Uradni list

Številka 51
Uradni list RS, št. 51/2007 z dne 8. 6. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 51/2007 z dne 8. 6. 2007

Kazalo

2776. Odlok o podelitvi koncesije za opravljanje lokalne gospodarske javne službe sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina in gospodarske javne službe dobave zemeljskega plina tarifnim odjemalcem, stran 7059.

Na podlagi 29. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93, 30/98 in 127/06), 30. člena Energetskega zakona (Uradni list RS, št. 27/07 – uradno prečiščeno besedilo, EZ-UPB2), 3. člena Odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Kamnik (Uradni list RS, št. 47/94, 47/95 in 20/98) ter 16. člena Statuta Občine Kamnik (Uradni list RS, št. 47/99, 40/01 in 68/03) je Občinski svet Občine Kamnik na 6. seji dne 30. maja 2007 sprejel
O D L O K
o podelitvi koncesije za opravljanje lokalne gospodarske javne službe sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina in gospodarske javne službe dobave zemeljskega plina tarifnim odjemalcem
I. UVODNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina odloka)
Ta odlok je koncesijski akt, ki vsebuje določila za podelitev koncesije za opravljanje lokalne gospodarske javne službe sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina in za podelitev koncesije za opravljanje lokalne gospodarske javne službe dobave zemeljskega plina tarifnim odjemalcem (v nadaljevanju: javni službi ali posamezno: javna služba).
2. člen
(izrazi)
Izrazi v tem odloku imajo enak pomen, kot so definirani v predpisih, ki urejajo energetsko dejavnost ter varovanje okolja.
Za potrebe tega odloka se uporabljajo tudi naslednji izrazi:
– Agencija za energijo: Javna agencija Republike Slovenije za energijo;
– izvajalec: sistemski operater in/ali dobavitelj plina;
– sistemski operater: izvajalec javne službe dejavnosti sistemskega operaterja;
– dobavitelj plina: izvajalec javne službe dobave zemeljskega plina tarifnim odjemalcem;
– koncesionar: izvajalec javne službe dobave zemeljskega plina tarifnim odjemalcem in/ali izvajalec javne službe dejavnosti sistemskega operaterja, ki ima s koncedentom sklenjeno koncesijsko pogodbo;
– koncedent: Občina Kamnik;
– uporabnik: pravna ali fizična oseba, ki iz distribucijskega omrežja odjema ali v distribucijsko omrežje oddaja zemeljski plin;
– upravičeni odjemalec: odjemalec, ki lahko prosto izbira dobavitelja zemeljskega plina po določbah Energetskega zakona;
– tarifni odjemalec: gospodinjski odjemalec, ki je oskrbovan z zemeljskim plinom za lastno domačo rabo in po določbah Energetskega zakona ni upravičeni odjemalec.
II. KONCESIJA ZA DEJAVNOST SISTEMSKEGA OPERATERJA DISTRIBUCIJSKEGA OMREŽJA ZEMELJSKEGA PLINA
3. člen
(predmet koncesije za dejavnost sistemskega operaterja)
Gospodarska javna služba dejavnost sistemskega operaterja obsega:
– zanesljivo, varno in učinkovito distribucijo zemeljskega plina,
– obratovanje, vzdrževanje in razvoj omrežja,
– zagotavljanje dolgoročne zmogljivosti omrežja, da omogoča priključitev in dostop do omrežja,
– zanesljivost oskrbe z zemeljskim plinom s tem, da zagotavlja ustrezno zmogljivost in zanesljivost omrežja,
– nediskriminatorno obravnavanje uporabnikov omrežja,
– zagotavljanje potrebnih podatkov drugim sistemskim operaterjem, katerih omrežja so povezana z omrežjem, ki ga upravlja koncesionar,
– zagotavljanje potrebnih podatkov upravičenim odjemalcem, da lahko učinkovito uveljavljajo dostop do omrežja,
– napoved porabe zemeljskega plina z uporabo metode celovitega načrtovanja, z upoštevanjem varčevalnih ukrepov pri porabnikih.
4. člen
(pogoji za pridobitev koncesije)
Koncesionar mora imeti v času vložitve ponudbe za pridobitev koncesije in tudi v času postopka podelitve koncesije ter trajanja koncesijskega razmerja veljavno licenco za dejavnost sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina.
Poleg pogoja iz prejšnjega odstavka, mora koncesionar izpolnjevati tudi eno od naslednjih zahtev:
– biti mora lastnik distribucijskega omrežja zemeljskega plina;
– z lastnikom distribucijskega omrežja mora imeti sklenjeno pogodbo v skladu z določili Energetskega zakona;
– dokazati mora, da bo zgradil distribucijsko omrežje na območju koncesije.
Koncesijo lahko pridobi pravna oseba, ki ne opravlja druge dejavnosti kot dejavnost sistemskega operaterja, razen v primeru, da je na omrežje priključenih manj kot 100.000 odjemalcev.
5. člen
(začetek in trajanje koncesijskega razmerja)
Koncesijsko razmerje za dejavnost sistemskega operaterja nastane s sklenitvijo koncesijske pogodbe in traja največ 30 let od sklenitve koncesijske pogodbe.
6. člen
(javna pooblastila koncesionarja)
Koncesionar ima naslednja javna pooblastila:
– daje smernice in mnenja na prostorske akte skladno s predpisi o urejanju prostora,
– določa projektne pogoje pred začetkom izdelave projektov za pridobitev gradbenega dovoljenja,
– izdaja sistemska obratovalna navodila,
– izdaja splošne pogoje za dobavo in odjem zemeljskega plina iz distribucijskega omrežja,
– daje soglasje k projektnim rešitvam skladno s predpisi o graditvi objektov za posege, ki se nanašajo ali imajo vpliv na omrežje, s katerim upravlja.
Poleg javnih pooblastil iz prvega odstavka tega člena ima koncesionar tudi druga javna pooblastila, ki jih v času trajanja koncesije določajo predpisi.
7. člen
(prenos koncesije)
Koncesionar ne sme brez dovoljenja koncedenta prenesti koncesije za dejavnost sistemskega operaterja ali kateregakoli dela te koncesije na drugo osebo.
8. člen
(razvoj infrastrukture)
Koncesionar je dolžan vsaki dve leti izdelati in predložiti koncedentu načrt razvoja distribucijskega omrežja zemeljska plina za najmanj 10 let in ga izvrševati v rokih, ki so v njem določeni.
9. člen
(zavarovanje)
Koncesionar se mora v koncesijski pogodbi zavezati, da bo kot dober gospodarstvenik sklenil z zavarovalnico zavarovalne pogodbe za zavarovanje infrastrukture in rizikov, ki so povezani z izvajanjem dejavnosti sistemskega operaterja, ki je predmet te koncesije.
10. člen
(vzdrževanje in gradnja distribucijskega omrežja)
Sistemski operater je dolžan vzdrževati in graditi distribucijsko omrežje s katerim izvaja javno službo, tako da ves čas ohranja njegovo nezmanjšano funkcionalnost, obratovalno usposobljenost in varnost delovanja, v skladu z obveznostmi, določenimi v koncesijski pogodbi ter pod pogojem, da mu višina omrežnine to omogoča.
Po prenehanju koncesijskega razmerja preide distribucijsko omrežje, ki ga koncesionar zgradi v času izvajanja gospodarske javne službe, v last koncedenta.
III. KONCESIJA ZA DOBAVO ZEMELJSKEGA PLINA TARIFNIM ODJEMALCEM
11. člen
(predmet koncesije za dobavo tarifnim odjemalcem)
Gospodarska javna služba dobave zemeljskega plina tarifnim odjemalcem obsega predvsem:
– izključno pravico dobave zemeljskega plina tarifnim odjemalcem;
– dolžnost dobave zemeljskega plina tarifnim odjemalcem nepretrgano skozi celo obdobje izvajanja javne službe;
– zagotavljanje potrebnega obratovalnega tlaka do predajnega mesta, razen v primerih in pod pogoji, ki jih določajo predpisi.
12. člen
(pogoji za pridobitev koncesije)
Koncesionar mora imeti v času vložitve ponudbe za pridobitev koncesije in tudi v času postopka podelitve koncesije ter trajanja koncesijskega razmerja veljavno licenco za dejavnost dobave zemeljskega plina tarifnim odjemalcem.
13. člen
(začetek in trajanje koncesije)
Koncesijsko razmerje za dejavnost dobave plina nastane s sklenitvijo koncesijske pogodbe ter preneha z dnem 1. 7. 2007.
14. člen
(prenos koncesije)
Koncesionar ne sme brez dovoljenja koncedenta prenesti koncesije za dejavnost dobave zemeljskega plina tarifnim odjemalcem ali kateregakoli dela te koncesije na drugo osebo.
IV. SKUPNE DOLOČBE ZA OBE KONCESIJI
15. člen
(predmet koncesije in način izvajanja koncesije)
Javni službi, ki sta predmet koncesije, obsegata dejavnosti in naloge, ki so določene v Energetskem zakonu, v občinskem Odloku o načinu izvajanja lokalne gospodarske javne službe sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina in gospodarske javne službe dobave zemeljskega plina tarifnim odjemalcem ali v vsakokratnem predpisu, ki na podlagi zakona določa vsebino javnih služb, ki je predmet te koncesije.
Koncesionar je dolžan izvajati javno službo, ki je predmet koncesije, na način, kot je določen v Energetskem zakonu, drugih zakonih ter predpisih, ki urejajo način izvajanja posamezne javne službe, ki je predmet koncesije po tem odloku, sistemskih obratovalnih navodilih, splošnih pogojih za dobavo in odjem, in drugih predpisih ter splošnih aktih, izdanih po javnem pooblastilu.
Koncesionar je dolžan spoštovati navodila in mnenje koncedenta v zvezi z izvajanjem gospodarske javne službe, predvsem navodila in mnenje glede nujnosti gradnje distribucijskega omrežja ter izvajanja javnih pooblastil. Navodila in mnenja koncedenta morajo biti v skladu z veljavnimi predpisi. Če koncesionar ne upošteva navodil ali mnenja koncedenta, mora to pisno obrazložiti, in sicer v roku 8 dni od prejema takšne zahteve s strani koncedenta. V primeru, da koncesionar neutemeljeno ne upošteva navodil in mnenja koncedenta, lahko koncedent koncesionarju odvzame koncesijo.
16. člen
(območje izvajanja koncesije)
S podelitvijo koncesije koncesionar pridobi izključno pravico opravljanja gospodarskih javnih služb na območju Občine Kamnik.
17. člen
(način podelitve koncesije)
Obe koncesiji po tem odloku se podelita skupno in v skladu s predpisi, ki urejajo postopek podelitve koncesije za izvajanje gospodarske javne službe. O izbiri koncesionarja odloči pristojni upravni organ občinske uprave z odločbo.
18. člen
(obveščanje koncedenta in Agencije za energijo)
Poleg podatkov in dokumentov, ki jih mora koncesionar po zakonih in drugih predpisih pošiljati državnim organom Republike Slovenije in Agenciji za energijo, mora pisno poročati koncedentu o vseh pomembnih dogodkih in okoliščinah, ki bi lahko bistveno vplivali na izvajanje javne službe, kot naprimer:
– odločitve Agencije za energijo o sporih v zvezi z dostopom do distribucijskega omrežja;
– postopki poravnave, arbitražni postopki ali sodni spori koncesionarja v zvezi s koncesijo;
– stavke in drugi dogodki, zaradi katerih pride do motenj v izvajanju javne službe, tudi če ne predstavljajo višje sile;
– poškodbe infrastrukture, ki onemogočajo izvajanje koncesionirane dejavnosti, tudi če ne predstavljajo višje sile.
19. člen
(varstvo zaupnosti podatkov in dokumentov)
Koncesionar in koncedent sta dolžna varovati zaupnost poslovno občutljivih dokumentov in podatkov, ki lahko povzročijo škodo koncesionarju ali drugim izvajalcem energetskih dejavnosti in lahko vplivajo na konkurenčnost trga zemeljskega plina v Republiki Sloveniji, tudi če niso določeni kot tajni podatki ali poslovna tajnost.
20. člen
(nadzor)
Poleg inšpekcijskega in drugega s predpisi določenega nadzora, ima koncedent tudi pravico neposredno pri koncesionarju nadzirati izvajanje gospodarske javne službe, ki je predmet koncesije in drugih obveznosti koncesionarja, določenih s koncesijsko pogodbo.
Način izvajanja nadzora se določi v koncesijski pogodbi.
21. člen
(spremenjene okoliščine in višja sila)
Koncesionar je dolžan v okviru objektivnih možnosti opravljati koncesijske dejavnosti tudi ob spremenjenih okoliščinah ter v primeru višje sile.
Za višjo silo se poleg okoliščin višje sile obligacijskega prava šteje tudi spremembe pogojev izvajanja koncesijskih dejavnosti, ki nastanejo na podlagi spremembe zakonov in drugih predpisov Evropske skupnosti ali Republike Slovenije.
22. člen
(prenehanje koncesijskega razmerja)
Koncesijsko razmerje preneha:
– s prenehanjem koncesijske pogodbe;
– z odvzemom koncesije;
– zaradi stečaja ali drugega prenehanja koncesionarja;
– v drugih primerih, določenih z zakonom.
V primeru prenehanja koncesijskega razmerja mora dotedanji koncesionar pod enakimi pogoji nepretrgano opravljati gospodarsko javno službo, ki je predmet te koncesije, do dneva, ko opravljanje te javne službe prevzame drug izvajalec, če je to objektivno mogoče ali če zakon ne določa drugače, vendar najdlje 1 leto.
23. člen
(prenehanje koncesijske pogodbe)
Koncesijska pogodba preneha:
– s potekom časa za katerega je bila sklenjena;
– z razdrtjem zaradi bistvene kršitve koncesijske pogodbe in
– v drugih primerih, določenih v koncesijski pogodbi.
Za prenehanje koncesijske pogodbe se uporabljajo splošna pravila pogodbenega prava.
24. člen
(odvzem koncesije)
Koncedent z odločbo v upravnem postopku lahko odvzame koncesijo, če:
– koncesionar krši ta koncesijski akt in druge predpise, ki urejajo izvajanje gospodarske javne službe, ki je predmet koncesije in to moti ali onemogoča izvajanje te javne službe;
– koncesionar ne ravna v skladu z izvršljivimi odločbami pristojnih državnih organov, občine ali Agencije za energijo v zvezi z izvajanjem pravic in obveznosti sistemskega operaterja distribucijskega omrežja in/ali dobavitelja zemeljskega plina tarifnim odjemalcem;
– koncesionar ne izpolnjuje več pogojev, določenih v 4. členu tega koncesijskega akta.
25. člen
(odkup oziroma lastništvo objektov in naprav)
Vsi objekti in naprave, ki jih koncesionar zgradi ali drugače pridobi za namen izvajanja koncesije, preidejo v last koncedenta ob prenehanju koncesijske pogodbe oziroma z odkupom, če pride do predčasnega prenehanja koncesijske pogodbe po krivdi koncedenta. Način in pogoj odkupa sta podrobneje določena v koncesijski pogodbi.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
26. člen
(podelitev koncesije do 1. 7. 2007)
Koncesija se za obdobje do 1. 7. 2007 podeli za opravljanje obeh javnih služb skupaj.
27. člen
(dobava plina tarifnim odjemalcem)
Določbe tega odloka ter koncesijske pogodbe, ki se nanašajo na dejavnost dobave plina tarifnim odjemalcem, s 1. 7. 2007 prenehajo veljati.
28. člen
(obveznosti izvajalcev javnih služb po 1. 7. 2007)
Ko v skladu s predpisi postanejo vsi odjemalci upravičeni odjemalci, je dobavitelj dolžan dobavljati zemeljski plin tistim odjemalcem, ki ne bodo sklenili pogodb o dobavi plina z drugimi dobavitelji.
Obveznost iz tretjega odstavka 4. člena tega koncesijskega akta začne veljati za koncesionarja po 1. 7. 2007.
Prepoved iz 7. člena tega odloka ne velja v primeru, ko koncesionar po 1. 7. 2007 prenese koncesijo ali del koncesije na drugo pravno osebo, če jo sam ustanovi zaradi izpolnjevanja obveznosti iz Energetskega zakona.
29. člen
(uskladitev obstoječe koncesijske pogodbe)
Občina mora s koncesionarjem, s katerim je že pred uveljavitvijo tega odloka sklenila koncesijsko pogodbo, v roku enega meseca po objavi tega odloka skleniti aneks k obstoječi koncesijski pogodbi ali novo koncesijsko pogodbo tako, da uskladi obstoječo koncesijsko pogodbo s tem odlokom in predpisi, na podlagi katerih je bil sprejet ta odlok.
Obstoječa koncesijska pogodba se lahko podaljša tako, da od podpisa koncesijske pogodbe, ki je veljavna na dan objave tega o dloka, ne traja več kot 30 let.
Z aneksom oziroma novo pogodbo se uredi tudi:
– način prenehanja izvajanja javne službe dejavnosti dobave zemeljskega plina s 1. 7. 2007;
– način morebitnega ponovnega podaljšanja koncesijske pogodbe.
30. člen
(prenehanje veljavnosti odloka)
Z dnem pričetka veljavnosti tega odloka, preneha veljati Odlok o podelitvi koncesije za graditev in upravljanje omrežja za distribucijo zemeljskega plina (Uradni list RS, št. 47/94).
31. člen
(začetek veljavnosti)
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-9/2007
Kamnik, dne 31. maja 2007
Župan
Občine Kamnik
Anton Tone Smolnikar l.r.

AAA Zlata odličnost