Uradni list

Številka 47
Uradni list RS, št. 47/2008 z dne 16. 5. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 47/2008 z dne 16. 5. 2008

Kazalo

2067. Sklep o začetku priprave spremembe in dopolnitve Odloka o ureditvenem načrtu starega mestnega jedra Ljutomer, stran 5216.

Na podlagi 57. in 96. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt, Uradni list RS, št. 33/07) ter 29. člena Statuta Občine Ljutomer (Uradni list RS, št. 62/99, 20/01, in Uradno glasilo Občine Ljutomer št. 1/03) je župan Občine Ljutomer dne 13. 5. 2008 sprejel
S K L E P
o začetku priprave spremembe in dopolnitve Odloka o ureditvenem načrtu starega mestnega jedra Ljutomer
1. člen
Splošno
S tem sklepom župan Občine Ljutomer določa način in postopek priprave sprememb in dopolnitev Odloka o ureditvenem načrtu starega mestnega jedra Ljutomer, ki je bil sprejet v letu 1992 (Uradni list RS, št. 17/92) ter sprememb in dopolnitev odloka o ureditvenem načrtu starega mestnega jedra Ljutomer (Uradni list RS, št. 57/98 in 78/02, Uradno glasilo občine Ljutomer, št. 4/2007; v nadaljevanju UN Mestno jedro).
2. člen
Ocena stanja in razlogi za pripravo sprememb in dopolnitev prostorskega akta
Na obravnavanem območju je v skladu z veljavnim Odlokom UN Mestno jedro predvidena novo gradnja poslovno (trgovsko) stanovanjskega objekta na vogalu Kajuhove in Razlagove ulice. Obravnavani Odlok UN Mestno jedro v urbanistično arhitektonski zasnovi prenove mestnega jedra, določa pogoje novogradenj v klasičnem smislu v obstoječi urbani strukturi in oblikovanje fasad, ki so predmet arhitekture objekta. Pomembno je ohranjati razmerje med polnim in praznim (fasade – okna), upoštevati poudarke vhodov, vež, razmerja okenskih odprtin in elemente arhitekture značilne za objekte v Ljutomeru. Oblikovanje objekta mora biti v arhitekturi usklajeno z arhitekturo obstoječih objektov, strehe morajo biti dvokapnica, z naklonom od 38º do 42º z opečno kritino. Sestavni del objekta je tudi njegov funkcionalni prostor, ki mora biti objektu primerno urejen. Gabariti objekta so P+I+IP, gospodarski del objekta ob Kajuhovi ulici bo imel pritličje in strmo enokapno streho.
Podjetje IZO GRADNJE d.o.o. je lastnik parcele št. 2095/1, k.o. Ljutomer, in je podal pobudo za spremembo in dopolnitev UN Mestno jedro, ker veljavni odlok ne omogoča gradnje takega objekta, kot ga načrtuje investitor. Ker se načrtovani objekt razlikuje po velikosti in oblikovanju od določil in pogojev določenih v veljavnem odloku, je treba pristopiti k spremembi in dopolnitvi Odloka UN Mestno jedro, znotraj že določene namenske rabe prostora. Spremembe in dopolnitve se bodo nanašale na umestitev novega objekta v prostor (Grossmanov mladinski hotel) ureditev dostopa do objekta, zunanja ureditev okolice ter izgradnja potrebne komunalne infrastrukture v skladu z zahtevami mestnega jedra. Spremembe in dopolnitve UN Mestno jedro bodo podlaga za izdajo gradbenega dovoljenja za gradnjo novega objekta.
3. člen
Območje sprememb in dopolnitev
Območje sprememb in dopolnitev je zemljišče s parc. št. 2095/1, k.o. Ljutomer. Spremembe in dopolnitve se bodo nanašale na umestitev novega objekta v prostor na vogalu Kajuhove in Razlagove ulice.
4. člen
Način pridobitve strokovnih rešitev
Strokovna rešitev – idejno zasnovo predvidenega objekta bo izdelal prostorski načrtovalec na podlagi prikaza stanja prostora in v skladu s prostorsko zakonodajo.
Spremembe in dopolnitve UN Mestno jedro se izdelajo v variantnih rešitvah, v primeru, da se pokaže potreba v samem postopku izdelave sprememb in dopolnitev UN Mestno jedro, zaradi usklajevanja ureditev z ureditvami ostalih objektov v naselbinskem območju mestno jedro Ljutomer.
5. člen
Nosilci urejanja prostora, ki podajo smernice
Nosilci urejanja prostora sodelujejo v postopku priprave sprememb in dopolnitev UN Mestno jedro s smernicami in mnenji za področje iz svoje pristojnosti. V postopek priprave spremembe in dopolnitve bodo vključeni naslednji nosilci urejanja prostora:
1. Elektro Maribor, Vetrinjska 2, Maribor
2. Telekom Slovenije, d.d., PE Murska Sobota, Trg Zmage 6, Murska Sobota
3. Komunalno-stanovanjsko podjetje Ljutomer d.o.o., Ulica Rade Pušenjaka 9, Ljutomer
4. Občina Ljutomer, Vrazova ulica 1, Ljutomer
5. Zavod RS za kulturno dediščino, OE Maribor, Slomškov trg 6, Maribor
6. Zavod RS za varstvo narave, OE Maribor, Pobreška 20, Maribor
7. KS Ljutomer, Prešernova ulica 8, 9240 Ljutomer
8. Teleing d.o.o., Razkrižje 23, 9240 Ljutomer
9. Mestni plinovodi distribucija plina d.o.o..
V postopek se vključi tudi druge nosilce urejanja prostora, če se v okviru priprave dokumenta ugotovi, da upravljajo ali so odgovorni za posamezno področje.
6. člen
Roki za postopek priprave in sprejemanja sprememb prostorskega akta
Postopek priprave in sprejemanja prostorskega akta poteka skladno z določili 57., 58., 59., 60. in 61. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt, Uradni list RS, št. 33/07) in se predvidoma zaključi jeseni 2008.
7. člen
Obveznosti v zvezi s financiranjem priprave
Finančna sredstva za pripravo in izdelavo ter sprejem sprememb in dopolnitev UN Mestno jedro zagotovi naročnik oziroma investitor.
8. člen
Ostala določila
Sklep o začetku priprave se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi. Objavi se tudi na spletni strani Občine Ljutomer. Sklep se pošlje Ministrstvu za okolje in prostor.
Št. 3505-433/2008
Ljutomer, dne 13. maja 2008
Župan
Občine Ljutomer
Franc Jurša l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti