote objektov in zunanjih ureditev so predpisane v grafičnem delu lokacijskega načrta in so obvezujoče.
Enostavne in nezahtevne objekte je mogoče graditi skladno z veljavno prostorsko zakonodajo, s predpisanimi odmiki od parcelnih mej.
V. KULTURNA IN NARAVNA DEDIŠČINA
6. člen
Ureditveno območje lokacijskega načrta leži izven območij naravne in kulturne dediščine.
VI. GOSPODARJENJE Z VODAMI
7. člen
Vsi predvideni posegi vključno s spodnjim robom nasipa, morajo biti skladno s 14. in 37. členom Zakona o vodah (Uradni list RS, št. 67/02) od zgornjega roba Ločnice oddaljeni 5.00 m.
Območje lokacijskega načrta Zagrad II je ob visokih vodah vodotoka Ločnica poplavno ogroženo. Za potrebe LN je bila kot posebna strokovna podlaga izdelana hidravlična presoja vodotoka (projekt HIDROSVET, št. 3/04), ki je osnova za načrtovanje stanovanjskih in drugih objektov, predvsem odmikov od vodotoka Ločnica, ki zagotavlja poplavno varnost objektov in pogojuje obvezno upoštevanje poplavne površine vodotokov.
Kot izravnalni ukrep za zmanjšanje poplavnih površin je potrebna zamenjava mostnih konstrukcij na vodotoku Ločnica v km 0.5+22.36 ter v km 0.6+94.48, kar je pogoj za izvedbo lokacijskega načrta.
Na poplavnem območju so prepovedane vse dejavnosti in posegi v prostor, ki imajo lahko ob poplavi škodljiv vpliv na vode, vodna in priobalna zemljišča ali povečujejo poplavno ogroženost območja, razen posegov, ki so namenjeni varstvu pred škodljivim delovanjem voda.
Za zagotavljanje poplavne varnosti predvidenih objektov je skladno z zgoraj navedenim strokovnimi podlagami predvideno nasutje terena.
Odvajanje odpadnih voda in oddajanje toplote v površinske vode je dovoljeno na način in pod pogoji, ki jih določa Zakon o vodah.
Odvajanje in čiščenje komunalnih in padavinski odpadnih vod je potrebno v skladu s Pravilnikom o nalogah, ki se izvajajo v okviru obvezne občinske gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske vode (Uradni list RS, št. 109/07).
Odvajanje padavinskih voda z območja lokacijskega načrta je potrebno načrtovati v skladu z 92. členom Zakona o vodah na tak način, da bo v čim večji možni meri zmanjšan odtok padavinskih voda iz urbanih površin kar pomeni, da je potrebno predvideti zadrževanje padavinskih voda pred iztokom v površinske odvodnike (zatravitev, travne plošče, suhi zadrževalniki in podobno) za vsak objekt v mejah gradbene parcele.
V primeru ureditve izpustov odpadnih padavinskih voda v vode morajo biti izpustne glave načrtovane pod naklonom brežine vodotoka in ne smejo segati v svetli profil vodotoka. Na območju iztokov mora biti načrtovano ustrezno zavarovanje struge vodotoka pred vodno erozijo.
VII. POGOJI ZA PROMETNO, KOMUNALNO IN ENERGETSKO UREJANJE OBMOČJA
8. člen
Ceste:
Območje predlagane stanovanjske gradnje se prometno navezuje na lokalno cesto Zagrad–Osenca (036040) preko javne poti (536510) z enostranskim pločnikom. Do stanovanjskih objektov je predvidena servisna cesta A, ki bo v javni rabi, z obračališčem za komunalna in interventna vozila ter otokom za ekološko ločevanje odpadkov.
Odvajanje sanitarnih in meteornih voda:
Predviden je ločen sistem odvodnjavanja. Odpadne vode iz stanovanjskih hiš se odvajajo preko fekalnega kanala 1 v kanalizacijski odvodnik ob vodotoku. Posamezni objekti se lahko na kanalizacijsko omrežje priključijo preko jaška z enim priključkom.
Meteorne vode s strešin se odvodnjavajo preko peskolovov in objektov zadrževanja (suhi, cevni in drugi zadrževalniki) v meteorni kanal ob cesti A, prav tako tudi padavinske vode iz povoznih površin.
Obstoječim stanovanjskim hišam ob lokalni cesti Zagrad–Osenca je potrebno zagotoviti priključke na fekalni kanal in odvodnjavanje meteornih vod iz objektov zadrževanja v meteorni kanal in potok Ločnico.
Vodovod:
Glavni vodovod DN 80 poteka ob cesti Zagrad–Osenca. Za napajanje nove stanovanjske soseske je ob servisni cesti predviden nov vodovod DN 80, za priključke do hiš pa je potrebno izvesti odcepe DN 25 10 bar.
Elektro omrežje:
Oskrba predvidenih objektov bo izvedena iz obstoječih NN zbiralnic v TP Zagrad in zemeljskimi priključki do posameznih hiš.
Telefonsko omrežje:
Telefonsko omrežje do predvidenih objektov je predvideno iz TK zemeljske infrastrukture oziroma primarnega zemeljskega omrežja, kabelski televizijski sistem pa po pogojih izvajalca le-tega.
Plinovodno omrežje in ogrevanje:
Primarni plinovod PE 225 poteka ob levem robu ceste Zagrad–Osenca, od katerega je predvideno sekundarno omrežje, ki bo napajalo posamezne objekte. Predvideno je ogrevanje s plinom, mogoče so tudi modernejše ekološko sprejemljivejše rešitve (toplotna črpalka, sončni kolektorji, fotovoltaika, biomasa …).
Kabelsko razdelilni sistem:
KRS za potrebe predvidenih objektov bo izveden iz obstoječega KRS omrežja, ki poteka ob lokalni cesti.
Ravnanje z odpadki:
Predvideni objekti bodo vključeni v javni odvoz odpadkov. Za vsak objekt je potrebno zagotoviti ustrezen prostor za namestitev zabojnika.
VIII. VARSTVO OKOLJA
9. člen
Hrup:
Ureditveno območje lokacijskega načrta je opredeljeno v drugo stopnjo varstva pred hrupom.
Zrak:
Predvideni stanovanjski objekti ne predstavljajo možnosti za prekomerno onesnaževanje zraka z SO(2), prahom in podobnim. Predviden energetski vir ogrevanja je zemeljski plin.
IX. POŽARNA VARNOST
10. člen
V lokacijskem načrtu so upoštevani pogoji Zakona o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 3/07 – UPB1). Dovoz do objektov omogoča dostop gasilnim vozilom, požarna voda je zagotovljena iz javnega vodovodnega omrežja preko hidranta DN 80 ob servisni cesti.
X. FAZNOST IZGRADNJE
11. člen
Pogoj za izvedbo lokacijskega načrta Zagrad II izven mej ureditvenega območja je predhodna zamenjava mostnih konstrukcij na vodotoku Ločnica v km 0.50 + 22.36 ter v km 0.6 + 94.48 kar bo izboljšalo poplavno varnost območja.
Območje lokacijskega načrta je mogoče postopno izgrajevati ob pogoju predhodne izvedbe komunalne in prometne infrastrukture, ki mora zagotavljati dokončno izvedo lokacijskega načrta.
Do pričetka gradnje ostaja namembnost površin nespremenjena s pogojem, da se lahko izvajajo posegi, ki omogočajo normalno uporabo zemljišč in načrtovano realizacijo predvidenih posegov skladno z zazidalnim načrtom.
XI. TOLERANCE
12. člen
Kot toleranca je dovoljeno lastniško združevanje dveh parcel, ob upoštevanju:
– da se na združenih parcelah zgradi le ena stanovanjska hiša ter izvede le en uvoz;
– v primeru združitve parcel postane prej nezazidljivo območje med sosednjima, z LN predvidenima objektoma zazidljivo;
– v primeru združitve dveh parcel je mogoča zazidana površina do 180 m2, ob pogoju upoštevanja odmikov in pogojih oblikovanja kot v 6. členu.
Nezahtevni in enostavni objekti (nadstrešek, garaža, uta, bazen …) so lahko locirani tudi zunaj gradbene linije v minimalnem odmiku 2.00 m od parcelne meje, ob pogoju maksimalne zazidanosti celotne parcele oziroma faktorja zazidanosti (F(Z)) = 0.6. Za manjši odmik je potrebno soglasje mejaša.
Pri izvedbi prometne, komunalne in energetska infrastrukture so mogoče minimalne spremembe tras, usklajene z upravljavci posameznih vodov, in ob pogoju, da le-te ne spreminjajo zasnove lokacijskega načrta.
XII. KONČNE DOLOČBE
13.a člen
Projekt iz 1. člena tega odloka je stalno na vpogled vsem zainteresiranim na Mestni občini Celje, Oddelek za okolje in prostor ter komunalo, Sektor za prostorsko načrtovanje in evropske zadeve, Trg celjskih knezov 9, 3000 Celje.
13.b člen
Z dnem uveljavitve tega odloka na tem območju preneha veljavnost Odloka o zazidalnem načrtu za gasilski dom v Zagradu in za dopolnilno poslovno-stanovanjsko gradnjo ob Ločnici (Uradni list RS, št. 5/93).
13.c člen
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe za posamezna področja.
14. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 35005-00008/2003
Celje, dne 4. novembra 2008
Župan
Mestne občine Celje
Bojan Šrot l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti