Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/2008 z dne 5. 5. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/2008 z dne 5. 5. 2008

Kazalo

1923. Odlok o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Osnovna šola Mokronog, stran 4752.

Na podlagi 3. člena Zakona o zavodih (Uradni list RS, št. 12/91, in spremembe), prvega odstavka 41. člena Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 16/07 – UPB5), 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 100/05 – UPB) ter 19. člena Statuta Občine Mokronog - Trebelno (Uradni list RS, št. 14/07) je Občinski svet Občine Mokronog - Trebelno na 15. redni seji dne 22. 4. 2008 sprejel
O D L O K
o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Osnovna šola Mokronog
I. SPLOŠNA DOLOČILA
1. člen
(1) S tem odlokom Občina Mokronog - Trebelno, s sedežem Pod gradom 2, 8230 Mokronog (v nadaljevanju besedila: ustanovitelj) ustanavlja na področju osnovnega šolstva ter vzgoje in varstva predšolskih otrok javni vzgojno-izobraževalni zavod Osnovna šola Mokronog (v nadaljevanju: javni zavod).
(2) Glede vprašanj, ki s tem odlokom niso posebej urejena, se uporabljajo določbe zakona.
II. STATUSNE DOLOČBE
1. Ime, sedež in pravni status javnega zavoda
2. člen
Javni zavod posluje pod imenom: Osnovna šola Mokronog.
Skrajšano ime zavoda je: OŠ Mokronog.
Sedež javnega zavoda je: Gubčeva cesta 4, 8230 Mokronog.
3. člen
V sestavi javnega zavoda deluje tudi podružnična šola in enota vrtca, in sicer:
– Podružnična šola Trebelno, Trebelno 43, 8231 Trebelno
– Vrtec Mokronožci, Gubčeva cesta 4, 8230 Mokronog.
4. člen
(1) Javni zavod je pravna oseba s pravicami, obveznostmi in odgovornostmi v pravnem prometu, kot jih določata zakon in ta odlok.
(2) Enota vrtca v pravnem prometu nima pooblastil.
2. Pečat javnega zavoda
5. člen
(1) Javni zavod ima in uporablja svoj pečat okrogle oblike, premera 35 mm, v sredini katerega je grb Republike Slovenije, na zunanjem obodu pa je izpisano ime: Osnovna šola Mokronog, Gubčeva cesta 4, Mokronog.
(2) Javni zavod ima in uporablja tudi pečat okrogle oblike, premera 20 mm z enako vsebino kot pečat iz prvega odstavka tega člena.
(3) Pečata iz prvega in drugega odstavka tega člen uporablja javni zavod v pravnem prometu za žigosanje vseh aktov, dokumentov in dopisov, ki jih pošilja ali izdaja organom, organizacijam, občanom, učencem, varovancem oziroma njihovim staršem ter za žigosanje finančne in knjigovodske dokumentacije.
(4) Ravnatelj šole sprejme pravilnik o številu posameznih pečatov, njihovi uporabi, načinu varovanja, uničevanja ter določi delavce, ki so zanje odgovorni.
3. Zastopanje, predstavljanje in podpisovanje
6. člen
(1) Javni zavod zastopa in predstavlja ravnatelj.
(2) Ravnatelj javnega zavoda zastopa in predstavlja javni zavod brez omejitev.
(3) Med začasno odsotnostjo nadomešča ravnatelja njegov pomočnik ali delavec javnega zavoda, ki ga za nadomeščanje pooblasti ravnatelj.
(4) Pomočnik ravnatelja ali pooblaščeni delavec javnega zavoda ima v času nadomeščanja ravnatelja pooblastila ravnatelja, ki mu jih ta določi.
(5) Ravnatelj lahko za zastopanje ali predstavljanje javnega zavoda v posameznih zadevah pooblasti drugega delavca javnega zavoda.
7. člen
Za javni zavod podpisujejo dokumente: ravnatelj in delavci, ki so pooblaščeni za zastopanje, vsak v mejah pooblastil in poslov, ki jih opravljajo.
4. Območje zadovoljevanja vzgojno-izobraževalnih potreb
8. člen
Območje zadovoljevanja vzgojno-izobraževalnih potreb javnega zavoda se določi s posebnim sklepom, ki ga sprejme Občinski svet Občine Mokronog - Trebelno.
III. DEJAVNOST JAVNEGA ZAVODA
9. člen
(dejavnost javnega zavoda po standardni klasifikaciji)
(1) Dejavnost javnega zavoda se šteje kot javna služba, katere izvajanje je v javnem interesu.
(2) Dejavnosti javnega zavoda so:
– P/85.100 Predšolska vzgoja
– P/85.200 Osnovnošolsko izobraževanje.
(3) Javni zavod izvaja javno veljavne programe in opravlja druge dejavnosti, ki so potrebne za izvajanje javno veljavnih programov, in sicer:
– C/18.120 Drugo tiskanje
– C/32.400 Proizvodnja igrač in rekvizitov za igre in zabavo
– H/49.391 Medkrajevni in drug cestni potniški promet
– I/ 56.290 Druga oskrba z jedmi
– L/68.200 Oddajanje in obratovanje lastnih ali najetih nepremičnin
– M/69.200 Računovodske, knjigovodske in revizijske dejavnosti
– H/82.300 Organiziranje razstav, sejmov in srečanj
– P/85.510 Izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje na področju športa in rekreacije
– P/85.520 Izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje na področju kulture in umetnosti
– P/85.590 Drugje nerazvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje
– R/90.010 Umetniško uprizarjanje
– R/93.299 Druge nerazvrščene dejavnosti za prosti čas
– S/96.090 Druge storitvene dejavnosti, drugje nerazvrščene.
(4) Poleg, v prejšnjem odstavku opredeljene dejavnosti, opravlja javni zavod v okviru svoje registrirane dejavnosti še dejavnosti, kot so:
– spodbuja in organizira interesno in družbeno aktivnost učencev ter se v ta namen povezuje s starši, delavci v podjetjih, kulturnimi in drugimi organizacijami ter ostalimi občani,
– skupaj s starši in drugimi uporabniki v občini razvija in organizira širše možnosti za aktivnosti učencev, druge mladine in občanov na področju izobraževanja, kulture, tehnične kulture in športa.
10. člen
(1) Javni zavod ne sme začeti opravljati nove dejavnosti ali spremeniti pogojev za opravljanje dejavnosti, dokler ustanovitelj ne da soglasja in dokler pristojni organ ne izda odločbe, da so izpolnjeni pogoji, predpisani za opravljanje dejavnosti glede tehnične opremljenosti in varstva pri delu ter drugi predpisani pogoji.
(2) Za nove dejavnosti se štejejo druge dejavnosti, ki jih opravlja javni zavod v manjšem obsegu, s katerimi dopolnjuje in izboljšuje ponudbo vzgojno-izobraževalnega dela, ali s katerimi prispeva k popolnejšemu izkoriščanju zmogljivosti, ki se uporabljajo za opravljanje vpisanih registriranih dejavnosti.
11. člen
(1) Javni zavod opravlja dejavnost predšolske vzgoje in osnovnošolske vzgojno-izobraževalne dejavnosti od 1. do 9. razreda obvezne osnovne šole po javno veljavnem izobraževalnem programu, sprejetem na način in po postopku določenim z zakonom.
(2) Javni zavod izdaja spričevala o uspehu in izobrazbi, ki štejejo kot javne listine.
12. člen
Javni zavod lahko sklepa pogodbe in opravlja pravne posle samo v okviru dejavnosti, ki je vpisana v sodni register.
13. člen
(šolski okoliš)
(1) Javni zavod je ustanovljen za opravljanje osnovnošolskega izobraževanja za šolski okoliš, ki obsega naslednja naselja: Beli Grič, Brezovica, Bruna vas, Dolenje Laknice, Gorenja vas pri Mokronogu, Hrastovica, Križni Vrh, Log, Martinja vas pri Mokronogu, Mokronog, Most, Ostrožnik, Pugled, Puščava, Ribjek, Slepšek, Srednje Laknice, Sveti Vrh, Gorenje Laknice, Bitnja vas, Bogneča vas, Brezje, Brezovica, Cerovec, Cikava, Češnjice, Čilpah, Čužnja vas, Dolenje Zabukovje, Drečji Vrh, Gorenje Zabukovje, Gorenji Mokronog, Jelševec, Maline, Mirna vas, Ornuška vas, Podturn, Radna vas, Roje, Štatenberk, Trebelno, Velika Strmica, Vrh pri Trebelnem.
(2) V okviru javnega zavoda se organizira podružnična šola za izvajanje osnovnošolskega izobraževanja za šolski okoliš, ki obsega naslednja naselja: Bitnja vas, Bogneča vas, Brezje, Cerovec, Cikava, Češnjice, Čilpah, Čužnja vas, Dolenje Zabukovje, Drečji Vrh, Gorenje Zabukovje, Gorenji Mokronog, Jelševec, Maline, Mirna vas, Ornuška vas, Podturn, Radna vas, Roje, Štatenberk, Trebelno, Velika Strmica, Vrh pri Trebelnem.
(3) Osnovna šola Mokronog je matična enota, kjer je sedež zavoda.
(4) V matični enoti se vpisuje otroke v osnovno šolo ter dnevno varstvo in druge oblike oskrbe otrok za celotni javni zavod.
(5) Starši imajo pravico vpisati otroka v javni zavod – osnovno šolo v šolskem okolišu, v katerem otrok stalno oziroma začasno prebiva.
(6) V drug javni zavod – osnovno šolo lahko starši vpišejo otroka, če ta šola s tem soglaša. Šola se v tem primeru ravna po zakonodaji, ki ureja to področje.
IV. ORGANI JAVNEGA ZAVODA
14. člen
(1) Javni zavod ima organe, določene z zakonom.
(2) Organi javnega zavoda so:
– svet zavoda
– ravnatelj šole
– strokovni organi:
– učiteljski zbor
– vzgojiteljski zbor
– oddelčni učiteljski zbor
– strokovni aktiv
– razrednik
– svet staršev.
(3) Javni zavod lahko ima tudi druge organe, katerih delovno področje, sestavo in način volitev oziroma imenovanja določi s pravili.
1. Svet zavoda
15. člen
(1) Zavod upravlja svet zavoda, ki ga sestavljajo predstavniki ustanovitelja, predstavniki delavcev zavoda in predstavniki staršev.
(2) Svet zavoda šteje 9 članov, ki jih sestavljajo:
– 3 predstavniki ustanovitelja
– 3 predstavniki delavcev zavoda in
– 3 predstavniki staršev.
(3) Predstavnike ustanovitelja imenuje občinski svet izmed delavcev občinske uprave ali občinskih organov ter občanov.
(4) Predstavnike delavcev javnega zavoda v svet zavoda se voli izmed delavcev šole in vrtca. Predstavnike v svet zavoda se voli tako, da se zagotovi zastopanost delavcev šole, podružnične šole in upravno administrativnih in tehničnih delavcev (voli se dva predstavnika) in predstavnika vrtca (voli se enega predstavnika).
(5) Predstavnike delavcev volijo delavci javnega zavoda neposredno na tajnih volitvah, po postopku in na način, ki je določen z zakonom in tem odlokom.
(6) Predstavnike staršev izvolijo starši na svetu staršev (dva predstavnika iz šole in en predstavnik iz vrtca) izmed kandidatov, ki jih predlagajo starši na skupnem roditeljskem sestanku.
(7) Za volitve predstavnikov staršev v svet javnega zavoda se analogno uporabljajo določila o volitvah predstavnikov delavcev v svet javnega zavoda.
(8) Člani sveta zavoda izmed sebe izvolijo na konstitutivni seji predsednika in namestnika predsednika. Svet zavoda odloča z večino glasov svojih članov.
(9) Mandat članov sveta zavoda traja štiri leta. Za člana sveta zavoda je ista oseba lahko izvoljena le dvakrat zaporedoma.
(10) Mandat predstavnikov staršev v svetu zavoda je povezan s statusom njihovih otrok v zavodu.
16. člen
(pristojnost sveta zavoda)
(1) Svet zavoda:
– imenuje in razrešuje ravnatelja
– sprejema program razvoja zavoda
– sprejema letni delovni načrt in poročilo o njegovi uresničitvi
– odloča o uvedbi nadstandardnih in drugih programov
– obravnava poročila o vzgojni oziroma izobraževalni problematiki
– odloča o pritožbah v zvezi s statusom otroka in učenca
– odloča o pritožbah v zvezi s pravicami, obveznostmi in odgovornostmi delavcev iz delovnega razmerja
– odloča o pritožbah staršev v zvezi z vzgojnim in izobraževalnim delom v zavodu
– sprejema pravila in druge splošne akte zavoda, ki jih določa ta odlok ali drug splošni akt zavoda
– obravnava poročilo o zaključnem računu in spremlja finančno poslovanje
– predlaga ustanovitelju spremembo ali razširitev dejavnosti
– daje ustanovitelju in ravnatelju zavoda predloge in mnenja o posameznih vprašanjih
– razpisuje volitve predstavnikov delavcev v svet zavoda in po potrebi natančneje določi postopek volitev delavcev v svet zavoda
– sprejema program razreševanja presežnih delavcev
– predlaga ustanovitelju najem kredita
– imenuje predstavnike zavoda v drugih asociacijah
– opravlja druge z zakonom ter drugimi splošnimi akti zavoda določene naloge.
17. člen
(volitve predstavnikov delavcev v svet zavoda)
(1) Svet zavoda razpiše volitve predstavnikov delavcev v svet zavoda s sklepom najkasneje 60 dni pred iztekom mandata. Sklep o razpisu volitev se mora javno objaviti v javnem zavodu. Volitve se opravijo najkasneje 15 dni pred potekom mandata svetu zavoda.
(2) S sklepom o razpisu volitev mora biti določen tudi rokovnik za izvedbo volitev, imenuje se volilno komisijo, ki vodi postopek izvolitve predstavnikov delavcev v svet zavoda in pripravi končno poročilo, ki ga predloži svetu zavoda ob njegovem konstituiranju.
(3) Volilna komisija ima predsednika, namestnika, dva člana in njuna namestnika.
(4) Član volilne komisije oziroma njegov namestnik ne more biti kandidat za predstavnika delavcev v svetu zavoda in mora imeti aktivno volilno pravico.
(5) Volilno komisijo se imenuje za dobo 4 let.
18. člen
(1) Pravico predlagati kandidate za člane sveta zavoda ima najmanj 10% delavcev javnega zavoda z aktivno volilno pravico in reprezentativni sindikat.
(2) Predlogi kandidatov za svet zavoda, ki se predložijo volilni komisiji najkasneje 21. dan po dnevu razpisa volitev, morajo biti pisni s podpisi vseh predlagateljev in s priloženimi pisnimi soglasji h kandidaturi vseh predlaganih kandidatov.
19. člen
(1) Glasovanje na volišču vodi volilna komisija.
(2) Volitve morajo biti organizirane tako, da je zagotovljena tajnost glasovanja. Volilna komisija lahko odloči, da se za delavce, ki bodo odsotni na dan volitev, zagotovi možnost predčasnih volitev.
(3) Voli se z glasovnicami osebno. Vsak delavec ima en glas. Na glasovnici se navedejo imena kandidatov po abecednem vrstnem redu priimkov.
(4) Voli se tako, da se obkrožijo zaporedne številke pred imeni tistih kandidatov, za katere se želi glasovati.
(5) Neizpolnjena glasovnica in glasovnica, na kateri ni mogoče ugotoviti volje volivca, sta neveljavni. Neveljavna je tudi glasovnica, če je volivec glasoval za več kandidatov, kot jih je potrebno izvoliti.
(6) Volitve so veljavne, če se jih je udeležila več kot polovica delavcev javnega zavoda z aktivno volilno pravico.
20. člen
(1) Izvoljeni so tisti kandidati, ki so dobili največje število glasov. Če sta dva kandidata dobila enako število glasov, je izvoljen tisti, ki ima daljšo delovno dobo v javnem zavodu.
(2) O poteku volitev na volišču se zapiše zapisnik, volilna komisija pa izdela poročilo o rezultatih volitev, ki ga objavi v roku 5 dni od dneva izvedbe glasovanja.
(3) Za člana sveta zavoda je ista oseba lahko izvoljena le dvakrat zaporedoma.
21. člen
(1) Članu sveta zavoda preneha mandat pred potekom dobe, za katero je bil imenovan oziroma izvoljen, če:
– odstopi;
– zaradi bolezni, daljše odsotnosti ali iz drugih razlogov ne more več opravljati funkcije člana sveta zavoda;
– je razrešen;
– mu preneha delovno razmerje v javnem zavodu.
(2) Člana sveta zavoda razreši za volitve oziroma imenovanje pristojni organ na način in po postopku, določenem za imenovanje.
(3) Ko svet zavoda ugotovi, da je članu prenehal mandat, o tem takoj obvesti pristojne za imenovanje oziroma izvolitev novega člana. Če je potekel mandat predstavniku delavcev, takoj določi rokovnik in imenuje volilno komisijo v skladu s 17. členom tega odloka.
(4) Nadomestno imenovanje oziroma izvolitev člana sveta zavoda ni potrebno, če je prenehal mandat manj kot tretjini članov in je do izteka mandata sveta zavoda manj kot šest mesecev.
2. Ravnatelj
22. člen
(1) Ravnatelj je pedagoški vodja in poslovodni organ zavoda.
(2) Ravnatelj organizira in vodi delo in poslovanje javnega zavoda, predstavlja in zastopa javni zavod in je odgovoren za zakonitost dela javnega zavoda. Ravnatelj vodi tudi strokovno delo javnega zavoda in je odgovoren za strokovnost dela javnega zavoda.
(3) Ravnatelj in pomočnik ravnatelja javnega zavoda se imenuje na podlagi javnega razpisa po postopku, določenem z zakonom.
23. člen
(pristojnosti ravnatelja)
(1) Ravnatelj javni zavod zastopa brez omejitev.
(2) Ravnatelj opravlja naslednje naloge:
– organizira, načrtuje in vodi delo javnega zavoda
– pripravlja program razvoja javnega zavoda
– pripravlja predlog letnega delovnega načrta in je odgovoren za njegovo izvedbo
– je odgovoren za uresničevanje pravic otrok ter pravic in dolžnosti učencev
– vodi delo vzgojiteljskega in učiteljskega zbora
– oblikuje predlog nadstandardnih programov
– spodbuja strokovno izobraževanje in izpopolnjevanje strokovnih delavcev
– organizira mentorstvo za pripravnike
– prisostvuje pri vzgojno-izobraževalnem delu vzgojiteljev oziroma učiteljev, spremlja njihovo delo in jim svetuje
– predlaga napredovanje strokovnih delavcev v nazive in odloča o napredovanju delavcev v plačilne razrede
– spremlja delo svetovalne službe
– skrbi za sodelovanje javnega zavoda s starši (roditeljski sestanki, govorilne ure in druge oblike sodelovanja)
– obvešča starše o delu javnega zavoda in o spremembah pravic in obveznosti učencev
– odloča o vzgojnih ukrepih
– določa sistemizacijo delovnih mest
– odloča o sklepanju delovnih razmerij in o disciplinski odgovornosti delavcev
– skrbi za sodelovanje javnega zavoda s predšolsko in šolsko zdravstveno službo in
– opravlja druge naloge v skladu z zakoni in drugimi predpisi.
24. člen
(imenovanje in razrešitev ravnatelja)
(1) Za ravnatelja je lahko imenovan, kdor ima najmanj visokošolsko izobrazbo ter izpolnjuje druge pogoje za učitelja ali svetovalnega delavca na šoli, na kateri bo opravljal funkcijo ravnatelja, ima najmanj pet let delovnih izkušenj v vzgoji in izobraževanju, ima naziv svetnik ali svetovalec oziroma najmanj pet let naziv mentor in ima opravljen ravnateljski izpit, ni bil pravnomočno obsojen zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, na nepogojno kazen zapora v trajanju več kot šest mesecev in ni bil pravnomočno obsojen zaradi kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost.
(2) Ne glede na določbo prvega odstavka tega člena je za ravnatelja lahko imenovan tudi kandidat, ki nima ravnateljskega izpita, mora pa si ga pridobiti najkasneje v enem letu po začetku mandata. Če ravnatelj ne opravi v roku enega leta ravnateljski izpit, mu preneha mandat po zakonu.
(3) Mandat ravnatelja traja pet let.
(4) Ravnatelja imenuje in razrešuje svet zavoda v soglasju z Ministrstvom za šolstvo.
(5) Svet zavoda si mora pred odločitvijo o izbiri kandidata za ravnatelja o vseh kandidatih, ki izpolnjujejo pogoje, pridobiti mnenje učiteljskega zbora in ustanovitelja.
(6) Učiteljski zbor o mnenju za imenovanje ravnatelja glasuje tajno.
(7) Če učiteljski zbor ali ustanovitelj ne poda mnenja v 20 dneh od dneva, ko je bil zanj zaprošen, lahko svet zavoda o izbiri odloči brez tega mnenja.
(8) Ko svet zavoda izmed prijavljenih kandidatov izbere kandidata za ravnatelja, posreduje obrazložen predlog za imenovanje v mnenje ministru za šolstvo in šport.
(9) Če minister ne da mnenja v 30 dneh od dneva, ko je bil zanj zaprošen, lahko svet zavoda odloči o imenovanju ravnatelja brez tega mnenja. Po prejemu mnenja ministra oziroma po poteku roka iz predhodnega odstavka svet zavoda odloči o imenovanju ravnatelja s sklepom. O odločitvi obvesti vse prijavljene kandidate. Zoper odločitev sveta zavoda je možno sodno varstvo v skladu z zakonom, ki ureja javne zavode.
(10) Če ravnatelju predčasno preneha mandat oziroma če nihče izmed prijavljenih kandidatov ni imenovan, svet zavoda imenuje vršilca dolžnosti ravnatelja izmed strokovnih delavcev zavoda oziroma izmed prijavljenih kandidatov, vendar največ za eno leto.
(11) Če v 60 dneh po prenehanju mandata ravnatelju, svet zavoda ne imenuje niti ravnatelja niti vršilca dolžnosti ravnatelja, imenuje vršilca dolžnosti ravnatelja v naslednjih osmih dneh minister.
(12) Ista oseba lahko opravlja funkcijo vršilca dolžnosti ravnatelja največ dvakrat.
25. člen
(Pomočnik ravnatelja)
(1) Javni zavod ima pomočnika ravnatelja.
(2) Pomočnika ravnatelja imenuje in razrešuje ravnatelj.
(3) Pomočnik ravnatelja opravlja naloge, ki mu jih določi ravnatelj, in naloge, ki so opisane v aktu o sistematizaciji.
26. člen
(Vodja enote vrtca)
(1) V enoti vrtca se zagotovi pedagoško in organizacijsko vodenje v skladu z veljavnimi predpisi.
(2) V enoti vrtca pri šoli lahko ravnatelj imenuje za pedagoško in organizacijsko vodenje enote vrtca pomočnika ravnatelja v sorazmernem deležu kot to narekuje zakonodaja na tem področju.
(3) Pomočnika ravnatelja imenuje in razrešuje ravnatelj javnega zavoda izmed delavcev enote vrtca ali šole.
(4) Pomočnik ravnatelja opravlja naloge, za katere ga pisno pooblasti ravnatelj predvsem pa:
– organizira in vodi delo enote vrtca
– predlaga ravnatelju šole program enote vrtca
– predlaga nadstandardne programe
– skrbi za sodelovanje enote vrtca z okoljem
– obvešča starše o delu enote vrtca
– opravlja druge naloge, za katere ga pisno pooblasti ravnatelj javnega zavoda.
27. člen
(Vodja podružnične šole)
(1) Podružnično šolo vodi vodja podružnične šole, ki ga imenuje in razrešuje ravnatelj javnega zavoda izmed delavcev podružnične šole.
(2) Vodja podružnične šole opravlja naloge, za katere ga pisno pooblasti ravnatelj, predvsem pa:
– organizira in vodi delo podružnične šole
– predlaga ravnatelju javnega zavoda program razvoja podružnične šole
– predlaga nadstandardne programe
– skrbi za sodelovanje podružnične šole z okoljem
– obvešča starše o delu podružnične šole
– opravlja druge naloge, za katere ga pisno pooblasti ravnatelj javnega zavoda.
3. Strokovni organi
28. člen
(1) Strokovni organi v zavodu so vzgojiteljski zbor, učiteljski zbor, oddelčni učiteljski zbor, razrednik in strokovni aktivi.
(2) Vzgojiteljski in učiteljski zbor sestavljajo strokovni delavci javnega vrtca oziroma šole.
(3) Vzgojiteljski in učiteljski zbor:
– obravnava in odloča o strokovnih vprašanjih, povezanih z vzgojno-izobraževalnim delom
– daje mnenje o letnem delovnem načrtu
– predlaga uvedbo nadstandardnih in drugih programov ter dejavnosti
– odloča o posodobitvah programov vzgoje in izobraževanja in njihovi izvedbi v skladu s predpisi
– daje mnenje o predlogu za imenovanje ravnatelja
– daje pobude za napredovanje strokovnih delavcev in mnenje o predlogih ravnatelja
– odloča o vzgojnih ukrepih in
– opravlja druge naloge v skladu z zakonom.
(4) Oddelčni učiteljski zbor sestavljajo strokovni delavci, ki opravljajo vzgojno-izobraževalno delo v posameznem oddelku.
(5) Oddelčni učiteljski zbor:
– obravnava vzgojno-izobraževalno problematiko v oddelku
– oblikuje program za delo z nadarjenimi učenci in s tistimi, ki težje napredujejo
– odloča o vzgojnih ukrepih ter
– opravlja druge naloge v skladu z zakonom.
(6) Razrednik:
– vodi delo oddelčnega učiteljskega zbora
– analizira vzgojne in učne rezultate oddelka
– skrbi za reševanje vzgojnih in učnih problemov posameznih učencev
– sodeluje s starši in šolsko svetovalno službo
– odloča o vzgojnih ukrepih ter
– opravlja druge naloge v skladu z zakonom.
(7) Strokovne aktive v vrtcu sestavljajo vzgojitelji in pomočniki vzgojiteljev. Strokovne aktive v šoli sestavljajo učitelji istega predmeta oziroma predmetnih področij.
(8) Strokovni aktivi v vrtcu:
– obravnavajo vzgojno delo
– dajejo vzgojiteljskemu zboru predloge za izboljšanje vzgojnega dela
– obravnavajo pripombe staršev ter
– opravljajo druge strokovne naloge, določene v letnem načrtu.
(9) Strokovni aktiv šole:
– obravnava problematiko predmeta oziroma predmetnega področja
– usklajuje merila za ocenjevanje
– daje učiteljskemu zboru predloge za izboljšanje vzgojno- izobraževalnega oziroma študijskega dela
– obravnava pripombe staršev in učencev ter
– opravlja druge strokovne naloge, določene z letnim delovnim načrtom.
4. Svet staršev
29. člen
(1) Za organizirano uresničevanje interesa staršev se v javnem zavodu oblikuje svet staršev.
(2) Svet staršev je sestavljen tako, da ima v njem vsak oddelek šole in enote vrtca po enega predstavnika, ki ga starši izvolijo na roditeljskem sestanku oddelka.
(3) Prvi sklic sveta staršev opravi ravnatelj.
(4) Svet staršev:
– predlaga nadstandardne programe
– daje soglasje k predlogu ravnatelja o nadstandardnih storitvah
– daje mnenje o predlogu programa razvoja vrtca oziroma šole in o letnem delovnem načrtu
– daje mnenje o kandidatih, ki izpolnjujejo pogoje za ravnatelja
– razpravlja o poročilih ravnatelja o vzgojno-izobraževalni problematiki
– obravnava pritožbe staršev v zvezi z vzgojno-izobraževalnim delom
– voli predstavnike v svet vrtca oziroma šole
– opravlja druge naloge v skladu z zakonom in drugimi predpisi.
V. SREDSTVA ZA DELO IN ODGOVORNOST ZA OBVEZNOSTI JAVNEGA ZAVODA
30. člen
(1) Ustanovitelj in država zagotavljata pogoje za delo javnega zavoda.
(2) Ustanovitelj zagotavlja javnemu zavodu sredstva in premoženje, s katerim je javni zavod upravljal do uveljavitve tega odloka.
(3) Javni zavod samostojno upravlja s sredstvi, ki so mu dana v posest oziroma upravljanje, ne more pa s pravnimi posli odtujiti nepremično premoženje ali le-to obremeniti s stvarnimi ali drugimi bremeni brez soglasja ustanovitelja.
(4) Javni zavod pridobiva sredstva za opravljanje javne službe iz državnega proračuna in iz proračuna Občine Mokronog - Trebelno v skladu z zakoni, s prispevki staršev ter iz donacij, prispevkov sponzorjev in drugih virov.
(5) Presežek prihodkov nad odhodki javni zavod uporablja v skladu z zakonom.
(6) Presežek prihodkov nad odhodki, ki jih javni zavod pridobi s prodajo proizvodov oziroma storitev, ustvarjenih z opravljanjem vzgoje in izobraževanja oziroma z opravljanjem drugih dejavnosti v skladu z aktom o ustanovitvi, se uporablja za plačilo materialnih stroškov, investicijsko vzdrževanje in investicije, po predhodnem soglasju ustanovitelja pa tudi za plače.
(7) Primanjkljaj prihodkov, ki v javnem zavodu nastane pri izvajanju medsebojno dogovorjenega programa iz osnovnih dejavnosti, upoštevajoč dogovorjena merila, kriterije ter normative in standarde, ki veljajo za področja dejavnosti javnega zavoda, krije ustanovitelj oziroma država.
(8) Za opravljanje dejavnosti zagotovi ustanovitelj nepremičnine in opremo, ki jo javni zavod uporabljal za opravljanje dejavnosti do uveljavitve tega odloka in jo izkazuje v bilanci stanja za zadnje poslovno leto. Premoženje, s katerim upravlja javni zavod, je last ustanovitelja. Stalne razstave so last ustanovitelja, z njimi pa razpolaga izključno javni zavod.
31. člen
(1) Za nadstandardne storitve lahko javni zavod pridobiva sredstva tudi z dotacijami, sponzorstvom, prispevki staršev, in drugimi viri, določenimi z zakonom.
(2) Javni zavod lahko ustanovi šolski sklad, iz katerega se financirajo dejavnosti posameznega razreda, oddelka ali starostne skupine vrtca, ki niso sestavina vzgojno-izobraževalnega programa oziroma se ne financirajo iz javnih sredstev, za nakup nadstandardne opreme, za zvišanje standarda vzgoje in varstva, pouka in drugih vsebin dejavnosti javnega zavoda.
(3) Sklad iz prejšnjega odstavka pridobiva sredstva iz prispevkov staršev, donacij, zapuščin in drugih virov.
(4) Sklad upravlja upravni odbor, ki ima predsednika in šest članov, od katerih so najmanj trije predstavniki javnega zavoda.
(5) Predstavnike javnega zavoda predlaga svet javnega zavoda.
(6) Za delovanje sklada lahko upravni odbor sprejme pravila.
VI. MEDSEBOJNE PRAVICE IN OBVEZNOSTI MED USTANOVITELJEM IN JAVNIM ZAVODOM
32. člen
Ustanovitelj ima do javnega zavoda naslednje pravice in obveznosti:
– ugotavlja skladnost planov in programov del javnega zavoda s plani in programi občine
– spremlja in nadzira namenskost porabe sredstev ustanovitelja
– daje soglasje k statusnim spremembam in spremembam dejavnosti
– opravlja druge zadeve v skladu s tem odlokom in drugimi predpisi.
33. člen
Pravice in obveznosti javnega zavoda do ustanovitelja:
– najmanj enkrat letno poroča ustanovitelju o izvajanju programa javnega zavoda in letnega delovnega načrta
– sodeluje pri načrtovanju razvoja dejavnosti občine
– zagotavlja ustanovitelju podatke, potrebne za spremljanje in financiranje dejavnosti ter za statistične namene
– opravlja druge zadeve v skladu s tem odlokom in drugimi predpisi.
VII. SPLOŠNI AKTI JAVNEGA ZAVODA
34. člen
(1) Javni zavod lahko v zadevah, ki jih ne ureja ta odlok ter v drugih zadevah, ki jih je potrebno regulirati, uredi svojo notranjo organizacijo in delo s pravili ali statutom. Pravila ali statut sprejema svet zavoda ob soglasju ustanovitelja.
(2) Javni zavod ima lahko tudi druge splošne akte, s katerimi ureja druge zadeve, če tako določa zakon, vendar le-ti ne smejo biti v neskladju s tem odlokom.
35. člen
(1) Splošne akte javnega zavoda sprejema svet javnega zavoda ali ravnatelj.
(2) Razmejitve pristojnosti pri sprejemanju splošnih aktov javnega zavoda se določi s pravili javnega zavoda.
VIII. VAROVANJE POSLOVNE SKRIVNOSTI
36. člen
(1) Ravnatelj in drugi delavci javnega zavoda morajo varovati listine in podatke, do katerih pridejo oziroma se z njimi seznanijo pri opravljanju vzgojno-izobraževalne dejavnosti in so določeni za poslovno skrivnost.
(2) Osebe iz prejšnjega odstavka morajo varovati poslovno skrivnost tudi po prenehanju delovnega razmerja.
(3) Za poslovno skrivnost se štejejo:
– podatki in dokumenti, ki so z zakonom in drugimi predpisi določeni za tajne
– podatki in dokumenti, ki jih svet zavoda določi za poslovno skrivnost
– podatki in dokumenti, ki jih ravnatelj v okviru svojih pristojnosti določi za poslovno skrivnost
– podatki in dokumenti, ki jih javnemu zavodu zaupno sporoči pristojni organ ali druga organizacija.
IX. NADZOR
37. člen
(1) Nadzor nad zakonitostjo dela javnega zavoda in nadzor nad izvajanjem vzgojno-izobraževalnega dela se opravlja v skladu z zakonom o šolski inšpekciji.
(2) Porabo javnih sredstev v javnem zavodu nadzoruje Računsko sodišče Republike Slovenije.
(3) Gospodarjenje z nepremičninami v lasti ustanovitelja in namensko porabo proračunskih sredstev nadzira ustanovitelj.
X. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
38. člen
(1) Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Osnovna šola Mokronog, ki ga je na 22. seji dne 19. 2. 1997 sprejel Občinski svet Občine Trebnje in je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 20/97 in Odlok o spremembi Odloka o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Osnovna šola Mokronog, ki ga je Občinski svet Občine Trebnje sprejel na 6. seji dne 4. 8. 1999 in je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 69/99.
(2) Javni zavod mora uskladiti svojo organizacijo in organe najkasneje v roku treh mesecev od dneva uveljavitve tega odloka.
39. člen
Svet zavoda konstituira nov svet zavoda v skladu s tem odlokom.
40. člen
(1) Ravnatelj šole opravlja funkcijo ravnatelja do izteka sedaj veljavnega mandata. Pred iztekom mandata ravnatelja se opravi razpis prostega delovnega mesta na način in po postopku, določenem z zakonom.
(2) Delavec, ki je do uveljavitve tega odloka opravljal funkcijo vodje enote vrtca in vodje podružnične šole, opravlja to funkcijo do imenovanja vodje enote vrtca oziroma vodje podružnične šole, kot to določa zakon in ta odlok.
41. člen
Ravnatelj je dolžan poleg nalog, za katere je pristojen po zakonu, opraviti vse potrebno v zvezi z vpisom sprememb v sodni register ter ostale naloge, da javni zavod uskladi organizacijo dela ter oblikuje svet zavoda v skladu s tem odlokom v roku treh mesecev od uveljavitve tega odloka.
42. člen
Javni zavod je pravni naslednik zavoda Osnovna šola Mokronog, ki je vpisan v sodni register pri Okrožnem sodišču v Novem mestu, pod št. 1/02 132/00.
43. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 603-6/2008
Mokronog, dne 22. aprila 2008
Župan
Občine Mokronog - Trebelno
Anton Maver l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti