Uradni list

Številka 106
Uradni list RS, št. 106/2008 z dne 11. 11. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 106/2008 z dne 11. 11. 2008

Kazalo

4563. Odlok o programu opremljanja stavbnih zemljišč s kanalizacijsko infrastrukturo v Občini Mislinja, stran 14044.

Na podlagi 79. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07) in 20. člena Statuta Občine Mislinja (Uradni list RS, št. 8/00 – prečiščeno besedilo, 115/00, 60/02, 114/04 in 43/07) je Občinski svet Občine Mislinja na 19. seji dne 30. 10. 2008 sprejel
O D L O K
o programu opremljanja stavbnih zemljišč s kanalizacijsko infrastrukturo v Občini Mislinja
1. člen
(1) S tem odlokom se sprejme program opremljanja stavbnih zemljišč za kanalizacijsko infrastrukturo v Občini Mislinja, ki vsebuje podlage za odmero komunalnega prispevka za čistilno napravo in kanalizacijsko omrežje v naseljih Mislinja, Šentilj pod Turjakom, Dovže in Straže ter del Male Mislinje.
(2) Odlok določa:
– obračunska območja za posamezne dele kanalizacijske infrastrukture;
– skupne in obračunske stroške za obravnavano kanalizacijsko infrastrukturo;
– preračun obračunskih stroškov na enoto mere;
– podrobnejša merila za odmero komunalnega prispevka;
– druga določila v zvezi z odmero komunalnega prispevka.
2. člen
Posamezni izrazi v tem odloku imajo naslednji pomen:
1. kanalizacijska infrastruktura so objekti in omrežje ter čistilna naprava v upravljanju izvajalca gospodarske javne službe, ki služijo izvajanju obvezne gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in odpadne padavinske vode. Kanalizacijska infrastruktura je opredeljena v projektu izvedenih del – PID štev. 6K 3E5.10, Kanalizacija in čistilna naprava Mislinja,ki ga je izdelal IEI, d.o.o., Inštitut za ekološki inženiring, Ljubljanska ul. 9, 2000 Maribor. Projekt je na vpogled na sedežu Občine Mislinja;
2. obračunsko območje je območje, na katerem se zagotavlja priključevanje na kanalizacijsko infrastrukturo oziroma območje njene uporabe;
3. skupni stroški so stroški, vezani na projektiranje in gradnjo kanalizacijske infrastrukture na obračunskem območju; ki so opredeljeni v proračunu občine;
4. obračunski stroški so tisti del skupnih stroškov kanalizacijske infrastrukture, ki se financira iz sredstev, zbranih s plačili komunalnih prispevkov in bremenijo zavezance za plačilo komunalnega prispevka;
5. komunalni prispevek za kanalizacijsko infrastrukturo, ki ga zavezanec za plačilo komunalnega prispevka plača občini, je plačilo dela stroškov opremljanja stavbnih zemljišč s kanalizacijsko infrastrukturo;
6. zavezanec za plačilo komunalnega prispevka po tem odloku je investitor oziroma lastnik objekta ali dela stavbe, ki se na novo priključuje na kanalizacijsko infrastrukturo ali ki povečuje neto tlorisno površino objekta ali ki spreminja njegovo namembnost na obračunskem območju, ki ga določa ta odlok;
7. objekt je stavba ali njen del v skladu s predpisi, ki urejajo graditev objektov, ki se priključuje na kanalizacijsko infrastrukturo;
8. neto tlorisna površina objekta je seštevek vseh tlorisnih površin objekta oziroma tlorisna površina ustreznega dela objekta in se izračuna po standardu SIST ISO 9836;
9. parcela oziroma stavbno zemljišče je zemljiška parcela ali njen del, na kateri je možno zgraditi objekt ali je objekt že zgrajen in za katerega mora zavezanec plačati komunalni prispevek.
3. člen
(1) Obračunski območji po tem odloku sta dve in sta določani za čistilno napravo in za kanalizacijsko omrežje po projektu iz prve alineje 2. člena.
(2) Obračunsko območje čistilne naprave obsega vse površine v naseljih Mislinja, Šentilj pod Turjakom, Dovže in Straže ter del Male Mislinje, ki so po veljavnih prostorskih aktih občine namenjene poselitvi in ki bodo preko obstoječega ali načrtovanega kanalizacijskega omrežja priključene na čistilno napravo.
(3) Obračunsko območje kanalizacijskega omrežja obsega vse površine v naseljih Mislinja, Šentilj pod Turjakom, Dovže in Straže ter del Male Mislinje, ki so po veljavnih prostorskih aktih občine namenjene poselitvi in ki bodo priključene na načrtovano kanalizacijsko omrežje.
4. člen
Skupni stroški kanalizacijske infrastrukture na obračunskem območju in obračunski stroški kanalizacijske infrastrukture na obračunskem območju znašajo:
+----------------------------+---------------+-----------------+
|Sestavina kanalizacijske    |     Skupni    |    Obračunski   |
|infrastrukture              |  stroški (€)  |   stroški (€)   |
+----------------------------+---------------+-----------------+
|Čistilna naprava            |   1.046.790   |     471.056     |
+----------------------------+---------------+-----------------+
|Kanalizacijsko omrežje      |   2.080.660   |     936.297     |
+----------------------------+---------------+-----------------+
|SKUPAJ                      |   3.127.450   |    1.407.353    |
+----------------------------+---------------+-----------------+
5. člen
Obračunski stroški kanalizacijske infrastrukture na obračunskem območju so preračunani na enoto mere, tj. na m2 parcele (Cp) in na m2 neto tlorisne površine objekta (Ct) in znašajo:
+----------------------------+---------------------------------+
|  Sestavina kanalizacijske  |   Obračunski stroški na enoto   |
|       infrastrukture       |             (€/m2)              |
|                            +-----------------+---------------+
|                            |parcele – Cp((i))| NTP – Ct((i)) |
+----------------------------+-----------------+---------------+
|Čistilna naprava            |      0,60       |      1,82     |
+----------------------------+-----------------+---------------+
|Kanalizacijsko omrežje      |      2,18       |      7,13     |
+----------------------------+-----------------+---------------+
6. člen
(1) Vsi stroški kanalizacijske infrastrukture so izraženi v EUR in so obračunani na dan 31. 12. 2007.
(2) Obračunski stroški na enoto mere iz 5. člena tega odloka se letno indeksirajo z indeksom cen, ki ga objavlja Združenje za gradbeništvo v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, pod »Gradbena dela – ostala nizka gradnja«.
(3) Sklep o indeksiranju stroškov sprejme župan. Sklep se objavi na spletni strani občine.
7. člen
Za odmero komunalnega prispevka po tem odloku se upoštevajo naslednja merila:
– površina parcele;
– neto tlorisna površina objekta;
– razmerje med deležem parcele (Dp) in deležem neto tlorisne površine objekta (Dt);
– opremljenost parcele s kanalizacijsko infrastrukturo;
– namembnost objekta;
– obračunski stroški iz 5. člena tega odloka, ki so ustrezno indeksirani.
8. člen
(1) Če se komunalni prispevek odmerja zaradi gradnje objekta oziroma zaradi objekta, za katerega je potrebno gradbeno dovoljenje, se podatki o površini parcele povzamejo iz projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja, izdelanega v skladu z vsemi zahtevami po predpisih o graditvi objektov.
(2) Če se komunalni prispevek odmerja zaradi obstoječega objekta, ki se na novo priključuje na kanalizacijsko infrastrukturo oziroma jo bo uporabljal, se upoštevajo podatki o dejanski površini parcele iz zemljiškega katastra, na kateri je zgrajen objekt in ki je namenjena njegovi redni rabi.
(3) Če za parcelo iz prejšnjega odstavka tega člena ni mogoče pridobiti podatkov ali obstajajo drugi utemeljeni razlogi, se za površino parcele upošteva velikost 600 m2.
(4) Če se komunalni prispevek odmerja za del obstoječega objekta, za katerega parcela ni določena, se površina parcele objekta določi tako, da se neto tlorisna površina objekta pomnoži s faktorjem 1,5.
9. člen
(1) Neto tlorisna površina objekta se določi po standardu SIST ISO 9836.
(2) Če se komunalni prispevek odmerja zaradi gradnje objekta oziroma zaradi objekta, za katerega je potrebno gradbeno dovoljenje, se podatki o neto tlorisni površini objekta povzamejo iz projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja, izdelanega v skladu z vsemi zahtevami po predpisih o graditvi objektov.
(3) Če se komunalni prispevek odmerja zaradi obstoječega objekta, ki se na novo priključuje na kanalizacijsko infrastrukturo oziroma jo bo uporabljal, se upoštevajo podatki o dejanski neto tlorisni površini obstoječega objekta.
(4) Če za objekt iz prejšnjega odstavka tega člena ni mogoče pridobiti podatkov ali obstajajo drugi utemeljeni razlogi, se za neto tlorisno površino objekta upošteva velikost 170 m2.
(5) Če se komunalni prispevek odmerja za del obstoječega objekta (npr. večstanovanjski objekt), se kot neto tlorisna površina objekta upošteva površina ustreznega dela objekta, ki pripada posameznemu lastniku.
10. člen
(1) Opremljenost parcele s kanalizacijsko infrastrukturo se upošteva tako, da se ugotovi, na katere dele kanalizacijske infrastrukture lahko zavezanec priključi svoj objekt oziroma mu je omogočena njena uporaba.
(2) Če se komunalni prispevek odmerja zaradi gradnje objekta oziroma zaradi objekta, za katerega je potrebno gradbeno dovoljenje, se podatki o opremljenosti parcele s kanalizacijsko infrastrukturo povzamejo iz projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja, izdelanega v skladu z vsemi zahtevami po predpisih o graditvi objektov. Šteje se, da je parcela opremljena s kanalizacijskim omrežjem, če je iz soglasja k projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja oziroma soglasja za priključitev pristojnega soglasodajalca razvidno, da bo zanjo zavezanec za plačilo komunalnega prispevka lahko izvedel priključek na kanalizacijsko infrastrukturo oziroma jo bo lahko uporabljal. Šteje se, da bo zavezanec lahko uporabljal čistilno napravo, če je parcela opremljena s kanalizacijskim omrežjem.
(3) Če se komunalni prispevek odmerja zaradi obstoječega objekta, ki se na novo priključuje na kanalizacijsko infrastrukturo oziroma jo bo uporabljal, se upoštevajo podatki o možnosti priključitve na kanalizacijsko infrastrukturo po projektu iz prve alineje 2. člena tega odloka, razen v primeru, ko občina iz ekonomskih, tehničnih ali drugih razlogov ne more zagotoviti izgradnje javnega kanalizacijskega omrežja.
(4) V primeru, da pri izgradnji kanalizacijskega omrežja posameznik ni dovolil izgradnje dela omrežja po svojem zemljišču in s tem zagotovitve priključka, je kljub temu zavezanec za priključitev na kanalizacijsko infrastrukturo, stroške izgradnje ustreznega dela omrežja oziroma priključitve pa bo moral nositi sam.
11. člen
(1) Namembnost objekta se upošteva z uporabo faktorjev dejavnosti K(dejavnost), ki jih določa ta odlok.
(2) Za opredelitev namembnosti objekta se upoštevajo predpisi s področja graditve objektov, s katerimi je urejena enotna klasifikacija vrst objektov.
(3) Če se komunalni prispevek odmerja zaradi gradnje objekta oziroma zaradi objekta, za katerega je potrebno gradbeno dovoljenje, se podatki o namembnosti objekta povzamejo iz projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja, izdelanega v skladu z vsemi zahtevami po predpisih o graditvi objektov.
(4) Če se komunalni prispevek odmerja zaradi obstoječega objekta, ki se na novo priključuje na kanalizacijsko infrastrukturo oziroma jo bo uporabljal, se upošteva dejanska namembnost objekta, razvrščena v ustrezno od skupin oziroma vrst po predpisih iz drugega odstavka tega člena.
12. člen
Za objekte, za katere se ne more izračunati oziroma določiti neto tlorisna površina objekta, se komunalni prispevek odmeri le od površine parcele. Tako dobljeno vrednost se ob odmeri pomnoži s faktorjem 2,0.
13. člen
(1) S tem odlokom se določi naslednje razmerje med deležem parcele in deležem neto tlorisne površine objekta:
– delež parcele pri izračunu komunalnega prispevka znaša 50% oziroma Dp = 0,5;
– delež neto tlorisne površine objekta pri izračunu komunalnega prispevka znaša 50% oziroma Dt = 0,5.
(2) Za posamezne vrste objektov se določijo naslednji faktorji dejavnosti K(dejavnost):
CC-SI       opis                                  faktor
11221       tri- in večstanovanjske stavbe          1,2
121         gostinske stavbe                        1,3
12201       stavbe javne uprave                     0,9
12202       stavbe bank, pošt, zavarovalnic         1,3
12203       druge upravne in pisarniške stavbe      1,3
123         trgovske in druge stavbe za             1,3
            storitvene dejavnosti
124         stavbe za promet in stavbe za           1,3
            izvajanje elektronskih komunikacij
125         industrijske stavbe in skladišča        0,8
126         stavbe splošnega družbenega pomena      0,9
127         druge nestanovanjske stavbe            0,7.
Za vse ostale vrste objektov se določi faktor dejavnosti 1,0.
14. člen
Komunalni prispevek za kanalizacijsko infrastrukturo se lahko zavezancu odmeri, če se zemljišče, na katerem je objekt, ki se priključuje na kanalizacijsko infrastrukturo ali ki povečuje neto tlorisno površino ali ki spreminja namembnost, nahaja v obračunskem območju in če se ugotovi, da bo zavezanec lahko priključil svoj objekt oziroma mu je omogočena njena uporaba.
15. člen
(1) V postopku odmere komunalnega prispevka se najprej ugotovi, na katere dele kanalizacijske infrastrukture bo lahko zavezanec priključil svoj objekt oziroma mu bo omogočena njena uporaba.
(2) Nato se preveri, ali se predmetno zemljišče nahaja v ustreznem obračunskem območju.
(3) Glede na ugotovitve se nato izračunajo ustrezni deli komunalnega prispevka, ki pripadajo posameznim delom kanalizacijske infrastrukture.
(4) Ti deli komunalnega prispevka se nato seštejejo; vsota je komunalni prispevek, ki ga zavezanec za plačilo komunalnega prispevka plača občini.
16. člen
(1) Del komunalnega prispevka za posamezni del kanalizacijske infrastrukture se izračuna na naslednji način:
KP((i)) = (A(parcela) x Cp((i)) x Dp) + (K(dejavnost) x A(tlorisna) x Ct((i)) x Dt)
Oznake v enačbi pomenijo:
i             –  del kanalizacijske infrastrukture;
KP((i))       –  izračunani del komunalnega prispevka, ki
                 pripada posameznemu delu kanalizacijske
                 infrastrukture;
A(parcela)    –  površina parcele;
Cp((i))       –  obračunski stroški posameznega dela
                 kanalizacijske infrastrukture na
                 parcele;kem območju, preračunani na m2
Dp            –  delež parcele pri izračunu komunalnega
                 prispevka;
K(dejavnosti) –  faktor dejavnosti;
A(tlorisna)   –  neto tlorisna površina objekta;
Ct((i))       –  obračunski stroški posameznega dela
                 kanalizacijske infrastrukture na
                 neto tlorisne površine objekta;i na m2
Dt            –  delež neto tlorisne površine objekta pri
                 izračunu komunalnega prispevka.
(2) Komunalni prispevek za kanalizacijsko infrastrukturo se izračuna s seštevanjem izračunanih delov komunalnega prispevka, ki pripadajo posameznemu delu kanalizacijske infrastrukture na naslednji način:
                           KP = vsota KP((i))
Oznake pomenijo:
KP            –  komunalni prispevek za kanalizacijsko
                 infrastrukturo;
KP((i))       –  izračunani del komunalnega prispevka, ki
                 pripada posameznemu delu kanalizacijske
                 infrastrukture;
i             –  posamezni del kanalizacijske
                 infrastrukture.
(3) Če se v postopku ugotovi, da bo lahko zavezanec priključil objekt oziroma uporabljal samo enega od delov kanalizacijske infrastrukture, se komunalni prispevek odmeri samo za ta del kanalizacijske infrastrukture.
17. člen
(1) Zavezancu, ki spreminja neto tlorisno površino objekta ali spreminja namembnost objekta, se komunalni prispevek izračuna na naslednji način:
– najprej se izračuna komunalni prispevek po določilih tega odloka za objekt po spremembi neto tlorisne površine objekta oziroma po spremembi namembnosti objekta;
– nato se izračuna komunalni prispevek po določilih tega odloka za objekt pred spremembo neto tlorisne površine objekta oziroma pred spremembo namembnosti objekta;
– nato se od izračunanega komunalnega prispevka po spremembi odšteje izračunani komunalni prispevek pred spremembo.
(2) Komunalni prispevek, ki se odmeri zavezancu, predstavlja pozitivno razliko, izračunano na način iz prejšnjega odstavka tega člena.
(3) Če je izračunana razlika iz prvega odstavka tega člena negativna, se komunalni prispevek ne plača.
18. člen
Za nadomestno gradnjo se komunalni prispevek izračuna na način, kot je določen za spreminjanje neto tlorisne površine objekta v 17. členu tega odloka.
19. člen
(1) Komunalni prispevek za kanalizacijsko infrastrukturo se ne plača za gradnjo gospodarske javne infrastrukture.
(2) Drugih oprostitev plačila komunalnega prispevka ni.
20. člen
(1) Komunalni prispevek odmeri zavezancu za plačilo komunalnega prispevka občinska uprava Občine Mislinja z odločbo.
(2) Če se komunalni prispevek odmerja zaradi gradnje objekta oziroma zaradi objekta, za katerega je potrebno gradbeno dovoljenje, izda občinska uprava odločbo, s katero odmeri komunalni prispevek, na zahtevo zavezanca ali po uradni dolžnosti po tem, ko od upravne enote v zavezančevem imenu prejme obvestilo o popolnosti vloge za pridobitev gradbenega dovoljenja. Rok za izdajo odločbe je 15 dni od prejema popolne zahteve. Občinska uprava o izdani odločbi obvesti tudi organ, pristojen za izdajo gradbenega dovoljenja.
(3) Če se komunalni prispevek odmerja zaradi obstoječega objekta, ki se na novo priključuje na kanalizacijsko infrastrukturo oziroma jo bo uporabljal, izda občinska uprava odločbo po uradni dolžnosti.
(4) Zoper odločbo iz prvega odstavka tega člena je dovoljena pritožba na župana občine. Župan odloči o pritožbi v roku 30 dni.
21. člen
Če se komunalni prispevek odmerja zaradi gradnje objekta oziroma zaradi objekta, za katerega je potrebno gradbeno dovoljenje, mora biti k zahtevku zavezanca oziroma obvestilu upravne enote o popolnosti vloge za pridobitev gradbenega dovoljenja priložen tisti del projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja, izdelanega v skladu z vsemi zahtevami po predpisih o graditvi objektov, ki vsebuje podatke, potrebne za odmero komunalnega prispevka.
22. člen
(1) Če je bil komunalni prispevek odmerjen zaradi gradnje objekta oziroma zaradi objekta, za katerega je potrebno gradbeno dovoljenje, je zavezanec dolžan plačati komunalni prispevek pred izdajo gradbenega dovoljenja.
(2) Če je bil komunalni prispevek odmerjen zaradi obstoječega objekta, ki se na novo priključuje na kanalizacijsko infrastrukturo oziroma jo bo uporabljal, je zavezanec dolžan plačati komunalni prispevek v roku 30 dni, če ni v odločbi drugače določeno.
Zavezancu se lahko določi obročno odplačevanje komunalnega prispevka. O obročnem odplačevanju ter načinu in dolžini odplačevanja odloči župan.
23. člen
Če je zavezanec plačal komunalni prispevek, ki je bil odmerjen zaradi gradnje objekta oziroma zaradi objekta, za katerega je potrebno gradbeno dovoljenje, pa pri pristojnem organu ne vloži zahteve za izdajo gradbenega dovoljenja ali mu gradbeno dovoljenje ni izdano oziroma je prenehalo veljati, je upravičen do vračila plačanega komunalnega prispevka.
24. člen
(1) S plačilom komunalnega prispevka za kanalizacijsko infrastrukturo si zavezanec zagotovi priključitev objekta na priključno mesto, tj. jašek za hišni priključek ali cevni nastavek za hišni priključek na kanalizacijskem omrežju oziroma uporabo čistilne naprave.
(2) Šteje se, da so s plačilom komunalnega prispevka za kanalizacijsko infrastrukturo poravnani vsi stroški priključevanja objekta na kanalizacijsko infrastrukturo, razen gradnje tistih delov priključkov, ki so v zasebni lasti.
(3) Komunalni prispevek ne vključuje gradnje priključkov. Le-te zagotovi investitor sam.
25. člen
Komunalni prispevek je prihodek občinskega proračuna in je namenski vir financiranja gradnje komunalne opreme ter se lahko porablja samo za namen gradnje komunalne opreme skladno z načrtom razvojnih programov občinskega proračuna.
26. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha na ustreznem obračunskem območju, ki ga določa ta odlok, veljati tisti dela Sklepa o določitvi povprečnih stroškov komunalne opreme za objekte na območju Občine Mislinja, št. 351-022/2006, ki se nanaša na stroške opreme s kanalizacijsko infrastrukturo.
27. člen
Ta odlok se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in prične veljati naslednji dan po objavi.
Št. 014-2/2008
Mislinja, dne 30. oktobra 2008
Župan
Občine Mislinja
Viktor Robnik l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti