Uradni list

Številka 63
Uradni list RS, št. 63/2007 z dne 13. 7. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 63/2007 z dne 13. 7. 2007

Kazalo

3432. Odlok o lokalni turistični vodniški službi v Mestni občini Kranj, stran 8853.

Na podlagi 41. in 42. člena Zakona o spodbujanju razvoja turizma (Uradni list RS, št. 2/04) in 18. člena Statuta Mestne občine Kranj (Uradni list RS, št. 33/07) je Svet Mestne občine Kranj na 8. seji dne 27. junija 2007 sprejel
O D L O K
o lokalni turistični vodniški službi v Mestni občini Kranj
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa program turističnega vodenja organiziranih skupin na turističnem območju Mestne občine Kranj (v nadaljevanju MOK), pogoje za izvajanje lokalne turistične vodniške službe na turističnem območju MOK, način pridobitve licence za turističnega vodnika turističnega območja MOK, nadzor nad izvajanjem odloka ter kazenske določbe za kršitve določil tega odloka.
2. člen
Izvajanje lokalne turistične vodniške službe po tem odloku pomeni spremljanje in vodenje domačih in tujih obiskovalcev, ogledi in strokovno pojasnjevanje naravnih znamenitosti, kulturnozgodovinskih spomenikov, pomembnih dogodkov, umetniških del, etnografskih in drugih znamenitosti na območju MOK.
Lokalni turistični vodnik turističnega območja MOK (v nadaljevanju: vodnik) je oseba, ki opravlja dejavnost, navedeno v prejšnjem odstavku.
II. PROGRAM TURISTIČNEGA VODENJA
3. člen
Lokalna turistična vodenja se izvajajo v obliki standardnih in posebnih programov na turističnem območju MOK.
Program turističnega vodenja, ki obsega vodenje obiskovalcev k ogledu najpomembnejših znamenitosti v MOK, je standardni program turističnega vodenja in je na vpogled na Zavodu za turizem Kranj (v nadaljevanju: ZTK).
Posebni programi turističnega vodenja obsegajo, skladno z interesi naročnikov, vodenje obiskovalcev k ogledu določenih znamenitosti v MOK, kot npr. ogledi in strokovno pojasnjevanje naravnih znamenitosti, kulturnozgodovinskih spomenikov, pomembnih dogodkov, umetniških del, etnografskih in drugih znamenitosti na območju MOK.
Naročila standardnih in posebnih programov sprejema in posreduje vodnikom ZTK, angažirajo pa se lahko samo vodniki iz registra lokalnih turističnih vodnikov na območju MOK.
III. POGOJI ZA IZVAJANJE LOKALNE TURISTIČNE VODNIŠKE SLUŽBE
4. člen
Lokalno turistično vodniško službo lahko opravljajo osebe, ki izpolnjujejo naslednje pogoje: imajo najmanj srednjo strokovno izobrazbo in znanje vsaj enega tujega jezika za stopnjo najmanj srednje strokovne izobrazbe ter opravijo tečaj strokovne usposobljenosti za vodnika in se vpišejo v register lokalnih turističnih vodnikov turističnega območja MOK, ki ga vodi ZTK.
Turistični vodnik, ki ima licenco Gospodarske zbornice Slovenije, lahko pridobi licenco za vodnika brez izpolnjevanja pogojev iz prvega odstavka tega člena z vpisom v register lokalnih turističnih vodnikov, ki ga vodi ZTK.
Strokovni delavci v muzejih, galerijah, šolah in drugih institucijah na območju MOK, lahko opravljajo vodniško delo v okviru svojih službenih del in nalog. Vodniško delo lahko opravljajo tudi pedagoški delavci v vzgojno izobraževalnih organizacijah, ki poučujejo predmete povezane s strokovnimi znanji, ki vključujejo poznavanje turističnih znamenitosti MOK in to delo opravljajo v okviru službenih del in nalog.
5. člen
Vodnik mora v času izvajanja nalog turističnega vodenja nositi priponko, ki mu jo izda ZTK.
IV. USPOSABLJANJE ZA LOKALNO TURISTIČNO VODNIŠKO SLUŽBO
6. člen
Za izpolnjevanje pogoja strokovne usposobljenosti iz prvega odstavka 4. člena tega odloka, mora kandidat obiskovati tečaj, ki ga za usposabljanje vodnikov opravlja izobraževalna ustanova, registrirana za izobraževanje v turizmu ali ZTK, in po opravljenem tečaju uspešno opraviti preizkus znanja.
7. člen
Znanje tujega jezika se dokazuje s spričevalom zaključene najmanj srednje strokovne šole ali s potrdilom o uspešno zaključenem tečaju tujega jezika, ki ga izda pooblaščena organizacija za opravljanje tovrstnih izobraževanj.
V. REGISTER LOKALNIH TURISTIČNIH VODNIKOV IN PRIDOBITEV LICENCE
8. člen
Register lokalnih turističnih vodnikov turističnega območja MOK vsebuje naslednje podatke:
- ime in priimek,
- prebivališče,
- podatke o številu dni vodenja za preteklo leto,
- dokazila o strokovnem znanju in usposobljenosti.
Register lokalnih turističnih vodnikov vodi ZTK, ki poleg podatkov, navedenih v prvem odstavku tega člena, vodi tudi evidenco podatkov za vodnike: telefonske številke in elektronske naslove, podatke o znanju tujih jezikov in zaporedno številko licence.
9. člen
Po vpisu v register lokalnih turističnih vodnikov turističnega območja MOK pridobi kandidat licenco za vodnika, ki jo izda ZTK za obdobje petih let.
Licenca vsebuje:
- ime, priimek in naslov vodnika,
- datum izdaje izkaznice, žig in podpis odgovorne osebe ZTK,
- veljavnost izkaznice (velja od-do).
10. člen
Licenca se vodniku avtomatsko podaljša, če je aktiven. Vodnik je aktiven, če v petih letih izvede najmanj šest vodenj. Kolikor v petih letih izvede manj kot šest vodenj, se s sklepom ZTK izbriše iz registra lokalnih turističnih vodnikov in nima več pravice vodenja na območju MOK, dokler se ponovno ne vpiše v register.
Na sklep o izbrisu je možna pritožba na župana MOK.
Svojo aktivnost vodnik dokazuje s poročilom o opravljenih vodenjih, ki jih posreduje ZTK, in sicer najkasneje do 31. januarja tekočega leta za preteklo leto. Če vodnik poročila ne poda v predpisanem roku brez upravičenega razloga, se izbriše iz registra lokalnih turističnih vodnikov in nima več pravice vodenja na območju MOK, dokler se ponovno ne vpiše v register.
Vodnik, ki v svojih poročilih navaja vodenja, ki jih ni izvedel, se izbriše iz registra lokalnih turističnih vodnikov. Ponovni vpis v register je možen po ponovno opravljenem tečaju in izpitu za lokalnega turističnega vodnika.
VI. NADZOR
11. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka izvaja pristojen občinski organ.
Vodnik se je pri opravljanju lokalne turistične vodniške službe dolžan predstaviti z veljavno vodniško izkaznico.
Pri izvajanju pooblastil iz prvega odstavka so plačane globe prihodek občinskega proračuna.
VII. KAZENSKE DOLOČBE
12. člen
Z globo 50 € se kaznuje fizična oseba, ki ni vpisana v register lokalnih turističnih vodnikov, ki ga vodi ZTK in opravlja dejavnost turističnega vodnika na območju MOK, to je organizirano vodenje skupine ali posameznika po naročilu fizične ali pravne osebe v pridobitne namene.
Z globo 200 € se kaznuje pravna oseba in samostojni podjetnik posameznik, ki ne zagotavlja turističnega vodnika, ki je vpisan v register lokalnih turističnih vodnikov, ki ga vodi ZTK in izvaja dejavnost vodenja na območju MOK.
Z globo 100 € se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
13. člen
Naloge pristojnega organa za organizacijo standardnega in posebnega vodenja iz tega odloka bo prevzela lokalna turistična organizacija ZTK ustanovljena za območje MOK.
14. člen
V roku 60 dni od uveljavitve tega odloka izvede ZTK naslednje naloge:
- pripravi standardni program turističnega vodenja,
- določi obliko in vsebino izkaznice ter priponke za vodnike,
- vzpostavi register lokalnih turističnih vodnikov turističnega območja MOK,
- pripravi obrazec za vodenje evidence o opravljenih turističnih vodenjih.
15. člen
Za vpis v register lokalnih turističnih vodnikov na območju MOK lahko zaprosijo vsi, ki so že uspešno opravili preizkus znanja za lokalnega turističnega vodnika turističnega območja MOK in izpolnjujejo druge pogoje določene v tem odloku.
16. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 322-0003/2007-43/04
Kranj, dne 27. junija 2007
Župan
Mestne občine Kranj
Damijan Perne l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti