Uradni list

Številka 62
Uradni list RS, št. 62/2008 z dne 20. 6. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 62/2008 z dne 20. 6. 2008

Kazalo

2669. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Osnovna šola Ljubno ob Savinji, stran 8375.

Skladno z določili Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževana (Uradni list RS, št. 16/07 – uradno prečiščeno besedilo UPB5) in 17. člena Statuta Občine Ljubno (Uradni list RS, št. 33/07) je občinski svet na 13. redni seji, ki je bila 29. 5. 2008 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Osnovna šola Ljubno ob Savinji
1. člen
Spremeni se 16. člen Odloka o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Osnovna šola Ljubno ob Savinji (Uradni list RS, št. 5/97, 54/00) in se glasi:
»Zavod upravlja svet zavoda, ki ga sestavljajo predstavniki ustanovitelja, predstavniki delavcev zavoda in predstavniki staršev.
Svet zavoda šteje devet članov, in sicer:
– trije predstavniki ustanovitelja,
– trije predstavniki delavcev zavoda,
– trije predstavniki staršev.
V svetu zavoda morajo biti enakomerno zastopani predstavniki delavcev in staršev vseh organizacijskih enot.
Predstavnike ustanovitelja imenuje občinski svet izmed delavcev občinske uprave, občinskih organov ali občanov posameznih naselij šolskega oziroma vzgojno-varstvenega okoliša.
Predstavniki delavcev se izvolijo izmed delavcev šole in vrtca in sicer izmed delavcev šole dva člana, izmed delavcev vrtca pa en član. Predstavnike delavcev izvolijo zaposleni v zavodu na neposrednih tajnih volitvah po postopku in na način, ki ga določa zakon in ta odlok.
Predstavnike staršev volijo starši na svetu staršev.
Člani sveta izmed sebe izvolijo na konstitutivni seji predsednika in namestnika predsednika.
Svet odloča z večino glasov vseh članov.
Mandat članov sveta traja štiri leta, razen mandata predstavnikov staršev v svetu zavoda, ki je povezan s statusom njihovih otrok v zavodu. Za člana sveta zavoda je ista oseba lahko izvoljena le dvakrat zaporedoma.«
2. člen
Spremeni se 25. člen Odloka o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Osnovna šola Ljubno ob Savinji in se glasi:
»Za ravnatelja javne šole je lahko imenovan, kdor ima najmanj visokošolsko izobrazbo ter izpolnjuje druge pogoje za učitelja ali svetovalnega delavca na šoli, na kateri bo opravljal funkcijo ravnatelja, ima najmanj pet let delovnih izkušenj v vzgoji in izobraževanju, ima naziv svetnik ali svetovalec oziroma najmanj pet let naziv mentor in opravljen ravnateljski izpit oziroma bo le tega opravil v roku enega leta po začetku mandata.
Mandat ravnatelja traja 5 let.
Ravnatelja imenuje svet zavoda.
Svet zavoda si mora pred odločitvijo o izbiri kandidata za ravnatelja o vseh kandidatih, ki izpolnjujejo pogoje pridobiti:
a) mnenje vzgojiteljskega oziroma učiteljskega zbora,
b) mnenje lokalne skupnosti – ustanovitelja,
c) mnenje sveta staršev.
Lokalna skupnost in svet staršev mnenje obrazložita.
Če učiteljski in vzgojiteljski zbor, lokalna skupnost ali svet staršev ne dajo mnenja v roku 20 dni od dneva, ko je bilo zanj zaprošeno, lahko svet o izbiri odloči brez teh mnenj.
Ko svet zavoda izmed prijavljenih kandidatov izbere kandidata za ravnatelja, posreduje obrazložen predlog za imenovanje v mnenje ministru.
Če minister ne da mnenja v 30 dneh od dneva, ko je bil zanj zaprošen, lahko svet odloči o imenovanju ravnatelja brez tega mnenja.
Po prejemu mnenja ministra oziroma po poteku 30 dnevnega roka svet zavoda odloči o imenovanju ravnatelja s sklepom. O odločitvi obvesti vse prijavljene kandidate. Zoper odločitev sveta je možno sodno varstvo v skladu z zakonom, ki ureja zavode.«
3. člen
Doda se nov 25.a člen, ki se glasi:
»Ravnatelja razreši svet zavoda.
Svet zavoda mora pred sprejemom sklepa o razrešitvi seznaniti ravnatelja z razlogi za razrešitev in mu dati možnost, da se o njih izjasni. Svet s predlogi o razrešitvi seznani lokalno skupnost, učiteljski in vzgojiteljski zbor ter svet staršev.
Svet obrazložen predlog za razrešitev ravnatelja posreduje ministru, da nanj poda svoje mnenje. Svetu ni potrebno zaprositi za mnenje ministra, če se ravnatelj razreši na lasten predlog. V tem primeru svet o razrešitvi ravnatelja obvesti ministrstvo.
Če minister ne da mnenja v 30 dneh od dneva, ko je bil zanj zaprošen, lahko svet odloči o razrešitvi ravnatelja brez tega mnenja.
Svet odloči o razrešitvi ravnatelja s sklepom in ga vroči ravnatelju. Zoper odločitev sveta je možno sodno varstvo v skladu z zakonom, ki ureja zavode.«
4. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-04/2008
Ljubno, dne 29. maja 2008
Županja
Občine Ljubno
Anka Rakun l.r.

AAA Zlata odličnost