Uradni list

Številka 31
Uradni list RS, št. 31/2008 z dne 28. 3. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 31/2008 z dne 28. 3. 2008

Kazalo

1184. Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN) za območje »Gostišča Kum v Zagorju ob Savi«, stran 2912.

Na podlagi 61. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 33/07) in 16. člena Statuta Občine Zagorje ob Savi (Uradni list RS, št. 109/05 – UPB) je Občinski svet Občine Zagorje ob Savi na redni seji dne 17. 3. 2008 sprejel
O D L O K
o občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN) za območje »Gostišča Kum v Zagorju ob Savi«
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Sprejme se občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) za območje »Gostišča KUM v Zagorju ob Savi« (v nadaljnjem besedilu: OPPN), ki ga je pod številko projekta 07/07, izdelal ARHIS, d.o.o. Zagorje ob Savi, v marcu 2008.
2. člen
OPPN vsebuje besedilo, kartografski del in obvezne priloge iz 19. člena ZPNačrta.
II. UREDITVENO OBMOČJE OPPN Z MEJO UREDITVE
3. člen
Območje urejanja, ki je predmet obdelave prostorskega načrta, se nahaja zahodno in vzhodno od trikrakega križišča Ceste 9. avgusta, Prešernove in Gasilske ceste. Teren zahodnega dela je blago nagnjen, vzhodni del pa je bolj strmo nagnjeno pobočje nad Prešernovo cesto v Zagorju ob Savi. Površina ureditvenega območja je 2.991 m2.
Ureditveno območje prostorskega načrta se v celoti nahaja v k.o. Zagorje-mesto in vključuje zemljišča parc. št., 702, 703, 704, 705/1, 705/2, 706, 707/1, 707/2, 721, 1478, 1467/4-del, 1904/4-del.
Meja območja OPPN poteka po obstoječih parcelnih mejah. Izhodiščna točka meje območja urejanja je na SZ delu, od tu je opis podan v smeri urinega kazalca. Meja poteka proti SV po parcelni meji med Cesto 9. avgusta in parcelami št. 721, 704, 703 in 702. Nato meja poteka proti vzhodu, prečka parcelo 1467/4 in se nadaljuje po zunanjem obodu parc. 1478. Na zahodu spet prečka križišče med Gasilsko in Prešernovo cesto to je parc. št. 1904/4 in 1467/4 se v stičišču parcel št. 706 in 707/1 nadaljuje proti JZ in nato proti zahodu po parc. št. 707/1 707/2 in 705/2 in se ob parc. št. 721 v smeri proti severu obrne do izhodiščne točke.
III. UMESTITEV NAČRTOVANE UREDITVE V PROSTOR
4. člen
V skladu z Odlokom o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana občine Zagorje ob Savi je širše območje “GOSTIŠČA KUM” v Urbanističnih zasnovah naselja Zagorje ob Savi je del območja, ki se bo urejalo z OPPN, opredeljeno kot območje za centralne funkcije naselja, del pa v območju za stanovanja.
Zazidalna zasnova temelji na nadaljevanju obstoječega koncepta pozidave. Načrtovana ureditev z obstoječo pozidavo na obeh straneh Prešernove ceste tvori zaključeno ureditev dela ulice in širše nima vpliva na sosednja območja.
5. člen
V ureditvenem območju OPPN so dopustni naslednji posegi:
– gradnja nadomestnega poslovnega objekta;
– gradnja parkirišč;
– gradnja raznih dodatnih nadstrešnic in drugi pomožni objekti, vendar morajo biti le-ti primerno oblikovani in se arhitektonsko vklopiti z ostalo pozidavo;
– gradnja, rekonstrukcija in vzdrževalna dela komunalnih, energetskih in telekomunikacijskih objektov in naprav;
– vzdrževalna dela, rekonstrukcije in obnove obstoječih objektov v okviru obstoječih maksimalnih gabaritov;
– ureditev zunanjih površin ter postavitev urbane opreme.
Pri gradnji objektov se mora obvezno upoštevati:
– velikost in obliko gradbenih parcel;
– gradbeno linijo in lego objekta, položaj objekta na parceli;
– na obravnavanem območju je potrebno upoštevati geološko geomehanski elaborat;
– tlorisni in višinski gabarit nadomestne gradnje, ki so naslednji:
A) Nadomestna gradnja poslovnega objekta:
Klasifikacija objekta: Hotelske in podobne stavbe za kratkotrajno nastanitev – 12111
(Navedba klasifikacijske označbe objekta iz Uredbe o uvedbi in uporabi klasifikacije vrst objektov in o določitvi objektov državnega pomena (Uradni list RS, št. 33/03))
Tlorisni gabarit:          17,00 x 8,30 m
                           + izzidek na JV fasadi 8,00 x 1,50 m
                           + izzidek na SZ fasadi 3,00 x 1,50 m
Višinski gabarit:          P+1+M
Absolutna kota pritličja:  cca 262,80.
Streha:                    simetrična dvokapnica s čopi, naklona
                           45º, smer slemena SV–JZ.
Dopustne tolerance:        ± 10%.
Odmiki od sosednjih stanovanjskih objektov in ceste so razvidni iz grafičnih prilog.
Vhod v objekt iz jugozahodne strani. Dostop do posameznih etaž je preko notranjih stopnic. V pritlični etaži je predviden večnamenski prostor. V nadstropju in mansardi so predvidene hotelske sobe. Skupna neto površina objekta bo cca 405,34 m2.
Za povezavo med obstoječim gostinskim objektom (gostišče KUM) in novim nadomestnim objektom se izvede pokrita brv, ki bo na višini 6,10 m nad obstoječo cesto.
Elementi fasad naj bodo: omet v pastelnih barvah in les.
Dvorišče in okolica objekta naj se izvedejo v protiprašni izvedbi: asfalt in tlakovci, ki se obrobničijo.
Na asfaltiranem delu dvorišča je 8 PM (osem parkirnih mest) od tega je eno parkirišče je namenjeno invalidom, predpisane širine 3,50 m.
Razmejitev parcel je dovoljena z živo mejo do višine 1 m, ograja ne sme zmanjšati prometne preglednost. Morebitni oporni zidovi naj se izvedejo v naravnem kamnu ali obložen z lomljencem, tako da betonske površine ne bodo vidne.
B) Nova parkirišča ob servisni cesti:
Na parc. št. 704 se zgradi 9 PM (devet parkirnih mest), tlorisnih dimenzij 2,50 x 5,00 m, ki bodo namenjena dejavnosti nadomestnega objekta. Predhodno je prestaviti KRS omarico. Nova lokacija je razvidna iz situacije.
Parkirišča se bodo višinsko nadaljevala iz obstoječe nivelete servisne ceste. Izvedejo se v asfaltni izvedbi, obrobničijo in ustrezno odvodnjavajo. Vzhodna brežina, ki meji na parc. št. 703 se 0,50 m od parcelne meje zaključi z flora bloki.
Za dostop iz parkirišč do novega nadomestnega objekta se izdelajo lahke montažne stopnice z vmesnim podestom, zaključene z varnostno ograjo.
Pri določanju horizontalnih in vertikalnih gabaritov objektov so upoštevani medfasadni odmiki, ki zagotavljajo minimalno osončenje po kriterijih svetlobno tehnične ocene.
V izvedbenem načrtu zunanje ureditve, je potrebno upoštevati Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje neoviranega dostopa, vstopa in uporabe objektov v javni rabi ter večstanovanjskih stavb (Uradni list RS, št. 97/03).
IV. ZASNOVA PROJEKTNIH REŠITEV IN POGOJEV GLEDE PRIKLJUČEVANJA OBJEKTOV NA GOSPODARSKO JAVNO INFRASTRUKTURO TER GRAJENO JAVNO
6. člen
1. Kanalizacija
Na območju OPPN poteka javno kanalizacijsko omrežje. Odpadne vode od predvidenega gostinskega objekta se preko začasne čistilne naprave odvede direktno v javno kanalizacijo, ki poteka po Gasilski cesti. Meteorne vode s strehe, dvorišča in parkirišča je potrebno zbrati preko peskolovov oziroma lovilca olj v jašek javne kanalizacije, ki poteka po Gasilski cesti. Skupne količine meteornih voda ne smejo presegati maksimalnega pretoka 1,0 l/s.
Priključitev tako predhodno tretirane meteorne in odpadne vode se priključi na nov zbirni jašek obstoječe kanalizacije, ki poteka po Gasilski cesti. Odvodnjavanje odpadnih voda iz javnega parkirišča se izvede preko obstoječe kanalizacije, ki poteka po mestni ulici parcele št. 721 k.o. Zagorje-mesto.
2. Vodni viri
Javno vodovodno omrežje poteka po Prešernovi cesti, Cesti 9. avgusta in zemljišču parc. št. 704 in 705/2 k.o. Zagorje-mesto kot je prikazano v priloženi situaciji. Mesto priključevanja nadomestnega objekta na vodovodno omrežje je iz Prešernove ceste, preko ustrezne vodovodne armature in ustreznega tipskega zunanjega vodomernega jaška z vso potrebno vodovodno armaturo. Predvideti je potrebno prestavitev oz poglobitev sekundarnega javnega vodovodnega omrežja iz PE 80 110/12,5, ki poteka po parceli št. 704 in 705/2 k.o. Zagorje-mesto.
3. Cestno omrežje
Območje OPPN na severu meji na Cesto 9. Avgusta, ki je Regionalna cesta I. reda št. 222-221. Zahodno od gostišča Kum potekata javni poti Gasilska in Prešernova cesta, ki se v križišču združita z regionalno cesto.
3.1 Javne poti
Odmike objekta in prometni režim je prilagoditi izdelani projektni dokumentaciji PROMETNA UREDITEV PREHODA ZA PEŠCE C. 9. AVGUSTA V MESTU ZAGORJE, R1-221/1219 ZAGORJE OB SAVI-BEVŠKO od km 0,370 do km 0,450, ki ga je izdelalo podjetje OZZING d.o.o. Mestni trg 5a, 1420 Trbovlje.
Zaradi zimskega vzdrževanja ceste in hodnika za pešce je predvideti zaščitne ukrepe za zaščito vzhodne fasade nadomestnega objekta.
Na izvozih parkirišč je predvideti ustrezno prometno signalizacijo. Pri levem zavijanju iz parkirišča nadomestnega objekta je zaradi neustrezne zagotovitve preglednega trikotnika potrebno postaviti cestno ogledalo (glej grafično prilogo št. 6.1.).
Zagotoviti zajem in odvod meteornih voda iz parkirišč tako, da se le ta ne bo prelivala na javno pot ali obratno.
3.2 Mirujoči promet
Parkiranju je na območju OPPN namenjeno 17 parkirnih mest, od tega je eno parkirno mesto namenjeno invalidnim osebam. Parkirišča so locirana ob obstoječi servisni cesti in na dvorišču nadomestne gradnje.
3.3 Regionalna cesta I. reda št. 222-221
Upoštevati je potrebno Zakon o javnih cestah (Uradni list RS, št. 33/06), Zakon o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 25/06), ter vse ostale obstoječe predpise s področja cestogradnje in varstva cest.
Pri načrtovanju morebitne nove ali rekonstrukcije obstoječe navezave na državno cestno omrežje je potrebno ustrezno upoštevati tudi interna navodila DRSC (oktober 2001).
Za priključevanje obravnavane planske celote je potrebno na osnovi predhodno pridobljenih projektnih pogojev Direkcije RS za ceste izdelati poseben projekt PGD, PZI, ter si nanj pridobiti soglasje Direkcije RS za ceste, skladno z Zakonom o graditvi objektov (ZGO-1-UPS1, Uradni list RS, št. 102/04 (14/05 – popr.), 120/2006 Odl. US: U-I-286/04-46).
4. Energetsko omrežje
4.1 Elektroenergetsko omrežje
Na objekt katerega je potrebno porušiti, zaradi nadomestne gradnje, je vpet prosto zračni elektroenergetski vod. Pred pričetkom del, je potrebno prosto zračni vod prestaviti, da ne bo oviral gradnje.
Na področju prostorskega načrta za območje »Gostišča Kum v Zagorju ob Savi«, predvidena VN kabelska povezava med TP Partizan in TP Gasilska cesta s štirimi cevmi 110 mm.
Vzporedno s traso VN kablovoda je potrebno dodatno položiti dve cevi velikosti 110 mm, od TP Gasilska cesta do prosto stoječe NN omarice, locirane na parkirišču ureditvene cone.
Novi objekt se bo napajal iz prosto stoječe omarice. Na fasado novega objekta je potrebno vzidati priključno omarico VPMRO 4, za priključek novega objekta in napajanje gostišča Kum.
Iz prosto stoječe omarice se uredi kabelska povezava za tiskarno TORI in ostale odjemalce, kot je razvidno iz priložene situacije.
4.2 Javna razsvetljava
Na območju mestne ulice z novim javnim parkiriščem je predvidena klasična javna razsvetljava. Razpored svetilk je razviden iz zbirne situacije komunalnih naprav, svetilke bodo tipizirane, višina kandelabrov znotraj kompleksa bo največ 7 m.
4.3 Plinovod
Na območju OPPN poteka plinovodno omrežje, ki je v rednem obratovanju, obratovalnega tlaka 250 mbar VEJA 13 – PE 63, in priključni plinovodi PE 63, 32, katero je v rednem obratovanju (priloga situacija).
Pri gradnji morajo biti objekti ter ostali komunalni vodi oddaljeni od obstoječega plinovoda in obstoječih priključnih plinovodov pri vzporednem poteku praviloma 1 m vendar ne manj kot 0,5 m, pri križanju (višinski odmik) pa praviloma 0,5 m vendar ne manj kot 0,2 m.
Dovoljen kot križanja komunalnih vodov z obstoječim plinovodom in obstoječimi priključnimi plinovodi je od 30° do 90°.
Kolikor v prostor umeščeni objekti ne zagotavljajo odmikov iz točk 1 in 2 predvideti prestavitev plinovoda.
4.4 Telekomunikacijska infrastruktura
Obstoječe TK omrežje je glede na pozidavo ustrezno zaščititi ali prestaviti na osnovi projektne rešitve.
Za priključitev objekta na TK omrežje je potrebno izdelati projektno rešitev, katera mora biti potrjena s strani Telekoma Slovenije.
4.5 KRS
Na kraju, kjer sedaj stoji omarica CTV je zaradi prestavitve samo stoječe omarice potrebno narediti pomožni kabelski jašek, kjer se podaljšajo obstoječi kabli KKS z kab. spojkami. Jašek je lahko betonska cev fi-80 cm z ustreznim LTŽ pokrovom. Od tega jaška naj se predvidi nova kabelska kanalizacija, cev fi 110 mm do novega jaška (bet. Cev fi 80 cm z ustreznim LTŽ pokrovom), ki je pokopan pred prestavljeno CTV omarico.
Prav tako se kabelska kanalizacija cev fi 110 mm pokoplje do novega objekta, ki se zaključi v jašku (lahko bet. Cev fi 60 cm z ustreznim LTŽ pokrovom) pod priključno podometno INOX KKS omarico na fasadi objekta, kjer se lahko kasneje uvleče kabel KKS.
5. Odpadki
Na območju Občine Zagorje ob Savi poteka nov sistem ločenega zbiranja in odvažanja komunalnih odpadkov.
Za zbiranje komunalnih odpadkov se na gradbeni parceli nadomestne gradnje uredi prostor za posode ustrezne kapacitete, skladno z občinskim odlokom o ravnanju z odpadki.
6. Zunanja ureditev
Zelene površine se uredijo z zasaditvijo avtohtonih rastlinskih vrst. Pohodne površine se tlakujejo in obrobničijo z vrtnimi robniki, prav tako tudi pešpoti v zelenicah.
Dovozi in parkirišča so v asfaltni izvedbi. Širine dostopov in nakloni ramp morajo biti prilagojeni invalidnim osebam.
Višina zemljišč na parcelnih mejah naj bo prilagojena sosednjemu zemljišču. Nivojske razlike naj se premeščajo z brežinami, le izjemoma z opornimi zidovi, ki naj bodo ozelenjeni.
V. REŠITVE IN UKREPI ZA CELOSTNO OHRANJANJE KULTURNE DEDIŠČINE
7. člen
V obravnavanem območju urejanja OPPN, ni evidentiranih enot kulturne dediščine, ki bi bile zavedene v Register nepremične kulturne dediščine. Na meji urejanja sta dve enoti:
– EŠD 2690 Zagorje ob Savi – Cerkev sv. Petra in Pavla
– EŠD 6030 Zagorje ob Savi – Spomenik padlim med prvo svetovno vojno.
Nadomestna gradnja je s kulturnovarstvenega stališča možna:
– povečan tlorisni gabarit novega objekta je sprejemljiv, višinski gabarit pa naj ne presega obstoječega;
– s tem bo ohranjena silhueta tega dela naselja s cerkvijo kot prostorsko dominanto;
– oblikovanje fasad novega objekta lahko posnema oblikovanje gostišča Kum.
VI. REŠITVE IN UKREPI ZA VAROVANJE OKOLJA, NARAVNIH VIROV IN OHRANJANJA NARAVE
8. člen
Pri izdelavi OPPN je bil kot najpomembnejši kriterij upoštevan pogoj, da načrtovana gradnja ne bo kvarno vplivala na naravno in bivalno okolje.
Varstvo vode in podzemnih voda
Ureditveno območje OPPN se nahaja izven vodovarstvenega območja.
Ohranjanje narave in naravnih vrednot
Na obravnavanem območju OPPN ni naravnih vrednot, zavarovanih območij ali območij pomembnih za biotsko raznovrstnost.
Na osnovi petega odstavka 97. člena Zakona o ohranjanju narave (Uradni list RS, št. 96/04 – UPB2-5 v nadaljevanju ZON) za območje, ki se ureja z obravnavanim prostorkim načrtom izdelava naravovarstvenih smernic in izdaja naravovarstvenega mnenja ni potrebna.
V primeru, da gre za pripravo prostorskega akta na območjih strnjene poselitve, je ne glede na to, da izdelava naravovarstvenih smernic zanje ni potrebna, treba upoštevati določila 36. člena ZON.
Ureditve v območju kmetijskih zemljišč
Na obravnavanem območju OPPN ni kmetijskih zemljišč.
Varovanje tal
Za začasne prometne in gradbene površine se uporabi površine na katerih so tla manj kvalitetna.
Prst se odstrani in deponira na robu izkopa ter se uporabi za sanacijo razgaljenih površin. Prst se odstrani in premesti na drugo lokacijo tako, da ne pride do onesnaženja s škodljivimi snovmi in manj kvalitetnim materialom. Deponije prsti se izvede tako, da se ohrani njena rodovitnost in količina, pri tem ne sme priti do mešanja mrtvice in živice.
Varstvo pred hrupom
Ureditveno območje OPPN, je glede na Uredbo o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju, pretežno v III. območju varstva pred hrupom, kjer je dovoljena mejna raven hrupa 60 (dBA) podnevi in 50 (dBA) ponoči.
Varstvo zraka
Za izboljšanje kakovosti zraka je potrebna izvedba načrtovane plinifikacije območja, ozelenitev prostih površin ter izvajanje vseh ukrepov za sanacijo IV. in III. območja onesnaženosti zraka, kamor sodi tudi celotno naselje Zagorje ob Savi.
Ravnanje z odpadki
Upoštevati je treba določena mesta za ločeno zbiranje odpadkov. Komunalni odpadki se morajo odvažati na komunalno odlagališče skladno z občinskim odlokom o ravnanju z odpadki.
V času gradnje in v času obratovanja je treba z odpadki ravnati skladno s Pravilnikom o ravnanju z odpadki, ki nastanejo pri gradbenih delih.
V času gradnje je treba uvesti sistem ločenega zbiranja gradbenih in drugih odpadkov glede na možnosti ponovne uporabe posameznih frakcij. Neuporabne preostanke gradbenih odpadkov in gradbenih odpadkov iz zemeljskih izkopov je treba odlagati na odlagališčih, skladno s predpisi o ravnanju z odpadki.
Oddane odpadke je treba spremljati preko evidenčnih listov in voditi predpisane evidence.
Nevarne odpadke je treba skladiščiti v zaprti posodi in jih redno predajati pooblaščenemu odjemalcu nevarnih odpadkov, skladno s predpisi o ravnanju z nevarnimi odpadki.
VII. REŠITVE IN UKREPI ZA OBRAMBO TER ZA VARSTVO PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI
9. člen
Požarna varnost obstoječih objektov se zaradi izvedbe OPPN ne sme poslabšati. Pri gradnji in vzdrževanju je treba upoštevati pasivne in aktivne ukrepe varstva pred požarom. V OPPN so upoštevani in prikazani prostorski, gradbeni in tehnični ukrepi varstva pred požarom, zlasti pa so zagotovljeni:
– pogoji za varen umik ljudi, živali in premoženja iz objektov, kar zagotavlja zadostno število ustrezno razmeščeni izhodov, ki vodijo do zunanjih evakuacijskih poti in na predvidena zunanja zbirna mesta, ki niso v coni nevarnosti;
– potreben odmik med objekti ali potrebna protipožarna ločitev;
– prometne in delovne površine za intervencijska vozila, so za celoten kompleks zagotovljene z ustreznimi dostopi, zadostno nosilnostjo vozišč in ustreznim režimom prometa, širino poti, uvozno izvoznimi radii na uvozih do objektov in možnost obračanja intervencijskih vozil na koncu poti (SIST DIN 14090, površine za gasilce na zemljišču);
– viri za zadostno oskrbo z vodo za gašenje se zagotovijo z že izvedenim zunanjim hidrantnim omrežjem.
Vsi intervencijski dostopi, predvidene tehnične rešitve požarne zaščite ter sistem zunanjega hidrantnega omrežja, so razvidni iz grafičnih prilog.
Ukrepi in zahteve v zvezi s požarno zaščito se smiselno uporabijo tudi v primeru drugih nesreč, kot so katastrofalni potres ali vojna.
Za zagotavljanje požarne varnosti, je potrebno upoštevati načrtovano prometno in komunalno ureditev.
VIII. ETAPNOST IZVEDBE PROSTORSKE UREDITVE TER DRUGI POGOJI IN ZAHTEVE ZA IZVAJANJE OPPN
10. člen
Izvedba načrtovanih posegov na območju OPPN se lahko izvaja fazno, vendar je potrebno nadomestni poslovni objekt in vsa načrtovana parkirna mesta izvesti istočasno.
Obveznosti investitorjev in izvajalcev so podrobneje navedene v tekstualnem delu OPPN.
IX. VELIKOST DOPUSTNIH ODSTOPANJ OD FUNKCIONALNIH IN TEHNIČNIH REŠITEV
11. člen
Pri realizaciji OPPN so dopustna odstopanja od načrtovanih rešitev, če se pri nadaljnjem podrobnejšem proučevanju prometnih, komunalnih, geoloških, hidroloških, geomehanskih in drugih razmer izkažejo rešitve, ki so primernejše z tehničnega, okoljevarstvenega ali prostorskega vidika. Navedena odstopanja so dovoljena le, če z njimi soglašajo pristojni upravljavci.
Tlorisni in višinski gabariti načrtovanih objektov lahko odstopajo do ± 10% v vse smeri.
X. USMERITVE ZA DOLOČITEV MERIL IN POGOJEV PO PRENEHANJU VELJAVNOSTI OPPN
12. člen
Po izvedbi z OPPN predvidene ureditve so v območju tega OPPN na objektih dopustna redna in investicijsko-vzdrževalna dela.
XI. KONČNE DOLOČBE
13. člen
OPPN je stalno na vpogled pri Oddelku za okolje in prostor Občine Zagorje ob Savi.
14. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem tega OPPN opravlja pristojna služba občinske uprave.
15. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije
Št. 350-1/2007
Zagorje, dne 17. marca 2008
Župan
Občine Zagorje ob Savi
Matjaž Švagan l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti