Uradni list

Številka 116
Uradni list RS, št. 116/2007 z dne 17. 12. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 116/2007 z dne 17. 12. 2007

Kazalo

5841. Sklep o začetku priprave sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta za sanacijo območja Ruardi - Cilenca, Orlek in Podstrana pridobivalnega prostora rudnika Zagorje, stran 16605.

Na podlagi 46., 57. in 96. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07) in 30. člena Statuta Občine Zagorje ob Savi (Uradni list RS, št. 109/05 - UPB) je župan Občine Zagorje ob Savi sprejel
S K L E P
o začetku priprave sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta za sanacijo območja Ruardi - Cilenca, Orlek in Podstrana pridobivalnega prostora rudnika Zagorje
1. Ocena stanja in razlogi za pripravo sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta
Obstoječi Ureditveni načrt za sanacijo območij Ruardi - Cilence, Orlek in Podstrana pridobivalnega prostora rudnika rjavega premoga Zagorje je bil izdelan v letu 1994, odlok št. 352-5/93 (Uradni vestnik Zasavja št. 18/94).
V letu 2001 so bile izdelane spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta, ki se nanašajo na vzhodno pobočje Ruardija pod vzletiščem do lokalne ceste v Kotredež, severno od zazidalnega območja Farčnikova kolonija in vključujejo območje ob Kotredeščici.
Osrednji del ureditvenega območja sprememb in dopolnitev je namenjen za rekreacijo in šport na prostem. Na saniranem in v celoti zatravljenem pobočju je na spodnji terasi predviden konjeniški poligon. Na zgornjem jugozahodnem delu pobočja je predvideno lokostrelsko vadbišče, na severnem gozdnem obrobju trim steza, ki se navezuje na sprehajalne poti z razgledišči. Območje med Kotredeščico in lokalno cesto je na razširjenem severnem delu namenjeno za ribnika z obvodnimi ureditvami in parkiriščem, vezanim na lokalno cesto in razširjenim vstopnim prostorom na jugu, kjer brv čez potok povezuje ribnika z rekreacijskim območjem na pobočju.
Ob vzletišču je načrtovano zaključeno območje spremljajočih objektov vzletišča. Na skrajnem severu pa je načrtovan učni poligon avtošole.
Območje je s kolesarsko stezo in pešpotjo po desnem bregu Kotredeščice povezano z mestom.
Južna terasa pri uvozu na rekreacijsko območje pobočja Ruardija je opredeljena za spremljajoče objekte in vadbišča konjeništva in prenovo obstoječe žage.
Te spremembe in dopolnitve se urejajo izključno na podlagi odloka, objavljenega v Uradnem vestniku Zasavja št. 08/01.
Kar nekaj teh ureditev je že izvedenih. Urejena sta ribnika in struga Kotredeščice z obvodnimi ureditvami in parkiriščem ob lokalni cesti z brvjo čez potok, ki povezuje ribnika s sprehajalnimi potmi z razgledišči na pobočju in otroškim igriščem. Urejeno je lokostrelsko vadbišče in vzletišče s spremljajočimi objekti.
Vse te ureditve predstavljajo jedro rekreacijskega območje Evroparka.
Razlog za pripravo sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta je predvsem želja in potreba po ureditvi sejemsko-prireditvenega prostora na južni terasi pri vhodu na rekreacijsko območje Evroparka, kjer je sedaj opredeljen konjeniški center in prenova obstoječe žage.
V naselju Zagorje so se osrednje prireditve ob občinskem prazniku in drugih praznovanjih odvijale pod šotorom, ki je bil lociran na opuščenih rudniških površinah v Toplicah v Zagorju. Ker se ta del mesta pospešeno razvija z izgradnjo trgovsko poslovnega objekta, obvoznice in regulacijo vodotoka Medije ter drugimi ureditvami, prostih površin za osrednje prireditve ni več. Mesto Zagorje kot središče občine zato potrebuje urejen sejemsko prireditveni prostor.
Konjeniški center se pospešeno razvija na primestnem rekreacijskem območju naselja Kisovec.
Prenova obstoječe žage z odprtim skladiščem hlodovine in rezanega lesa pa funkcionalno ne sodi na vhod v rekreacijsko območje.
2. Predmet, programska izhodišča in okvirno ureditveno območje
Območje bo namenjeno za sejemsko prireditveni prostor s spremljajočimi objekti, parkirnimi prostori in infrastrukturnimi ureditvami kot vhodni del v rekreacijsko območje Evroparka.
Ureditveno območje sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta zajema območje obstoječe žage ter rahlo nagnjeno travnato pobočje južne terase rekreacijskega območje Evroparka, ki ga na vzhodu omejujeta kolesarska steza in pešpot, na jugovzhodu star odsek regionalne ceste, na zahodu cesta preko Ruardija ter na severozahodu pešpot na zgornjem zatravljenem platoju rekreacijskega območja.
Površina ureditvenega območja je 1,5 ha.
Območje se nahaja v k.o. Potoška vas in zajema naslednje parcele: 131/5, 133/1 del, 133/2, 134/1 del, 134/2 del, 134/3, 134/4, 137/1 del, 161 del, 162 del, 163, 164, 165, 166/1 del, 167/2 del, 239/3 del, 242/4 del, 246 del, 247/2, 247/3, 248/3, 249/1, 1031/3 del in 1032.
3. Način pridobitve strokovnih rešitev
Podlaga za izdelavo predloga sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta je geodetski načrt, izdelan v skladu s Pravilnikom o geodetskem načrtu (Uradni list RS, št. 40/04).
Strokovne rešitve prostorske ureditve za obravnavano območje izdela načrtovalec, ki izpolnjuje pogoje za pooblaščenega prostorskega načrtovalca.
Spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta morajo biti izdelane v obsegu in z vsebinami, ki jih določa Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07) in ustrezni podzakonski akti in v skladu s tem sklepom. Spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta se izdelajo tudi v digitalni obliki, tako da je možen vnos v GIS občine.
4. Roki in postopek za pripravo prostorskega akta oziroma njegovih posameznih faz
Postopek priprave in sprejemanja prostorskega akta poteka skladno z določili 57., 58., 59., 60. in 61. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07):
- Sklep o začetku priprave sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta
- Objava sklepa v Uradnem listu RS in na svetovnem spletu in obvestilo MOP
- Priprava osnutka sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta - 30 dni
- Poziv nosilcem urejanja prostora za pridobitev smernic in pridobitev obvestila MOP, službe za varstvo okolja, o izvedbi celovite presoje vplivov na okolje - 30 dni
- Analiza smernic, izdelava strokovnih podlag in dopolnitev osnutka sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta - 30 dni
- Izdelava okoljskega poročila na osnutek sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta - na podlagi obvestila MOP o izvedbi CPVO v kolikor bo potreba - 30 dni
- Poziv MOP, službe za varstvo okolja, za presojo kakovosti in skladnosti okoljskega poročila in dopolnjenega osnutka sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta, kolikor bo potreba
- Javno naznanilo o javni razgrnitvi in javni obravnavi dopolnjenega osnutka sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta - 7 dni pred pričetkom javne razgrnitve
- Objava na svetovnem spletu in na krajevno običajen način
- Javna razgrnitev in obravnava dopolnjenega osnutka sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta z evidentiranjem vseh pisnih pripomb - 30 dni
- Priprava stališča do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve in javne obravnave - 15 dni
- Prva obravnava na OS
- Pisno posredovanje stališč do pripomb
- Oblikovanje dopolnjenega predloga sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta na podlagi stališč do pripomb - 15 dni
- Pridobitev mnenj nosilcev urejanja prostora na dopolnjen predlog sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta in opredelitev MOP o sprejemljivosti, kolikor je potrebna celovita presoja vplivov na okolje - 30 dni
- Pridobitev potrdila ministrstva, pristojno za okolje, o sprejemljivosti kolikor je potrebna
- Priprava usklajenega predloga sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta
- Druga obravnava in sprejem odloka na občinskem svetu
- Objava odloka v Uradnem listu RS.
5. Nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja ter drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi
Nosilci urejanja prostora, ki morajo podati smernice na osnutek sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta, k dopolnjenemu predlogu sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta pa mnenje, so:
- Elektro Ljubljana, p.o. PE Elektro Trbovlje, Gimnazijska 25, 1420 Trbovlje
- Telekom Slovenije, Enota Trbovlje, Trg revolucije 27, Trbovlje
- Občina Zagorje ob Savi, Oddelek za gospodarske javne službe, Cesta 9. avgusta 5, Zagorje ob Savi
- MOP, Agencije RS za okolje, Urada za upravljanje z vodami, Sektor za vodno območje Donave, Oddelek za območje srednje Save, Einspielerjeva 6, 1109 Ljubljana.
MOP, Službe za varstvo okolja, Dunajska cesta 48, Ljubljana v skladu z 58. členom Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07) poda obvestilo o potrebnosti izvedbe celovite presoje vplivov na okolje.
Kolikor se v postopku priprave sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodne smernice in mnenja tudi drugih organov, ki zgoraj niso navedeni, se le-ta pridobijo v postopku.
Pristojni organi (nosilci urejanja prostora) morajo v skladu z zakonom podati svoje smernice za načrtovanje in mnenja v roku 30 dni od zahteve.
Načrtovalec sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta je Razvojni center planiranje d.o.o. Celje, Ulica XIV. divizije 14, Celje.
Pripravljavec sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta, odgovoren za njegovo pripravo, je Občina Zagorje ob Savi.
6. Obveznosti financiranja priprave
Stroške izdelave sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta in strokovnih podlag krije Rudnik Zagorje v zapiranju d.o.o., Grajska ulica 2, Zagorje ob Savi.
7. Objava sklepa priprave
Ta sklep se pošlje Ministrstvu za okolje in prostor. Sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in na spletni strani Občine Zagorje ob Savi, veljati pa začne z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352-5/93
Zagorje ob Savi, dne 10. decembra 2007
Župan
Občine Zagorje
Matjaž Švagan l.r.

AAA Zlata odličnost