Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/2008 z dne 5. 5. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/2008 z dne 5. 5. 2008

Kazalo

1922. Odlok o organizaciji in izvajanju javne službe pomoči na domu, stran 4749.

Na podlagi 42., drugega odstavka 43. in 100. člena Zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 3/07 – UPB2, 23/07 – popr., 41/07 – popr., 122/07 Odl. US:U-I-11/07-45) in 6. člena Pravilnika o standardih in normativih socialno-varstvenih storitev (Uradni list RS, št. 52/95, 2/98, 19/99, 28/99 – popr., 127/03, 125/04, 120/05), 21. člen Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/05) in 8. člena Satuta Občine Mokronog - Trebelno (Uradni list RS, št. 14/07) je Občinski svet Občine Mokronog - Trebelno na 15. redni seji dne 22. 4. 2008 sprejel
O D L O K
o organizaciji in izvajanju javne službe pomoči na domu
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se ureja izvajanje, organizacija, namen, način in oblike izvajanja javne službe pomoči na domu – socialne oskrbe na domu (v nadaljevanju: pomoč na domu), upravičence do socialne oskrbe na domu, obseg storitve, določitev cene, način plačila, olajšav in oprostitev.
2. člen
Pomoč družini na domu, ki se izvaja v obliki socialne oskrbe na domu, je namenjena upravičencem, ki imajo zagotovljene bivalne in druge pogoje za življenje v svojem bivalnem okolju, če se zaradi starosti ali hude invalidnosti ne morejo oskrbovati in negovati sami, njihovi svojci pa take oskrbe in nege ne zmorejo ali zanju nimajo možnosti. Gre za različne oblike organizirane praktične pomoči in uslug, s katerimi se upravičencem za določen čas nadomesti potrebo po institucionalnem varstvu.
II. IZVAJALCI
3. člen
(izvajanje)
(1) Javno službo za storitev pomoč družini na domu v obliki socialne oskrbe lahko izvajajo pravne ali fizične osebe, ki izpolnjujejo pogoje po Zakonu o socialnem varstvu in Pravilniku o standardih in normativih socialnovarstvenih storitev.
(2) Socialno oskrbo na domu izvajajo strokovni delavci, strokovni sodelavci ter laični delavci. Vodja in koordinator storitve je lahko oseba, ki izpolnjuje pogoje, ki so določeni v 69. členu Zakona o socialnem varstvu. Neposredno socialno oskrbo (gospodinjska pomoč, nega, ohranjanje socialnih stikov ipd.) na domu poleg strokovnih delavcev izvajajo tudi strokovni sodelavci. Strokovni sodelavci po Zakonu o socialnem varstvu so delavci, ki opravljajo posamezne socialno varstvene storitve in so končali programe izobraževanja v skladu s posebnimi predpisi.
4. člen
(organizacija)
(1) Pomoč družini na domu na območju Občine Mokronog - Trebelno organizira in izvaja na podlagi neposredne pogodbe javni zavod Dom starejših občanov Trebnje, ki je registriran za izvajanje te storitve.
(2) Ne glede na določila prejšnjega odstavka lahko Občina Mokronog - Trebelno na podlagi ponudbe in povpraševanja podeli za izvajanje službe pomoči na domu tudi koncesijo.
(3) Razpis za podelitev koncesije za organiziranje in izvajanje pomoči na domu razpiše župan po predhodnem soglasju občinskega sveta v skladu z veljavnimi predpisi, ki urejajo podelitev koncesij.
5. člen
(namen)
Pomoč na domu obsega socialno oskrbo upravičenca v primeru invalidnosti, starosti ter v drugih primerih, ko socialna oskrba na domu lahko nadomesti institucionalno varstvo v zavodu, v drugi družini ali v drugi organizirani obliki.
III. UPRAVIČENCI
6. člen
Upravičenci do socialne pomoči na domu so osebe, ki imajo stalno bivališče na območju Občine Mokronog - Trebelno in so:
– osebe, stare nad 65 let, ki so zaradi starosti ali pojavov, ki spremljajo starost, nesposobne za samostojno življenje,
– osebe s statusom invalida po zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb, ki po oceni pristojne komisije ne zmorejo samostojnega življenja, če stopnja in vrsta njihove invalidnosti omogočata občasno oskrbo na domu,
– druge invalidne osebe, če jim je priznana pravica do tuje pomoči in nege za opravljanje večine življenjskih funkcij,
– kronično bolne in osebe z dolgotrajnimi okvarami zdravja, ki nimajo priznanega statusa invalida, pa so po oceni pristojnega centra za socialno delo brez občasne pomoči druge osebe nesposobne za samostojno življenje,
– hudo bolni otrok ali otrok s težko motnjo v telesnem ali težko in najtežjo motnjo v duševnem razvoju, ki ni vključen v organizirane oblike varstva.
IV. VRSTA IN OBSEG STORITVE
7. člen
(1) Storitev se prilagodi potrebam posameznega upravičenca in obsega:
– Gospodinjsko pomoč, kamor sodijo: prinašanje enega pripravljenega obroka ali nabava živil in priprava enega obroka hrane, pomivanje uporabljene posode, osnovno čiščenje bivalnega dela prostorov z odnašanjem smeti, postiljanje in osnovno vzdrževanje spalnega prostora;
– Pomoč pri vzdrževanju osebne higiene, kamor sodijo: pomoč pri oblačenju ali slačenju, pomoč pri umivanju, hranjenju, opravljanju osnovnih življenjskih potreb, vzdrževanje in nega osebnih ortopedskih pripomočkov;
– Pomoč pri ohranjanju socialnih stikov, kamor sodijo: vzpostavljanje socialne mreže z okoljem, s prostovoljci in sorodstvom, spremljanje upravičencev pri opravljanju nujnih obveznosti, informiranje ustanov o stanju in potrebah upravičenca na institucionalno varstvo.
(2) Storitev se prične na zahtevo upravičenca ali njegovega zakonitega zastopnika in obsega v skladu s Pravilnikom o standardih in normativih socialnovarstvenih storitev dva dela:
– strokovna priprava izvajanja storitve v obliki analize primera priprave dogovora in kontaktov z udeleženci v procesu nudenja pomoči in traja povprečno 10 ur,
– neposredno izvajanje storitve na domu upravičenca po dogovorjenih vsebinah in v dogovorjenem obsegu in traja do 4 ure dnevno oziroma do 20 ur tedensko. V izjemnih primerih je upravičenec upravičen do storitev v večjem obsegu ur, vendar le po predhodnem dogovoru s Centrom za socialno delo Trebnje in občino.
(3) Obseg posameznih vrst storitev glede na specifike koristnikov določi strokovna služba izvajalca.
(4) Spremembe ali dopolnitve že sklenjenega dogovora o obsegu, trajanju in načinu opravljanja storitve, lahko predlagata izvajalec storitve, upravičenec ali njegov zakoniti zastopnik.
V. CENA IN PLAČILO STORITEV
8. člen
(1) Cena storitve, ki se oblikuje v skladu z metodologijo, ki jo predpiše minister, pristojen za socialno varstvo, določi organ upravljanja izvajalca socialne oskrbe na domu. K ceni storitve si mora izvajalec pridobiti soglasje občinskega sveta pred začetkom opravljanja storitve.
(2) Osnova za plačilo je cena storitve socialne oskrbe na domu. Storitev se zaračuna po dejansko opravljenih efektivnih urah pri uporabnikih.
(3) Cena storitve pomoč družini na domu je sestavljena iz naslednjih stroškov storitve:
– stroški za neposredno socialno oskrbo uporabnikov ter
– stroški strokovne priprave, vodenja in koordiniranja (v nadaljnjem besedilu: stroški vodenja).
(4) Upravičenci in drugi zavezanci so dolžni sami plačati stroške izvajanja storitve v višini veljavne cene storitve, zmanjšane za subvencijo občine in morebitno subvencijo države, ki jih plačujejo izvajalcu storitve pomoči na domu.
(5) Subvencija občine znaša najmanj 50% celotnih stroškov storitve.
(6) Občinski svet lahko s sklepom določi višji odstotek subvencije k ceni storitve.
(7) Zavezanci za plačilo storitev po tem odloku so poleg upravičenca osebe, ki jih do upravičenca veže preživninska obveznost, ki izhaja iz pogodbenega razmerja ali sklenjenega medsebojnega dogovora o preživljanju.
9. člen
(olajšave in oprostitve)
(1) Vsi upravičenci so oproščeni plačila storitve v višini 50% celotnih stroškov storitve.
(2) Če občinski svet sprejme sklep o dodatni subvenciji k ceni storitve, so upravičenci dodatno oproščeni plačila v višini, določeni v sklepu.
(3) Upravičenci, ki nimajo lastnih sredstev ali jim ta ne zadoščajo za plačilo stroškov storitev pomoči na domu, nimajo niti premoženja ali zavezancev, ki bi jih bili dolžni preživljati, lahko vložijo pri Centru za socialno zahtevo za delno ali celotno oprostitev plačila stroškov.
(4) O delni ali celotni oprostitvi plačila storitev odloča Center za socialno delo Trebnje na podlagi meril, ki jih v skladu z Zakonom o socialnem varstvu sprejme Vlada Republike Slovenije.
10. člen
(1) V celoti so vsi upravičenci oproščeni plačila strokovne priprave izvajanja storitev v obliki analize primera, priprave dogovora in kontakta z udeleženci.
(2) V celoti so oproščeni plačila storitev pomoči na domu tudi:
– upravičenci, ki so prejemniki oziroma so upravičeni do trajne denarne socialne pomoči,
– upravičenci, ki so prejemniki nadomestila za invalidnost po zakonu o družbenem varstvu odraslih telesno in duševno prizadetih oseb,
– upravičenci, ki ne prejemajo dodatka za pomoč in postrežbo ali drugih dodatkov, namenjenih zagotavljanju nege in pomoči druge osebe.
(3) Ostali upravičenci so dolžni plačevati stroške izvajanja storitev v skladu z merili, določenimi s tem odlokom.
(4) Center za socialno delo lahko upravičencu oziroma zavezancu določi višjo oprostitev, kot bi jo določil po merilih iz prejšnjega člena tega odloka, če upravičenec storitev nujno potrebuje in bi prišlo do ogrožanja njegovega zdravja ali življenja, če mu storitev ne bi bila omogočena, ali če to narekujejo posebne socialne razmere ali iz drugih pomembnih razlogov v korist upravičenca oziroma zavezanca. O višji oprostitvi odloči župan.
11. člen
Upravičenec, ki je lastnik nepremičnin, lahko uveljavlja oprostitev plačila stroškov za pomoč na domu le, če dovoli zaznambo prepovedi odsvojitve in obremenitve nepremičnin, na kateri uporabnik storitve nima prijavljenega stalnega prebivališča, v korist občine.
12. člen
Upravičenec izgubi pravico do celotne ali delne oprostitve plačila storitev pomoči na domu:
– če gre v institucionalno varstvo,
– če je pridobil dovolj lastnih sredstev ali sredstev zavezancev, da do oprostitve ali delnega doplačila ni več upravičen,
– če se ugotovi, da je upravičenec pridobil pravico do delne ali celotne oprostitve na podlagi lažnih podatkov ali pa ni sporočil spremembe dejstev in okoliščin, ki bi lahko vplivale na pravico do oprostitve in višino oprostitve.
13. člen
(1) Upravičenec ali zavezanec je dolžan Center za socialno delo obvestiti o vsaki spremembi dejstev in okoliščin, ki so bile podlaga za odločitev o delni ali celotni oprostitvi plačila storitev pomoči na domu v roku 15 dni od nastanka spremembe.
(2) Upravičenec, ki je pridobil pravico do celotne ali delne oprostitve plačila storitev pomoči na domu na podlagi lažnih podatkov ali ni sporočil spremembe stanja, je dolžan on oziroma zavezanec vrniti vsa sredstva, ki so mu bila priznana kot pravica z zamudnimi obrestmi, ki veljajo za davke in prispevke, od dneva, ko je neupravičeno pridobil oprostitev plačila oziroma doplačila.
14. člen
(1) Uporabnik poravnava svoje obveznosti na podlagi Dogovora o izvajanju storitve ter višini plačila.
(2) Dogovor o izvajanju storitve ter višini plačila med upravičencem in izvajalcem storitve Pomoč družini na domu se sklene pred začetkom izvajanja storitve. Dogovor vsebuje podatke o izvajalcu in uporabniku storitev, o vrstah in obsegu storitve, o višini in načinu plačila za opravljene storitve ter opredeljuje obveznosti izvajalca in uporabnika.
(3) Dogovor se obnavlja ob vsaki spremembi, ki vpliva na višino plačila uporabnika, vedno pa ob spremembi cene storitve.
(4) Izvajalec je dolžan fotokopije dogovorov redno posredovati pristojnemu občinskemu organu občine.
VI. DOKUMENTACIJA
15. člen
(vodenje evidenc)
(1) Izvajalec storitve pomoči na domu je dolžan voditi osnovno dokumentacijo – osebni karton uporabnika pomoči na domu, ki obsega:
– evidence o osebnih podatkih upravičenca, vzpostavljene in vodene v skladu z določili Zakona o socialnem varstvu,
– evidence dogovorov o trajanju, vrsti in načinu zagotavljanja storitve,
– dnevnik opravljenih storitev ter
– podatke o plačilih ali oprostitvah za storitve.
(2) Občina Mokronog - Trebelno ima pravico vpogleda v te evidence.
(3) Izvajalec je dolžan občini posredovati naslednjo dokumentacijo:
– delno polletno poročilo, ki obsega opis opravljenega dela z oceno realizacije plana do 15. julija tekočega leta,
– končno letno poročilo izvajalca o izvedenih urah storitve pomoči na domu, ki obsega opis opravljenega dela, realizacijo opravljenih efektivnih ur in oceno realizacije plana po vrstah storitev do 15. januarja za preteklo leto,
– najavo finančnega plana za prihodnje leto do 15. novembra tekočega leta,
– medletno poročilo na zahtevo občine.
16. člen
(1) Strokovni nadzor nad izvajanjem storitev pri uporabniku vrši izvajalec, ki obenem sprejema tudi vse pritožbe in pripombe uporabnikom.
(2) Nadzor nad pogodbeno dogovorjeno vsebino in obsegom izvajanja storitve pri izvajalcu vršijo pristojni občinski organi.
VII. KONČNE DOLOČBE
17. člen
Izvajalec storitve pomoči na domu je dolžan izvajati javno službo strokovno in racionalno ter v skladu z veljavno zakonodajo in veljavnimi standardi in normativi za to področje.
18. člen
(1) Občina Mokronog - Trebelno zagotavlja iz vsakoletnega proračuna sredstva za pokritje razlike med plačili upravičencev in ceno storitve.
(2) Medsebojna razmerja o izvajanju in financiranju storitve pomoči družini na domu bosta izvajalec in občina urejala z vsakoletno pogodbo.
19. člen
Izvajalec storitve pomoči na domu je dolžan seznaniti z določili tega odloka vsakega upravičenca, z njimi skleniti dogovore o izvajanju storitve ter izdati ustrezne upravne odločbe.
20. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 122-41/2008
Mokronog, dne 22. aprila 2008
Župan
Občine Mokronog - Trebelno
Anton Maver l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti