Uradni list

Številka 53
Uradni list RS, št. 53/2008 z dne 30. 5. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 53/2008 z dne 30. 5. 2008

Kazalo

2241. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu družbeno usmerjene blokovne gradnje »Nova Dobrava« Zreče, stran 5736.

Na podlagi 61. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt) (Uradni list RS, št. 33/07) in 16. člena Statuta Občine Zreče (Uradni list RS, št. 28/99, 11/01, 81/02, 100/03, 85/04, 76/06, 48/07) je Občinski svet Občine Zreče na seji dne 21. 5. 2008 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu družbeno usmerjene blokovne gradnje »Nova Dobrava« Zreče
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Sprejmejo se spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta družbeno usmerjene blokovne gradnje »Nova Dobrava« Zreče, ki ga je izdelal SGP Nova d.o.o., Celje, pod številko projekta 43/07, v januarju 2008. Načrt je sestavni del odloka.
2. člen
Spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta se nanašajo na območje v družbenem planu označene s šifro BS6, natančneje območje A, na spodnjem, južnem robu obstoječe pozidave, kjer je predvidena blokovna stanovanjska gradnja.
Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o zazidalnem načrtu družbeno usmerjene blokovne gradnje »Nova Dobrava« Zreče (Uradni list SRS, št. 23/83, 6/90, Uradni list RS, št. 25/91, 54/93, 56/98) in njegove spremembe in dopolnitve (Uradni list RS, št. 100/03, 109/04) ter popravek (Uradni list RS, št. 69/04) se spremeni in dopolni tako, da se posamezni členi dopolnijo glede na spremenjeno vsebino v obravnavanem območju.
II. MEJA IN VELIKOST OBRAVNAVANEGA OBMOČJA
3. člen
Ureditveno območje sprememb in dopolnitev se nahaja v k.o. Zreče in obsega v celoti zemljišča parc. št. 104/83, 104/81, 104/82, 100/2, 100/3, 100/4, 100/10 in delno zemljišča parc. št. 100/14, 100/15, 101/1, 104/12, 104/56, 104/57, 1392/2.
Obravnavno območje meri ca. 12.872 m2.
Gradnja večstanovanjskega objekta je na parceli k.o. Zreče, parc. št. 104/83, ki meri 4.284 m2.
Ostale parcele predstavljajo novo dostopno cesto in prestavljen cestni priključek.
III. NAMEMBNOST
4. člen
Gradnja novega večstanovanjskega objekta pogojuje izgradnjo nove dovozne ceste.
Namembnost večstanovanjskega objekta je stanovanjska v vseh etažah z možnostjo mirne poslovne dejavnosti ali javnega programa v pritličju, in sicer; 1220 Upravne in pisarniške stavbe ter 1230 Trgovske in druge stavbe za storitvene dejavnosti.
Cesta se zaradi turističnega značaja kraja uredi bolj »bogato«.
IV. URBANISTIČNO IN ARHITEKTURNO OBLIKOVANJE
5. člen
Nova cesta je namenjena potrebam novega objekta in potrebam predvidene pozidave na jugo vzhodni strani območja. Cesta se zaradi kasnejših večjih obremenitev priključi na obstoječo regionalno cesto. Zaradi male razdalje med obstoječo in novo traso dovozne ceste, se obstoječi priključek ukine oziroma prestavi.
6. člen
Objekt je zasnovan kot vkopana kletna etaža večjega tlorisnega gabarita na katerega je postavljen večetažni stanovanjski objekt.
Tlorisna oblika kletne etaže sledi obliki parcele. Tloris objekta je v obliki črke »Z« in je sestavljen iz treh (dilatacijskih) enot.
Etažnost novega objekta:
– vkopana klet večjega tlorisa,
– etaža pritličja in 1. nadstropja deljena s pasažo – tloris v obliki črke »Z«,
– 2. nadstropje,
– terasna etaža, ki je na vzhodni strani pomaknjena v notranjost objekta, na zahodni strani s previsom nad tlorisom spodnje etaže; terasna etaža se delno izvede kot etaža in delno kot dupleks z izkoriščeno mansardo (odvisno od višine ostrešja).
Predvidenih je 55 stanovanj.
V kletni etaži se zagotovijo parkirna mesta, kletni prostori in pomožni prostori.
Fasada se oblikuje z ložami, balkoni ter strukturno členitvijo, ki jo dosežemo z rabo različnih materialov na različnih površinah.
Na objektu so predvideni materiali, ki so značilni v danem okolju; kamen, les in kovina v kombinaciji z ometom. Barve fasade so v pastelnih, zemeljskih odtenkih.
Streha je sestavljena iz več lomljenih ploskev. Barva strehe je opečne barve ali temno siva.
7. člen
Zunanja ureditev objekta se zazeleni v največji možni meri.
Možna je ločitev atrijev v pritličju.
Uvozna rampa za dostop v kletno etažo je na severovzhodni strani.
Severno od dovozne ceste in za novo navezavo na obstoječo cesto se uredi otroško igrišče.
Prostor se opremi z urbano opremo; klopi, koši za odpadke, ekološki otok, stojala za kolesa, ...
Površine se obdelajo skladno z namenom.
Namestijo se posode z grmovnicami, nižjimi drevesi, cvetlicami ter ostala urbana oprema. Na nepozidanem delu se zasadijo drevesa.
8. člen
Zeleni pas med voziščem in kolesarsko stezo ter prostor med novo cesto in obstoječo pozidavo se zazeleni in zasadi z grmovnicami ali drevesi ali cvetjem.
Možna je namestitev klopi.
V. PRIKLJUČEVANJE NA GOSPODARSKO JAVNO INFRASTRUKTURO IN GRAJENO JAVNO DOBRO
9. člen
Nova cesta se priključi na obstoječo regionalno cesto preko prestavljenega cestnega priključka. Nov prestavljen cestni priključek (trikrako križišče) se na regionalni cesti opremi z levim zavijalnim pasom.
Trase komunalnih vodov potekajo izven vozišča regionalne ceste.
Nova dovozna cesta se opremi s pločnikom, kolesarsko stezo, zelenim pasom. Ob vozišču so ob obeh pasovih predvidena parkirna mesta.
Za predvidenih 55 stanovanj je treba zagotoviti 83 parkirnih mest. V kletni etaži je predvidenih 81 parkirnih mest + 2 parkirni mesti na zunanjem parkirnem prostoru na območju parcele.
Za obiskovalce se predvidi dodatno 6 parkirnih mest na zunanjem parkirnem prostoru na območju parcele.
10. člen
Območje se ustrezno energetsko in komunalno uredi. Vse priključitve se izvedejo po pogojih in s soglasjem upravljalcev infrastrukture.
Objekt se priključi na javno vodovodno omrežje.
Sanitarne odpadne vode se priključijo na kanalizacijski sistem. Odvajanje komunalnih in padavinskih vod je ločeno. V primeru dokončanja novega kanalizacijskega sistema se objekt priključi na le-tega. Padavinske vode s ceste se vodijo preko oljnih lovilcev v kanalizacijski sistem.
Objekt se priključi na obstoječi toplovod.
Objekt je možno priključi na plinovod za kuho in toplo vodo.
Za priključitev na električno energijo je potrebna zamenjava obstoječega NN bloka.
Možna je priključitev na telekom omrežje in kabelsko razdelilni sistem, pri čemer se upošteva možnost kasnejše priključitve na optični kabel.
Uredi se ekološki otok za zbiranje in odvoz odpadkov.
VI. KULTURNA DEDIŠČINA
11. člen
Za varstvo nepremične arheološke kulturne dediščine je pri vseh posegih v zemeljske plasti na obravnavanem območju obvezen stalen arheološki nadzor.
VII. VAROVANJE OKOLJA, NARAVNIH VIROV, NARAVE
12. člen
Hrup in onesnaženje zraka na območju v okviru stanovanjske soseske.
Odpadki se zbirajo in odvažajo skladno z občinskim odlokom.
Vode se varujejo z upoštevanjem pogojev upravljavcev voda.
Za zavarovanje gozda je treba zagotoviti odmik stoječega gozdnega drevja najmanj za eno sestojno višino. V primeru manjšega odmika mora investitor z lastnikom gozda skleniti pisni dogovor v primeru škodnega pojava. Na gozdnem robu ni možno postavljati pomožnih objektov, deponij.
VIII. VARSTVO PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI TER POŽAROM
13. člen
Rešitve in ukrepi za obrambo in varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami so predvideni v skladu z veljavno zakonodajo in pravilniki na podlagi Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami.
Varen umik ljudi, živali in premoženja pri požaru ali v primeru nesreč je možen na zunanje površine, dovozne in parkirne površine.
Omogočen je dostop intervencijskim vozilom iz vzhodne, zahodne in severne strani. Predviden je prostor za intervencijsko vozilo.
Viri za zadostno oskrbo z vodo za gašenje se zagotovi iz vodovoda preko hidrantnega omrežja za gašenje požarov.
Ukrepi in rešitve s področja varstva pred požarom so izpolnjeni z upoštevanjem določil Zakona o varstvu pred požarom, Pravilnika o tehničnih normativih za hidrantno omrežje za gašenje požarov, Pravilnika o požarni varnosti v stavbah, Pravilnika o mehanski odpornosti in stabilnosti objektov.
IX. ETAPNOST
14. člen
Izvedba načrtovane prostorske ureditve in gradnja objekta se lahko izvaja etapno. Ob dokončanju ureditve fasade je treba urediti zunanje površine (okolico) v končno stanje.
X. ODSTOPANJA
15. člen
Dovoljena so odstopanja tlorisnega in višinskega gabarita objekta, in sicer do + – 1,00 m.
V primeru sprememb števila stanovanj, se potrebna parkirna mesta zagotovijo v kletni etaži ali na zunanjem parkirnem prostoru na parceli po izračunu; vsako stanovanje x 1,5 PM za stanovalce + število vseh stanovanj x 10% PM za obiskovalce.
Možne so tolerance pri prometni, komunalni in energetski infrastrukturi, če le-te pomenijo izboljšanje tehničnih in prostorskih rešitev po predhodnem soglasju upravljavcev le-teh.
Razporeditev položaja in širine pločnika, kolesarske steze, zelenega pasa se lahko spremeni zaradi tehničnih karakteristik projektiranja. Lahko se poveča število parkirnih mest.
XI. KONČNE DOLOČBE
16. člen
Ob sprejetju navedenega odloka prenehajo veljati tista določila Odloka o zazidalnem načrtu družbeno usmerjene blokovne gradnje »Nova Dobrava« Zreče (Uradni list SRS, št. 23/83, 6/90, Uradni list RS, št. 25/91, 54/93, 56/98) in njegove spremembe in dopolnitve (Uradni list RS, št. 100/03, 109/04) ter popravek (Uradni list RS, št. 69/04), ki se nanašajo na obravnavano območje.
17. člen
Spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta s prilogami so stalno na vpogled pri:
– Občinski upravi Občine Zreče,
– Upravni enoti Slovenske Konjice.
Priloga Spis postopka priprave in sprejemanja akta je stalno na vpogled pri občinski upravi Občine Zreče.
18. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 35054-0004/2007-4
Zreče, dne 21. maja 2008
Župan
Občine Zreče
Boris Podvršnik l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti