Uradni list

Številka 34
Uradni list RS, št. 34/2008 z dne 7. 4. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 34/2008 z dne 7. 4. 2008

Kazalo

1379. Odlok o socialnovarstvenih pomočeh iz sredstev proračuna Občine Kostanjevica na Krki, stran 3292.

Na podlagi 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 100/05 – uradno prečiščeno besedilo in 21/06 – odločba US RS), 99. in 100.a člena Zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 3/07 – uradno prečiščeno besedilo) ter 16. in 106. člena Statuta Občine Kostanjevica na Krki (Uradni list RS, št. 19/07, 40/07 – popravek) je Občinski svet Občine Kostanjevica na Krki na 16. seji dne 19. 3. 2008 sprejel
O D L O K
o socialno varstvenih pomočeh iz sredstev proračuna Občine Kostanjevica na Krki
I. UVOD
1. člen
S tem odlokom se določijo vrste socialno varstvenih pomoči, upravičenci do socialno varstvenih pomoči, merila in razlogi za dodelitev socialno varstvenih pomoči in postopek dodeljevanja in izplačevanja socialno varstvenih pomoči.
2. člen
Sredstva za socialno varstvene pomoči se zagotovijo v vsakoletnem proračunu Občine Kostanjevica na Krki.
II. VRSTE SOCIALNO VARSTVENIH POMOČI
3. člen
Vrste socialno varstvenih pomoči iz sredstev proračuna Občine Kostanjevica na Krki so:
A) enkratne denarne pomoči,
B) pomoč ob rojstvu otroka,
C) višje oprostitve pri plačilih socialno varstvenih storitev,
D) plačilo pogrebnih stroškov.
III. UPRAVIČENCI DO SOCIALNO VARSTVENIH POMOČI
4. člen
Upravičenci do socialno varstvenih pomoči so lahko državljani Republike Slovenije, ki imajo stalno prebivališče na območju Občine Kostanjevica na Krki in izpolnjujejo enega od naslednjih kriterijev:
A) Upravičenci do enkratnih denarnih pomoči:
1. nimajo zadostnih sredstev za preživljanje, potem, ko so izčrpali vse možnosti za pridobitev sredstev za preživljanje z delom, s pravicami iz dela ali zavarovanja, z dohodki iz premoženja in drugih virov, denarnih nadomestil, denarnih pomoči in dajatev po predpisih s področja socialnega varstva, zdravstvenega varstva in jih nihče ni dolžan preživljati,
2. se na podlagi spleta neugodnih okoliščin (dolgotrajna bolezen, invalidnost, smrt v družini, naravne nesreče, ipd), znajdejo v takšnem položaju, da ne morejo poravnati najnujnejših obveznosti,
3. prosilci (družina) prejemajo denarno socialno pomoč,
4. so trenutno ostali brez vsakega dohodka in čakajo na uveljavitev denarno socialne pomoči ali druge oblike socialne pomoči,
5. zaradi socialne nekomunikativnosti niso vložili prošnje za uveljavitev katere od socialne pomoči, do katere bi bili sicer upravičeni,
6. so otroci, ki živijo pri starih starših, ker njihovi starši ne skrbijo zanje in hkrati imajo stari starši nizke dohodke,
7. drugi, če se ugotovi utemeljenost.
B) Upravičenci do pomoči ob rojstvu otroka
Pravico do pomoči ima novorojeni otrok pod pogojem, da sta eden od staršev in novorojeni otrok državljana Republike Slovenije in imata stalno prebivališče v Občini Kostanjevica na Krki.
V primeru, da starša živita ločeno, uveljavlja pravico do pomoči tisti od staršev, pri katerem otrok živi in ima stalno prebivališče v Občini Kostanjevica na Krki ob rojstvu otroka.
V primeru, da otrok ne živi pri starših, imajo pravico uveljaviti pomoč rejnik oziroma tisti, ki je prevzel skrb za otroka, ki ima stalno bivališče v Občini Kostanjevica na Krki.
C) Upravičenci do višje oprostitve pri plačilih socialno varstvenih storitev:
– če to narekujejo posebne socialne razmere ali iz drugih pomembnih razlogov v korist upravičenca ali zavezanca.
D) Upravičenci do plačila pogrebnih stroškov:
– so dediči umrlega, če niso sposobni poravnati stroškov pokopa.
IV. ENKRATNE DENARNE POMOČI
5. člen
Denarna pomoč je namenjena za:
– nakup šolskih potrebščin,
– nakup ozimnice ali kurjave,
– plačilo letovanja, šole v naravi ter drugih stroškov, vezanih na šolanje,
– pomoč pri doplačilu zdravil, ortopedskih in tehničnih pripomočkov za potrebe rehabilitacije ter zdravstvenih storitev, ki so nujno potrebne, stroškov zanje pa Zavod za zdravstveno zavarovanje ne krije,
– doplačilo stroškov zdravljenja odvisnosti enega ali več družinskih članov,
– topel obrok, prehrambeni paket,
– kritje drugih stroškov in izdatkov za premostitev trenutne materialne ogroženosti,
– kritje PZZ in osebnih potreb upravičencev do oprostitve pri plačilu socialno varstvenih storitev v skladu z veljavnim predpisom,
– enkratno pomoč za rejence.
V. POMOČ OB ROJSTVU OTROKA
6. člen
Pomoč ob rojstvu otroka je enkratna denarna pomoč novorojenemu otroku, s katero se družini zagotovi dodatna sredstva za pokrivanje stroškov, ki nastanejo z rojstvom otroka.
VI. MERILA
7. člen
Merilo za dodelitev enkratne denarne pomoči je dohodek na posameznika, če njegov dohodek ne presega cenzusa za socialno denarno pomoč po Zakonu o socialnem varstvu za več kot 70% oziroma družino, kjer dohodek na družinskega člana ne presega cenzusa za socialno denarno pomoč po Zakonu o socialnem varstvu za več kot 70%.
Ne glede na določbo iz prvega odstavka je socialno denarno pomoč za premostitev trenutne materialne stiske mogoče izjemoma dodeliti tudi v primerih težje bolezni v družini, starosti oziroma nesposobnosti za pridobitno delo, elementarnih nesreč, požara ali smrti hranitelja, letovanja, šolo v naravi ter drugih stroškov vezanih na šolanje, hrano učencem in dijakom v času rednega šolanja ter drugih izjemnih okoliščinah.
Merilo za dodelitev pomoči ob rojstvu novorojenega otroka je stalno prebivališče na območju Občine Kostanjevica na Krki. Do pomoči ni upravičen posameznik, ki ima stalno prebivališče v Občini Kostanjevica na Krki in je po občinskih predpisih občine, v kateri je imel stalno prebivališče ob rojstvu otroka, prejel pomoč za podobne namene.
Center za socialno delo lahko na zahtevo upravičenca ali zavezanca za določeno obdobje določi oprostitev v višjem znesku, kot bi šla upravičencu oziroma zavezancu po merilih Uredbe za določanje oprostitev pri plačilih socialno varstvenih storitev. Pri odločitvi o višji oprostitvi center za socialno delo upošteva zlasti: premoženjsko stanje upravičenca ali zavezanca, dosedanjo skrb za upravičenca, skrb za druge sorodnike, preživninske obveznosti do drugih, povečane življenjske stroške zaradi bolezni ali invalidnosti, bivalnih okoliščin ali izobraževanja, druge obveznosti po izvršljivem pravnem naslovu in podobno.
8. člen
Posamezni upravičenci ali družina lahko prejme v koledarskem letu pomoč največ do višine dveh bruto zajamčenih plač, razen v izjemnih primerih (elementarne nesreče …).
Pri odločanju o višini enkratne denarne pomoči je potrebno upoštevati ugotovljeno dejansko stanje upravičenca in možnosti glede na zagotovljena sredstva v proračunu občine.
Višina pomoči ob rojstvu novorojenega otroka se določi ob sprejemu proračuna za posamezno koledarsko leto. Tako določeni znesek velja do uveljavitve proračuna za naslednje koledarsko leto.
VII. POSTOPKI
9. člen
Postopke ugotavljanja upravičenosti do dodelitve socialno varstvenih pomoči vodi in o njih odloča Center za socialno delo Krško.
Vlagatelj oziroma njihovi zakoniti zastopniki vlagajo vloge za dodelitev enkratne denarne pomoči na obrazcu vloge pri Centru za socialno delo Krško.
Vlogi so dolžni priložiti vsa potrebna dokazila o izpolnjevanju pogojev v skladu z Zakonom o socialnem varstvu in s tem odlokom.
Postopek za uveljavitev enkratne denarne pomoči se uvede na zahtevo upravičenca ali na predlog vzgojno-izobraževalnih zavodov, CSD Krško ter humanitarnih organizacij ali društev.
Pomoč ob rojstvu otroka se upravičencu izplača na podlagi uradne evidence o rojstvu otroka in stalnem prebivališču.
10. člen
V postopku dodelitve socialno varstvene pomoči se uporablja zakon, ki ureja splošni upravni postopek.
Pri odločanju o dodelitvi enkratne denarne pomoči se poleg določb tega odloka smiselno uporabljajo tiste določbe zakona, ki ureja področje socialnega varstva, ki se nanašajo na socialno pomoč.
Center za socialno delo Krško preveri podatke iz vloge in dokazil in v roku 30 dni od popolne vloge odloči o upravičenosti do dodelitve in višine enkratne pomoči z odločbo. Zoper odločbo Centra za socialno delo Krško je možna pritožba v roku petnajstih dni od prejema odločbe. O pritožbi zoper odločbo odloča župan Občine Kostanjevica na Krki.
11. člen
Denarna pomoč in pomoč ob rojstvu otroka se izplačuje v denarni ali funkcionalni obliki. Pomoč se lahko dodeli tudi drugi osebi ali ustanovi, upoštevaje namen pomoči.
12. člen
Za izvajanje tega odloka sklene Občina Kostanjevica na Krki s Centrom za socialno delo Krško pogodbo, s katero določi medsebojne pravice in obveznosti.
VIII. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI
13. člen
Višina pomoči ob rojstvu otroka v letu 2008 znaša 200 EUR.
14. člen
Ta odlok se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi.
Št. 122-6/2008
Kostanjevica na Krki, dne 19. marca 2008
Župan
Občine Kostanjevica na Krki
Mojmir Pustoslemšek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti