Uradni list

Številka 70
Uradni list RS, št. 70/2007 z dne 3. 8. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 70/2007 z dne 3. 8. 2007

Kazalo

3860. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o občinskih cestah v Mestni občini Kranj, stran 10154.

Na podlagi prvega odstavka 82. člena Zakona o javnih cestah (Uradni list RS, št. 29/97 in 18/02), 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 100/05 - uradno prečiščeno besedilo in 21/06 - odločba US) in 18. člena Statuta Mestne občine Kranj (Uradni list RS, št. 33/07) je Svet Mestne občine Kranj na 8. seji dne 27. 6. 2007 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka o občinskih cestah v Mestni občini Kranj
1. člen
V Odloku o občinskih cestah v Mestni občini Kranj (Uradni list RS, št. 20/00 in 20/06 - v nadaljevanju: odlok) se za 1. členom odloka se doda novi 1.a člen, ki se glasi:
»1.a člen
Določbe 1. člena odloka se smiselno uporabljajo tudi na nekategoriziranih poteh, ki so javno dobro oziroma so v javni lasti.«.
2. člen
V 37. členu odloka se črta drugi odstavek, ki se glasi »V dovoljenju za opravljanje del iz prejšnjega odstavka se določijo način, pogoji in nadzor nad opravljanjem teh del«.
3. člen
Za 37. členom odloka se doda novi 37.a člen, ki se glasi:
»37.a člen
(1) Pri prekopavanju, podkopavanju in drugih delih na občinski cesti in drugih javnih prometnih površinah (v nadaljevanju: posegi v cesto) je potrebno upoštevati naslednje pogoje:
1. Posegi v cesto so dovoljeni le v primeru, ko posega ni možno izvesti izven cestišča javne ceste. Na javnih cestah s pločniki je poseg mogoče izvesti v pločniku, v vozišču pa izjemoma na odsekih, kjer je pločnik že zaseden z drugimi komunalnimi vodi in napravami.
2. Poseg v cesto je potrebno izvesti v obliki podboja, kadar pa to ni mogoče, pa v obliki prekopa. Podboj in prekop ceste morata biti izvedena čim bolj pravokotno na os ceste. Vzdolžni potek prekopa se mora izvesti v ravni liniji. Podboje pod javno cesto je potrebno izvesti tako, da se potrebni izkop za izvedbo podbijanja izvede najmanj tako daleč od roba bankine, kot je globina izkopa za podboj.
3. Pri obnovi cestnega telesa po prekopu je potrebno stanje cestišča vrniti v prvotno stanje in v enaki kvaliteti. Glede na obseg posega je potrebno vrhnji sloj asfalta obnoviti v celotni širini vozišča oziroma v širini voznega pasu. Pri stikih obnovljenega asfalta z obstoječim mora biti zagotovljen stabilen rob. V primeru poteka posega v cestno telo v pločniku je potrebno pločnik asfaltirati v celotni širini. Bankine, ki so bile prizadete s posegom, je potrebno vzpostaviti v prvotno stanje. Pri poteku posega v varovalnem pasu vzdolž občinske ceste mora biti odmik posega (izkopa) od obstoječega pločnika oziroma asfaltnega vozišča najmanj 0,5 m. Poškodovane robnike in lamele pločnika je treba nadomestiti z novimi, obnoviti je potrebno poškodovane naprave za odvodnjavanje ceste. Jaški v vozišču morajo biti opremljeni s pokrovi ustrezne nosilnosti z zaklepom in protihrupnim vložkom.
4. Takoj po končanih delih je investitor dolžan gradbišče na celotni trasi očistiti, odstraniti ves odvečni material, v roku 5 (pet) dni po končanih delih je potrebno cesto na območju posega vzpostaviti v prvotno stanje.
5. Vse posedke na območju posega v cesto, razpoke na stikih in druge posledice posega, ki bodo nastale v roku petih let po končanju del, mora investitor odpraviti na lastne stroške.
6. Potek (trasa) posega v cesto mora biti usklajena z obstoječimi in predvidenimi komunalnimi napravami v skladu s soglasji upravljavcev posameznih komunalnih naprav, ki so položene v območju ceste oziroma poteka posega.
7. Pri vgradnji vodov in naprav v cestno telo mora investitor v primeru, ko bo vode in naprave uporabljal v komercialne namene, skleniti z Mestno občino Kranj pogodbo o ustanovitvi služnosti.
8. Vodi in naprave morajo biti vgrajeni v cestno telo v skladu s tehničnimi normativi oziroma najmanj 80 centimetrov.
9. Investitor mora v primeru rekonstrukcije ceste in gradnje komunalne infrastrukture svoje vode in naprave, kadar je to potrebno, prestaviti na lastne stroške.
10. Obstoječe vode in naprave v območju posega v cestno telo mora investitor zaobiti oziroma jih prestaviti na lastne stroške. Vse vode in naprave, ki bi bile poškodovane med izvajanjem del, mora investitor obnoviti na lastne stroške.
11. Pričetek in zaključek del mora investitor sporočiti pristojnemu občinskemu organu.
(2) V dovoljenju za opravljanje del je treba glede na vrsto in obseg del določiti pogoje iz prejšnjega odstavka. Druge pogoje in zahteve v zvezi potekom posega (način odstranjevanja asfalta, zasipa, obnove vrhnje površine cestišča, drugo) je treba določiti v skladu s predpisi o projektiranju in gradnji cest ter določiti nadzor nad opravljanjem teh del.«.
4. člen
(1) V 63. členu odloka se za drugim odstavkom vstavi novi tretji odstavek, ki se glasi:
»V primeru, ko zavezanec ne izvrši odločbe, izdane na podlagi prvega odstavka tega člena, v roku, določenem v odločbi, lahko odredi občinski inšpektor prisilno izvršitev odločbe na stroške zavezanca.«.
(2) V 63. členu odloka se odstavki od 3 do 7 preštevilčijo v odstavke od 4 do 8.
5. člen
(1) V 64. členu odloka se v prvem odstavku spremeni tretja točka tako, da se glasi:
»Brez dovoljenja prekopava, spodkopava in opravlja druga dela na občinski cesti (prvi odstavek 37. člena);«.
(2) V 64. členu odloka se v prvem odstavku za tretjo točko vstavi nova četrta točka, ki se glasi:
»4. Pri prekopavanju, podkopavanju in drugih delih na občinski cesti ne upošteva pogojev, določenih v dovoljenju (37 a. člen);«.
(3) Točke od 4 do 19 prvega odstavka 64. člena odloka se preštevilčijo v točke od 5 do 20.
6. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 371-0217/2007-46/04
Kranj, dne 27. junija 2007
Župan
Mestne občine Kranj
Damijan Perne l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti