Uradni list

Številka 23
Uradni list RS, št. 23/2008 z dne 7. 3. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 23/2008 z dne 7. 3. 2008

Kazalo

869. Sklep o začetku priprave sprememb in dopolnitev prostorsko ureditvenih pogojev za podeželski prostor Občine Mirna Peč, stran 2150.

Na podlagi 57. člena in v povezavi s četrtim odstavkom 96. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07) ter 30. člena Statuta Občine Mirna Peč (Uradni list RS, št. 59/07) je župan Občine Mirna Peč dne 27. 2. 2008 sprejel
S K L E P
o začetku priprave sprememb in dopolnitev prostorsko ureditvenih pogojev za podeželski prostor Občine Mirna Peč
1. člen
(splošno)
(1) S tem sklepom določa Župan Občine Mirna Peč način priprave sprememb in dopolnitev prostorskih ureditvenih pogojev za podeželski prostor Občine Mirna Peč (v nadaljevanju: PUP).
(2) Spremembe PUP se nanašajo na območje načrtovane Gospodarske cone Dolenja vas (v nadaljevanju: GC) južno in severno od avtoceste.
2. člen
(ocena stanja na področju prostorskih aktov Občine Mirna Peč)
(1) Pravna podlaga za posege v prostor na območju Občine Mirna Peč je planski akt »Prostorske sestavine dolgoročnega in srednjeročnega plana Mestne občine Novo mesto za območje Občine Mirna Peč«, Uradni list RS, št. 37/02, 99/02 in 79/04 (v nadaljevanju: prostorski plan).
(2) Skladno z določili 95. in 96. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (v nadaljevanju: ZPNačrt) velja prostorski plan do sprejetja Prostorskega načrta Občine Mirna Peč, ki mora biti sprejet najkasneje v septembru 2009. Do tega roka velja tudi predmetni PUP.
(3) Za območje GC so v postopku priprave s spremembe in dopolnitve prostorskega plana, ki bodo sprejete v letu 2008 (faza: javna razgrnitev). Sprejete spremembe prostorskega plana so podlaga za sprejem sprememb PUP.
3. člen
(razlogi za pripravo sprememb in dopolnitev PUP)
(1) Občina Mirna Peč načrtuje ureditev GC na zemljiščih južno in severno od načrtovane avtoceste (AC), zahodno od AC priključka oziroma območja industrijske cone Dolenja vas in severno od železniške proge Ljubljana–Novo mesto. Načrtovani obseg in prometne ureditve GC niso skladne z veljavnim prostorskim planov, zato vodi Občina Mirna Peč postopek njegovih sprememb in dopolnitev. Izdelan je dopolnjen osnutek sprememb in dopolnitev prostorskega plana, javna razgrnitev bo od 28. februarja do 28. marca 2008.
(2) Za načrtovano GC je izdelano Okoljsko poročilo (Oikos, svetovanje za razvoj d.o.o., št. proj. 878/07, februar 2008). Skladno z 48. členom ZPNačrt je Okoljsko poročilo preverilo Ministrstvo za okolje in prostor in ugotovilo, da je izdelano kakovostno in skladno s predpisi ter, da se lahko razgrne (dopis, št. 35409-188/2007-JL).
(3) Podlaga za ureditev GC bo podrobni prostorski načrt za območje GC (v nadaljevanju: OPPN), ki ga bo Občina Mirna Peč sprejela na podlagi sprejetih sprememb in dopolnitev prostorskega plana.
(4) Prva faza urejanja GC so zemeljska dela, ki morajo potekati sočasno z gradnjo avtoceste. S tem se doseže pomembna racionalizacija ureditve gradbišča, uporabe izkopanega materiala, oblikovanja ukopov in nasipov, deponiranja trajnih viškov materiala itd., kar je v interesu investitorja avtoceste in gospodarske cone, kakor tudi v splošnem interesu racionalne rabe zemljišč in kakovostnejših prostorskih ureditev.
(5) Ob načrtovanem začetku gradnje avtoceste OPPN za GC še ne bo sprejet. Pravno podlago za zemeljska dela na območju GC zagotovi Občina Mirna Peč s sprejetjem predmetnih sprememb in dopolnitev PUP. Nadaljnje ureditve GC bodo potekala na podlagi OPPN.
4. člen
(območje sprememb in dopolnitev PUP)
Spremembe in dopolnitve PUP se nanaša na območje, ki je v prostorskem planu (spremembe in dopolnitve v letu 2008), določeno za razvoj Gospodarske cone Dolenja vas in spremljajočih prometnih ureditev.
5. člen
(način pridobitve strokovnih rešitev)
(1) Strokovne rešitve, kot podlaga za izdelavo sprememb in dopolnitev PUP, se pridobijo s preveritvijo in upoštevanjem vseh do sedaj izdelanih strokovnih podlag ter z izdelavo novih strokovnih podlag, s katerimi se določijo podrobnejše rešitve in pogoji za posege v prostor na območju, ki je predmet sprememb in dopolnitev PUP.
(2) Kot podlaga za izdelavo sprememb in dopolnitev PUP se upošteva izdelano in potrjeno okoljsko poročilo. Občina Mirna Peč pridobi mnenje Ministrstva za okolje in prostor, če je v postopku priprave sprememb in dopolnitev PUP potrebna ponovna izvedba CPVO zemeljska dela na območju GC.
6. člen
(roki za pripravo sprememb in dopolnitev PUP)
Sprejem sklepa in objava – februar 2008
Izdelava strokovnih podlag in osnutka prostorskega akta – 20 dni po podpisu pogodbe z izdelovalcem.
Pridobitev smernic nosilcev urejanja prostora – 30 dni po prejemu osnutka.
V navedenem roku Ministrstvo za okolje sporoči, ali je potrebna izdelava celovite presoje vplivov na okolje.
Izdelava dopolnjenega osnutka – 10 dni od pridobitve smernic nosilcev urejanja prostora.
V primeru, da je potrebno izvesti CPVO, se za dopolnjen osnutek izdela okoljsko poročilo, ki se ga pred javno razgrnitvijo, skupaj z dopolnjenim osnutkom, pošlje ministrstvu za okolje in prostor, ki preveri ustreznost okoljskega poročila – v roku 15 dni.
Javna razgrnitev z javno obravnavo – 30 dni.
Stališča do pripomb, seznanitev lastnikov s stališči do pripomb, ki so jih podali v času javne razgrnitve – 10 dni po javni razgrnitvi.
Izdelava predloga – 10 dni od sprejetja stališč do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve.
Pridobitev mnenj nosilcev urejanja prostora – 30 dni od izdelave predloga.
V primeru izdelave CPVO ministrstvo, pristojno za varstvo okolja, odloči o sprejemljivosti vplivov izvedbe sprememb in dopolnitev PUP in izda potrdilo.
Sprejem usklajenega predloga sprememb in dopolnitev PUP z odlokom na OS in objava – avgust 2008.
7. člen
(nosilci urejanja prostora, ki podajo smernice)
(1) Občina pošlje osnutek prostorskega akta nosilcem urejanja prostora ter jih pozove, da v 30 dneh dajo smernice. Če nosilci urejanja v 30 dneh od prejema ne dajo smernic, se šteje, da jih nimajo. Ministrstvo za okolje in prostor pisno sporoči občini ali je za spremembe in dopolnitve PUP potrebno izvesti celovito presojo vplivov na okolje.
(2) Nosilci urejanja prostora so:
1. Zavod RS za varstvo narave, OE Novo mesto, Adamičeva 2, 8000 Novo mesto,
2. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Novo mesto, Skalickega 1, 8000 Novo mesto,
3. Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Novo mesto, Gubčeva ulica 15, 8000 Novo mesto,
4. Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Oddelek območja spodnje Save, Novi trg 9, 8000 Novo mesto,
5. Ministrstvo za obrambo, Direktorat za obrambne zadeve, Sektor za civilno obrambo, Vojkova cesta 55, 1000 Ljubljana,
6. Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Vojkova cesta 61, 1000 Ljubljana,
7. DARS d.d., Ulica XIV. divizije 4, 3000 Celje,
8. Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, Sektor za upravljanje vzdrževanje in varstvo cest, Območje Novo mesto, Ljubljanska c. 47, 8000 Novo mesto,
9. Slovenske železnice d.o.o., Področje nepremičnine, Kolodvorska ulica 11, 1000 Ljubljana,
10. Elektro Ljubljana d.d., DE Novo mesto, Ljubljanska 7, 8000 Novo mesto,
11. Komunala Novo mesto, d.o.o., Podbevškova 12, 8000 Novo mesto,
12. Telekom Slovenije, d.d., Regionalna enota TK omrežja Zahod, Novi trg 7a, 8000 Novo mesto,
13. Občina Mirna Peč, Trg 2, Mirna Peč (za področje javne gospodarske infrastrukture),
14. Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za okolje, Sektor za CPVO, Dunajska 48, 1000 Ljubljana.
(3) Kolikor se v postopku priprave ugotovi, da je treba pridobiti smernice tudi drugih nosilcev urejanja prostora, ki niso navedeni, se le-te pridobi v postopku.
(4) Nosilci urejanja prostora, ki so za pripravo dopolnjenega osnutka podali smernice, morajo na vlogo občine podati mnenje k predlogu prostorskega akta v enakem roku, kot je določen za izdajo smernic, sicer se šteje, da s predlogom soglašajo.
8. člen
(obveznosti v zvezi s financiranjem priprave sprememb in dopolnitev PUP)
Izdelavo sprememb in dopolnitev PUP financira Občina Mirna Peč.
9. člen
(začetek veljavnosti sklepa)
Ta sklep začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije. Sklep se objavi tudi na spletni strani Občine Mirna Peč in pošlje Ministrstvu za okolje in prostor RS.
Št. 3505-01/2008-11
Mirna Peč, dne 27. februarja 2008
Župan
Občine Mirna Peč
Zvonko Lah l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti