Uradni list

Številka 63
Uradni list RS, št. 63/2008 z dne 24. 6. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 63/2008 z dne 24. 6. 2008

Kazalo

2759. Pravilnik o znakih in postopku, po katerem cestninski nadzorniki ustavljajo vozila v cestnem prometu, stran 8526.

Na podlagi druge alineje drugega odstavka 75.c člena Zakona o javnih cestah (Uradni list RS, št. 33/06 – uradno prečiščeno besedilo in št. 45/08) izdaja minister za promet v soglasju z ministrom za notranje zadeve
P R A V I L N I K
o znakih in postopku, po katerem cestninski nadzorniki ustavljajo vozila v cestnem prometu
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
Ta pravilnik določa znake ter način in postopek, po katerem cestninski nadzorniki zaradi izvajanja nadzora nad plačevanjem cestnine ustavljajo vozila v cestnem prometu, na območju cestninskih cest Republike Slovenije.
II. USTAVLJANJE VOZIL V CESTNEM PROMETU
2. člen
(1) Cestninski nadzorniki ustavljajo vozila v cestnem prometu:
– z loparjem za urejanje prometa brez lastnega vira svetlobe,
– z loparjem za urejanje prometa z lastnim virom svetlobe,
– z ročno svetilko z rdečim filtrom stožčaste oblike,
– s svetlobno tablo, nameščeno znotraj vozila ali na vozilu.
(2) Lopar za urejanje prometa brez lastnega vira svetlobe ima obliko kroga z belo osnovo in rdečim robom in je prevlečen z odsevno snovjo.
(3) Za ustavljanje vozil ponoči ali ob slabi vidljivosti uporabljajo cestninski nadzorniki lopar z lastnim virom svetlobe ali ročno svetilko z rdečim filtrom stožčaste oblike. Lopar z lastnim virom svetlobe ima na sredini kroga svetilko s filtrom rdeče barve, premera najmanj 10 cm.
(4) Svetlobna tabla v službenem vozilu je elektronski zaslon, na katerem se lahko izpiše statična ali premikajoča se odredba drugim udeležencem v cestnem prometu. Odredba je sestavljena iz črk in se daje iz ustavljenega službenega vozila. Svetlobna tabla je nameščena znotraj vozila ali na vozilu, in sicer mora biti vgrajena tako, da takrat, ko ni v uporabi, vozniku službenega vozila ne zmanjšuje preglednosti iz vozila.
3. člen
(1) Poleg naprav iz prejšnjega člena lahko cestninski nadzorniki pri ustavljanju vozil uporabljajo tudi triopan znak.
(2) Triopan znak je prometni znak v obliki tristrane piramide. V nočnem času se na vrh triopana namesti rumena utripajoča luč.
4. člen
(1) Kadar cestninski nadzorniki ustavljajo vozila, morajo nositi tudi brezrokavnik oranžne barve z belimi odsevnimi trakovi in napisom »CESTNINSKI NADZOR« na sprednji in hrbtni strani.
(2) Če cestninski nadzorniki ustavljajo vozila, morajo pred mestom, kjer ustavljajo, na vidno mesto na robu vozišča postaviti triopan znak, tako da ga vozniki pravočasno in zlahka opazijo. Pri tem morajo paziti, da se postavijo na mesto, kjer v čim manjši meri ovirajo promet in kjer je dovolj prostora, da voznik varno ustavi vozilo, ne da bi bil pri tem ogrožen preostali promet.
5. člen
Če v tem pravilniku ni drugače določeno, cestninski nadzorniki pri ustavljanju vozil uporabljajo določbe Pravilnika o znakih, ki jih dajejo policisti udeležencem cestnega prometa (Uradni list RS, št. 96/05), ki se nanašajo na znake, ki jih dajejo policisti s položajem telesa, znake, ki jih dajejo policisti z rokami in znake, ki jih dajejo policisti z loparjem za urejanje prometa in svetilko.
III. KONČNA DOLOČBA
6. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-110/2008/2-0003367
Ljubljana, dne 13. junija 2008
EVA 2008-2411-0049
mag. Radovan Žerjav l.r.
Minister za promet
 
Soglašam!
Dragutin Mate l.r.
Minister za notranje zadeve

AAA Zlata odličnost