Uradni list

Številka 61
Uradni list RS, št. 61/2008 z dne 16. 6. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 61/2008 z dne 16. 6. 2008

Kazalo

2613. Odlok o obremenjevanju nepremičnega premoženja v lasti Občine Zagorje ob Savi s služnostnimi pravicami, stran 8162.

Na podlagi 65. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2), Zakona o stvarnem premoženju države, pokrajin in občin (Uradni list RS, št. 14/07), 16. člena Statuta Občine Zagorje ob Savi (Uradni list RS, št. 109/05 – uradno prečiščeno besedilo, 31/07) in 75. ter 81. člena Poslovnika Občinskega sveta Občine Zagorje ob Savi (Uradni vestnik Zasavja, št. 13/2003 – prečiščeno besedilo, Uradni list RS, št. 62/04, 31/07) je Občinski svet Občine Zagorje ob Savi na 12. redni seji dne 2. 6. 2008 sprejel
O D L O K
o obremenjevanju nepremičnega premoženja v lasti Občine Zagorje ob Savi s služnostnimi pravicami
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določijo pogoji in postopek za obremenjevanje nepremičnega premoženja v lasti Občine Zagorje ob Savi s služnostnimi pravicami ter višina enkratnega nadomestila za podeljeno služnost.
2. člen
Pri ustanavljanju služnostnih pravic na nepremičnem premoženju v lasti Občine Zagorje ob Savi je potrebno vsako služnostno pravico natančno določiti in sicer v čim manjšem obsegu, racionalno in gospodarno, tako da je nepremičnina čim manj obremenjena.
Služnostna pravica na nepremičnem premoženju v lasti Občine Zagorje ob Savi je odplačna, razen če s tem odlokom ni drugače določeno.
3. člen
Oseba, ki želi pridobiti služnost na nepremičnem premoženju v lasti Občine Zagorje ob Savi, mora v vlogi za ustanovitev služnostne pravice opisno navesti namen posega in vsaj osnovne podatke, ki identificirajo nepremičnino ter priložiti:
– skico oziroma izsek iz projektne dokumentacije z vrisom poteka trase oziroma vrisom posega na nepremičnini, na kateri se ustanavlja služnostna pravica in
– celotno površino posega izraženo v m2 (delovni in morebitni varovalni pas), ki bo nepremičnino obremenjeval s služnostno pravico.
4. člen
Podlaga za ustanovitev služnosti je posamični program ravnanja s stvarnim premoženjem, ki ga sprejme župan.
Vsebino posamičnega programa predpisuje zakon oziroma ustrezen podzakonski predpis.
5. člen
Služnost na nepremičnini se praviloma ustanovi z neposredno pogodbo, sklenjeno z zainteresirano osebo. Če se izkaže ali verjetno obstaja interes dveh ali več oseb za pridobitev istih pravic na isti nepremičnini, se izvede postopek pogajanj.
V primeru neuspešnega postopka pogajanj, se ustanovitev služnosti, če je to v konkretnem primeru smiselno, postopek nadaljuje po določbah zakona, ki določa postopek in metode razpolaganja s stvarnim premoženjem občine.
6. člen
Najmanj 15 dni pred sklenitvijo neposredne pogodbe o ustanovitvi služnosti, se na enotnem spletnem portalu objavi namera o ustanovitvi služnosti z neposredno pogodbo.
Do vzpostavitve enotnega spletnega portala, se namera objavi na svetovnem spletu.
Namere o ustanovitvi služnosti z neposredno pogodbo ni potrebno objaviti, kadar se služnostna pravica podeljuje investitorju gradnje ali vzdrževanja stanovanjskega ali poslovnega objekta, ki je dal vlogo za sklenitev služnostne pogodbe.
II. ENKRATNO NADOMESTILO ZA PODELJENO SLUŽNOST
7. člen
Zavezanec za plačilo enkratnega nadomestila je pravna ali fizična oseba, ki kot služnostni upravičenec na nepremičnem premoženju občine pridobiva služnostno pravico. Enkratno nadomestilo je zavezanec dolžan poravnati v roku 8 dni po sklenitvi pogodbe oziroma izstavitvi računa.
Enkratno nadomestilo za ustanovljeno služnost se določi v naslednji višini:
– za urbano območje mesta Zagorje                  7,76 €/m2,
– za urbano območje Kisovca, Lok in Izlak          6,47 €/m2,
– za ostala območja Občine Zagorje ob Savi         5,18 €/m2.
Višina enkratnega nadomestila se izračuna tako, da se vrednost za 1 m2 obremenjene nepremičnine pomnoži s površino nepremičnine v m2, ki je s služnostno pravico obremenjena.
Enkratno nadomestilo, določeno v prejšnjem odstavku tega člena, je minimalno in se v konkretnem primeru posega v nepremičnino na podlagi uradne cenitve ali v pogajanjih s služnostnim upravičencem, lahko doseže tudi višje nadomestilo.
8. člen
Višina enkratnega nadomestila, določena v prejšnjem členu, se lahko s sklepom župana enkrat letno (do konca januarja tekočega leta) revalorizira skladno z indeksom rasti cen življenjskih potrebščin za preteklo leto, ki ga ugotovi Statistični urad Republike Slovenije. Sklep župana o uskladitvi višine enkratnega nadomestila za služnost iz prejšnjega člena se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
9. člen
Plačilo enkratnega nadomestila za služnost po tem odloku ne izključuje morebitnih odškodninskih zahtevkov občine za škodo, ki jo služnostni upravičenec povzroči ob vzpostavitvi oziroma izvrševanju služnostne pravice.
10. člen
Brezplačno se lahko ustanovi služnostna pravica na nepremičnem premoženju v lasti Občine Zagorje ob Savi le izjemoma, če se zasleduje javni interes.
Vsebina javnega interesa se ugotavlja v vsakem konkretnem primeru posebej, če se zainteresirana oseba za pridobitev služnosti nanj sklicuje. Opredelitev javnega interesa je bistvena sestavina pogodbe o ustanovitvi brezplačne služnostne pravice.
III. KONČNE DOLOČBE
11. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Pravilnik o obremenjevanju nepremičnega premoženja v lasti Občine Zagorje ob Savi (Uradni vestnik Zasavja, št. 21/2003).
12. člen
Ta odlok se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in prične veljati osmi dan po objavi.
Št. 012-4/2003
Zagorje ob Savi, dne 2. junija 2008
Župan
Občine Zagorje ob Savi
Matjaž Švagan l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti