Uradni list

Številka 95
Uradni list RS, št. 95/2008 z dne 6. 10. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 95/2008 z dne 6. 10. 2008

Kazalo

4041. Pravilnik o tehnični izvedbi in uporabi objektov javne kanalizacije v Občini Gorenja vas - Poljane, stran 12916.

Na podlagi 7. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93, 30/98 – ZZLPPO in 127/06 – ZJZP), 16. člena Statuta Občine Gorenja vas - Poljane (Uradni vestnik Gorenjske, št. 22/99 in Uradni list RS, št. 80/01), 37. člena Odloka o odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske vode (Uradni list RS, št. 58/08) je Občinski svet Občine Gorenja vas - Poljane na 11. seji dne 24. 9. 2008 sprejel
P R A V I L N I K
o tehnični izvedbi in uporabi objektov javne kanalizacije v Občini Gorenja vas - Poljane
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se podrobneje urejajo tehnični normativi in postopki za izgradnjo javne kanalizacije, priključevanje uporabnikov na javno kanalizacijo ter vzdrževanje in upravljanje javne kanalizacije.
2. člen
Javna kanalizacija je kanalizacijsko omrežje s pripadajočimi objekti in napravami, ki služijo odvajanju odpadih vod in čiščenju komunalne in padavinske odpadne vode in je v upravljanju upravljavca.
Priključki stavb (hišni priključki) na javno kanalizacijo, greznice in male čistilne naprave z zmogljivostjo, manjšo od 50 PE, niso objekti javne kanalizacije.
Objekti in naprave upravljavca so:
1. magistralno omrežje in naprave, ki zajema omrežje in naprave, ki so regijskega in širšega pomena, in sicer:
– kanalski vodi za odvajanje odpadnih in padavinskih voda,
– črpališča za prečrpavanje odpadnih in padavinskih voda na magistralnem omrežju,
– centralne čistilne naprave za čiščenje komunalnih odpadnih vod;
2. primarno omrežje in naprave:
– kanalski vodi za odvajanje odpadnih in padavinskih voda iz dvo- ali večstanovanjskih ali drugih območij v ureditvenem območju naselja (industrijskem, turističnem ...),
– črpališča za prečrpavanje odpadne in padavinske vode iz večstanovanjskih in drugih območij v ureditvenem območju naselja,
– naprave za čiščenje odpadnih voda za več stanovanjskih ali drugih območij v ureditvenem območju naselja;
3. sekundarno omrežje in naprave:
– kanalizacija ločenega sistema za neposredno priključevanje porabnikov na posameznem območju (stanovanjska, industrijska ...),
– črpališča za prečrpavanje odpadne in padavinske vode na sekundarnem omrežju,
– naprave za čiščenje odpadne vode na posameznem območju (stanovanjska, industrijska ...).
3. člen
Hišna kanalizacija je kanalizacija s pripadajočimi objekti in napravami v objektu in zemljišču oziroma dvorišču uporabnika:
– hišna napeljava v objektu,
– objekti in naprave za predčiščenje odpadnih voda,
– hišni priključek – spojni kanal do 15 m od objekta oziroma do priključka na javno kanalizacijo (ali prvi skupni jašek na javni kanalizaciji).
Objekti in naprave iz tega člena, ki so na zemljišču uporabnika so njegova last in jih je dolžan financirati in vzdrževati ter gospodariti z njimi tako, da je omogočeno nemoteno odvajanje odpadne in padavinske vode v javno kanalizacijo ter da voda pred iztekom v javno kanalizacijo izpolnjuje zahtevane pogoje.
Hišni priključek mora biti vedno dostopen upravljavcu zaradi nadzora.
Kanalizacijski priključek poteka od mesta priključitve na javno kanalizacijo do prvega revizijskega oziroma skupnega jaška in mora biti vedno dostopen upravljavcu zaradi nadzora.
Hišni priključek na interno kanalizacijo je v zgradbi in do priključka na javno kanalizacijo z vsemi objekti in napravami.
II. SMERNICE ZA GRADITEV JAVNE KANALIZACIJE IN HIŠNIH PRIKLJUČKOV
4. člen
Za gradnjo kanalov javne kanalizacije in hišnih priključkov se praviloma uporabijo PVC vodotesne cevi oziroma cevi s podobnimi karakteristikami, ki ustrezajo tovrstnim normativom in standardom.
5. člen
Minimalen profil zbirnih kanalov javne kanalizacije je 200 mm, najmanjši profil kanalizacijskih in hišnih priključkov je 160 mm.
6. člen
Vgradnja cevi se izvaja po navodilih proizvajalca cevi na primerno urejeno in utrjeno ležišče cevi (posteljica). Pred polaganjem cevovoda mora biti jarek suh.
7. člen
Pri vseh izkopih in ostalih delih pri izgradnji kanalizacije je potrebno paziti, da se poškoduje čim manj obdelovalnih površin in objektov, ker vsaka nastala škoda iz naslova nestrokovnega in nesolidnega dela ter po krivdi izvajalca del gre na njegove stroške.
8. člen
Na kanalu morajo biti zgrajeni revizijski jaški za potrebe vzdrževanja.
Revizijske jaške je treba zgraditi na vseh mestih spremembe smeri, profila ali padca kanala.
Revizijski jaški so tipske montažne izvedbe ali zabetonirani v vodotesni izvedbi.
9. člen
Na spojnem kanalu za odvod padavinske vode iz utrjenih površin v kanalizacijo mora biti zgrajen ustrezno dimenzioniran peskolov.
Kjer obstaja možnost onesnaževanja z olji ali maščobami mora biti na požiralniku ali spojnem kanalu zgrajen lovilec olj oziroma maščob.
10. člen
Za vsak novozgrajeni kanal mora biti pred zasutjem preizkušena vodotesnost. O preizkusu vodotesnosti se napiše zapisnik.
11. člen
Cevi kanala javne kanalizacije in spojnih kanalov se morajo zasuti z nevezanim materialom, in sicer v takšni debelini, da je kanal zaščiten pred mehanskimi poškodbami in zmrzovanjem.
Kjer je potrebno, je treba kanale obbetonirati (prometne obremenitve).
Po končanih delih oziroma po zasipih kanalov je treba vzpostaviti zemljišče v prvotno stanje.
12. člen
Izgradnja čistilnih naprav se obravnava in gradi po posebnih projektih, obratovanje pa ureja poseben poslovnik, ki ga pripravi upravljavec čistilne naprave.
III. PRIKLJUČITEV NA JAVNO KANALIZACIJO
13. člen
Kjer že obstaja ali se gradi javna kanalizacija je priključitev obstoječih in novih objektov na javno kanalizacijsko omrežje komunalnih odpadnih vod obvezno, če je priključek tehnično izvedljiv.
Novozgrajeni objekti morajo biti priključeni na javno kanalizacijo še pred vselitvijo oziroma uporabo, obstoječi objekti pa najkasneje v šestih mesecih od dneva, ko je dana možnost priključitve. O možnosti priključitve bodoče uporabnike obvesti upravljavec. Uporabnik obstoječih objektov mora v roku 30 dni od prejema obvestila o možnosti priključitve na javno kanalizacijo vložiti vlogo za pridobitev soglasja za priključitev.
Priključek se izvede praviloma za vsak objekt posebej, lahko pa ima objekt tudi več priključkov. Uporabnik je dolžan s temi objekti in napravami gospodariti tako, da je omogočeno normalno odvajanje odpadne komunalne in padavinske vode ter da voda pred iztekom v javno kanalizacijo izpolnjuje zahtevane pogoje, skladno z veljavnimi predpisi in standardi.
Pri izvedbi priključkov je potrebno strogo ločiti komunalne in padavinske odpadne vode, razen če s soglasjem upravljavca ni drugače določeno.
Odvajanje padavinske vode iz svojih površin je dolžan urejati vsak sam.
14. člen
Pred priključitvijo na javno kanalizacijo si mora uporabnik pridobiti soglasje upravljavca le-te.
V soglasju upravljavec opredeli projektne pogoje:
– tehnične pogoje izgradnje hišnega priključka,
– minimalni odmiki novogradnje od kanalizacijskega omrežja,
– zahteve o izgradnji predčiščenja in kontrolnega jaška,
– tehnični pogoji za izgradnjo zbirnega kanalskega jaška,
– pogoje, ki jih mora investitor novozgrajenega objekta izpolniti pred začetkom uporabe,
– druge pogoje, ki so pomembni za neposredno priključitev na javno kanalizacijo.
15. člen
K vlogi za soglasje bodoči uporabnik predloži ustrezno dokumentacijo: lokacijska dokumentacija, tehnična dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja ali odločbe o priglasitvi del – velja za novogradnje; projekt hišne kanalizacije s situacijskim načrtom priključnega mesta – velja za obstoječe objekte.
Iz priložene dokumentacije mora biti razvidno:
– arhitektonska zazidalna situacija z vrisanim objektom in komunalnimi priključki,
– kopija katastrskega načrta,
– podatek o višinskih kotah objekta,
– podatek o namembnosti objekta in predvidenih lastnostih in količinah odpadnih voda,
– kjer se odvaja odpadna tehnološka voda, mora uporabnik priskrbeti ustrezno potrdilo, da je ta voda ustrezna za izpust v javno kanalizacijo komunalnih odpadnih vod in čistilno napravo.
16. člen
Upravljavec je dolžan dovoliti priključitev, ko je uporabnik izpolnil vse pogoje, določene s soglasji, ko je poravnal vse obveznosti do upravljavca in predložil vso potrebno dokumentacijo.
17. člen
Priklop na javno kanalizacijo se izvede praviloma v revizijskem jašku, lahko pa tudi direktno na kanal po ustreznem detajlu. Obvezen pa je kontrolni jašek med objektom in glavnim kanalom.
Vsa dela na javni kanalizaciji in priključkih izvaja oziroma nadzira upravljavec. Priključek na javno kanalizacijo lahko izvede samo za to usposobljen izvajalec pod nadzorom upravljavca. Upravljavec po priključitvi vpiše uporabnika v evidenco uporabnikov.
18. člen
Stroške priključitve (hišni priključki) na javno kanalizacijo, ki jih izvede upravljavec ali od njega pooblaščen izvajalec na podlagi prijave uporabnika krije uporabnik javne kanalizacije v celotni višini nastalih stroškov. Uporabniku jih zaračuna upravljavec. Uporabnik jih je dolžen plačati pred pričetkom izvedbe priključka.
V prejšnjem odstavku navedeni način zaračunavanja se ne določa za naselja: Gorenja Dobrava, Dolenja Dobrava, Dobravšce, Todraž; saj stroške priključitve na javno kanalizacijo krije Občina Gorenja vas - Poljane iz prihodkov po Uredbi o določitvi območja in višini nadomestila zaradi omejene rabe prostora na območju Rudnika urana Žirovski vrh (Uradni list RS, št. 22/08). Občina Gorenja vas - Poljane ne krije stroškov za ureditev trase v prvotno stanje (urejanje utrjenih površin na površinah, ki so last uporabnika).
19. člen
Upravljavec je dolžan voditi evidenco vseh priključkov in uporabnikov javne kanalizacije.
V primeru, da priključitev na javno kanalizacijo ni možna oziroma trenutno tehnično ni izvedljiva glede na obstoječe omrežje, upravljavec izda posebno pisno izjavo.
20. člen
Ukinitev uporabe priključka na javno kanalizacijo je mogoča le v primeru rušenja priključenega objekta. Priključek objekta odjavi uporabnik oziroma lastnik objekta, ki objekt ruši, najkasneje 14 dni pred ukinitvijo priključka. Upravljavec po odjavi zbriše uporabnika iz evidence uporabnikov
IV. NORMATIVI O SESTAVI ODPADNIH VODA, KI SE ODVAJAJO V JAVNO KANALIZACIJO
21. člen
Odpadne vode ki se odvajajo v javno kanalizacijo, ne smejo presegati mejnih vrednosti parametrov.
Mejne vrednosti parametrov so določene s predpisi (veljavne splošne in posebne uredbe, ki urejajo področje emisij snovi v vode in javno kanalizacijo na območju v RS) in Odlokom o odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske vode.
Mejne vrednosti parametrov emisij snovi in toplote v javno kanalizacijo iz naprav za katere je zahtevana pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja so določena v okoljevarstvenem dovoljenju posamezne naprave.
Mejne vrednosti parametrov se ugotavljajo v okviru izvajanja prvih meritev (nov ali rekonstruiran vir onesnaževana) in obratovalnega monitoringa odpadnih vod v skladu s veljavnimi predpisi.
22. člen
Redčenje odpadnih voda, z namenom da bi s tem uporabnik dosegel predpisane mejne vrednost parametrov odpadnih voda, ni dovoljeno.
Uporabnik mora pri odvajanju odpade vode upoštevati tudi prepovedi, omejitve in druge ukrepe zmanjševanja emisije snovi in toplote v vode določene s predpisi, ki urejajo področje emisij snovi in toplote iz virov onesnaževanja v vode in javno kanalizacijo.
23. člen
Če uporabnik spusti v javno kanalizacijo materiale, snovi ali odpadne vode, ki bi lahko poškodovale objekte javne kanalizacije, povzročile zamašitve ali škodovale procesu čiščenja na čistilni napravi, mu upravljavec zaračuna vse stroške sanacije in drugo škodo, ki bi zaradi tega nastala.
V. ZAGOTAVLJANJE OBRATOVANJA IN VZDRŽEVANJA JAVNE KANALIZACIJE
24. člen
Upravljavec ima vsak čas pravico dostopa do vseh kanalizacijskih objektov in naprav zaradi njihovega vzdrževanja, meritev ter snemanj in podobnih potreb ne glede na lastništvo zemljišča, na katerem so le-ti.
Upravljavec ima pravico kontrolirati tudi vse objekte in naprave hišne kanalizacije uporabnikov, ki so priključeni na javno kanalizacijo.
25. člen
Upravljavec je dolžan skrbeti za nemoteno obratovanje, vzdrževanje in nadzor koriščenja javnega kanalizacijskega omrežja ter drugih objektov in naprav, ki služijo za odvajanje in čiščenje odpadnih voda, pri čemer mora zagotoviti predvsem:
– tekoči nadzor stanja nad objekti in napravami javne in hišne kanalizacije, ki obsega sistematične preglede, kontrolo iztokov iz spojnih kanalov, izvajanje analiz odpadnih vod, ki so predmet obratovalnega monitoringa upravljavca javne kanalizacije,
– sistematično čiščenje in vzdrževanje objektov javnega kanalizacijskega omrežja,
– intervencijsko vzdrževanje in popravilo javne in hišne kanalizacije, kadar je to potrebno zaradi zavarovanja normalnega delovanja javnega kanalizacijskega omrežja ali varovanja okolja,
– stroški intervencijskih popravil in vzdrževanja hišne kanalizacije bremenijo lastnika hiše oziroma objekta,
– vsi stroški intervencijskih popravil in vzdrževanja, ki nastanejo zaradi nepravilne uporabe, bremenijo povzročitelja poškodbe oziroma okvare.
26. člen
O obratovanju, vzdrževanju, intervencijah in drugi problematiki v zvezi z odvajanjem in čiščenjem odpadnih in padavinskih voda mora upravljavec enkrat letno pisno poročati občinskemu svetu.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
27. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati dosedanji Pravilnik o tehnični izvedbi in uporabi javne kanalizacije v Občini Gorenja vas - Poljane (Uradni list RS, št. 58/00).
28. člen
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 354-074/2008-001
Gorenja vas, dne 24. septembra 2008
Župan
Občine Gorenja vas - Poljane
Milan Čadež l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti