Uradni list

Številka 31
Uradni list RS, št. 31/2008 z dne 28. 3. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 31/2008 z dne 28. 3. 2008

Kazalo

1173. Pravilnik o plačah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih organov v Občini Poljčane, stran 2893.

Na podlagi 100.b člena Zakona o lokalni samoupravi (ZLS-UPB2, Uradni list RS, št. 94/07), določil Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS – UPB7, Uradni list RS, št. 95/07 in 17/08), 8. in 9. člena Odloka o plačah funkcionarjev (Uradni list RS, št. 14/06) ter 17. člena Statuta Občine Poljčane (Uradni list RS, št. 5/07) je Občinski svet Občine Poljčane na 13. redni seji dne 18. 3. 2008 sprejel
P R A V I L N I K
o plačah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih organov v Občini Poljčane
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem Pravilnikom se v skladu z določili Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS – UPB7, Uradni list RS, št. 95/07 in 17/08), 8. in 9. člena Odloka o plačah funkcionarjev (Uradni list RS, št. 14/06) določa plača oziroma plačilo za opravljanje funkcije za župana, podžupana, člane Občinskega sveta Občine Poljčane in člane delovnih teles občinskega sveta, kakor tudi sejnine za predsednika in člane nadzornega odbora ter nagrade za predsednika in člane komisij in odborov oziroma drugih delovnih teles, ki jih imenuje župan.
2. člen
Občinski funkcionarji so: župan, podžupan in člani občinskega sveta.
Člani občinskega sveta opravljajo svojo funkcijo nepoklicno. Župan se lahko odloči, da bo funkcijo opravljal poklicno. V soglasju z županom se lahko tudi podžupan odloči, da bo funkcijo opravljal poklicno.
3. člen
Za opravljanje občinskih funkcij ima občinski funkcionar, ki poklicno opravlja svojo funkcijo, skladno z zakonom pravico do plače, osebnih prejemkov, nadomestila plače ter do povračila stroškov, ki jih ima pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo.
Občinski funkcionar, ki nepoklicno opravlja funkcijo, ima pravico do plačila za opravljanje funkcije, in sicer do plače ali nagrade v obliki sejnine in do povračila stroškov, ki jih ima pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo.
Članom nadzornega odbora pripada za njihovo delo sejnina ter povračilo stroškov, ki jih imajo pri delu in v zvezi z njim.
Članom delovnega telesa, ki jih imenuje župan, pripada nagrade za njihovo delo.
II. PLAČE OBČINSKIH FUNKCIONARJEV
4. člen
Osnovna plača župana in podžupana je določena s plačilnim razredom, v katerega je uvrščena posamezna funkcija.
5. člen
Z Odlokom o plačah funkcionarjev je za opravljanje funkcije župana v Občini Poljčane, ki glede na število prebivalcev (od 2001 do 5000 prebivalcev) sodi v VI. skupino občin, določen 49. plačni razred. Županu skladno z zakonom pripada tudi dodatek za delovno dobo.
Če župan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada plačilo v višini 50% plače, ki bi jo prejemal, če bi opravljal funkcijo poklicno. Pri tem se ne upošteva dodatek za delovno dobo.
6. člen
Z Odlokom o plačah funkcionarjev je za opravljanje funkcije podžupana v Občini Poljčane, ki glede na število prebivalcev (od 2001 do 5000 prebivalcev) sodi v VI. skupino občin, določen razpon med 34. in 41. plačnim razredom. Podžupanu skladno z zakonom pripada tudi dodatek za delovno dobo, če opravlja svojo funkcijo poklicno.
Plačni razred podžupana določi župan ob upoštevanju obsega podžupanovih pooblastil. Pri predčasnem prenehanju mandata župana, podžupanu določi plačni razred občinski svet.
Plača podžupana zajema opravljanje naslednjih nalog:
– nadomeščanje župana v primeru odsotnosti ali zadržanosti,
– vodenje občinskega sveta,
– udeležba na seji občinskega sveta,
– koordinacija na sejah delovnih teles,
– udeležba na sejah delovnih teles,
– pomoč županu pri izvrševanju nalog župana,
– opravljanje drugih nalog iz pristojnosti župana po pooblastilu župana.
Če podžupan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada plačilo v višini največ do 50% plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno. Pri tem se ne upošteva dodatek za delovno dobo.
V primeru predčasnega prenehanja funkcije župana, podžupanu, ki bo opravljal funkcijo župana, pripada plača, ki bi jo dobil župan.
III. VIŠINA IN NAČIN DOLOČANJA PLAČILA ČLANOM OBČINSKEGA SVETA
7. člen
Plačilo za opravljanje funkcije člana občinskega sveta je sejnina za udeležbo na seji občinskega sveta oziroma seji delovnega telesa občinskega sveta.
Letni znesek sejnin vključno s sejninami za seje delovnih teles občinskega sveta, ki se izplača posameznemu članu občinskega sveta, ne sme presegati 15% letne plače župana (mesečno in letno). Pri tem se ne upošteva dodatek za delovno dobo.
Osnova za izplačilo sejnin članom občinskega sveta je mesečna plača župana za poklicno opravljanje funkcije, in sicer za:
– vodenje seje občinskega sveta, če sejo vodi zaradi odsotnosti župana in podžupana v višini 8,3% plače župana,
– udeležbo na redni seji občinskega sveta v višini 6% plače župana,
– udeležbo na izredni seji občinskega sveta v višini 4% plače župana,
– predsedovanje na seji delovnega telesa občinskega sveta v višini 4% plače župana,
– udeležba na seji delovnega telesa občinskega sveta katerega član je v višini 2,5% plače župana.
V primeru, da je občinski funkcionar na seji prisoten manj kot polovico trajanja seje, se mu izplača le polovična sejnina.
Članom občinskega sveta, ki so se udeležili nesklepčne seje občinskega sveta, se povrnejo potni stroški v skladu s predpisi, ki urejajo povračilo potnih stroškov za zaposlene v občinski upravi.
V primeru, da je občinski svetnik na seji občinskega sveta zaradi kršitve reda odstranjen s seje ali z dela seje, ni upravičen do sejnine.
Za korespondenčno sejo se sejnina ne izplačuje.
8. člen
Odločbo o določitvi dela plače občinskemu funkcionarju izda Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja občinskega sveta. Plačilo za opravljanje funkcij, navedenih v tretjem odstavku 7. člena tega pravilnika se članom občinskega sveta izplača enkrat mesečno za pretekli mesec, na njihove račune na podlagi evidence o opravljenem delu članov občinskega sveta, ki jo vodi občinska uprava.
IV. VIŠINA IN NAČIN DOLOČANJA SEJNIN ČLANOM NADZORNEGA ODBORA
9. člen
Predsednik in člani nadzornega odbora imajo pravico do plačila za opravljanje svoje funkcije v obliki sejnine za udeležbo na vsaki sklepčni redni ali izredni seji. Osnova za izplačilo sejnin članom nadzornega odbora je mesečna plača župana za poklicno opravljanje funkcije, brez dodatka za delovno dobo, in sicer za:
– vodenje seje nadzornega odbora v višini 4,5% plače župana,
– udeležba na seji nadzornega odbora v višini 3% plače župana.
Sejnine predsednika in članov nadzornega odbora se izplačujejo na podlagi sklepa o imenovanju v skladu z evidenco opravljenega dela, ki jo vodi občinska uprava. Letni znesek nagrade posamezniku ne sme presegati zakonsko določenih 15% letne plače župana.
10. člen
Člani nadzornega odbora so upravičeni do nagrade za izvedbo posameznega nadzora na podlagi letnega programa dela ali po sklepu nadzornega odbora, in sicer:
– predsednik nadzornega odbora v višini 4,5% plače župana,
– člani nadzornega odbora v višini 3% plače župana.
Za izvedbo plačila na podlagi opravljenega nadzora, predsednik nadzornega odbora županu Občine Poljčane predloži končno poročilo o opravljenem nadzoru. K poročilu priloži sklep o imenovanju pooblaščencev za opravo posameznega nadzora in evidenco prisotnih.
V. DOLOČANJE VIŠINE NAGRAD ZA DRUGE ORGANE
11. člen
Predsedniku in članom komisij oziroma drugih delovnih teles, ki jih imenuje župan, za opravljanje dela v komisiji oziroma drugem delovnem telesu, pripada nagrada.
Predsednikom komisij oziroma drugih delovnih teles ki jih imenuje župan, pripada nagrada v višini 20 € neto.
Članom komisij oziroma drugih delovnih teles pripada nagrada v višini 15 € neto.
Nagrada iz drugega in tretjega odstavka tega člena se izplača za vodenje oziroma udeležbo na posamični seji na podlagi sklepa o imenovanju. Mesečno izplačilo se opravi na podlagi evidence prisotnosti na sejah članov komisij ter drugih delovnih teles, ki jo vodi občinska uprava.
12. člen
Predsedniku, tajniku in članom občinske volilne komisije ter njihovim namestnikom pripada za opravljanje dela v zvezi s splošnimi volitvami nadomestilo v skladu z Zakonom o lokalnih volitvah (Uradni list RS, št. 22/06 – ZLV-UPB2 in 70/06).
Za opravljanje dela v zvezi z izvedbo lokalnega referenduma in nadomestnih volitev imajo osebe iz prvega odstavka tega člena pravico do enkratnega nadomestila v višini 50% zneska, ki jim pripada ob izvedbi splošnih volitev.
Nadomestila se izplačujejo na podlagi sklepa o imenovanju in sklepa o razpisu volitev oziroma referenduma.
VI. POVRAČILA, NADOMESTILA IN DRUGI PREJEMKI
13. člen
Občinski funkcionarji in člani delovnih teles občinskega sveta, člani nadzornega odbora in člani delovnih teles, ki jih imenuje župan imajo pravico do povračil, nadomestil in drugih prejemkov v skladu s predpisi, ki urejajo te pravice.
Občinski funkcionarji in druge osebe iz prvega odstavka tega člena imajo pravico do povračila potnih stroškov, ki nastanejo pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo. Pravico do povračila potnih stroškov lahko uveljavljajo, če gre za potovanje, v zvezi z opravljanjem funkcije, izven območja Občine Poljčane. Stroški prevoza se povrnejo v skladu s predpisi, ki urejajo to področje.
Občinski funkcionarji in druge osebe iz prvega odstavka tega člena imajo pravico do dnevnice za potovanje v zvezi z opravljanjem funkcije v skladu s predpisi.
Občinski funkcionarji in druge osebe iz prvega odstavka tega člena imajo pravico do povračila stroškov za parkirnino, ki nastanejo na poti v zvezi z opravljanjem funkcije.
Občinski funkcionarji in druge osebe iz prvega odstavka tega člena imajo pravico do povračila stroškov prenočevanja, ki nastanejo na poti zaradi opravljanja funkcije ali v zvezi z njo.
14. člen
Pravice iz prejšnjega člena se uveljavljajo na podlagi predhodno izdanega naloga za potovanje v zvezi z opravljanjem funkcije in ob predložitvi ustreznih listin (računov).
Nalog v zvezi z opravljanjem funkcije izda župan. Če gre za službeno potovanje župana, izda nalog direktor občinske uprave ali podžupan.
VII. NAČIN IZPLAČEVANJA
15. člen
Plače, plačila za opravljanje funkcije, sejnine, nagrade in plačila na drugih podlagah se izplačujejo mesečno za pretekli mesec najkasneje do 15. delovnega dne v tekočem mesecu.
Prejemki, določeni v 13. členu tega pravilnika, se izplačujejo v petnajstih dneh po končani opravljeni poti.
16. člen
Plače, plačila za opravljanje funkcije, sejnine in izplačila na drugih podlagah, se usklajujejo skladno s spremembami vrednosti osnovne plače plačnih razredov določenih s plačno lestvico v Prilogi 1 k Zakonu o sistemu plač v javnem sektorju, povračila stroškov v zvezi z delom in drugi prejemki pa v skladu s predpisi, ki jih urejajo.
VIII. NESORAZMERJA V OSNOVNIH PLAČAH
17. člen
Funkcionarjem, ki jim pripada višja osnovna plača od prevedene osnovne plače, določene v skladu s predpisi, ki so se uporabljali od začetka ZSPJS, se nastalo nesorazmerje odpravi na naslednji način:
– nesorazmerja v osnovnih plačah, ki so večja od štirih plačnih razredov, se odpravijo z začetkom uporabe ZSPJS v višini nesorazmerja nad štirimi plačnimi razredi;
– preostala nesorazmerja v osnovnih plačah se odpravijo v obdobju od leta 2006 do leta 2009, pri čemer se pri obračunu plač za mesec december vsakega leta odpravi 25% nesorazmerja v osnovnih plačah.
Funkcionarjem, ki jim pripada nižja osnovna plača od prevedene, določene v skladu s predpisi, ki so se uporabljali od začetka uporabe ZSPJS, se nastalo nesorazmerje odpravi z začetkom uporabe ZSPJS.
Plače funkcionarjev po ZSPJS se obračunavajo skladno z veljavno uredbo, ki ureja enotno metodologijo in obrazce za obračun ter izplačilo plač v javnem sektorju.
IX. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
18. člen
Določilo pete alineje tretjega odstavka 7. člena tega pravilnika se uporablja tudi za izplačilo sejnine članom delovnega telesa občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta.
19. člen
Sredstva za izplačevanje plač, plačil za opravljanje funkcij, sejnin, nagrad in povračil stroškov, ki jih imajo upravičenci po tem pravilniku, se zagotovijo v proračunu občine.
20. člen
Plače, plačila za opravljanje funkcije, sejnine, nagrade, izplačila na drugih podlagah, povračila stroškov in drugih prejemki, ki pripadajo občinskim funkcionarjem in drugim osebam, navedenim v 1. členu tega pravilnika se izplačujejo za nazaj, in sicer od dneva potrditve mandata oziroma imenovanja.
21. člen
Evidenco prisotnosti občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta, članov nadzornega odbora in članov drugih delovnih teles, ki jih imenuje občinski svet ali župan, vodi občinska uprava.
22. člen
Za neudeležbo na seji občinskega sveta, seji delovnih teles občinskega sveta, seji nadzornega odbora in seji drugih delovnih teles, ki jih imenuje občinski svet ali župan, se sejnine ne izplačujejo.
Z zakonom določeni najvišji dovoljen obseg sredstev, v katerem se lahko oblikuje plačilo za opravljanje funkcije za nepoklicno opravljanje funkcije člana občinskega sveta, je podlaga za ugotovitev najvišjega možnega letnega obsega sredstev, iz katerega se izplačujejo sejnine članom občinskega sveta, članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta in članom nadzornega odbora ter članom drugih organov Občine Poljčane.
Določila tega pravilnika, ki določa način in višino plače, plačila za opravljanje funkcije in sejnine, ne veljajo za člana ali vodjo kateregakoli telesa, navedenega v tem pravilniku, če je član ali vodja istočasno delavec občinske uprave.
23. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 013-1/2008-4-401
Poljčane, dne 18. marca 2008
Župan
Občine Poljčane
Stanislav Kovačič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti