Uradni list

Številka 98
Uradni list RS, št. 98/2008 z dne 14. 10. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 98/2008 z dne 14. 10. 2008

Kazalo

4167. Pravilnik o postopku vračanja vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje na območju Občine Pivka, stran 13173.

Na podlagi drugega odstavka 6. člena Zakona o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje (Uradni list RS, št. 54/07 – ZVVJTO-UPB4), Odloka o vračanju vlaganj upravičencev v javno telekomunikacijsko omrežje na območju Občine Pivka (Uradni list RS, št. 90/02 in spremembe) in 16. člena Statuta Občine Pivka (Uradni list RS, št. 58/99, 77/00, 24/01, 110/05 in 52/07) je Občinski svet Občine Pivka na 16. seji dne 1. 10. 2008 sprejel
P R A V I L N I K
o postopku vračanja vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje na območju Občine Pivka
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina pravilnika)
Ta pravilnik ureja postopek vračanja vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje na območju Občine Pivka (v nadaljevanju: vračilo vlaganj), ki zajema določitev seznama upravičencev, način ugotavljanja sorazmernih deležev vračila ter pogoje in roke vračanja vlaganj na območju Občine Pivka.
2. člen
(upravičenci)
Upravičenci do vračila vlaganj so fizične in pravne osebe, ki so preko krajevnih skupnosti od leta 1974 do konca leta 1994 združevali finančna sredstva, delo in material za izgradnjo javnega telekomunikacijskega omrežja (v nadaljevanju: dejanski upravičenci).
3. člen
(zavezanec)
Občina Pivka postane zavezanec po tem pravilniku z dnem prejema zneska vračila vlaganj od Republike Slovenije kot temeljnega zavezanca po Zakonu o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje (Uradni list RS, št. 54/07 – v nadaljevanju: zakon).
II. POSTOPEK ZA SESTAVO SEZNAMA KONČNIH UPRAVIČENCEV
4. člen
(imenovanje in pristojnosti komisije)
S sklepom župana se imenuje posebno komisijo, ki je pristojna za obravnavo posameznih zahtevkov glede vračila vlaganj in vodenje postopka vračanja vlaganj, predpisanega z zakonom in tem pravilnikom (v nadaljevanju: komisija).
Komisijo sestavljajo predsednik in trije člani.
5. člen
(oblikovanje in način objave seznama dejanskih upravičencev)
Na podlagi razpoložljive dokumentacije, s katero razpolagajo občina in sveti vaških oziroma trške skupnosti oblikuje komisija predlog seznama dejanskih upravičencev do vračila vlaganj po posameznem zahtevku, za katerega je bila sklenjena pisna poravnava po predlogu državnega pravobranilstva ali izdana ustrezna pravnomočna sodna odločba (v nadaljevanju: predlog seznama dejanskih upravičencev).
Predlog seznama dejanskih upravičencev vsebuje splošne podatke o zahtevku, glede katerega je bila sklenjena pisna poravnava in osnovne podatke o posameznem dejanskem upravičencu: ime in priimek dejanskega upravičenca in naslov v času vlaganja zahtevka.
V skladu z zakonom objavi komisija predlog seznama dejanskih upravičencev na krajevno običajen način – na spletni strani občine, na oglasni deski občine in na oglasnih deskah vaških oziroma trške skupnosti. Vse objave predloga seznama dejanskih upravičencev morajo biti opravljene istega dne.
Ob objavi predloga seznama dejanskih upravičencev objavi komisija tudi poziv, s katerim pozove dejanske upravičence k posredovanju morebitnih sprememb podatkov in naznani objavo seznama dejanskih upravičencev. Objava poziva mora biti opravljena na enak način in istega dne kot objave predloga seznama dejanskih upravičencev. Obvestilo o objavi predloga seznama dejanskih upravičencev se objavi v sredstvih javnega obveščanja.
Predlog seznama dejanskih upravičencev mora vsebovati tudi pravni pouk o možnosti ugovora in seznanitev s tem povezanim postopkom iz 6. člena tega pravilnika.
6. člen
(možnost ugovora)
Vsaka fizična ali pravna oseba, ki za to izkaže pravni interes (v nadaljevanju: predlagatelj), ima pravico v roku 15 dni po objavi predloga seznama dejanskih upravičencev iz 5. člena tega pravilnika podati pisni ugovor ali predlog za spremembo ali oziroma dopolnitev predloga seznama dejanskih upravičencev in predložiti vsa potrebna dokazila, ki utemeljujejo vsebino ugovora ali predloga.
Pisni ugovor predlagatelji vložijo na Občino Pivka, Komisija za obravnavanje zadev glede vračila vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje na območju Občine Pivka, Kolodvorska cesta 5, 6257 Pivka.
Poziv za posredovanje ugovora se objavi skupaj s predlogom seznama dejanskih upravičencev iz prvega odstavka 5. člena in pozivom iz četrtega odstavka 5. člena tega pravilnika.
7. člen
(oblikovanje in način objave seznama končnih upravičencev)
Po zaključenem postopku iz 6. člena tega pravilnika oziroma najkasneje v roku dveh mesecev po sklenitvi pisne poravnave iz prvega odstavka 5. člena tega pravilnika objavi komisija na način iz tretjega odstavka 5. člena tega pravilnika dokončen seznam končnih upravičencev (v nadaljevanju: seznam končnih upravičencev).
Hkrati z objavo seznama končnih upravičencev objavi občinska uprava na spletni strani občine, oglasni deski občine in na oglasnih deskah vaških in trške skupnosti obvestilo o nadaljnjih aktivnostih in obrazec, s katerim končni upravičenci ali njihovi zakoniti dediči oziroma pravni nasledniki, kolikor so le-ti že znani, podajo natančne podatke, ki omogočajo nakazilo vrnjenih sredstev (osebni podatki dejanskega in končnega upravičenca, transakcijski račun in navedba banke, pri kateri je račun odprt, izjavo o točnosti podatkov …). Poziv za oddajo obrazca se objavi skupaj s seznamom končnih upravičencev na način, določen v 5. členu tega pravilnika. Obvestilo o objavi končnih upravičencev se objavi tudi v sredstvih javnega obveščanja.
Seznam končnih upravičencev se lahko naknadno spremeni oziroma dopolni le glede podatkov o končnem upravičencu (sprememba naslova, uvrstitev novih dedičev na seznam, ipd.), ne pa tudi glede dodatnih uvrstitev dejanskih upravičencev na seznam končnih upravičencev.
V primeru dokazanega dedovanja oziroma pravnega nasledstva izda komisija sklep, s katerim ugotovi nova dejstva ter določi, dopolni ali spremeni končne upravičence.
Spremembe in dopolnitve seznama končnih upravičencev po pravnomočnosti sklepa s prejšnjega odstavka evidentira občinska uprava.
III. NAČIN UGOTAVLJANJA SORAZMERNIH DELEŽEV VRAČILA
8. člen
(določitev sorazmernega deleža vračila)
Pri določitvi sorazmernega deleža vračila se predpostavlja, da so vsi dejanski upravičenci v ceni, ki so jo plačali za priključek in izgradnjo telekomunikacijskega omrežja, plačali krajevni skupnosti realno enako ceno za priključek in izgradnjo javnega telekomunikacijskega omrežja znotraj posamezne krajevne skupnosti, ne glede na to, ali je bilo delo plačano ali opravljeno. Pri določitvi sorazmernega deleža vračila se znesek vlaganj pri posamezni krajevni skupnosti, priznanih s posamezno sklenjeno pisno poravnavo iz 5. člena tega pravilnika, upošteva z vrednostjo 1.
Vračilo dejanskemu upravičencu se izračuna tako, da se od zneska, ki ga bo občina za posamezno krajevno skupnost prejela s posamezno sklenjeno pisno poravnavo, sorazmerno glede na delež vlaganj odšteje znesek lastnih sredstev krajevne skupnosti, drugih javnih sredstev ter sredstev, ki jih je krajevna skupnost pridobila iz drugih virov (morebitni samoprispevek, donacije, sponzorstva ...) in se ga deli s številom vseh končnih upravičencev iz posameznega seznama za vračilo vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje, ki je predmet vračanja.
Dejanski upravičenci, ki so plačali telefonski priključek v višini, ki skupaj s prispevkom samoupravni interesni skupnosti za poštni, telegrafski in telefonski promet ne dosega zneska priključnine za ustrezno geografsko območje, do vračila vlaganj niso upravičeni.
Kadar ne obstajajo seznami končnih upravičencev, vezanih na pridobitev konkretnih telefonskih priključkov in je šlo za solidarno združevanje sredstev za namene pridobitve telefonskega priključka, ki ga je nato uporabljala širša okolica (na primer naselje, krajevna skupnost) se šteje, da je končni upravičenec občina, ki pa je v skladu z zakonom dolžna s poravnavo vrnjena sredstva nameniti za investicije v infrastrukturo na območju, na katerem so bila sredstva združena.
IV. POGOJI IN ROKI VRAČANJA VLAGANJ
9. člen
(dedovanje in pravno nasledstvo)
V primeru, da posamezni končni upravičenec nastopa kot dedič oziroma pravni naslednik dejanskega upravičenca, mora skupaj z izpolnjenim obrazcem iz 7. člena tega pravilnika komisiji predložiti tudi pravnomočen sklep o dedovanju oziroma mora izkazati pravno nasledstvo.
Če kot dediči oziroma pravni nasledniki dejanskega upravičenca nastopa dvoje ali več oseb, mora poravnavo z Občino Pivka skleniti skupni predstavnik. Dediči oziroma pravni nasledniki dejanskega upravičenca imenujejo skupnega predstavnika tako, da pri pooblaščenem delavcu občinske uprave Občine Pivka o tem podajo ustno na zapisnik izjavo, ki jo podpišejo vsi dediči.
V primeru dedovanja imajo prednostni položaj za uvrstitev na seznam končnih upravičencev dediči prvega dednega reda, in sicer najprej zakonski partner(-ka) dejanskega upravičenca (-ke) in nato šele potomci dejanskega upravičenca.
10. člen
(sklenitev poravnave z končnimi upravičenci)
Po prejemu popolnih podatkov, zahtevanih z obrazcem iz 7. člena tega pravilnika, pripravi občinska uprava predlog pisne poravnave o vračilu sorazmernega deleža vlaganj.
Pisna poravnava, sklenjena med končnim upravičencem in občino, je podlaga za izplačilo sorazmernega deleža vračila končnemu upravičencu.
Poziv za sklenitev pisnih poravnav s končnimi upravičenci se objavi na način, naveden v tretjem odstavku 5. člena tega pravilnika. V pozivu se navede datum in ure sklepanja pisnih poravnav.
11. člen
O vseh odprtih vprašanjih (na primer ustreznosti dokazi …) odloča v skladu z zakonom in tem pravilnikom komisija v sodelovanju s svetom vaških oziroma trške skupnosti.
12. člen
(način in roki vračanja vlaganj)
Občina postane zavezanec za vračilo vlaganj končnim upravičencem iz posameznega seznama z dnem nakazila sredstev s strani Slovenske odškodninske družbe d. d. po poravnavi, ki se nanaša na ustrezen seznam. Občina je zavezanec po tem odstavku samo do višine prejetih sredstev.
Prejeta vračila po posameznem poravnanem zahtevku bo občina začela vračati končnim upravičencem v roku 30 dni od sklenitve pisne poravnave s posameznim končnim upravičencem.
Sredstva iz prejšnjega odstavka se ne revalorizirajo in ne obrestujejo. V primeru, da stroški nakazila presežejo višino vračila, se vračilo ne izvrši.
Sredstva, ki jih zaradi nepopolnosti podatkov oziroma dokazil ali nedosegljivosti dejanskih končnih upravičencev ne bi bilo mogoče nakazati dejanskim končnim upravičencem, postanejo v roku petih let po dokončnosti posameznega seznama iz 7. člena tega pravilnika sredstva v lasti Občine. Občina jih mora porabiti namensko za investicije v infrastrukturo na območju, na katerem je bilo izvršeno predmetno vlaganje.
Sorazmerni del vrnjenih sredstev, ki pripadajo Občini iz naslova vlaganj namenskih sredstev občinskega proračuna, sredstev krajevnih skupnosti in drugih virov, tako da ne pripadajo drugim dejanskim končnim upravičencem, morajo biti namenjena za investicije v infrastrukturo na ožjem območju, na katerem so bila izvedena vračilu ustrezna vlaganja.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
13. člen
(financiranje in nadzor)
Finančna sredstva, potrebna za realizacijo postopkov in s tem povezanih stroškov komisije, svetov vaških oziroma trške skupnosti in občinske uprave, določenih z zakonom in s tem pravilnikom, se zagotovijo v proračunu občine.
Nadzor nad izvajanjem določil tega odloka opravlja Nadzorni odbor Občine Pivka.
14. člen
(uveljavitev pravilnika)
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3201-16/2008
Pivka, dne 1. oktobra 2008
Župan
Občine Pivka
Robert Smrdelj l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti