Uradni list

Številka 5
Uradni list RS, št. 5/2008 z dne 18. 1. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 5/2008 z dne 18. 1. 2008

Kazalo

206. Sklep o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje urejanja z oznako 14 S1 – Polana/1. etapa, stran 396.

Na podlagi 46. in 57. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07) ter 10. in 30. člena Statuta Občine Tržič (Uradni list RS, št. 15/99, 20/01, 79/01, 20/02) je župan Občine Tržič dne 14. 1. 2008 sprejel
S K L E P
o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje urejanja z oznako 14 S1 – Polana/1. etapa
1.
S tem sklepom se začne priprava občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za območje urejanja z oznako 14 S1 – Polana – 1. etapa skladno z določbami Pravilnika o vsebini, obliki in načinu priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta (Uradni list RS, št. 99/07).
2.
Ocena stanja in razlogi za pripravo OPPN
Pobudo za izdelavo prostorskega izvedbenega načrta oziroma zazidalnega načrta (sedaj OPPN) za ureditveno območje 14S1 – Polana/1. etapa so podali lastniki zemljišč po sprejetju Odloka o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega in družbenega plana Občine Tržič (Uradni list RS, št. 109/99, 93/01) v letu 2001, s katerim se je za območje 1. etape ZN določil manjši jugozahodni del ureditvenega območja Polana 14 S1 – Polana, na katerem je predvidena gradnja individualnih stanovanjskih hiš z vso potrebno komunalno opremo, saj gre za komunalno neopremljena zemljišča.
3.
Območje OPPN
Območje OPPN, kjer je predvidena gradnja individualnih stanovanjskih hiš, se v naravi nahaja vzhodno nad naseljem Križe, na zahodu meji na obstoječe ureditveno območje 14 SK1, ki predstavlja obstoječo zazidavo naselja Križe, na severozahodu in jugu na območje kmetijskih zemljišč, na jugovzhodu na gozdne površine, na vzhodu in severu pa na območje 2. etape ureditvenega območja 14 S1 – Polana. Zemljišča v območju OPPN niso opremljena s komunalno opremo. Meja območja OPPN je določena v kartografskem delu Odloka o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega in družbenega plana Občine Tržič (Uradni list RS, št. 109/99, 93/01) in obsega zemljišča s parc. št. 73/1, 73/2, 73/3, 74, del 859, 605/2, del 837/1 in del 604/3, vse k.o. Križe.
4.
Nosilci urejanja prostora, ki podajo smernice za načrtovane prostorske ureditve iz njihove pristojnosti
1. Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Vojkova 61, Ljubljana
2. Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Urad za upravljanje z vodami, Oddelek območja zgornje Save, Ulica M. Vadnova 5, Kranj
3. Zavod RS za varstvo narave, Območna enota Kranj, Tomšičeva ulica 9, Kranj
4. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Kranj, Tomšičeva ulica 7, Kranj
5. Elektro Gorenjska d.d., Ulica M. Vadnova 3, Kranj
6. Telekom Slovenije d.d., PE Kranj, Ulica M. Vadnova 13, Kranj
7. Javno podjetje Komunala Tržič d.o.o., Pristavška cesta 31, Tržič
8. Občina Tržič, Trg svobode 18, Tržič
9. Drugi nosilci urejanja prostora in udeleženci, kolikor se v postopku priprave OPPN ugotovi, da je potrebno pridobiti smernice ter mnenja tudi drugih nosilcev urejanja prostora.
5.
Način pridobitve strokovnih rešitev
Pri pripravi OPPN je potrebno upoštevati veljavne prostorske akte občine, izhodišča iz Strategije razvoja Občine Tržič, podatke o prostoru, podatke o obstoječi komunalni opremi naselja Križe in rešitve iz izdelanih razvojnih projektov s področja gospodarske infrastrukture.
V postopku priprave osnutka OPPN se zagotovijo vse potrebne strokovne podlage, predvsem pa geološko poročilo s predlogom temeljenja objektov zaradi relativno strmega terena, zlasti če to izhaja iz načrtovanih arhitekturnih, krajinskih in oblikovalskih rešitev prostorskih ureditev, ki jih je potrebno obravnavati v okviru izdelave OPPN, ali če to izhaja iz smernic nosilcev urejanja prostora.
Ocenjuje se, da bo pri opremljanju stavbnih zemljišč predmetnega območja urejanja s komunalno opremo iz 71. člena ZPNačrt, za katero je predvideno, da jo bodo morali investitorji zgraditi v celoti v skladu s pogodbo o opremljanju iz 78. člena ZPNačrt, problematično zlasti odvajanje odpadnih voda in padavinskih voda s strešin in z vseh utrjenih površin, kakor tudi ureditev predvidene dostopne ceste.
Sočasno s pripravo osnutka OPPN je zato potrebno izdelati na stroške investitorjev oziroma lastnikov zemljišč v območju urejanja osnutek programa opremljanja za navedeno ureditveno območje skladno z določbami Pravilnika o vsebini programa opremljanja stavbnih zemljišč (Uradni list RS, št. 80/07). Rešitve glede priključevanja predvidenih stanovanjskih objektov na gospodarsko javno infrastrukturo in grajeno javno dobro (ceste) oziroma na obstoječo komunalno opremo naselja Križe morajo biti določene v OPPN in povzete iz projektne dokumentacije, ki bo skladno s četrtim odstavkom 17. člena Pravilnika o vsebini programa opremljanja stavbnih zemljišč (Uradni list RS, št. 80/07) upoštevana pri izdelavi programa opremljanja za OPPN.
Sprejeti odlok o programu opremljanja za OPPN bo osnova za sklenitev pogodbe o opremljanju iz 78. člena ZPNačrt, na podlagi katere bodo investitorji zgradili celotno komunalno opremo za zemljišča, na katerih nameravajo graditi, in s tem v naravi plačali komunalni prispevek za izvedbo komunalne opreme, ki so jo sami zgradili.
6.
Roki za pripravo OPPN
Izdelava osnutka OPPN je predvidena najkasneje do konca aprila 2008. Priprava dopolnjenega osnutka je predvidena v roku enega meseca po pridobitvi smernic. Nadaljnji sprejem predloga OPPN poteka v rokih, ki so skladni z določili 60. in 61. člena ZPNačrt.
7.
Obveznosti v zvezi s financiranjem priprave OPPN
Vse finančne obveznosti priprave OPPN so strošek lastnikov zemljišč.
8.
Sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in na spletnih straneh Občine Tržič ter se ga pošlje Ministrstvu za okolje in prostor.
Sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3500-1/2008-34
Tržič, dne 14. januarja 2008
Župan
Občine Tržič
mag. Borut Sajovic l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti