Uradni list

Številka 34
Uradni list RS, št. 34/2008 z dne 7. 4. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 34/2008 z dne 7. 4. 2008

Kazalo

1384. Sklep o pravilih organiziranja in plačevanja stroškov predšolske vzgoje v Občini Kostanjevica na Krki, stran 3303.

Na podlagi 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 100/05 – uradno prečiščeno besedilo) in 16. člena Statuta Občine Kostanjevica na Krki (Uradni list RS, št. 19/07, 40/07 – popravki) je Občinski svet Občine Kostanjevica na Krki na 16. redni seji dne 19. 3. 2008 sprejel
S K L E P
o pravilih organiziranja in plačevanja stroškov predšolske vzgoje v Občini Kostanjevica na Krki
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
Ta sklep določa podrobnejša pravila ravnanja vrtca, občinski organov in uprave v postopkih organiziranja predšolske vzgoje, določanja cen programov v vrtcu in plačevanja stroškov predšolske vzgoje ter vključevanja otrok v vrtec v skladu z veljavnimi zakonskimi in drugimi predpisi.
Izraz vrtec se uporablja v smislu organizacijske enote vrtca pri osnovni šoli.
II. PREDLOG ORGANIZACIJE PREDŠOLSKE VZGOJE IN CEN PROGRAMOV V VRTCIH
2. člen
Vrtec vsako leto pripravi predlog organizacije predšolske vzgoje za novo šolsko leto, ki ga posreduje občinski upravi najkasneje do 10. 5. tekočega šolskega leta, skupaj s predlogom sistematizacije delovnih mest v vrtcu za novo šolsko leto.
Vrtec oblikuje oddelke v skladu z veljavnimi predpisi, upoštevaje maksimalno racionalno in gospodarno organizacijo.
Vrtec z občinsko upravo predloge o organizaciji predšolske vzgoje v vrtcu za novo šolsko leto uskladijo najkasneje do 25. 5. Tako usklajene predloge organizacije predšolske vzgoje za novo šolsko leto obravnava Občinski svet Občine Kostanjevica na Krki, ki sprejme sklep o izdaji soglasja k sistematizaciji delovnih mest v vrtcu.
Občinski svet Občine Kostanjevica na Krki pooblašča župana Občine Kostanjevica na Krki, da v primerih manjših odstopanj, v zvezi z vpisom števila otrok v vrtec, ki nastanejo po sprejetju sklepa o izdaji soglasja k sistematizaciji delovnih mest v vrtcu za določeno šolsko leto, odloči o uporabi fleksibilnega normativa glede števila otrok v oddelkih in poda soglasje k manjšim spremembam sistematizacij, delovnih mest v vrtcu, kot posledica naknadnega vpisa otrok v vrtec in v okviru že določenega števila oddelkov vrtca za določeno šolsko leto.
3. člen
Vrtec pri oblikovanju oddelkov upoštevajo drugi odstavek 17. člen Zakona o vrtcih tako, da se število otrok določeno v podzakonskem predpisu, poveča za največ dva otroka v oddelku, v naslednjih primerih:
– če je to možno glede na število vpisanih otrok in njihovo starost,
– zaradi zagotovitve čim večje vključenosti otrok v vrtec,
– zaradi racionalizacije oblikovanja oddelkov v vrtcu.
Vrtec lahko oblikuje oddelek (polovični oddelek), kadar je število otrok v oddelku enako ali manjše od polovice največjega števila otrok določenega v podzakonskem predpisu, kadar so izčrpane vse možnosti oblikovanja oddelkov, kot izhaja iz prejšnjega odstavka. Tudi pri oblikovanju polovičnega oddelka vrtec upošteva drugi odstavek 17. člena Zakona o vrtcih v povezavi z podzakonskim predpisom tako, da se število otrok poveča za največ enega otroka v oddelku v primerih navedenih v prejšnjem odstavku.
4. člen
Pri organiziranju in vpisih otrok v vrtec, vrtec, katerega ustanoviteljica je Občina Kostanjevica na Krki, medsebojno sodelujeta in si posredujeta podatke o morebitnih prostih mestih v vrtcu in morebitnih interesentih za vpis otrok v vrtec, glede na prebivališče in kraj zaposlitve staršev otrok, predvsem takrat, kadar je ob upoštevanju prebivališča in kraja zaposlitve staršev otrok možno doseči racionalnejšo organiziranje in popolnitev prostih mest v vrtcu.
Predlog cen programov
5. člen
Občinska uprava vsako leto, najkasneje do 25. 5. posreduje vrtcem potrebna izhodišča za izračun cen programov, pri čemer upošteva veljavne predpise in navodila za planiranje javne porabe. Podlaga za izhodišča za določitev višine materialnih in nematerialnih stroškov ter stroškov živil, so lahko tudi podatki Ministrstva za šolstvo, znanost in šport o gibanju in višini materialnih in nematerialnih stroškov ter stroškov živil za preteklo leto.
Na podlagi usklajenega predloga organizacije predšolske vzgoje za novo šolsko leto med občinsko upravo in vrtcem ter na podlagi izhodišč za izračun cen programov ter v skladu z metodologijo za oblikovanje cen programov v vrtcih, ki izvajajo javno službo, vrtec pripravi predlog cen programov in ga posreduje občinski upravi najkasneje do 31.5.
Predlog cen vsebuje izračun cen z navedbo in višino vseh elementov za oblikovanje cen programov, podatke za izračun cen in pisno obrazložitev.
Vrtec z občinsko upravo predloge cen programov v vrtcu za novo šolsko leto uskladijo najkasneje do 10.6. tekočega šolskega leta. Usklajene predloge cen programov v vrtcu za novo šolsko leto obravnava Občinski svet Občine Kostanjevica na Krki, o čemer sprejem ustrezen sklep.
III. VPIS IN SPREJEM OTROK V VRTEC
6. člen
Javni vrtec vpisuje in sprejema otroke v svoje programe na podlagi prijav vse leto. Če je v vrtec vpisanih več otrok, kot je v vrtcu prostih mest, odloča o sprejemu komisija za sprejem otrok. Sestavo in način dela komisije ter kriterije za sprejem otrok v vrtec določi svet vrtca v soglasju z ustanoviteljem. Komisijo imenuje ravnatelj. Soglasje h kriterijem poda župan.
Vrtec Občine Kostanjevica na Krki, vsako leto v mesecu aprilu objavi razpis za vpis otrok v vrtec za novo šolsko leto. V ta namen vrtec najkasneje do 20. 3. vsako leto občinski upravi posreduje podatke o razpisu za vpis otrok v vrtec, ki poskrbi za objavo navedenega razpisa v mesecu marcu v glasilu Občine Kostanjevica na Krki in na spletni strani Občine Kostanjevica na Krki, na katerih se objavi tudi obrazec za vpis otroka v vrtec. V ta namen vrtec občinski upravi posreduje tudi obrazec za vpis otroka v vrtec istočasno z vsebino razpisa.
Na podlagi razpisa za vpis otrok v vrtec, vrtec sprejema prijave za vpis otrok za naslednje šolsko leto, in sicer praviloma do 4.5. tekočega leta. Na osnovi tako pridobljenih prijav za vpis, vrtec pripravi predlog organizacije predšolske vzgoje za naslednje šolsko leto v skladu z 2. členom tega sklepa.
Prijave za vpis po izteku prijavnega roka po razpisu za vpis, sprejema vrtec tudi vse leto, vpis pa se vrši glede na prosta mesta v vrtcu in upoštevaje kriterije in postopek za vpisa, če prostih mest ni dovolj.
Vrtec sprotno obvešča občinsko upravo o otrocih, ki jih glede na organizacijo predšolske vzgoje v vrtcu ni bilo mogoče vpisati in možnostih spremembe organizacije.
Starši vpišejo otroka v vrtec praviloma za obdobje šolskega leta, ki traja od 1. septembra do 31. avgusta naslednjega leta.
V primeru, da starši otroka, ki je že vključen v vrtec, izpišejo iz vrtca, je otrok pri ponovnem vpisu razporejen v enoto in oddelek kjer so še in če so še razpoložljiva mesta.
Zaradi resnosti vključitve otroka v vrtec, lahko vrtec s starši podpiše pogodbo oziroma medsebojni dogovor, v katerem se definirajo čas vključitve otroka v vrtec in druge medsebojne obveznosti.
IV. DOLOČANJE IN OBRAČUNAVANJE PLAČIL STARŠEV
7. člen
Višino plačila staršev na podlagi zakona in podzakonskih predpisov določi Občina Kostanjevica na Krki za otroke, za katere je dolžna po veljavni zakonodaji kriti del cene programa.
Na podlagi odločbe o določitvi plačila vrtec staršem izstavi račun, katerega so starši dolžni poravnati v roku 8 dni od izstavitve računa za pretekli mesec, sicer jim vrtec zaračuna zakonite zamudne obresti. Vrtec lahko po poteku plačilnega roka staršem izstavi opomin za plačilo računa, s tem, da lahko zaračuna stroške opomina, ki jih določi svet zavoda.
Praviloma pričnejo otroci prvič obiskovati vrtec prvi delovni dan meseca. Kadar otrok, ki je prvič vključen v vrtec, ne prične obiskovati vrtca s prvim delovnim dnem meseca, se osnova za plačilo staršev sorazmerno zniža glede na mesečno ceno programa.
Starši do dolžni izpis otroka iz vrtca pisno napovedati vrtcu najmanj dva tedna pred predvidenim izpisom, sicer se šteje, kot da je otrok vključen v vrtec, na podlagi česar vrtec staršem izstavi račun v višini njihovega plačila.
V primeru odsotnosti otroka iz vrtca se od cene programa odšteje znesek za neporabljena živila. Ta cena je podlaga za izračun plačila staršev in plačila razlike med ceno programa in plačilom staršev, ki ga krije občina zavezanka. Staršem se znesek za neporabljena živila začne odštevati prvi dan javljene odsotnosti vrtcu najkasneje do 8. ure.
Posebni primeri obračunavanja plačil za otroke, za katere je Občina Kostanjevica na Krki po veljavni zakonodaji dolžna kriti del cene programa in so vključeni v javne vrtce na območju Občine Kostanjevica na Krki
8. člen
Osnova za plačilo staršev je najnižja cena istovrstnega programa v katerega je otrok vključen v javnem vrtcu Občine Kostanjevica na Krki. Občina Kostanjevica na Krki krije razliko med plačilom staršev in ceno istovrstnega programa vrtca, v katerega je otrok vključen.
9. člen
V primeru odsotnosti otroka iz vrtca zaradi bolezni, ki traja nepretrgoma tri tedne oziroma vsaj 15 delovnih dni, se za dneve odsotnosti otroka iz vrtca zaradi bolezni plačilo staršev obračuna od polovice dnevne cene, znižane za znesek neporabljenih živil, v primeru, ko starši vrtcu predložijo zdravniško potrdilo. V tem primeru se prvi dan odsotnosti otroka računa od prvega delovnega dne odsotnosti otroka iz vrtca zaradi bolezni, katero starši vrtcu javijo najkasneje do 8. ure in se zaključi zadnji dan delovnega dne odsotnosti otroka iz vrtca zaradi bolezni. Občina zavezanka krije razliko med plačilom staršev in ceno programa, zmanjšano za neporabljena živila.
10. člen
Starši lahko uveljavijo rezervacijo za otroka, ki je že vključen v vrtec, v obdobju od 1. 6. do 30. 9., če želijo za svojega otroka zagotoviti mesto v enoti vrtca, v katero je že vključen. Rezervacijo lahko uveljavijo za neprekinjeno odsotnost otroka najmanj en mesec in največ dva meseca in so jo dolžni vrtcu pisno napovedati najpozneje do 25. 5. Starši plačajo rezervacijo v višini 25% od plačila, ki jim je določeno z odločbo o višini plačila za program vrtca. Razliko med ceno programa, plačili staršev in stroškom neporabljenih živil krije Občina Kostanjevica na Krki.
Če starši otroka, ki je že vključen v vrtec, izpišejo iz vrtca v obdobju od 1. 6. do 30. 9., vendar največ za dva meseca in ga ponovno vpišejo v vrtec, pri čemer mu je mesto v vrtcu zagotovljeno, plačajo stroške izpisa v višini 25% od plačila, ki jim je določeno z odločbo o višini plačila za program vrtca. Razliko med ceno programa, plačili staršev in stroškom neporabljenih živil krije Občina Kostanjevica na Krki.
Obračunavanje plačil za otroke, za katere so druge občine po veljavni zakonodaji dolžne kriti del cene programa in so vključeni v javni vrtec na območju Občine Kostanjevica na Krki
11. člen
Vrtec, v katerega so vključeni otroci, za katere so po veljavni zakonodaji dolžne kriti del cene programa druge občine, si mora za izvajanje in upoštevanje 8., 9. in 10. člena teh pravil pridobiti pisno soglasje občine zavezanke, za plačilo dela cene programa. V nasprotnem primeru ugodnosti iz teh členov za te starše ne veljavo.
Obračunavanje plačil za otroke, za katere je Občina Kostanjevica na Krki po veljavni zakonodaji dolžna kriti del cene programa in so vključeni v vrtce na območju drugih občin
12. člen
Občina Kostanjevica na Krki krije razliko v ceni vrtca za otroke, za katere je po veljavni zakonodaji dolžna kriti del cene programa in so vključeni v vrtce na območju drugih občin, in sicer na podlagi veljavnih cen.
Kolikor občina ustanoviteljica vrtca sprejme sklep ali drug splošni akt, na podlagi katerega se staršem otrok, vključenih v ta vrtec, priznava nižja osnova za njihovo plačilo v primerjavi z veljavno ceno programa vrtca, Občina Kostanjevica na Krki soglaša s posameznimi olajšavami v smislu in do obsega, kot izhaja iz 8., 9. in 10. člena tega sklepa.
V. KRITJE STROŠKOV, KI NE SODIJO MED ELEMENTE CENE PROGRAMOV
13. člen
Otroci, ki so vključeni v razvojne oddelke vrtcev v sosednjih občinah in le-ti vrtci organizirajo in izvajajo prevoz otrok, krije prevozne stroške Občina Kostanjevica na Krki.
Občina Kostanjevica na Krki krije stroške prevoza na podlagi mesečnega zahtevka vrtca.
14. člen
Dodatni stroški za otroka s posebnimi potrebami, ki je vključen v redni oddelek vrtca, se določijo na podlagi odločbe o usmeritvi. Ti stroški so lahko stroški dodatne strokovne pomoči, stroški spremljevalca gibalno oviranih otrok, stroški za pripravo dietne hrane in stroški zaradi oblikovanja oddelka z manjšim številom otrok. Vrtec mora o vrsti in obsegu dodatnih stroškov obvestiti Občinsko upravo Občine Kostanjevica na Krki, kolikor je zavezanka za plačilo teh stroškov Občina Kostanjevica na Krki, ki jih je tudi dolžna kriti.
Občina Kostanjevica na Krki krije dodatne stroške na podlagi mesečnega zahtevka vrtca.
VI. KONČNA DOLOČBA
15. člen
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 602-1/2008
Kostanjevica na Krki, dne 19. marca 2008
Župan
Občine Kostanjevica na Krki
Mojmir Pustoslemšek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti