Uradni list

Številka 64
Uradni list RS, št. 64/2007 z dne 16. 7. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 64/2007 z dne 16. 7. 2007

Kazalo

3499. Pravilnik o dodeljevanju sredstev iz občinskega proračuna za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v Občini Grosuplje, stran 8959.

Na podlagi 18. člena Statuta Občine Grosuplje (Uradni list RS, št. 42/99 in 36/02) je Občinski svet Občine Grosuplje na 10. seji dne 4. 7. 2007 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju sredstev iz občinskega proračuna za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v Občini Grosuplje
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina pravilnika)
S tem pravilnikom se določajo ukrepi, pogoji in postopek dodeljevanja sredstev oziroma pomoči z namenom pospeševanja razvoja malega gospodarstva v Občini Grosuplje.
2. člen
(namen ukrepov)
Namen ukrepov je zagotavljanje boljše učinkovitosti in strokovnosti enot malega gospodarstva ter prispevanje k njihovemu dolgoročnemu razvoju in sposobnosti preživetja.
3. člen
(način zagotavljanja sredstev)
Sredstva pomoči za pospeševanje razvoja malega gospodarstva se zagotavljajo z odlokom o proračunu Občine Grosuplje za tekoče leto in sicer v višini najmanj 0,2 odstotka sprejetega proračuna.
4. člen
(oblika pomoči)
Sredstva pomoči po tem pravilniku se dodeljujejo kot nepovratna sredstva v obliki subvencioniranih storitev.
5. člen
(finančne določbe)
Pomoč lahko krije do 100% upravičenih stroškov in ne vključuje neposrednih plačil v denarju upravičencem do pomoči. Sredstva se upravičencem dodeljujejo po pravilu »de minimis«. Skupna pomoč, dodeljena kateremukoli podjetju pa ne sme presegati 100.000 EUR v sektorju transporta oziroma 200.000 EUR bruto v drugih gospodarskih dejavnostih v katerem koli obdobju treh proračunskih let.
6. člen
(upravičenci do pomoči)
Upravičenci do pomoči so lastniki in nosilci dejavnosti enot malega gospodarstva (majhno podjetje je podjetje, ki ima manj kot 50 zaposlenih), ki delujejo kot samostojni podjetniki posamezniki ali kot podjetja v zasebni lasti s sedežem delovanja na območju Občine Grosuplje.
7. člen
(način dodeljevanja sredstev)
Sredstva za pospeševanje razvoja malega gospodarstva se bodo izvajalcem pomoči dodeljevala na podlagi predhodno izvedenega javnega razpisa in potrjenega programa aktivnosti, skladno s pogoji in po postopku, določenimi v veljavnih predpisih.
O izbiri izvajalca pomoči po tem pravilniku odloča župan na predlog komisije. Medsebojne obveznosti med občino in izvajalcem pomoči se uredijo s pogodbo.
8. člen
(izvajalci pomoči)
Izvajalci pomoči so registrirana stanovska in interesna združenja, ki delujejo na območju občine ali regije in organizacije, ki so registrirane za izvajanje ukrepov v skladu s tem pravilnikom.
Izvajalci pomoči morajo v čim večji meri izpolnjevati naslednje kriterije:
- biti po svoji osnovni dejavnosti neposredno povezani s čim širšo bazo malega gospodarstva v občini,
- razpolagati z ustreznimi podatkovnimi zbirkami,
- tekoče slediti gibanju in problematiki gospodarstva v občini in
- zagotoviti samostojno organizacijo oziroma izvedbo celovitega programa po principu pravične, poštene in enakovredne obravnave vseh subjektov drobnega gospodarstva v Občini Grosuplje.
Za pridobitev sredstev na javnem razpisu lahko kandidirajo izvajalci, ki:
- so pravne osebe,
- delujejo po načelu javnega prava,
- so samostojne poslovno-strokovne organizacije,
- imajo sedež delovanja na območju Občine Grosuplje,
- dokazujejo svojo usposobljenost z najmanj 5-letnimi izkušnjami na področjih oziroma ukrepih, opredeljenih v tem pravilniku,
- predložijo program, ki ustreza ukrepom, navedenim v točki II. tega pravilnika.
II. VRSTE POMOČI
9. člen
(vrsta pomoči)
Sredstva po tem pravilniku se namenijo zagotavljanju tehnične podpore enotam malega gospodarstva in sicer: sofinanciranju izobraževanj in usposabljanj, svetovanj in informiranj, razvoju inovativnosti in drugi ukrepi (organizaciji forumov za izmenjavo znanj med enotami malega gospodarstva, tekmovanj, razstav, sejmov in sodelovanje na njih), ki prispevajo k boljši učinkovitosti in strokovnosti enot malega gospodarstva ter prispevajo k njihovem dolgoročnem razvoju in sposobnosti preživetja.
10. člen
(ukrepi)
1. Izobraževanje in usposabljanje
Sredstva se dodelijo za oblike posebej organiziranega pridobivanja znanj, izobraževanja in usposabljanja, opredeljena s programom, ki zagotavlja čim bolj celovito pridobitev teoretičnega in praktičnega znanja, uporabnega pri sedanjem oziroma bodočem delu podjetnikov, pri razvoju podjetniških idej in uresničevanju le-teh.
Sredstva se za ukrepe, navedene v 1. odstavku tega člena, dodeljujejo za usposabljanja in pridobivanja znanj na naslednjih področjih:
- informacijske tehnologije,
- znanja tujih jezikov,
- izpolnjevanja in usklajevanja z novostmi zakonskih predpisov,
- strokovna usposabljanja na različnih področjih, za katera se izkazuje širši podjetniški interes,
- izobraževanja, namenjena širitvi znanja podjetnikov - začetnikov in podjetnikov, ki želijo nadgraditi svoje poslovanje,
- sejemske dejavnosti kot oblike seznanjanja z novostmi tehnoloških dosežkov,
- izdelava podjetniškega načrta.
2. Svetovanje in informiranje
Sredstva se dodelijo za oblike posebej organiziranega svetovanja, opredeljenega s programom aktivnosti, ki zagotavlja pridobivanje in posredovanje pomembnih informacij, obveščanje in izvedbo reševanja podjetniške problematike za vse ciljne skupine v občini - samostojni podjetniki, mala podjetja in potencialne podjetnike. Izvajalec svetovanja mora zagotavljati informacijsko podporo podjetniški populaciji - pridobitev različnih informacij na enem mestu v obliki različnih virov informiranja (osebno, mediji, internet).
Svetovalne storitve, za katere se lahko dodelijo sredstva:
- informiranje in svetovanje o različnih področjih delovanja podjetja s poudarkom na razvoju patentov in inovacij,
- informiranje o potencialnih virih financiranja,
- obveščanje in priprava na javne razpise za nepovratna sredstva in mikro-kredite,
- svetovanje o statusnih oblikah in pogojih za začetek poslovanja - ustanovitev podjetja,
- uvajanje novih marketinških pristopov,
- zagotavljanje strokovnega svetovanja preko vključevanja v vavčerski sistem.
3. Razvoj inovativnosti
Sredstva se dodelijo za posebej organizirano obliko razvoja inovativnega in podjetniškega okolja v občini, ki s svojimi aktivnostmi vzpodbuja podjetnike k rasti dobička, dodane vrednosti in števila zaposlenih pri samostojnih podjetnikih in v malih podjetjih. Izvajalec mora svoje aktivnosti opredeliti s programom dela.
Sredstva se dodelijo za:
- organizacijo in vodenje posebnih skupin občanov in podjetnikov, zainteresiranih za razvoj inovativnih podjetniških idej,
- vzpostavljanje mednarodne distribucijske mreže za zainteresirane občane in podjetnike,
- projektno vodenje in organizacija inovativnih in razvojnih skupin znotraj podjetij za iskanje in uveljavljanje inovativnih proizvodov in storitev,
- povezovanje gospodarske in akademske sfere z namenom prenosa novih znanj in znanstvene odličnosti v podjetja;
- izboljšanje konkurenčnih prednosti in tržnega položaja podjetij z medsebojnim povezovanjem, razvoj skupne blagovne znamke, skupni nastop na trgu.
4. Drugi ukrepi
Sredstva se dodelijo za organizacijo forumov za izmenjavo znanj med enotami malega gospodarstva, tekmovanj, razstav in sejmov ter sodelovanje na njih in izdajo publikacij, katalogov, idr.
Sredstva se dodelijo izvajalcu za:
- izdaja publikacij, katalogov, spletišč, idr.,
- najemnine in opremljanje razstavnih prostorov,
- materialne stroške priprave in dostave izdelkov za razstave, ocenjevanje, idr. ter
- simbolične nagrade, podeljene na tekmovanjih.
11. člen
(upravičeni stroški)
Upravičeni stroški v okviru izvajanja ukrepov za pospeševanje razvoja malega gospodarstva so:
- honorarji, potni stroški in dnevnice predavateljev, najemnine za prostor, organizacija predavanj, tečajev in demonstracij, organizacija strokovnih ekskurzij in drugi stroški, ki nastanejo v zvezi z izvajanjem ukrepa izobraževanja in usposabljanja,
- stroški svetovalnih storitev (honorarji, dnevnice, potni stroški, najem prostora, idr.),
- stroški, ki nastanejo v okviru razvoja inovativnosti,
- stroški udeležbe na tekmovanjih, sejmih in razstavah, potni stroški, stroški priprave gradiv in tisk publikacija in katalogov, stroški vzpostavitve internetne strani, stroški nagrad in drugi stroški, ki nastanejo v zvezi izvajanjem drugih ukrepov.
III. NADZOR IN SANKCIJE
12. člen
Namensko porabo sredstev spremlja in preverja občinska uprava Občine Grosuplje.
V primeru nenamenske porabe sredstev, pridobljenih po tem pravilniku, mora prejemnik sredstva vrniti v celoti s pripadajočimi zakonskimi obrestmi od dneva nakazila do dneva vračila.
IV. KONČNA DOLOČBA
13. člen
Ta pravilnik začne veljati štirinajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Šifra: 007-1/2007
Grosuplje, dne 4. julija 2007
Župan
Občine Grosuplje
Janez Lesjak l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti