Uradni list

Številka 84
Uradni list RS, št. 84/2008 z dne 25. 8. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 84/2008 z dne 25. 8. 2008

Kazalo

3683. Pravilnik o natečaju in ocenjevanju turističnega spominka za posamezno občino in/ali območje Obsotelja in Kozjanskega, stran 11872.

Na podlagi 16. člena Statuta Občine Kozje (Uradni list RS, št. 64/99, 98/00) je Občinski svet Občine Kozje na 16. seji dne 3. 7. 2008, 17. člena Statuta Občine Podčetrtek (Uradni list RS, št. 49/99, 95/99, 6/2001 in 68/2003) je Občinski svet Občine Podčetrtek na 15. seji dne 19. 6. 2008, 16. člena Statuta Občine Rogatec (Uradni list RS, št. 13/06, 27/06) je Občinski svet Občine Rogatec na 13. seji dne 3. 7. 2008, 16. člena Statuta Občine Rogaška Slatina (Uradni list RS, št. 109/03-UPB1) je Občinski svet Občine Rogaška Slatina na 17. seji dne 26. 6. 2008 in 16. člena Statuta Občine Šmarje pri Jelšah (Uradni list RS, št. 41/99, 91/01) je Občinski svet Občine Šmarje pri Jelšah na 14. seji dne 29. 5. 2008 sprejel
P R A V I L N I K
o natečaju in ocenjevanju turističnega spominka za posamezno občino in/ali območje Obsotelja in Kozjanskega
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
Pravilnik o natečaju in ocenjevanju turističnega spominka za:
– posamezno občino: Kozje, Podčetrtek, Rogatec, Rogaška Slatina in Šmarje pri Jelšah,
– območje Obsotelja in Kozjanskega,
določa vsebino in pogoje natečaja za izbiro najboljšega turističnega spominka za občino in/ali območje ter način ocenjevanja del, prispelih na natečaj ter podelitev nagrad.
II. JAVNI NATEČAJ
2. člen
Za določitev turističnega spominka posamezne občine ali območja je potrebno izvesti postopek natečaja. Besedilo natečaja mora vsebovati:
– navedbo pravilnika, po katerem poteka izbor,
– prijavne obrazce in seznam obveznih prilog oziroma seznam obvezne vsebine vsakega natečajnega predloga,
– rok, kraj in način sprejemanja natečajnih del,
– pogoje za sodelovanje na natečaju,
– nagrade in njihove vrednosti,
– število članov strokovne komisije in njeno strokovno sestavo,
– način razglasitve rezultatov in podelitve nagrad,
– kriterije ocenjevanja prispelih del.
Razpisovalca za občinski natečaj določi občina, razpisovalec območnega natečaja pa je RA Sotla. Natečaj se izvede najmanj za obdobje 2 let.
3. člen
Na natečaj se lahko prijavijo fizične in pravne osebe.
4. člen
Na javnem natečaju lahko sodelujejo predlagatelji izključno z novimi izdelki.
5. člen
Razpis se objavi na krajevno običajen način.
III. IMENOVANJE STROKOVNE KOMISIJE IN NJENO DELO
6. člen
Petčlansko strokovno komisijo za ocenjevanje in končni izbor na nivoju občine imenuje župan na predlog razpisovalca.
Komisijo za območni natečaj pa imenuje Svet RA Sotla na predlog razpisovalca.
Strokovno komisijo sestavljajo, etnolog, oblikovalec ali likovnik, tržnik, predstavnik občine in razpisovalca. Člani komisije izberejo izmed sebe predsednika, ki koordinira delo komisije. Končni predlog strokovne komisije podpišejo vsi člani, predsednik pa ga posreduje županu posamezne občine za občinski natečaj, pri območnem pa Svetu RA Sotla (županom občin Kozje, Podčetrtek, Rogatec, Rogaška Slatina in Šmarje pri Jelšah).
Člani komisije in njegovi ožji družinski člani (starši, sestre, bratje, mož, žena ter otroci) ne morejo sodelovati na natečaju.
7. člen
Strokovna komisija za ocenjevanje turističnih spominkov pred ocenjevanjem pregleda vse prispele predloge in izloči tiste, ki ne ustrezajo pogojem natečaja. Izdelkom, ki ustrezajo natečaju, se dodelijo kontrolne številke, ki služijo za identifikacijo do konca postopka ocenjevanja. Vsak predlagatelj lahko sodeluje z največ 2 predlogoma.
8. člen
Strokovna komisija pri ocenjevanju turističnega spominka upošteva ves prispeli material – skice, tekstovne obrazložitve, fotografije, končne izdelke.
9. člen
Odpiranje prispelih predlogov komisija izvede najkasneje v roku 15 dni po zaključku natečaja.
IV. OCENJEVALNI KRITERIJI
10. člen
Komisija bo prejete natečajne predloge ocenjevala po naslednjih kriterijih:
– likovna estetska vrednost                       (1–10 točk)
– dediščinska vrednost                            (1–10 točk)
– identiteta in razpoznavnost                     (1–10 točk)
– turistično promocijska vrednost za kraj         (1–10 točk)
– izvirnost                                       (1–10 točk)
– uporabnost in tehnologija izdelave              (1–10 točk)
– cena izdelka in možnost trženja                (1–10 točk).
11. člen
Vsak član strokovne komisije oceni vsak prispeli izdelek po posameznih kriterijih z oceno od 1 do 10, pri čemer je 1 najnižja ocena, 10 pa najvišja. Seštevajo se točke po vseh kriterijih od vseh članov komisije. Največje število točk, ki ga lahko posamezni član komisije podeli posameznemu predlogu, je 70.
V. PODELITEV NAGRAD
12. člen
Strokovna komisija praviloma podeli tri nagrade (prvo, drugo in tretjo), si pa pridržuje pravico, da katere od nagrad ne podeli ali pa podeli več nagrad iste stopnje (več prvih, drugih ali tretjih nagrad). V primeru, da več izdelkov zasede isto mesto, se nagradni sklad sorazmerno podeli. Odločitev o tem, da se določena nagrada ne podeli ali se podeli več nagrad iste stopnje, ter o posledični prerazporeditvi nagradnega sklada sprejema komisija z večino glasov.
13. člen
Ko strokovna komisija ugotovi in razvrsti zmagovalne spominke, pripravi obrazložitve ter s končnimi rezultati seznani udeležence natečaja.
14. člen
Razglasitev dobitnikov nagrad je javna. Nagrade za občinski spominek podeljuje župan občine na predlog strokovne komisije. Nagrade za območni spominek pa član Sveta RA Sotla. Zmagovalni izdelek dobi naziv Turistični spominek občine oziroma območja za določeno obdobje.
15. člen
Najboljšim spominkom se podelijo denarne nagrade. Višine posamezne denarne nagrade določi župan občine za občinskega in Svet RA Sotla za območnega, s sklepom, na podlagi sprejetega proračuna za vsak natečaj posebej.
Pri območnem natečaju si občine strošek nagrad enakomerno razdelijo.
16. člen
Strokovna komisija je pri odločanju samostojna in deluje v skladu s tem pravilnikom. Na odločitve strokovne komisije ni pritožb.
17. člen
Spominki, ki bodo zasedli prvo, drugo in tretje mesto, ostanejo v arhivu razpisovalca. Ostale spominke bodo avtorji lahko prevzeli na sedežu razpisovalca.
18. člen
Občina s podelitvijo nagrad najboljšim spominkom ne odkupuje avtorskih pravic nad izdelki, vendar si pridržuje prednostno pravico za odkup avtorskih pravic za nagrajene spominke in predloge. Med nagrajenimi izdelki ali ostalimi prispelimi predlogi lahko posamezna občina v dogovoru z avtorjem izbere izdelek, ki ga bo v primerni izvedbi uporabljal/a kot reprezentančno darilo.
VI. KONČNA DOLOČBA
19. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Župan
Občine Kozje
Dušan Andrej Kocman l.r.
 
Župan
Občine Rogaška Slatina
Branko Kidrič l.r.
 
Župan
Občine Šmarje pri Jelšah
Jožef Čakš l.r.
 
Župan
Občine Podčetrtek
Peter Misja l.r.
 
Župan
Občine Rogatec
Martin Mikolič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti