Uradni list

Številka 57
Uradni list RS, št. 57/2008 z dne 10. 6. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 57/2008 z dne 10. 6. 2008

Kazalo

2446. Odlok o turistični taksi v Občini Kobarid, stran 6347.

Na podlagi Zakona o spodbujanju razvoja turizma (Uradni list RS, št. 2/04) in na podlagi 18. člena Statuta Občine Kobarid (Uradni list RS, št. 8/00, 79/00, 53/02, 74/02, 80/03) je Občinski svet Občine Kobarid na 13. seji občinskega sveta dne 22. 5. 2008 sprejel
O D L O K
o turistični taksi v Občini Kobarid
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina odloka)
S tem odlokom se določajo zavezanci za plačilo turistične takse, višina turistične takse, oprostitev plačila turistične takse, postopek pobiranja in odvajanja turistične takse, evidenca in poročanje o plačilih in oprostitvah plačil turistične takse, rok za nakazovanje turistične takse in nadzor nad pobiranjem turistične takse.
2. člen
(pojmi)
(1)Turistična taksa: je pristojbina za prenočevanje, s katero so zavezancem za plačilo v turističnem območju na voljo določene storitve in ugodnosti, ki se jim ob vsakokratnem koriščenju ne zaračunavajo posebej.
(2) Zavezanci za plačilo: so državljani Republike Slovenije in tujci, ki v turističnem območju izven svojega stalnega prebivališča uporabljajo storitve prenočevanja (v nadaljnjem besedilu: turisti) v nastanitvenem objektu.
II. OBRAČUNAVANJE, POROČANJE IN ODVAJANJE TURISTIČNE TAKSE
3. člen
(izračun višine turistične takse)
Višina turistične takse se določa v točkah in znaša na območju Občine Kobarid 11 točk. Višina turistične takse se izračuna tako, da se število točk pomnoži z vrednostjo točke, ki jo v mesecu aprilu za naslednje leto določa Vlada Republike Slovenije.
4. člen
(oprostitve in popusti pri plačilu turistične takse)
(1) Plačila turistične takse so oproščeni:
– otroci do 7. leta starosti,
– osebe z zdravniško napotnico v naravnih zdraviliščih,
– osebe na podlagi predložitve fotokopije odločbe pristojnega organa, iz katere je razvidno, da je pri zavarovancu oziroma zavarovanki (v nadaljnjem besedilu: zavarovanec) podana invalidnost oziroma telesna okvara ali fotokopije potrdila oziroma izvedenskega mnenja pristojne komisije o ugotavljanju invalidnosti oziroma telesni okvari ali na podlagi članske izkaznice invalidske organizacije,
– otroci in mladostniki na podlagi predložitve fotokopije odločbe, ki zadeva razvrščanje in usmerjanje otrok s posebnimi potrebami,
– učenci, dijaki in študenti ter njihove vodje oziroma mentorji, udeleženci vzgojno-izobraževalnih programov, ki jih na nepridobitni podlagi organizirajo društva in druge vzgojno-izobraževalne ustanove ter verske in druge skupnosti v okviru svojih rednih aktivnosti,
– dijaki in študentje v dijaških oziroma v študentskih domovih,
– osebe, ki so na začasnem delu in bivajo v gostinskem obratu neprekinjeno več kot 30 dni,
– tuji državljani, ki so po mednarodnih predpisih in sporazumih oproščeni plačila turistične takse,
– člani Planinske zveze Slovenije v planinskih postojankah, na podlagi veljavne članske izkaznice.
(2) Turistično takso v višini 50% plačujejo:
– osebe od 7. do 18. leta starosti,
– turisti, člani mednarodnih mladinskih organizacij, ki prenočujejo v mladinskih prenočiščih, ki so vključena v mednarodno mrežo mladinskih prenočišč IYHF,
– turisti v kampih.
(3) Občina lahko s sklepom župana dodatno določi osebe, ki so v celoti ali delno oproščene plačila turistične takse.
5. člen
(postopek pobiranja in odvajanja turistične takse)
(1) Pravne osebe javnega in zasebnega prava, samostojni podjetniki posamezniki, sobodajalci in kmetje, ki sprejemajo turiste na prenočevanje, morajo pobirati turistično takso v imenu in za račun občine hkrati s plačilom storitev za prenočevanje ali najpozneje zadnji dan prenočevanja.
(2) Osebe iz prejšnjega odstavka morajo pobirati in odvajati turistično takso za prenočitev turista tudi v primeru, če mu ne zaračunavajo plačila storitev za prenočevanje.
(3) Osebe iz prvega odstavka tega člena morajo nakazovati pobrano turistično takso do 25. v mesecu za pretekli mesec na transakcijski račun Občine Kobarid št.: 01246-4463206252, sklic na št. 19 89371925-07129.
6. člen
(evidentiranje in poročanje o turistični taksi)
(1) Osebe iz 5. člena tega odloka morajo voditi evidenco o turistični taksi, ki se vodi v evidenci gostov v skladu s predpisi, ki urejajo prijavo prebivališča. Iz evidence mora biti poleg s predpisi o prijavi bivališča določenih podatkov, razvidno tudi število prenočitev posameznega gosta oziroma turista.
(2) Osebe iz 5. člena tega odloka so dolžne do 5. dne v mesecu za minuli mesec dostaviti na LTO Sotočje mesečno poročilo, iz katerega mora biti razvidno število in struktura nočitev, število in razlog morebitnih olajšav in popustov ter znesek pobrane turistične takse.
(3) Poročilo iz prejšnjega odstavka je priloga in sestavni del tega odloka. Mesečno poročilo se lahko posreduje tudi v elektronski obliki. V obdobju, ko kapacitete zavezancev niso zasedene, lahko zavezanci to informacijo sporočijo LTO Sotočje tudi po telefonu ali elektronski pošti.
(4) LTO Sotočje posreduje zbrana poročila do 25. dne v mesecu občini in pristojnemu davčnemu organu. LTO Sotočje v skladu s potrebami posreduje občini tudi zbirne statistične podatke.
(5) Če poročilo vsebuje oprostitve iz naslova sklepa župana, kot je opredeljen v 4. členu tega odloka, mora biti poročilu obvezno priložena tudi fotokopija tega sklepa.
7. člen
(pooblastilo drugim)
(1) Če zavezanci za vodenje evidenc, zaračunavanje in odvajanje turistične takse pooblastijo drugo pravno ali fizično osebo, so dolžni ob prvi oddaji mesečnih poročil dostaviti kopijo pooblastil LTO Sotočje, ki jih skupaj s poročili posreduje naprej Občini Kobarid. Kopiji pooblastila mora biti priložena izjava pooblaščenca, da prevzema obveznosti zavezanca in v primeru neizpolnjevanja le-teh tudi kazensko odgovornost.
(2) Pooblaščena pravna ali fizična oseba je dolžna ob dostavljati poročila za vsakega pooblastitelja posebej v enaki obliki in ob enakih rokih kot veljajo za posamezne zavezance.
III. PORABA TURISTIČNE TAKSE
8. člen
(poraba turistične takse)
Sredstva iz naslova turistične takse so prihodek proračuna Občine Kobarid. Turistična taksa je namenski vir za dejavnosti in storitev v javnem interesu, in sicer:
1. informacijsko turistično dejavnost, ki vključuje:
– informiranje turistov,
– zbiranje podatkov za potrebe informiranja obiskovalcev,
– ugotavljanje mnenj obiskovalcev o kakovosti turistične ponudbe,
– sprejemanje in posredovanje predlogov in pritožb obiskovalcev v zvezi s turistično ponudbo pristojnim organom,
– urejanje in vzdrževanje turistične signalizacije,
2. spodbujanje razvoja celovitih turističnih proizvodov turističnega območja,
3. trženje celovite turistične ponudbe na ravni turističnega območja,
4. razvoj in vzdrževanje skupne turistične infrastrukture,
5. razvoj in vzdrževanje javnih površin, namenjenih turistom,
6. organizacija in izvajanje prireditev,
7. ozaveščanje in spodbujanje lokalnega prebivalstva za pozitiven odnos do turistov in turizma,
8. druge storitve, ki jih v turističnem območju brezplačno nudijo turistom.
IV. NADZOR IN IZTERJAVA
9. člen
(nadzor nad pobiranjem turistične takse)
(1) Nadzor nad pobiranjem in odvajanjem turistične takse ter vodenjem evidenc opravlja pristojni davčni organ ter pristojni medobčinski inšpekcijski organ v skladu s predpisi o inšpekcijskem nadzoru.
(2) Pooblaščena uradna oseba izvaja nadzor nad:
– evidentiranjem in prijavljanjem obiskovalcev,
– obračunavanjem turistične takse na računih,
– izpolnjevanjem mesečnih poročil,
– pravočasnim oddajanjem mesečnih poročil,
– nakazovanjem turistične takse na račun Občine Kobarid,
– medsebojno skladnostjo knjige gostov, izstavljenih računov, dejanske zasedenosti kapacitet in vsebine mesečnih poročil.
(3) Zavezanci so dolžni pooblaščeni uradni osebi omogočiti nadzor ter dati na vpogled listine iz drugega odstavka tega člena.
10. člen
(prisilna izterjava turistične takse)
Prisilna izterjava turistične takse se izvaja v skladu s 32. členom Zakona o spodbujanju razvoja turizma in po postopku, ki je predpisan za izvršbo davčnih obveznosti.
V. KAZENSKE DOLOČBE
11. člen
(kazenske določbe)
(1) Turistični ponudniki, ki nimajo poravnanih obveznosti do Občine Kobarid iz naslova plačevanja turistične takse, niso upravičeni do koriščenja storitev in ugodnosti, ki jih z namenom pospeševanja turizma prek občinske uprave ter LTO Sotočje izvaja in nudi Občina Kobarid. Kršitelji tudi niso upravičeni do razvojnih vzpodbud in programov Posoškega razvojnega centra.
(2) Globe, ki jih za prekrške v zvezi z obveznostmi zaračunavanja, vodenja evidenc in odvajanja turistične takse izrekajo pristojne inšpekcijske službe, so določene v 45. členu Zakona o spodbujanju razvoja turizma.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
12. člen
(druga vprašanja)
Za vprašanja, ki jih ta odlok ne ureja, se neposredno uporablja Zakon o spodbujanju razvoja turizma. Če bi v primeru sprememb določb Zakona o spodbujanju razvoja turizma postale posamezne določbe tega odloka neskladne z zakonom, se uporabljajo določbe zakona neposredno.
13. člen
(prenehanje veljavnosti)
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o turistični taksi v Občini Kobarid, objavljen v Uradnem listu RS, št. 82/98.
14. člen
(uveljavitev odloka)
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 322-3/08
Kobarid, dne 22. maja 2008
Župan
Občine Kobarid
Robert Kavčič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti