Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/2008 z dne 5. 5. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/2008 z dne 5. 5. 2008

Kazalo

1932. Odlok o olajšavah pri plačilu komunalnega prispevka na območju Občine Šmarješke Toplice, stran 4794.

Na podlagi Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07), Pravilnika o merilih za odmero komunalnega prispevka (Uradni list RS, št. 95/07), 16. člena Odloka o podlagah in merilih za odmero komunalnega prispevka za območje Občine Šmarješke Toplice (Uradni list RS, št. 43/08) in 17. člena Statuta Občine Šmarješke Toplice (Uradni list RS, št. 21/07) je Občinski svet Občine Šmarješke Toplice na 14. redni seji dne 22. 4. 2008 sprejel
O D L O K
o olajšavah pri plačilu komunalnega prispevka na območju Občine Šmarješke Toplice
1. člen
S tem odlokom se določajo primeri, ko se na območju Občine Šmarješke Toplice upoštevajo olajšave pri plačilu komunalnega prispevka in način uveljavljanja olajšav pri odmeri komunalnega prispevka.
2. člen
Zavezanci za plačilo komunalnega prispevka lahko pri oddaji vloge uveljavljajo olajšave v primeru, da izkažejo status mlade družine, v primeru priloženih dokazil o lastnih vlaganjih v infrastrukturo na območju Občine Šmarješke Toplice ter pri gradnji kmetijskega objekta.
Višina komunalnega prispevka se določi na podlagi sprejetega Odloka o podlagah in merilih za odmero komunalnega prispevka za območje Občine Šmarješke Toplice (v nadaljevanju: odlok o komunalnem prispevku). Izpolnjevanje pogojev za priznanje olajšav preveri občina pred izdajo odločbe o komunalnem prispevku.
3. člen
(mlade družine)
Olajšava za mlado družino po tem odloku je znesek, ki pripada mladi družini kot spodbuda za prvo reševanje stanovanjskega problema pri gradnji stanovanjske hiše na teritoriju občine.
Za mlado družino se šteje družina z vsaj enim otrokom, v kateri nobeden od staršev ni star več kot 30 let ne glede na starost otrok oziroma 35 let in še noben otrok ni šoloobvezen. Za stare 30 let oziroma 35 let se štejejo vsi, ki dopolnijo to starost v letu, ko se vloži zahtevek za odmero komunalnega prispevka. Kot mlade družine se upoštevajo zavezanec za plačilo komunalnega prispevka, ki uveljavlja olajšave ter njegov zakonec oziroma oseba, s katero prosilec živi v zunajzakonski skupnosti v skladu s predpisi o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, njuni otroci oziroma posvojenci.
Mladi družini se višina komunalnega prispevka zmanjša tako, da se od izračunanega zneska po odloku o komunalnem prispevku odšteje znesek v višini 1.500,00 EUR.
4. člen
(pretekla lastna vlaganja)
Investitor kot fizična oseba, ki je od 1. 1. 1990 dalje vlagal v izgradnjo ali izboljšanje določene vrste komunalne opreme v posameznem naselju v Občini Šmarješke Toplice, lahko z originalnim oziroma verodostojnim dokazilom o plačanih vlaganjih, za ta znesek uveljavlja znižanje pri plačilu komunalnega prispevka za načrtovano novogradnjo v tem naselju. Kot dokazila o lastnih vlaganjih v posamezno infrastrukturno omrežje veljajo tudi dokazila o plačanih krajevnih samoprispevkih.
Uveljavljanje vlaganj iz prejšnjega odstavka tega člena je enkratno dejanje.
Ob odmeri komunalnega prispevka z upoštevanjem vlaganj iz prvega odstavka tega člena, se zneski iz dokazanih vlaganj revalorizirajo na podlagi srednjega tečaja evra Banke Slovenije oziroma veljavne valute v tistem obdobju.
5. člen
(kmetijski objekt)
Do zmanjšanja odmere komunalnega prispevka je upravičen tudi investitor v primeru gradnje hleva, skednja ali drugih kmetijskih objektov, namenjenih za potrebe delovanja kmetije, s tem da se izkaže s statusom kmeta in dokazilom, da mu kmetija služi kot osnovna dejavnost.
Od izračunanega komunalnega prispevka za kmetijski objekt se odšteje znesek v višini 1.000,00 EUR, kar pomeni priznano olajšavo.
6. člen
(nadomestitev olajšav)
Olajšave iz 3. do 5. člena tega odloka so izključujoče, kar pomeni, da se zneski priznanih olajšav ne seštevajo.
Komunalni prispevek je namenski vir financiranja gradnje komunalne opreme. Občina je dolžna višino oproščenih sredstev nadomestiti iz nenamenskih sredstev občinskega proračuna.
7. člen
(začetek veljavnosti)
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 032-4/2008-7
Šmarješke Toplice, dne 22. aprila 2008
Županja
Občine Šmarješke Toplice
mag. Bernardka Krnc l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti