Uradni list

Številka 118
Uradni list RS, št. 118/2007 z dne 21. 12. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 118/2007 z dne 21. 12. 2007

Kazalo

5976. Pravilnik o spremembah in dopolnitvi Pravilnika o splošnem označevanju predpakiranih živil, stran 17143.

Na podlagi drugega odstavka 37. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 51/06 – uradno prečiščeno besedilo) in prvega odstavka 8. člena Zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili (Uradni list RS, št. 52/00, 42/02 in 47/04 – ZdZPZ) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v soglasju z ministrico za zdravje
P R A V I L N I K
o spremembah in dopolnitvi Pravilnika o splošnem označevanju predpakiranih živil
1. člen
V Pravilniku o splošnem označevanju predpakiranih živil (Uradni list RS, št. 50/04, 58/04 – popr., 43/05, 64/05 – popr., 83/05 in 115/05) se besedilo prvega odstavka 1. člena spremeni tako, da se glasi:
»(1) Ta pravilnik določa splošno označevanje predpakiranih živil, ki so v prometu namenjena za prodajo končnemu potrošniku in za oskrbo obratov javne prehrane, v skladu z:
– Direktivo Komisije z dne 15. aprila 1987 o navajanju volumenskega deleža alkohola pri označevanju alkoholnih pijač za prodajo končnim potrošnikom (UL L št. 113 z dne 30. 4. 1987, str. 57),
– Direktivo Sveta z dne 14. junija 1989 o označbah ali znakih za identifikacijo serije, v katero spada živilo (UL L št. 186 z dne 30. 6. 1989, str. 21), zadnjič spremenjeno z Direktivo Sveta 92/11/EGS z dne 3. marca 1992 o spremembi Direktive 89/396/EGS o označbah ali znakih za ugotavljanje serije, v katero spada živilo (UL L št. 65 z dne 11. 3. 1992, str. 32),
– Direktivo Komisije 94/54/ES z dne 18. novembra 1994 o obveznih navedbah na označbah nekaterih živil poleg tistih, določenih v Direktivi Sveta 79/112/EGS (UL L št. 300 z dne 23. 11. 1994, str. 14), zadnjič spremenjeno z Direktivo komisije 2004/77/ES z dne 19. aprila 2004, ki dopolnjuje Direktivo 94/54/ES glede označevanja nekaterih živil, ki vsebujejo glicirizinsko kislino in amonijevo sol te kisline (UL L št. 162 z dne 30. 4. 2004, str. 76),
– Direktivo Komisije 1999/10/ES z dne 8. marca 1999 o odstopanjih od določb člena 7 Direktive Sveta 79/112/EGS v zvezi z označevanjem živil (UL L št. 69 z dne 16. 3. 1999, str. 22),
– Direktivo 2000/13/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 20. marca 2000 o približevanju zakonodaje držav članic o označevanju, predstavljanju in oglaševanju živil (UL L št. 109 z dne 6. 5. 2000, str. 29), zadnjič spremenjeno z Direktivo Komisije 2007/68/ES z dne 27. novembra 2007 o spremembi Priloge IIIa k Direktivi 2000/13/ES Evropskega parlamenta in Sveta glede nekaterih živilskih sestavin (UL L št. 310 z dne 28. 11. 2007, str. 11),
– Direktivo Komisije 2002/67/ES z dne 18. julija 2002 o označevanju živil, ki vsebujejo kinin in kofein (UL L št. 191 z dne 19. 7. 2002, str. 20).«.
2. člen
Na koncu Priloge 4 se v dvanajsti alineji pika nadomesti z vejico in se za njo dodata novi trinajsta in štirinajsta alineja, ki se glasita:
»– volčji bob in izdelki iz njih,
– mehkužci in izdelki iz njih.«.
3. člen
Priloga 6 se nadomesti z novo Prilogo 6, ki je kot priloga sestavni del tega pravilnika.
PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
4. člen
(1) Predpakirana živila, ki so proizvedena in označena v skladu s prilogo 4 Pravilnika o splošnem označevanju predpakiranih živil (Uradni list RS, št. 50/04, 58/04 – popr., 43/05, 64/05 – popr., 83/05 in 115/05), so lahko v prometu najkasneje do 23. decembra 2008.
(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka so lahko predpakirana živila, ki so proizvedena in označena v skladu s prilogo 4 Pravilnika o splošnem označevanju predpakiranih živil (Uradni list RS, št. 50/04, 58/04 – popr., 43/05, 64/05 – popr., 83/05 in 115/05) pred 23. decembrom 2008, v prometu do porabe zalog.
(3) Predpakirana živila, ki so proizvedena in označena v skladu s prilogo 6 Pravilnika o splošnem označevanju predpakiranih živil (Uradni list RS, št. 50/04, 58/04 – popr., 43/05, 64/05 – popr., 83/05 in 115/05), so lahko v prometu najkasneje do 31. maja 2009.
(4) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka so lahko predpakirana živila, ki so proizvedena in označena v skladu s prilogo 6 Pravilnika o splošnem označevanju predpakiranih živil (Uradni list RS, št. 50/04, 58/04 – popr., 43/05, 64/05 – popr., 83/05 in 115/05) pred 31. majem 2009, v prometu do porabe zalog.
5. člen
Ta pravilnik začne veljati 23. decembra 2007.
Št. 007-360/2007
Ljubljana, dne 18. decembra 2007
EVA 2007-2311-0202
Iztok Jarc l.r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
 
Soglašam!
Zofija Mazej Kukovič l.r.
Ministrica
za zdravje
Priloga 6

+--------------+-----------------------------------------------+
|   SESTAVINE  |    ZAČASNO IZKLJUČENI IZDELKI IZ NAVEDENIH    |
|              |                   SESTAVIN                    |
+--------------+-----------------------------------------------+
|žita, ki      |– glukozni sirupi na osnovi pšenice, vključno  |
|vsebujejo     |z dekstrozo in proizvodi iz njih, če ni        |
|gluten        |verjetno, da bi se zaradi postopka njihove     |
|              |predelave povečala stopnja alergenosti,        |
|              |kakršna po ocenah EFSA velja za ustrezni       |
|              |proizvod, iz katerega izhajajo;                |
|              |– maltodekstrini na osnovi pšenice in          |
|              |proizvodi iz njih, če ni verjetno, da bi se    |
|              |zaradi postopka njihove predelave povečala     |
|              |stopnja alergenosti, kakršna po ocenah EFSA    |
|              |velja za ustrezni proizvod, iz katerega        |
|              |izhajajo;                                      |
|              |– glukozni sirupi na osnovi ječmena;           |
|              |– žita, ki se uporabljajo za destilate ali     |
|              |etilni alkohol kmetijskega izvora za žgane     |
|              |pijače in druge alkoholne pijače.              |
+--------------+-----------------------------------------------+
|ribe          |– ribja želatina, ki se uporablja kot nosilna  |
|              |snov za vitamine ali karotenoide;              |
|              |– ribja želatina ali želatina iz ribjih        |
|              |mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za      |
|              |bistrenje piva in vina.                        |
+--------------+-----------------------------------------------+
|soja          |– povsem rafinirano sojino olje in maščobe in  |
|              |proizvodi iz njih, če ni verjetno, da bi se    |
|              |zaradi postopka njihove predelave povečala     |
|              |stopnja alergenosti, kakršna po ocenah EFSA    |
|              |velja za ustrezni proizvod, iz katerega        |
|              |izhajajo;                                      |
|              |– naravne zmesi tokoferola (E360), naravni D-  |
|              |alfa-tokoferol, naravni D-alfa-tokoferol       |
|              |acetat, naravni D-alfa-tokoferol sukcinat iz   |
|              |soje;                                          |
|              |– rastlinski steroli in estri rastlinskih      |
|              |sterolov iz sojinega olja;                     |
|              |– rastlinski estri stanola, proizvedeni iz     |
|              |sterolov iz sojinega olja.                     |
+--------------+-----------------------------------------------+
|mleko         |– sirotka, ki se uporablja za destilate ali    |
|              |etilni alkohol kmetijskega izvora za žgane     |
|              |pijače in druge alkoholne pijače;              |
|              |– laktitol.                                    |
+--------------+-----------------------------------------------+
|oreški        |– oreški, ki se uporabljajo za destilate ali   |
|              |etilni alkohol kmetijskega izvora za žgane     |
|              |pijače in druge alkoholne pijače.              |
+--------------+-----------------------------------------------+