Uradni list

Številka 23
Uradni list RS, št. 23/2008 z dne 7. 3. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 23/2008 z dne 7. 3. 2008

Kazalo

863. Pravilnik o sofinanciranju letnega programa športa v Občini Idrija, stran 2138.

Na podlagi 3. in 9. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št. 22/98), 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 (ZLS-UPB2)) ter 23. člena Statuta Občine Idrija (Uradni list RS, št. 1/01, 33/01, 135/04, 52/06) je Občinski svet Občine Idrija na 10. redni seji dne 28. 2. 2008 sprejel
P R A V I L N I K
o sofinanciranju letnega programa športa v Občini Idrija
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina)
Ta pravilnik določa pogoje, merila in postopke za izbor in vrednotenje izvajalcev letnega programa športa ter njihovih programov, ki se sofinancirajo iz javnih sredstev v Občini Idrija.
2. člen
(izvajalci)
Izvajalci športnih programov so:
– športna društva,
– zveze športnih društev,
– zavodi, gospodarske družbe, zasebniki in druge organizacije, ki so na podlagi zakonskih predpisov registrirane za opravljanje dejavnosti na področju športa,
– zavodi s področja vzgoje in izobraževanja.
Športna društva in njihova združenja imajo pod enakimi pogoji prednost pri sofinanciranju in izvajanju letnega programa športa.
3. člen
(pravica do sofinanciranja)
Pravico do sofinanciranja športnih programov imajo izvajalci športne dejavnosti (v nadaljevanju: izvajalci), ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
– imajo sedež in delujejo na območju Občine Idrija,
– so registrirani za opravljanje dejavnosti na področju športa,
– so registrirani in aktivno delujejo najmanj eno leto,
– imajo zagotovljene prostorske, kadrovske in organizacijske pogoje za uresničevanje načrtovanih športnih programov,
– imajo urejene kadrovske zadeve (licence oziroma potrdila pristojnih institucij),
– imajo urejeno evidenco o članstvu in evidenco o registriranih tekmovalcih (velja samo za društva),
– imajo najmanj 15 članov s plačano članarino (velja samo za društva),
– Občini Idrija redno dostavljajo programe dejavnosti s področja športa, podatke o članstvu in o realizaciji programov, doseženih rezultatih in druge zahtevane podatke,
– imajo organizirano športno dejavnost najmanj 30 tednov v letu, razen v primeru, ko izvajalec kandidira za sredstva za enkratne akcije.
V primeru, da se posamezni program izvaja v Občini Idrija in je namenjen občanom Občine Idrija, na razpis pa se za ta program ne prijavi noben izvajalec s sedežem v Občini Idrija, je za izvajanje tega programa lahko izbran tudi izvajalec, ki nima sedeža v Občini Idrija, če izpolnjuje ostale pogoje.
II. VSEBINE, RAZVOJNE IN STROKOVNE NALOGE
4. člen
(programi)
A) Za uresničevanje javnega interesa v športu, opredeljenega v letnem programu športa (v nadaljevanju: LPŠ), se iz občinskega proračuna sofinancira naslednje vsebine (skupine dejavnosti):
– interesna športna vzgoja otrok in mladine,
– športna rekreacija,
– kakovostni šport,
– vrhunski šport,
– šport invalidov.
B) Poleg prej naštetih dejavnosti, ki se izvajajo v okviru programov, uvrščenih v LPŠ, se iz občinskega proračuna sofinancira tudi naslednje razvojne in strokovne naloge ter infrastruktura s področja športa:
– izobraževanje, usposabljanje in izpopolnjevanje strokovnih kadrov,
– založniška dejavnost,
– mednarodne, državne, medobčinske, občinske in druge športne prireditve,
– promocijska dejavnost in informacijski sistem na področju športa,
– znanstvenoraziskovalna dejavnost,
– zavarovanje odgovornosti strokovnega kadra,
– občinska priznanja športnikom in športnim delavcem,
– investicije in investicijsko vzdrževanje športne infrastrukture.
III. POSTOPEK IZBIRE IZVAJALCEV LETNEGA PROGRAMA ŠPORTA
5. člen
(komisija za šport)
Komisija za šport Občine Idrija je sestavljena iz petih članov. Trije člani so iz vrst športnih delavcev, dva pa izmed strokovnih delavcev občinske uprave ali občinskih svetnikov. Župan s sklepom določi sestavo komisije ter njenega predsednika. Mandat komisije je vezan na mandat župana.
Naloge komisije za šport so:
– pregled prispelih prijav na razpis iz 7. člena tega pravilnika,
– vrednotenje prijavljenih športnih programov v skladu z določili tega pravilnika,
– priprava poročila županu in občinskemu svetu,
– spremljanje izvajanja športnih programov in analiza poročil izvajalcev,
– priprava predlogov ukrepov in sankcij v skladu z določili 11. člena tega pravilnika,
– priprava predlogov, mnenj in pobud za spremembe meril za vrednotenje športnih programov,
– izvedba ostalih nalog, ki jih določi župan.
Administrativne in strokovne naloge za Komisijo za šport zagotavlja Občina Idrija.
6. člen
(postopki priprave LPŠ)
Komisija za šport vsako leto pripravi predlog LPŠ ter ga skupaj z mnenjem predsedstva Športne zveze Idrija posreduje v sprejem občinskemu svetu pred sprejemom proračuna.
Z LPŠ se določi programe športa, ki se sofinancirajo iz občinskih sredstev ter obseg in vrsto strokovnih in razvojnih nalog oziroma dejavnosti, potrebnih za uresničevanje teh programov. S sprejemom občinskega proračuna občinski svet določi višino sredstev za izvajanje LPŠ.
Vrednost sofinanciranih športnih programov in nalog je odvisna od vsakoletnih razpoložljivih sredstev v občinskem proračunu za področje športne dejavnosti. Vrednost programov in nalog je po pogojih, merilih in metodologiji, ki so opredeljeni v prilogi tega pravilnika, izražena v točkah. Vrednost točk po posameznih programih in nalogah so različne in se določijo po sprejetem občinskem proračunu za vsako leto posebej. Do sprejetja občinskega proračuna za tekoče leto se programi in naloge v enakem obsegu začasno sofinancirajo v višini sorazmernih deležev v predhodnem letu.
7. člen
(javni razpis)
Izvajalec javnega razpisa za sofinanciranje športnih programov je Občina Idrija.
Javni razpis se izvede praviloma do 30. novembra oziroma po sprejemu proračuna za tekoče proračunsko leto. Razpisni rok ne sme biti krajši od 15 dni. Razpisna dokumentacija mora biti pripravljena ločeno za posamezne vsebine in naloge, kot je opredeljeno v 4. členu tega pravilnika. Pripravljena mora biti na način, ki bo omogočil zbiranje vseh potrebnih podatkov za vrednotenje športnih programov in nalog. Izvajalec javnega razpisa objavi razpis v enem javnem mediju na območju Občine Idrija ter na spletnih straneh Občine Idrija.
V primeru, da proračun ni pravočasno sprejet se objavi javni razpis za začasno financiranje.
Razpisna dokumentacija mora biti na razpolago potencialnim kandidatom od prvega dne razpisa dalje.
Za pravočasno vloženo se šteje prijava, ki je predložena v roku, določenem v javnem razpisu.
Prijave prispele po izteku roka določenega v javnem razpisu se ne sprejme in se zapečatene vrne pošiljatelju.
Pri razdelitvi razpoložljivih sredstev se upoštevajo le programi izvajalcev, ki so v celoti izpolnili pogoje, določene z razpisno dokumentacijo. Izvajalec razpisa lahko posameznega izvajalca pozove k dopolnitvi vloge, vendar ne kasneje kot 15 dni po roku za oddajo prijave.
8. člen
(izbor programov)
Po izteku razpisnega roka komisija za šport odpre vloge po vrstnem redu prispetja. O odpiranju vlog se sestavi zapisnik, ki vsebuje navedbe:
– o vlagatelju prijave,
– ali je prijava pravočasna,
– ali je prijava popolna.
Izvajalci, ki so posredovali nepopolno prijavo, lahko le-to dopolnijo v roku 8 dni od prejema obvestila o nepopolni vlogi.
Komisija za šport v skladu z merili iz tega pravilnika točkuje prijavljene programe, ki so v celoti izpolnili pogoje, določene s tem pravilnikom in razpisno dokumentacijo, ter pripravi predlog sklepa o izbiri in sofinanciranju LPŠ v Občini Idrija.
Komisija za šport posreduje predlog sklepa v sprejem županu.
9. člen
(sklep o izbiri)
Župan izda sklep o izbiri in sofinanciranju LPŠ v Občini Idrija.
Vlagatelj, ki meni, da mu sredstva niso bila dodeljena v skladu s pogoji in merili iz tega pravilnika in javnega razpisa, lahko v roku 8 dni vloži pritožbo.
Župan o pritožbi odloči v roku 15 dni po prejemu. Ta sklep je dokončen.
10. člen
(pogodba)
Z izbranimi izvajalci župan sklene pogodbo, ki vsebuje:
– ime izvajalca, naslov, davčna in matična številka, številka transakcijskega računa,
– vsebino in obseg programa,
– čas realizacije programa,
– višino sredstev,
– rok za oddajo poročil,
– nadzor nad namensko porabo sredstev,
– druge medsebojne pravice in obveznosti.
Če izvajalec ne podpiše pogodbe in jo ne vrne Občini Idrija v določenem roku se šteje, da je odstopil od podpisa pogodbe in umaknil prijavo na razpis.
Na osnovi podpisanih pogodb se izvajalcem odobrena sredstva nakazujejo na transakcijske račune praviloma po dvanajstinah.
Sredstva za sofinanciranje programov navedenih v 4. in 5. točki 13. člena, se izvajalcem nakazujejo na osnovi predloženih verodostojnih listin, ki izkazujejo nastanek obveznosti izvajalca, do odobrene višine.
Športni zvezi Idrija se sofinancira tisti del skupnih nalog, ki so določene z letnim programom športa. Medsebojne obveznosti se uredijo z ustrezno letno pogodbo.
V primeru, da izvajalec ne dosega normativov, ki so določeni v okviru točkovnega sistema, glede števila vadbenih ur in velikosti vadbene skupine, pridobi le sorazmerni delež točk.
11. člen
(izvajanje programov)
Izvajalci morajo oddati komisiji za šport najkasneje do 15. januarja naslednjega leta letno poročilo o izvedbi programov z dokazili o izpolnitvi prevzetih obveznosti. V primeru, da komisija za šport na osnovi podanega letnega poročila ali izvedenega nadzora ugotovi neizpolnjevanje pogodbenih obveznosti izvajalcev, se neupravičeno pridobljena sredstva poračunajo v naslednjem proračunskem obdobju. Če izvajalec v naslednjem proračunskem obdobju ne izvaja več programov, ki se sofinancirajo iz občinskega proračuna, jih je dolžan, vključno z zakonskimi zamudnimi obrestmi, vrniti v občinski proračun.
Enako kot v prejšnjem odstavku komisija za šport ravna tudi v primeru, če ugotovi, da je izvajalec prejel oziroma so mu odobrena proračunska sredstva za namen znotraj vsebine in naloge, za katero stroški dejansko ne nastajajo. Če izvajalec do roka, navedenega v prejšnjem odstavku ni dostavil celoletnega poročila, se ugotovi, da programov ni izvajal in je dolžan vsa realizirana proračunska sredstva, vključno z zakonskimi zamudnimi obrestmi vrniti v občinski proračun.
V primeru, da izvajalec ni porabil vseh odobrenih sredstev zaradi zmanjšanega obsega dela, prenehanje delovanja ipd. se odobrena proračunska sredstva na koncu leta prerazporedijo drugim izvajalcem.
Komisija za šport je v zvezi z določili tega člena dolžna predlagati ustrezne ukrepe. Komisija za šport na osnovi zadržanih, vrnjenih oziroma neporabljenih sredstev pripravi predlog za prerazporeditev sredstev.
12. člen
(nadzor)
Nadzor nad namensko porabo dodeljenih sredstev opravlja komisija za šport in drugi pristojni organi Občine Idrija.
13. člen
(izhodišča za vrednotenje programov)
1. Športna društva prejmejo za delovanje sredstva za kritje osnovnih materialnih stroškov.
2. Na področju interesne športne vzgoje otrok in mladine se iz proračuna Občine Idrija sofinancira naslednje programe:
A. Interesna športna vzgoja predšolskih otrok:
– športni program Zlati sonček,
– Naučimo se plavati,
– do 60-urni programi redne vadbe.
B. Interesna športna vzgoja šoloobveznih otrok:
– športni program Zlati sonček,
– športni program Krpan,
– do 80-urni programi redne vadbe,
– šolska športna tekmovanja.
C. Športna vzgoja otrok usmerjenih v kakovostni in vrhunski šport
D. Športna vzgoja otrok s posebnimi potrebami.
E. Interesna športna vzgoja mladine.
F. Športna vzgoja mladine usmerjene v kakovostni in vrhunski šport.
G. Športna vzgoja mladine s posebnimi potrebami.
H. Interesna športna dejavnost študentov.
3. Drugi programi:
A. Programi vrhunskih športnikov.
B. Programi kakovostnega športa.
C. Športna rekreacija odraslih.
D. Šport invalidov.
4. Razvojne in strokovne naloge v športu:
A. Izobraževanje, usposabljanje in izpopolnjevanje strokovnih kadrov za delo v športu.
B. Zavarovanje odgovornosti strokovnega kadra.
C. Športne prireditve.
D. Promocijska dejavnost in informacijski sistem.
E. Znanstveno raziskovalna dejavnost.
F. Športni zvezi Idrija se zagotovijo sredstva za delo sekretarja, materialne stroške in stroške finančne službe na posebni postavki proračuna.
5. Športni objekti:
– S sredstvi za gradnjo javnih športnih objektov se sofinancirajo novogradnje in posodabljanje javnih športnih objektov.
– Sredstva za obratovanje, tekoče vzdrževanje ter investicije v športne objekte v lasti Občine Idrija se zagotovijo na posebni postavki proračuna Občine Idrija.
IV. NORMATIVI, KAZALCI IN METODOLOGIJA ZA VREDNOTENJE
14. člen
Pogoji, merila in metodologija za vrednotenje športnih programov v Občini Idrija so določeni v prilogi tega pravilnika. Vrednost elementov po posameznih programih in razredih se ovrednoti v točkah.
Komisija za šport lahko vrednost točke za posamezne programe in razrede določi v različni višini.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
15. člen
Komisija za šport spremlja izvajanje dogovorjenih programov in o tem enkrat letno s pisnim poročilom obvešča župana in občinski svet.
16. člen
S prejetjem tega pravilnika preneha veljati Pravilnik za vrednotenje športnih programov v Občini Idrija (Uradni list RS, št. 135/04).
17. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 671-0003/2008
Idrija, dne 28. februarja 2008
Župan
Občine Idrija
Bojan Sever l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti