Uradni list

Številka 116
Uradni list RS, št. 116/2007 z dne 17. 12. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 116/2007 z dne 17. 12. 2007

Kazalo

5840. Sklep o začetku priprave sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta za območje Farčnikove kolonije v Zagorju ob Savi, stran 16604.

Na podlagi 46., 57. in 96. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07) in 30. člena Statuta Občine Zagorje ob Savi (Uradni list RS, št. 109/05 - UPB) je župan Občine Zagorje ob Savi sprejel
S K L E P
o začetku priprave sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta za območje Farčnikove kolonije v Zagorju ob Savi
1. Ocena stanja in razlogi za pripravo sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta
Obstoječi Ureditveni načrt za območje Farčnikove kolonije v Zagorju ob Savi je bil izdelan v letu 1998, odlok št. 352-6/95 (Uradni vestnik Zasavja št. 6/98).
V letu 2003 so bile izdelane spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta za območje Farčnikova kolonija, ki se nanašajo na spremembo načrtovanih ureditev in ureditvene meje v severnem delu območja Farčnikova kolonija, to je na območje namenjeno za obrtne, proizvodne in poslovne dejavnosti v zaključeni obrtno-industrijski coni na platoju desnega nabrežja Kotredeščice ter ureditvi centralnega parkirišča za tovorna in osebna vozila na zgornjem zahodnem delu ureditvenega območja. V zelenem pasu ob potoku je načrtovana kolesarska steza in pešpot za navezavo mesto-rekreacijsko območje Evroparka. Te spremembe in dopolnitve se urejalo izključno na podlagi odloka objavljenega v Uradnem vestniku Zasavja št. 17/03.
Tudi načrtovane spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta se nanašajo izključno na območje sprememb in dopolnitev v letu 2003.
Razlog za pripravo sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta je predvsem sprememba ureditvene zasnove obrtno-industrijske cone na platoju desnega nabrežja Kotredeščice, ki bo opredeljena tako, da bo dopuščala združevanje ali razdruževanje posameznih gradbenih parcel glede na potrebe investitorjev. Na zgornjem zahodnem delu ureditvenega območja pa se zaradi spremenjenih lastniških razmerij predvidi nadomestna poslovno stanovanjska gradnja ter ureditev parkirišča za osebna vozila za potrebe sejemsko prireditvenega prostora.
2. Predmet, programska izhodišča in okvirno ureditveno območje
Območje bo tudi nadalje namenjeno za obrtne, proizvodne in poslovne dejavnosti v zaključeni obrtno-industrijski coni na platoju desnega nabrežja Kotredeščice, na zgornjem zahodnem delu ureditvenega območja se predvidi nadomestna poslovno stanovanjska gradnja ter ureditev parkirišča za osebna vozila za potrebe sejemsko prireditvenega prostor in rekreacijskega območja Evroparka, ki je v neposredni bližini. Na tem območju se predvidi tudi možnost parkirišč za avtodome.
Ureditveno območje sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta zajema opuščeno območje rudniških in skladiščnih objektov na desnem bregu Kotredeščice v severnem delu Farčnikove kolonije, ki na severu in zahodu ob starem odseku regionalne ceste meji na ureditveno območje načrtovanega rekreacijskega območja s sejemsko prireditvenim prostorom, na vzhodu poteka meja po desnem bregu Kotredeščice, južno mejo pa predstavlja zatravljeno območje plaza Ruardi.
Območje se pretežno nahaja v k.o. Zagorje - mesto, manjši severozahodni del je v k.o. Potoška vas. Površina ureditvenega območja je 2 ha.
V ureditvenem območju se nahajajo naslednje parcele:
k.o. Zagorje - mesto
290/5 del, 296, 297, 298/1, 298/2, 298/3, 298/4, 299, 300, 301, 302, 303/1, 303/2, 303/3, 304, 305, 306, 307/1, 307/2, 308 del, 309/1 del, 309/2 del, 338 del, 339/1, 339/2, 340, 341, 342/1, 342/2, 1893/1, 1893/3 del, 1900/1 del in 1900/3 del, k.o. Potoška vas 133/1 del, 134/1 del, 134/5, 134/6, 134/7, 134/8, 137/2 del in 1031/3 del.
3. Način pridobitve strokovnih rešitev
Podlaga za izdelavo predloga sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta je geodetski načrt izdelan v skladu s Pravilnikom o geodetskem načrtu (Uradni list RS, št. 40/04).
Strokovne rešitve prostorske ureditve za obravnavano območje izdela načrtovalec, ki izpolnjuje pogoje za pooblaščenega prostorskega načrtovalca.
Spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta morajo biti izdelane v obsegu in z vsebinami, ki jih določa Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07) in ustrezni podzakonski akti in v skladu s tem sklepom. Spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta se izdelajo tudi v digitalni obliki, tako da je možen vnos v GIS občine.
4. Roki in postopek za pripravo prostorskega akta oziroma njegovih posameznih faz
Postopek priprave in sprejemanja prostorskega akta poteka skladno z določili 57., 58., 59., 60. in 61. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07):
- Sklep o začetku priprave sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta
- Objava sklepa v Uradnem listu RS in na svetovnem spletu in obvestilo MOP
- Priprava osnutka sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta - 30 dni
- Poziv nosilcem urejanja prostora za pridobitev smernic in pridobitev obvestila MOP, službe za varstvo okolja, o izvedbi celovite presoje vplivov na okolje - 30 dni
- Analiza smernic, izdelava strokovnih podlag in dopolnitev osnutka sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta - 30 dni
- Izdelava okoljskega poročila na osnutek sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta - na podlagi obvestila MOP o izvedbi CPVO, kolikor bo potreba - 30 dni
- Poziv MOP, službe za varstvo okolja, za presojo kakovosti in skladnosti okoljskega poročila in dopolnjenega osnutka sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta, kolikor bo potreba
- Javno naznanilo o javni razgrnitvi in javni obravnavi dopolnjenega osnutka sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta - 7 dni pred pričetkom javne razgrnitve
- Objava na svetovnem spletu in na krajevno običajen način
- Javna razgrnitev in obravnava dopolnjenega osnutka sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta z evidentiranjem vseh pisnih pripomb - 30 dni
- Priprava stališča do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve in javne obravnave - 15 dni
- Prva obravnava na OS
- Pisno posredovanje stališč do pripomb
- Oblikovanje dopolnjenega predloga sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta na podlagi stališč do pripomb - 15 dni
- Pridobitev mnenj nosilcev urejanja prostora na dopolnjen predlog sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta in opredelitev MOP o sprejemljivosti, kolikor je potrebna celovita presoja vplivov na okolje - 30 dni
- Pridobitev potrdila ministrstva, pristojno za okolje o sprejemljivosti kolikor je potrebna
- Priprava usklajenega predloga sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta
- Druga obravnava in sprejem odloka na občinskem svetu
- Objava odloka v Uradnem listu RS.
5. Nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja ter drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi
Nosilci urejanja prostora; ki morajo podati smernice na osnutek sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta, k dopolnjenemu predlogu sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta pa mnenje, so:
- Elektro Ljubljana, p.o. PE Elektro Trbovlje, Gimnazijska 25, 1420 Trbovlje
- Telekom Slovenije, Enota Trbovlje, Trg revolucije 27, Trbovlje
- Občina Zagorje ob Savi, Oddelek za gospodarske javne službe, Cesta 9. avgusta 5, Zagorje ob Savi
- Adriaplin, Dunajska cesta 7, Ljubljana
- EVJ Elektroprom Kisovec, Loke 22, Kisovec
- MOP, Agencije RS za okolje, Urada za upravljanje z vodami, Sektor za vodno območje Donave, Oddelek za območje srednje Save, Einspielerjeva 6, 1109 Ljubljana.
MOP, Službe za varstvo okolja, Dunajska cesta 48, Ljubljana v skladu z 58. členom Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07) poda obvestilo o potrebnosti izvedbe celovite presoje vplivov na okolje.
Kolikor se v postopku priprave sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodne smernice in mnenja tudi drugih organov, ki zgoraj niso navedeni, se le-ta pridobijo v postopku.
Pristojni organi (nosilci urejanja prostora) morajo v skladu z zakonom podati svoje smernice za načrtovanje in mnenja v roku 30 dni od zahteve.
Načrtovalec sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta je Razvojni center planiranje d.o.o. Celje, Ulica XIV. divizije 14, Celje.
Pripravljavec sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta, odgovoren za njegovo pripravo, je Občina Zagorje ob Savi.
6. Obveznosti financiranja priprave
Stroške izdelave sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta in strokovnih podlag krije Rudnik Zagorje v zapiranju d.o.o., Grajska ulica 2, Zagorje ob Savi.
7. Objava sklepa priprave
Ta sklep se pošlje Ministrstvu za okolje in prostor. Sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in na spletni strani Občine Zagorje ob Savi, veljati pa začne z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352-6/95
Zagorje ob Savi, dne 10. decembra 2007
Župan
Občine Zagorje
Matjaž Švagan l.r.

AAA Zlata odličnost