Uradni list

Številka 66
Uradni list RS, št. 66/2007 z dne 24. 7. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 66/2007 z dne 24. 7. 2007

Kazalo

3696. Pravilnik o vrednotenju kulturnih programov in projektov v Občini Straža, stran 9422.

Na podlagi Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (Uradni list RS, št. 96/02 in 53/07), 6. člena Statuta Občine Straža (Uradni list RS, št. 7/07) je Občinski svet Občine Straža na 7. seji dne 12. 7. 2007 sprejel
P R A V I L N I K
o vrednotenju kulturnih programov in projektov v Občini Straža
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa pogoje, merila in postopke za vrednotenje in razdelitev sredstev, namenjenih za sofinanciranje programov kulturne dejavnosti v Občini Straža (v nadaljevanju: občina), ki so v lokalnem javnem interesu.
Sredstva za sofinanciranje programov se zagotovijo v proračunu občine.
2. člen
Za sofinanciranje se lahko potegujejo naslednji izvajalci kulturnih programov:
– društvo, ki ima registrirano kulturno dejavnost,
– samostojni ustvarjalci na področju kulture,
– zasebniki, ki delujejo na področju ustvarjanja in posredovanja kulturnih vrednot ter so njihovi kulturni programi v interesu občine in so vpisani v razvid samostojnih ustvarjalcev pri ministrstvu, pristojnem za kulturo,
– javni zavodi, skladi, zasebniki in druge organizacije, ki so na podlagi zakonskih predpisov registrirane za opravljanje dejavnosti na področju kulture,
– javni zavodi s področja vzgoje in izobraževanja.
3. člen
Pravico do sofinanciranja imajo izvajalci kulturnih programov, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
– da so registrirani za opravljanje programov na področju kulture,
– da imajo sedež ali stalno prebivališče v Občini Straža,
– da izvajajo programe kulture, ki so vključeni v občinski kulturni program,
– da imajo zagotovljene materialne, prostorske (sklenjene najemne pogodbe), kadrovske in organizacijske pogoje za izvajanje določene kulturne dejavnosti,
– da imajo urejeno evidenco o članih in imajo urejeno dokumentacijo v skladu z zakonom, ki ureja društva (velja za društva), ter da delujejo v skladu z zakonom,
– da občini redno posredujejo podatke o članstvu, poročila o realizaciji programov in doseženih rezultatih, plan načrtovanih aktivnosti, ter evidenco o opravljenih vajah in nastopih,
– aktivno delujejo vsaj eno leto pred objavo razpisa.
Kulturna društva in njihova združenja imajo pod enakimi pogoji prednost pri izvajanju kulturnega programa.
II. VSEBINSKE DOLOČBE
4. člen
Občina sofinancira v skladu s proračunskimi možnostmi in ob upoštevanju načela, da so proračunska sredstva dostopna vsem izvajalcem kulturnih programov, naslednje kulturne dejavnosti:
– glasbeno dejavnost,
– folklorno in plesno dejavnost,
– gledališko in lutkovno dejavnost,
– likovno dejavnost,
– literarno dejavnost in založništvo,
– filmsko in video produkcijo ter fotografijo,
– izobraževalno in raziskovalno dejavnost s področja kulture,
– dejavnost širjenja kulture med občani,
– druge vsebine s področja kulture,
– investicije in investicijsko vzdrževanje v javno infrastrukturo na področju kulture.
Programi in investicije, ki se financirajo ali sofinancirajo iz katerekoli druge postavke občinskega proračuna, niso predmet tega pravilnika.
5. člen
Občina za kulturne programe, ki jih sofinancira iz javnih sredstev, enkrat letno izvede javni razpis in sicer po sprejetju proračuna za tekoče leto, v katerem občinski svet določi skupni obseg sofinanciranja.
Javni razpis se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in na spletni strani občine, lahko pa tudi na drug krajevno običajen način.
6. člen
Javni razpis mora vsebovati predvsem:
– predmet javnega razpisa,
– pogoje, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci, njihovi programi ali projekti,
– okvirno višino sredstev, ki so namenjena za predmet javnega razpisa,
– določitev obdobja, v katerem morajo biti dodeljena sredstva porabljena,
– rok, do katerega morajo biti predložene vloge,
– datum odpiranja vlog,
– rok, v katerem bodo vlagatelji obveščeni o izidu javnega razpisa,
– kraj, čas in uradno osebo, pri kateri lahko zainteresirani dvignejo razpisno dokumentacijo, vključno z merili in kriteriji, in dobijo informacije v zvezi z razpisom.
7. člen
Na podlagi prijav na javni razpis komisija izbere programe kulture v občini, ki se sofinancirajo iz proračunskih sredstev. Izbor izvajalcev in programov kulture mora biti opravljen na podlagi meril in kriterijev tega pravilnika.
Komisijo, v kateri so zastopani tudi delavci iz področja kulture iz občine, določi župan za dobo štirih let.
Komisija pripravlja tudi predloge, mnenja in pobude za spremembo meril in kriterijev za vrednotenje kulturnih programov.
8. člen
Prispele vloge pregleda občinska uprava in ugotovi, ali je posamezna vloga pravočasna, ali jo je vložila upravičena oseba in ali je popolna. Če ugotovi, da prijava katerega od predlagateljev ni popolna, ga o tem obvesti in pozove, da jo v roku osmih dni ustrezno dopolni.
Vloge, ki niso pravočasne, popolne ali jih ni vložila upravičena oseba, se s sklepom zavržejo.
Vse popolne in pravočasne vloge komisija obravnava in pripravi predlog izbire programov in predlog delitve razpoložljivih sredstev za kulturne programe. Sklep o izbiri programov in delitvi razpoložljivih proračunskih sredstev sprejme župan na podlagi predlogov komisije.
9. člen
Z izbranimi izvajalci kulturnih programov se sklenejo letne pogodbe o sofinanciranju izbranih programov. V pogodbi se opredelijo:
– vsebino in obseg izbranega programa,
– čas realizacije programa,
– višino in rok za zagotovitev finančnih sredstev,
– način nadzora nad namensko porabo proračunskih sredstev,
– rok, v katerem morajo izvajalci programov predložiti dokazila o opravljenih nalogah in doseženih rezultatih,
– vračilo sredstev, ki jih izvajalec nenamensko porabi,
– druge medsebojne pravice in obveznosti.
10. člen
Uporabniki proračunskih sredstev, namenjenih za kulturne programe, so dolžni izvajati dogovorjene programe v skladu z določili tega pravilnika in sklenjeno pogodbo.
Nadzor nad izvajanjem letnih pogodb z izvajalci in porabo proračunskih sredstev izvaja občinska uprava. V primeru, da izvajalci ne izvajajo odobrenih programov v skladu z določili tega pravilnika in pogodbo, se sofinanciranje takoj ukine, izvajalci pa so dolžni povrniti prejeta sredstva. O nepravilnostih se obvesti komisijo.
Izvajalec, ki krši določila tega člena, ne more kandidirati za sredstva na naslednjem javnem razpisu občine.
11. člen
Izjemoma sme župan iz proračunskih sredstev skleniti pogodbo o sofinanciranju posameznega programa, oziroma projekta tudi brez javnega razpisa, če se ugotovi posebna pomembnost programa oziroma projekta in ga ni bilo mogoče v naprej predvideti ali načrtovati in ga je predhodno potrdil občinski svet.
12. člen
Izvajalcem kulturnih programov, ki so izbrani na javnem razpisu, se za izvedbo programov omogoči uporaba objektov namenjenih za kulturo, ki so v lasti ali upravljanju občine. Obseg koriščenja je odvisen od obsega izvajanja programa.
Upravljavci objektov, ki so v lasti občine, morajo pri oddajanju objektov, namenjenih za kulturo, v najem dati prednost izbranim izvajalcem kulturnih programov pred ostalimi zainteresiranimi uporabniki.
13. člen
Vrednost točke se vsako leto izračuna na podlagi višine sredstev, namenjenih za kulturo po sprejetem proračunu in glede na skupno točkovno vrednost ponujenih programov.
14. člen
Uporabniki proračunskih sredstev, namenjenih za kulturo, so dolžni izvajati dogovorjene programe v skladu z določili tega pravilnika in so dolžni podati poročila o realizaciji odobrenih programov, vključno z dokazili, do 31. 1. naslednjega koledarskega leta, ki jih nato obravnava občinski svet v okviru poročila o realizaciji letnega programa športa ob zaključnem računu.
V primeru, da posamezni program ni bil v celoti realiziran, se izvajalcu kulturnega programa pri javnem razpisu za naslednje leto dodeljena finančna sredstva ustrezno zmanjšajo.
15. člen
Merila in kriteriji za vrednotenje kulturnih programov so opredeljeni v prilogi in so sestavni del tega pravilnika in se objavijo na spletni strani občine ali na oglasni deski Občine Straža.
III. KONČNA DOLOČBA
16. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 5-201/2007
Straža, dne 12. julija 2007
Župan
Občine Straža
Alojz Knafelj l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti