Uradni list

Številka 62
Uradni list RS, št. 62/2008 z dne 20. 6. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 62/2008 z dne 20. 6. 2008

Kazalo

2642. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvrševanju kazni zapora, stran 8320.

Na podlagi 17., 56., 72., 87. in 206. člena Zakona o izvrševanju kazenskih sankcij (Uradni list RS, št. 110/06 – uradno prečiščeno besedilo) izdaja minister za pravosodje
P R A V I L N I K
o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvrševanju kazni zapora
1. člen
V Pravilniku o izvrševanju kazni zapora (Uradni list RS, št. 102/00, 127/06 in 112/07) se 84. člen spremeni tako, da se glasi:
»84. člen
Predlog upravnika zavoda za premestitev obsojenca iz enega v drug zavod po 79. in 80. členu zakona mora biti ustrezno utemeljen.
V vsakem predlogu iz prejšnjega odstavka morajo biti navedeni zlasti podatki o vrsti in teži kaznivega dejanja, višini kazni zapora, vedenju obsojenca med prestajanjem kazni, uspehe na področju zdravljenja odvisnosti in druge okoliščine, ki se nanašajo na osebnost obsojenca, in ki so lahko pomembne z vidika zagotovitve ustrezne varnosti v zavodu oziroma oddelku, kamor bo obsojenec premeščen.
Šteje se, da je predlog upravnika zavoda za premestitev obsojenca ustrezno utemeljen, če v njem upravnik navede podatke, ki kažejo na nadpovprečno zasedenost zavoda, v katerem obsojenec prestaja kazen zapora, glede na ostale zavode v Republiki Sloveniji.
Upravnik zavoda je dolžan nemudoma podati predloge po prejšnjem odstavku, če zasedenost zavoda, katerega vodi, za deset odstotkov preseže povprečno zasedenost zavodov v Republiki Sloveniji.
Pri odločanju o predlogih po tretjem odstavku tega člena je dolžan direktor uprave zagotavljati enakomerno zasedenost vseh zavodov v Republiki Sloveniji, pri tem pa mora skrbeti tudi za to, da bo v vseh zavodih zagotovljena ustrezna varnost. V takih primerih direktor uprave ni vezan na predlog upravnika zavoda o tem, v kateri zavod naj se obsojenca premesti.
Zavod ali oddelek, v katerega naj bi obsojenca premestili, mora poslati svoje mnenje direktorju uprave najkasneje v treh dneh od prejema zahteve.
Direktor uprave je dolžan o predlogu iz tretjega odstavka tega člena odločiti v roku osmih dni od njegovega prejema.
Zavodi in uprava v zvezi s predlogi po tretjem odstavku tega člena poslujejo elektronsko.
Odločba direktorja uprave se obsojencu vroči v fizični obliki.
Premestitev obsojenca zaradi izvajanja programa tretmaja ali delovnega programa zavoda je možna, če ima zavod, v katerega naj bi obsojenca premestili, ustrezne pogoje za izvajanje tega programa.
Premestitev po tem členu v zvezi z zaščiteno osebo je mogoča le na predlog ali ob soglasju enote.«
2. člen
V 127. členu se tretji in četrti odstavek spremenita tako, da se glasita:
»Poročilo iz prvega odstavka tega člena mora vsebovati tudi predlog glede pozitivne ali negativne rešitve prošnje. Zavod je dolžan poročilo posredovati komisiji za pogojni odpust v osmih dneh od prejema prošnje oziroma zaprosila komisije, če je bila prošnja vložena neposredno pri komisiji. V primeru, da upravnik zavoda predlaga pogojni odpust, mora tak predlog vsebovati tudi poročilo.
Komisija zaseda redno vsaka dva meseca. Komisija lahko zaseda tudi na izredni seji, če predsednik komisije tako odloči.«
V petem odstavku se na koncu prvega stavka črta pika in se doda besedilo: »oziroma njihovih oddelkov, odvisno od tega od katerega zavoda oziroma njegovega oddelka je prejela prošnjo oziroma predlog za pogojni odpust.«
3. člen
V 129. členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»Komisija lahko določi datum pogojnega odpusta z zamikom, ki ne sme biti daljši od 30 dni, če je po izdaji odločbe o pogojnem odpustu potrebno zagotoviti še kakšne pogoje za socialno vključenost obsojenca po odpustu.«
Dosedanji drugi odstavek postane tretji odstavek.
4. člen
137. člen se spremeni tako, da se glasi:
»137. člen
Določbe tega pravilnika se uporabljajo za obsojence, obsojene na mladoletniški zapor in osebe, ki jim je bil določen uklonilni zapor v postopku o prekršku, če zakon ne določa drugače.
Upravnik zavoda je dolžan ob nastopu uklonilnega zapora preveriti obstoj okoliščin na strani storilca, ki kažejo na to, da izvršitev uklonilnega zapora ne bi bila v skladu z njegovim namenom in ob obstoju takšnih okoliščin nemudoma podati predlog v skladu s sedmim odstavkom 202.b člena Zakona o prekrških.«
5. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-205/2008
Ljubljana, dne 12. junija 2008
EVA 2008-2011-0046
dr. Lovro Šturm l.r.
Minister
za pravosodje

AAA Zlata odličnost