Uradni list

Številka 34
Uradni list RS, št. 34/2008 z dne 7. 4. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 34/2008 z dne 7. 4. 2008

Kazalo

1398. Odlok o javnem glasilu Občine Ravne na Koroškem, stran 3322.

Na podlagi 9. člena Zakona o medijih (Uradni list RS, št. 35/01, ..., 110/06), Pravilnika o načinu vodenja in postopku za vpis ter o posredovanju podatkov iz razvida medijev (Uradni list RS, št. 58/01, 94/02), 8. člena Odloka o ustanovitvi javnega zavoda Zavod za kulturo Ravne na Koroškem (Uradni list RS, št. 20/07) ter 13. in 16. člena Statuta Občine Ravne na Koroškem (Uradni list RS, št. 39/99, ..., 23/07) je Občinski svet Občine Ravne na Koroškem na 14. redni seji dne 26. 3. 2008 sprejel
O D L O K
o javnem glasilu Občine Ravne na Koroškem
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina odloka)
S tem odlokom opredeljuje Občina Ravne na Koroškem izhajanje svojega javnega glasila (v nadaljevanju: glasilo) in določa izdajatelja glasila, načine njegovega financiranja in urejanja ter oblikovanja njegove programske zasnove.
2. člen
(ime, ustanovitelj, izdajatelj in sedež glasila)
Ime glasila je »Ravenski razgledi«. Ustanovitelj glasila je Občina Ravne na Koroškem, izdajatelj glasila je Zavod za kulturo Ravne na Koroškem (v nadaljevanju: zavod za kulturo). Sedež izdajatelja glasila je Gačnikova pot 5, Ravne na Koroškem.
3. člen
(izhajanje glasila)
Glasilo izhaja najmanj enkrat letno. Priloge h glasilu lahko izidejo skupaj s posamezno številko glasila ali samostojno, na osnovi odločitve ustanovitelja ali izdajatelja glasila. Glasilo izhaja v slovenskem jeziku. Vsa gospodinjstva v Občini Ravne na Koroškem prejmejo glasilo brezplačno.
4. člen
(naslov uredništva)
Naslov uredništva je: Občina Ravne na Koroškem, Uredništvo glasila Ravenski razgledi, Gačnikova pot 5, Ravne na Koroškem.
II. NAMEN IN PROGRAMSKE VSEBINE
5. člen
(namen in cilj glasila)
Glasilo je v namenjeno predvsem obveščanju občanov Občine Ravne na Koroškem o vseh področjih življenja in dela v lokalni skupnosti in o skupnih aktivnostih občin v Koroški pokrajini, zlasti o delu organov občine, javnih zavodov, društev in drugih organizacij, ki opravljajo naloge v javnem interesu. Cilj izhajanja glasila je objavljanje objektivnih in celovitih informacij o dejavnostih zgoraj opredeljenih organov, ustanov in drugih javnih organizacij v občini.
6. člen
(programske vsebine)
Glasilo objavlja zlasti programske vsebine in informacije o:
– delu organov občine in njihovih delovnih teles,
– delu javnih zavodov, javnih podjetij, društev in drugih organizacij v občini,
– drugih področjih življenja in dela v občini,
– problematiki posameznih področij,
– prireditvah in javnih dogodkih v občini,
– delu organov v Koroški pokrajini in o skupnih aktivnostih občin v pokrajini,
– predlogih, pobudah, stališčih in mnenjih občanov in predstavnikov pravnih oseb,
– v širše zanimivih in aktualnih temah in dogodkih.
Programske vsebine glasila morajo temeljiti na svobodi izražanja, nedotakljivosti in varstvu človekove osebnosti, svobodnem pretoku informacij, odprtosti za različna mnenja, avtonomnosti odgovornega urednika in uredniškega odbora ter avtorjev besedil pri ustvarjanju programskih vsebin, v skladu s programskimi zasnovami in kodeksi ter na osebni odgovornosti avtorjev prispevkov za posledice njihovega dela.
Odgovorni urednik ima pravico zavrniti objavo posamezne programske vsebine, če je v nasprotju s prejšnjim odstavkom tega člena oziroma z Zakonom o medijih.
III. UREDNIŠKI ODBOR
7. člen
(uredniški odbor)
Glasilo ureja uredniški odbor, ki ga sestavljajo odgovorni urednik in največ pet članov uredništva.
Odgovornega urednika in člane uredništva imenuje Svet Zavoda za kulturo Ravne na Koroškem, po predhodno pridobljenem soglasju Občinskega sveta Občine Ravne na Koroškem. Mandatna doba odgovornega urednika in uredništva je pet let od imenovanja, odgovorni urednik in člani uredništva so lahko ponovno imenovani. Odgovorni urednik je lahko oseba, ki ima najmanj višjo strokovno izobrazbo in izpolnjuje druge pogoje iz Zakona o medijih.
Odgovorni urednik in člani uredništva so lahko razrešeni pred potekom mandata po postopku, kot so bili imenovani. Razlog za razrešitev je lahko kršitev določil tega odloka ali določil Zakona o medijih.
8. člen
(odgovornosti in pristojnosti uredniškega odbora)
Uredniški odbor sooblikuje programsko zasnovo glasila, ki jo potrdi svet zavoda za kulturo.
Člani uredniškega odbora in odgovorni urednik so v okviru izvajanja programske zasnove časopisa neodvisni in samostojni. Odločitev o objavi posameznih vsebin in informacij sprejme odgovorni urednik. Odgovorni urednik odgovarja za uresničevanje programske zasnove in za vsako objavljeno informacijo, v skladu z Zakonom o medijih.
Odgovorni urednik je pristojen za:
– uresničevanje programske zasnove glasila,
– spoštovanje določb zakona o medijih in podzakonskih aktov,
– zagotavljanje rednega izhajanja glasila in njegovih prilog,
– zagotavljanje mreže stalnih in občasnih dopisnikov iz vseh naselij občine,
– koordinacijo dela od priprave do izida posamezne številke glasila,
– izvajanje drugih nalog v zvezi z izdajo glasila in prilog.
9. člen
(plačila in honorarji)
Delavci občinske uprave in delavci javnih zavodov, društev in organizacij v Občini Ravne na Koroškem za svoje delo pri pripravi prispevkov v glasilu niso honorirani. Honorirajo se lahko prispevki, ki so pri zunanjih izvajalcih posebej naročeni za posamezno številko glasila ali njegove priloge in ki niso vezani na poročila o dejavnostih ustanov, društev in drugih organizacij. Delo članov uredniškega odbora je honorirano, posamezna tehnična opravila (fotografiranje, oblikovanje, postavitve tiskanja …) se lahko naročijo pri zunanjih izvajalcih. Odločitev o naročilih prispevkov sprejme direktor zavoda za kulturo na osnovi predloga odgovornega urednika, višino honorarjev za posamezno leto pa določi svet zavoda za kulturo.
IV. VIRI FINANCIRANJA
10. člen
(viri financiranja)
Viri financiranja glasila so:
– proračunska sredstva občine,
– sredstva izdajatelja,
– prihodki od oglasov in sporočil,
– donacije in drugi prihodki.
Glasilo sme izhajati samo v okviru zagotovljenih sredstev.
11. člen
(oglasi in obvestila)
Oglaševalske vsebine po tem odloku so oglasi in druge vrste plačanih obvestil (v nadaljevanju: oglasi), katerih objavo naroči pravna ali fizična oseba z namenom, da bi s tem pospeševala pravni promet proizvodov, storitev, nepremičnin ali obveznosti, pridobivala poslovne partnerje ali si v javnosti ustvarjala ugled ali dobro ime. Oglasi se objavljajo za plačilo.
Za oglase se ne štejejo:
– obvestila Občine Ravne na Koroškem in izdajatelja,
– objave v zvezi z izvajanjem javnih služb, kulturnih in športnih prireditev in dobrodelnih akcij,
– navajanje organizatorjev ali donatorjev kulturnih in športnih prireditev v občini ter dobrodelnih akcij.
Na naslovnici glasila ni mogoče oglaševati. Največji obseg oglaševalskih vsebin lahko znaša 20% obsega posamezne številke glasila.
12. člen
(omejitve oglaševanja)
V glasilu ni mogoče oglaševati politično propagandnih sporočil, ki se po zakonu štejejo za volilno kampanjo in katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev pri glasovanju na volitvah. Druge objave informacij in prispevkov političnih strank se v glasilu lahko objavijo, pod enakimi pogoji za vse politične stranke v Občini Ravne na Koroškem.
13. člen
(velikosti in cene oglasov)
Oglaševati je mogoče v naslednjih formatih in velikostih:
– cela stran glasila,
– polovica strani,
– četrtina strani,
– osmina strani.
Ceno oglasnega prostora določi svet zavoda za kulturo na osnovi predloga direktorja zavoda in odgovornega urednika glasila.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
14. člen
(obvezni podatki)
Na vsakem izvodu glasila ali njegove priloge morajo biti poleg imena glasila še najmanj naslednji podatki:
– naziv in sedež izdajatelja glasila,
– ime in priimek odgovornega urednika,
– naziv tiskarne ter datum natisa ali ponatisa in število izvodov.
Obvezni izvodi vsake izdaje glasila se pošljejo Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani ter Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem.
15. člen
(vpis v razvid medijev)
Direktor zavoda za kulturo uskladi podatke o glasilo v razvidu medijev pri Ministrstvu za kulturo RS v roku 30 dni po uveljavitvi tega odloka.
16. člen
(prenehanje veljavnosti starega odloka)
Z uveljavitvijo tega odloka preneha veljati Odlok o javnem glasilu Občine Ravne na Koroškem (Uradni list RS, št. 86/02, 100/03). Prav tako preneha mandat sedanjemu uredniškemu odboru glasila. Svet zavoda za kulturo imenuje nov uredniški odbor v roku 30 dni po uveljavitvi tega odloka.
17. člen
(pričetek veljavnosti odloka)
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 030-0001/2008-106
Ravne na Koroškem, dne 26. marca 2008
Župan
Občine Ravne na Koroškem
mag. Tomaž Rožen l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti